Vargbesök i Kalmar:

Länsstyrelsen: ”Tror att den är på genomresa”

Vargen som skymtats i centrala Kalmar är troligen på genomresa och söker en partner, säger Helén Wåhlstrand Persson är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.10:09, 14 mars, 2016

Länsstyrelsen: ”Tror att den är på genomresa”
Vargen som skymtats på flera håll i centrala Kalmar är troligtvis på genomresa, säger länsstyrelsens rovdjursexpert. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson/Daniel Mott/Creative commons

Vargobservationer i Kalmar län är mycket ovanliga. Under hela 2015 har länsstyrelsen inte en enda vargobservation registrerad.

Ännu ovanligare är det med en varg som rör sig genom centrala Kalmar, säger Helén Wåhlstrand Persson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Vi har aldrig haft en varg i centrala delarna av en stad i Kalmar län. Nu försöker vi bara ha koll på vart den rört sig, säger hon.

Än har länsstyrelsen inte kunnat bekräfta att det verkligen rör sig om en varg, eftersom ingen hittills har kunnat visa någon bild på Kalmarvargen.

Vid 10-tiden på måndagen hade man fått in tre oberoende vittnesmål, varav ett, den mest trovärdiga observationen, är från mitt inne i centrala Kalmar.

– Kvart över sex i morse sågs vargen vid rondellen Norra vägen/Järnvägsgatan, sen ska den ha rört sig mellan fängelset och biblioteket och upp mot Fredriksskans, säger Helén Wåhlstrand Persson.

Hon tror att det rör sig om en varghane som rört sig ner till Kalmar för att söka en partner.

– Vi tror att den bara är på genomresa. Det kommer med jämna mellanrum vargar som strävar ner söderut och söker en partner. Jag tror att det här är en vandringsvarg. Den kommer nog gå tillbaka upp längs kusten mot mellansverige igen där vi har vargrevir. Den kommer nog inte försöka etablera sig här, säger hon.

Finns det någon anledning till oro?
– Nej, inte baserat på hur den betett sig. Den har inte rivit några tamdjur på vägen, och kommer nog att fortsätta leva på vilt. Sen kan man aldrig säga att den aldrig kommer slå något tamdjur, det är ändå mat. Vi går ändå ut med den här informationen till tamdjursägare, men som det ser ut nu finns ingen anledning till oro överhuvudtaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel