Skolan förvandlas till lilla Japan

Kalmarkonventet Fairycon växer så det knakar – i år drar evenemanget 300 unga som brinner för östasiatisk kultur och serier.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.11:23, 1 april, 2016

Skolan förvandlas till lilla Japan
Arrangörerna Erik Haneklou, Nathalie Cedergren och Tove Anell är med och förvandlar Jenny Nyströmskolan till ett stort konvent för cosplay, anime, manga och fan fiction. Foto: Kaisa Andersson

Östasien-konventet Fairycon går av stapeln för sjätte året i rad. Och det växer så det knakar.

Det som började med ett fåtal entusiaster som samlades på stadsbiblioteket och dåvarande John Bauerskolan i Kalmar har växt till ett tre dagars-konvent med ett trettiotal programpunkter – allt med fokus på japanska manga/anime-serier, mode, musik, fan-kultur och ambitiösa utklädnader (så kallad cosplay).

– I år har vi höjt standarden på cosplay-tävlingen, och har tagit in externa domare. Det handlar inte bara om att efterlikna karaktären så mycket som möjligt utan också hantverket, att man sytt sin kostym väl och har ett bra performance, berättar Erik Haneklou, arrangör.

Inom konventskulturen finns många subkulturer och serier, säger han. På senare år har även en del västerländska populära serier, som Vampire Diaries och Game of Thrones, börjar smyga sin in den annars så dominerande östasiatiska temat i konventen.

Målsättningen är att Fairycon i Kalmar ska präglas av mångfald och en myriad av olika typer av aktiviteter för alla.

– Det man har gemensamt är att man hänger mycket på samma forum på nätet. Men sen är det olika. Vissa är här för att spela tv-spel med sina vänner, vissa går på föreläsningar och andra deltar i cosplaytävlingar. För en del är konventet nog bara ett bra tillfälle att sätta på sig dräkten och träffa andra med samma intresse, säger Erik Haneklou.

På fredagsmorgonen lägger arrangörerna sista handen vid evenemanget. Foto- och bandansvariga Nathalie Cedergren lyser upp med sitt lila hår där hon går genom Jenny Nyströmsskolans korridorer – snart får hon sällskap av fler utklädda japan- och seriefans.

– I dag har jag på mig ”Pastel Goth”-stilen i pastellfärger med lite svarta inslag, och i morgon blir det ”Lolita”, som inspireras mycket av barocken och rokoko, med mycket tyllkjolar. Sista dagen tänkte jag ha något med ledigt, ”Kawaii”-stilen som är mer gullig, berättar hon.

Till Sveriges största konvent, Närcon i Linköping, kom det 8500 besökare i somras, och stora cosplaytävlingen sändes i SVT och finsk tv. Det stadigt ökade intresset påverkar också Kalmar. I år har 300 personer köpt biljett till årets Fairycon.

– Det har skett en normalisering, det är inte längre bara den stereotypa nörden som håller på med det här. Jättemånga tittar på Anime och en K-popartist som Psi (med låten ”Gangnam Style”, reds. anm.) är mainstream nu. Ju mer som syns desto större blir konventen, säger Erik Haneklou.

FaktaDET HÄNDER PÅ FAIRYCON - ETT AXPLOCK..

Cosplaytävling med hedersgästen Aleatha Cosplay

Konsert med Stockholmsbandet Uredai, som spelar melodisk metalcore ned asiatiska influenser

Fototävling med mobilkameror

Workshop i kroppssmink med Emi Lundell

Fanfiction-workshop. Skriv fristående fortsättningar på din favoritserie.

Speedrunning-uppvisning. Speedrunning är när man i ett spel ska klara ett mål eller hela spelet på kortast möjliga tid.

DJ-uppvisning av Baron von Fish som spelar koreansk K-pop och japansk J-pop.

Föreläsning: Hur är det att studera i Japan?

Animéradion, Sveriges största podcast om anime, sänder live.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”

Under hösten har de jobbat upp en relativt unik produkt för den svenska marknaden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:46, 16 december, 2017

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”
Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson. Foto: Privat

Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson år i trean på Stagneliusskolan och har under terminen arbetat med att bygga upp ett UF-företag.

Hur fick ni idén till företaget?
– Det var av egen erfarenhet. Jag brukar behöva något att pilla på och jag såg en artikel på en hemsida om stresskuber. Det fanns inget liknande på den svenska marknaden och efter att ha frågat våra kompisar vad de tyckte om produkten så bestämde vi oss för att börja sälja sådana, säger Gabriel Aravena.

Företaget heter Stress Relief UF och säljer alltså stresskuber, en liten kub med olika knappar och funktioner på de olika sidorna.

– Jag har själv blivit hjälpt av den. Jag hade den i handen när vi presenterade vårt företag på idénästet och kunde koncentrera mig bättre. Annars brukar jag pilla med håret som kan störa. Det är en cool pryl som ska funka både som en kul leksak men även som ett praktiskt hjälpmedel.

Hur är det att driva företag?
– Det kan vara lite nervöst men vi har fått väldigt bra vägledning från våra lärare. Det har gått av bara farten från idé till att faktiskt börja sälja, vi har varit väldigt ivriga på att få starta med detta och få göra det själva.

Vad har varit det bästa?
– Jag skulle säga att gemenskapen vi har fått av att ha gått samma är det bästa. Man blir ju som ett litet företag och det kommer att ligga som en bra grund inför framtiden om man vill satsa vidare med något liknande. Det är kul om man brinner för något och får se hur det utvecklas. Det man sliter för ger resultat.

Redan nu ser killarna framåt och hoppas kunna utveckla produkten.

– Vi har planer på det och tittar på alternativ till kuben. Det har gått väldigt bra hittills och jag tror man kan gå ganska brett med liknande produkter, avslutar Gabriel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Folkkär dragshow-artist spexade i Kalmarsalen

Det rosa yrvädret bjöd på dans, sketcher och humor. Se bilderna från showen Babsan – ett liv i rosa.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:58, 16 december, 2017

BILDEXTRA: Folkkär dragshow-artist spexade i Kalmarsalen
Foto: Samuel Slättman.

På lördagskvällen klev dragshow-artisten Lars-Åke Wilhelmssons alter ego Babsan upp på Kalmarsalens scen. Det rosa yrvädret bjöd tillsammans med sina dansare på dans, humor och monologer. Se bilder från showen i galleriet nedanför.

 

LÄS MER: Babsan kommer till Kalmar med rosa show

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar

Efter årskiftet inviger koncernen sitt nya Kalmarkontor.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.19:13, 16 december, 2017

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar
Foto: Pressbild

Det är dotterbolaget Bonnier Education som ska etablera sig i Kalmar. Företaget ligger bakom det digitala läromedlet Clio Online och vill nu ta nya steg på den svenska marknaden.

Sedan tidigare har man sålt in sitt material till cirka 90 procent av de danska skolorna och Bonnier Education har kontor i Stockholm och Malmö.

– Att vi öppnar kontor i Kalmar är ännu ett steg mot vårt mål att digitalisera den svenska grundskolan. Nu har vi möjligheten att vara ännu närmare våra lärare och det känns jättebra, säger Angelica Hedin, redaktionschef på Bonnier Education.

Materialet i Clio Online skapas utifrån läroplanen i respektive ämne och årskurs. Bonnier Education omsatte 35 miljoner förra året med ett resultat på knappt en miljon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Kalmars konståkare bjöd på julshow

Se öppningsnumret från konståkningsklubbens traditionella julshow.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:34, 16 december, 2017

På lördagen bjöd Kalmar konståkningsklubb på sin traditionsenliga julshow i Iffehallen. 24Kalmar var på plats och fångade Luciatåget som inledde showen.

Se numret i spelaren ovanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Målet: Öländsk saga på nationell tv

"Förhoppningen är att sälja visningsrättigheterna till SVT", säger producenten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:08, 16 december, 2017

Målet: Öländsk saga på nationell tv
På lördagen hade fotbollsdokumentären Kungar av sand premiär. Adam Gustafsson (producent), Simon Forsberg (filmare) och Andrej Landin (regissör) tog emot gästerna på röd mattan utanför Sagabiografen. Foto: Samuel Slättman.

På lördagen hade dokumentären Kungar av sand världspremiär på Sagabiografen i Kalmar. I filmen får man följa fotbollslaget Glömminge IF:s resa från Öland till världens störta beachsoccer-turnering, Euro Winners Cup, i Nazaré, Portugal. 

– Det är en film om osynliga hjältar. Turneringen gick så där rent sportsligt men det finns flera hjältar med i bakgrunden – både i laget och runt omkring laget. Det här är en film om dem, säger regissören Andrej Landin.

LÄS MER: TV: Världspremiär för den öländska sagan: ”Det är gåshud”

Tillsammans med de Kalmarbördiga Adam Gustafsson (producent) och Simon Forsberg (filmare), utgjorde Landin det tremanna-team som följde laget.

– Ska man följa med ett härligt öländskt gäng på en sådan här resa behövs det likasinnade personer i teamet. Dels för att bli accepterad, men också för att man ska kunna se charmen i det som händer, säger Adam Gustafsson.

En av de ”osynliga hjältarna” som får stort utrymme i filmen är Glömminge IF:s ordförande Bitte Börjesson, som förra året utsågs till Årets idrottspersonlighet vid Ölands idrottsgala. 

– Gör man en film om Glömminge känns det som om familjen Börjesson måste framträda på ett eller annat sätt, så är det bara, säger Gustafsson.

Filmen som visades på Sagabiografen är en ännu inte helt färdigklippt version. Dessutom saknas rättigheter till vissa bilder och musikstycken. Tanken är att under våren finputsa dokumentären och sedan sälja rättigheterna.

– Förhoppningen är att sälja visningsrättigheterna till SVT eller liknande. Det är lättare att sälja en hyfsat färdig film i stället för en idé, avslutar Gustafsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng