Skolan förvandlas till lilla Japan

Kalmarkonventet Fairycon växer så det knakar – i år drar evenemanget 300 unga som brinner för östasiatisk kultur och serier.

Kaisa Andersson

Kl.11:23, 1 april, 2016

Skolan förvandlas till lilla Japan
Arrangörerna Erik Haneklou, Nathalie Cedergren och Tove Anell är med och förvandlar Jenny Nyströmskolan till ett stort konvent för cosplay, anime, manga och fan fiction. Foto: Kaisa Andersson

Östasien-konventet Fairycon går av stapeln för sjätte året i rad. Och det växer så det knakar.

Det som började med ett fåtal entusiaster som samlades på stadsbiblioteket och dåvarande John Bauerskolan i Kalmar har växt till ett tre dagars-konvent med ett trettiotal programpunkter – allt med fokus på japanska manga/anime-serier, mode, musik, fan-kultur och ambitiösa utklädnader (så kallad cosplay).

– I år har vi höjt standarden på cosplay-tävlingen, och har tagit in externa domare. Det handlar inte bara om att efterlikna karaktären så mycket som möjligt utan också hantverket, att man sytt sin kostym väl och har ett bra performance, berättar Erik Haneklou, arrangör.

Inom konventskulturen finns många subkulturer och serier, säger han. På senare år har även en del västerländska populära serier, som Vampire Diaries och Game of Thrones, börjar smyga sin in den annars så dominerande östasiatiska temat i konventen.

Målsättningen är att Fairycon i Kalmar ska präglas av mångfald och en myriad av olika typer av aktiviteter för alla.

– Det man har gemensamt är att man hänger mycket på samma forum på nätet. Men sen är det olika. Vissa är här för att spela tv-spel med sina vänner, vissa går på föreläsningar och andra deltar i cosplaytävlingar. För en del är konventet nog bara ett bra tillfälle att sätta på sig dräkten och träffa andra med samma intresse, säger Erik Haneklou.

På fredagsmorgonen lägger arrangörerna sista handen vid evenemanget. Foto- och bandansvariga Nathalie Cedergren lyser upp med sitt lila hår där hon går genom Jenny Nyströmsskolans korridorer – snart får hon sällskap av fler utklädda japan- och seriefans.

– I dag har jag på mig ”Pastel Goth”-stilen i pastellfärger med lite svarta inslag, och i morgon blir det ”Lolita”, som inspireras mycket av barocken och rokoko, med mycket tyllkjolar. Sista dagen tänkte jag ha något med ledigt, ”Kawaii”-stilen som är mer gullig, berättar hon.

Till Sveriges största konvent, Närcon i Linköping, kom det 8500 besökare i somras, och stora cosplaytävlingen sändes i SVT och finsk tv. Det stadigt ökade intresset påverkar också Kalmar. I år har 300 personer köpt biljett till årets Fairycon.

– Det har skett en normalisering, det är inte längre bara den stereotypa nörden som håller på med det här. Jättemånga tittar på Anime och en K-popartist som Psi (med låten ”Gangnam Style”, reds. anm.) är mainstream nu. Ju mer som syns desto större blir konventen, säger Erik Haneklou.

FaktaDET HÄNDER PÅ FAIRYCON - ETT AXPLOCK..

Cosplaytävling med hedersgästen Aleatha Cosplay

Konsert med Stockholmsbandet Uredai, som spelar melodisk metalcore ned asiatiska influenser

Fototävling med mobilkameror

Workshop i kroppssmink med Emi Lundell

Fanfiction-workshop. Skriv fristående fortsättningar på din favoritserie.

Speedrunning-uppvisning. Speedrunning är när man i ett spel ska klara ett mål eller hela spelet på kortast möjliga tid.

DJ-uppvisning av Baron von Fish som spelar koreansk K-pop och japansk J-pop.

Föreläsning: Hur är det att studera i Japan?

Animéradion, Sveriges största podcast om anime, sänder live.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helgens brott och olyckor

Trafikkaos, rattfyllor och springnotor – här är de brott och olyckor som polisen och räddningstjänsten fått rycka ut på i helgen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.22:03, 18 mars, 2018

Helgens brott och olyckor
Foto: Arkiv.

Fredag:

Fyra bilar i kollision – en person fördes till sjukhus – Räddningstjänsten larmades till platsen.

Blixthalkan är här – kaos i trafiken – Räddningstjänsten har fått rycka ut på flera larm under fredagen.

Bil snurrade av E22: ”Det är blixthalt” – ”Det är väldigt halt på stora delar av E22”, uppger räddningstjänsten.

Lördag:

Bil kraschade in i lyktstolpe vid räddningstjänsten – Sent natten mot lördag inträffade olyckan.

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri – Körde alkoholpåverkad.

Söndag:

Tog klassisk springnota – jagades ikapp av personal – Hotellpersonalen var på hugget när springnotan upptäcktes.

Alkoholpåverkad förare saknade körkort – Mannen misstänks nu för flera brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmars okända Instagram-kändis: ”Det är väldigt häftigt”

Akon Baker har nästan fler följare på Instagram än Annie Lööf och Håkan Hellström tillsammans.

Hanna Thulin

Kl.20:09, 18 mars, 2018

Kalmars okända Instagram-kändis: ”Det är väldigt häftigt”
Akon Baker. Foto: Hanna Thulin

Det hela började med ett projekt i skolan år 2011. Akon Baker släppte då en låt med en tillhörande musikvideo på Youtube.

– Jag ville hitta på något som var lite lätt och kul att göra. Det var mest för skojs skull, jag har ingen musikalisk talang alls, men det var många som gillade den. Folk började följa mig och lägga till mig som vän, berättar han.

Efter det satte det fart ordentligt på de sociala medierna. Folk från världens alla hörn började följa honom på både Facebook och Instagram. Idag har han svindlande 141 000 följare på Instagram vilket är fler än vad till exempel de folkkära artisterna Carola och Darin har.

Akon har gjort det till en konstform att skaffa sig följare på Instagram och det främsta tricket är att använda sig av olika hashtags.

– Man ska bland annat ha sitt namn som hashtag för då tror Instagram att man är någon och ger dig en skjuts. Söker du på #akonbaker på Instagram får du upp över 3 000 inlägg där folk har taggat mig i olika saker.

Har du någonsin köpt några följare?
– Nej. Från början betalade jag för att få min video sponsrad på Youtube och då uppgav jag mitt Instagramkonto som min hemsida vilket gjorde att följare hittade dit. Sen vet jag att några av mina följare inte är riktiga personer utan konton som ger ”fake likes”.

– Man kan kritisera vart följarna kommer ifrån, och det förstår jag, men det är tack vare hashtagsen. Väljer jag också min destination som till exempel Kalmar så får jag inte många likes men om jag väljer London så får jag uppmärksamhet därifrån. Jag har testat att välja USA men det blir inte lika bra då det är 7-8 timmars tidsskillnad.

Vad är det då som följarna gillar med Akons konton? Det kan han inte svara på själv men något har han gjort rätt då han varje vecka får meddelanden med bilder på där följare har skrivit hans namn på sina kroppar. Han har även gjort okej-tecknet till sin grej.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-18-kl-09-17-31

– Det är väldigt häftigt att få sån uppmärksamhet från folk. Man kan verkligen säga att jag har börjar gilla mitt namn, säger han och skrattar.

– Det är många som inte gillar mig då de tycker att jag är en playboy eftersom jag lägger upp massor med bilder på tjejer. Men saken är den att det gynnar mig. Om en tjej har skrivit mitt namn på sin kropp så undrar de varför och går in på mitt konto vilket gör att jag får fler följare.

Akon läser just nu till journalist på Linnéuniversitetet och funderar på vad han ska göra med den exponering han lyckats skaffa sig på sociala medier. För med följare så kommer också en chans att tjäna pengar vilket är något han redan har testat på.

– Varför ska jag vara ett konto som bara lägger ut bilder på tjejer som har mitt namn på sina kroppar? Jag funderar på vad jag kan göra med allt det här och vill göra det till en business. Jag vill inte lägga upp för mycket sponsring för jag hade aldrig velat följa någon som tvingade mig att köpa saker. Lägger jag upp något så tar jag också bort det efter ett tag.

På vilket sätt skulle du vilja marknadsföra dig som då? Vad skulle bli ”din grej”?
–  Jag vet inte, kanske borde jag satsa på att lägga ut fler bilder på mig själv som om jag vore en modell, säger Akon och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butikskedja expanderar: ”Kalmar är väldigt intressant”

Nyetableringen öppnar upp för Kalmar. "Väldigt aktuellt."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:21, 18 mars, 2018

Butikskedja expanderar: ”Kalmar är väldigt intressant”
Foto: Arkiv.

Tidigare i veckan rapporterade 24Kalmar om butikskedjan PGW Produkter som inom kort öppnar upp en butik i BorgholmÖland. Det blir företagets första butik utanför Stockholmsområdet.

– Borgholm är ett bra skyltfönster och en bra sommarstad som vi känner att vi vill testa. Tanken är att ha öppet året runt, men vi får se hur pass stor efterfrågan är, säger Nicklas Bergsjö, extern vd för företaget.

LÄS MER: Stockholmsföretag satsar stort – öppnar butik på Öland

Nu berättar Bergsjö att man även sneglar på en etablering i Kalmar.

– Jag är själv från Småland och tror att vår satsning skulle vara helt rätt där. Så dyker det upp ett tillfälle i Kalmar så är det väldigt aktuellt. Kalmar är väldigt intressant.

Kedjan står inför en expansion och siktar på att öppna upp fler butiker på andra platser i landet.

– Platserna som är bestämda i nuläget ligger norröver, men Kalmar finns med i våra tankar och är väldigt aktuellt, helt klart.

PGW Produkter säljer varor för hemhantverk, som till exempel ölbryggning, korvstoppning, ost, snussatser och bestick.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alkoholpåverkad förare saknade körkort

Mannen misstänks nu för flera brott.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:18, 18 mars, 2018

Alkoholpåverkad förare saknade körkort
Foto: Arkiv.

 

När polispatrullen mötte fordonet fattade de snabbt misstankar och vände och stannade föraren. Mannen som körde var i 60-årsåldern saknade körkort, var påverkad av alkohol, och framförde dessutom ett fordon, vars skatt inte var betald.

Nu misstänks mannen för flera brott i samband med rutinkontrollen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:11, 18 mars, 2018

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri
Foto: Bildbyrån.

Strax efter klockan tio på lördagsförmiddagen stannades en man i 70-årsåldern av polispatrull på Verkstadsgatan i Kalmar.

Efter kontroll visade det sig att mannen var alkoholpåverkad och han är nu misstänkt för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng