Kalmars skolor bäst i länet

I dag släppte SKL sin årliga skolrankning. Kalmars skolor klättrar på rankningen och är nu bäst i länet.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.11:15, 25 april, 2016

Kalmars skolor bäst i länet
Lasse Johansson (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande och Mats Linde, förvaltningschef är nöjda med resultatet av nya skolrankningen. Foto: Kaisa Andersson

– Vi är både glada och stolta över att vi gör vårt bästa resultat hittills, säger Lasse Johansson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som i dag släpper sina öppna jämförelser mellan Sveriges kommuner, där man sammanställer en rankning över de bästa skolkommunerna i Sverige.

Kalmar klättrar i årets rakning till en 84:e plats – det är 25 placeringar bättre än förra året. Det uttalade målet är dock att hamna topp 30 i landet.

– Vi förbättrar vår ranking på samtliga indikatorer som ingår i det sammanvägda resultatet och det faktum att vi står oss så pass väl i jämförelse visar att vi är på rätt väg, säger Emad Soukiyh, administrativ chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

I jämförelsen har man mätt elevers kunskapsresultat utifrån sex olika kriterier, bland annat elevernas genomsnittliga meritvärde och hur många i årskurs nio som når kunskapskraven i alla ämnen. Jämförelsen tar även hänsyn till socioekonomiska förutsättningar.

Trots en bra placering totalt ligger Kalmars genomsnittliga meritvärde lägre än rikssnittet.

– Trots steg framåt så är detta vårt främsta utvecklingsområde. Nu får vi sätta oss och titta på vilka åtgärder vi kan vidta för att förbättra detta område, säger Lasse Johansson (S).

SKL är dock inte ensamma om att göra jämförelser. I Lärarförbundets skolrankning i höstas var i stället Nybro kommun vinnare i länet.

Lärarförbundets undersökning baseras på 14 olika kriterier, bland annat antal utbildade lärare och lärartäthet, elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner. I den rakningen hamnar Kalmar på en 22:a plats.

FaktaRESULTAT KALMAR LÄN


1. Kalmar 84

2. Nybro 86

3. Mörbylånga 103

4. Borgholm 107

5. Västervik 113

6. Oskarshamn 141

7. Hultsfred 212

8. Torsås 229

9. Högsby 240

10. Emmaboda 253

11. Mönsterås 253

De fem kommunerna med högst sammanvägt resultat i Sverige är Vellinge, Nykvarn, Nacka, Vadstena och Överkalix.

Siffrorna som rankningen baseras på är från läsåret 2014/2015

Källa: SKL Öppna jämförelser Grundskola 2016

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel