Fotboll och cirkustält nyheter när valborgsfestival firar åtta år | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Fotboll och cirkustält nyheter när valborgsfestival firar åtta år

Den drogfria idrotts– och kulturfestivalen Fullt ös fyller åtta år och "firar" med några nyheter: En ny fotbollsturnering och ett cirkustält med band som uppträder. "Den här satsningen har slagit väl ut", säger drogsamordnaren Kjell Lindberg.

David Winberg

Kl.08:30, 30 april, 2016

Fotboll och cirkustält nyheter när valborgsfestival firar åtta år
Den drogfria idrotts– och kulturfestivalen Fullt ös arrangeras för åttonde gången. Foto: David Winberg

Den drogfria idrotts– och kulturfestivalen Fullt ös firar åtta år och arrangörerna bjuder på en rad nyheter i och runt Kalmar sportcentervalborgsmässoafton.

– Den största nyheten är att vi drar i gång en fotbollscup, Valborg cup, i Iffehallen. Just Iffehallen har vi inte använt så ofta under Fullt ös och det är även första gången allmänheten kan ta del av Fullt ös. Vi hoppas att den här turneringen bidrar till att föräldrar och andra vuxna skippar vinglaset och kommer och tittar på lite fotboll i stället, säger projektledaren Arnel Vuckic.

Deltagarna kommer även att kunna njuta av musik och efterfesten, en nyhet i fjol, i ett stort cirkustält i Karlsbergsparken dit även entrén flyttas. Det finns även möjlighet att prova på dykning i äventyrsbadet, bland mycket annat.

– Hela området är drogfritt och alla måste blåsa vid entrén. Det är det kravet vi ställer. Vi hade 1 400 besökare tillsammans med ett 100-tal funktionärer i fjol, vi är jättenöjda med den siffran. Den här satsningen har slagit väl ut, säger drogsamordnaren Kjell Lindberg.

Lotta Pettersson, kommunpolis i Kalmar:

– Vi ser fortfarande på valborg som en risk-kväll och vi kommer självklart att delta med områdespoliser och använda volontärer den här kvällen för att öka tryggheten. Vi kommer att finnas här och på andra platser, säger Pettersson som passar på att skicka med en hälsning till alla föräldrar:

– Vi ser positivt på den här satsningen med Fullt ös och vi ser att många ungdomar tar sig hit men vi vill ändå flagga för att det här är en kväll där man som ungdom kanske testar lite gränser. Vi vädjar därför till föräldrar att vara delaktiga och nyfikna, ställa krav på ungdomarna att vara tillgängliga och komma och hämta dem när det är över. Föräldrarna har ett stort ansvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Tim ”Avicii” Bergling död – blev 28 år gammal

Världsstjärnan påträffades avliden i staden Muscat, Oman.

Ola Carlsson

Kl.19:31, 20 april, 2018

EXTRA: Tim ”Avicii” Bergling död – blev 28 år gammal
Tim "Avicii" Bergling. Foto: wikimedia commons

Enligt Dagens Nyheter så har den världskände Tim ”Avicii” Bergling avlidit.

Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades avliden under fredag eftermiddag lokal tid.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död.” skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist.

Avicii fick sitt stora genombrott med hitlåten ”Levels” och under 2014 slog han rekord med låten ”Wake me up” då den spelades över 200 miljoner gånger.

Under 2012 drabbades Avicii av hälsoproblem och efter operationer och inställda spelningar så tog han under 2016 beslutet att sluta turnera som DJ. De sista åren har han i huvudsak arbetat som musikproducent.

Presskontakten Ebba Lindqvist ber allmänheten att visa hänsyn och att inga fler uttalanden kommer att göras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läppstiftet kan rivas – då fattas beslut om fiaskohuset

Landmärket har blivit en sönderfallande belastning. Snart kan beslut tas om att jämna Läppstiftet med marken.

Samuel Slättman

Kl.18:01, 20 april, 2018

Läppstiftet kan rivas – då fattas beslut om fiaskohuset
Foto: Arkiv.

Läppstiftet på Varvsholmen byggdes så sent som 2002. Redan för två år sedan upptäckte Kalmarhem att byggnaden läckte in vatten och att flera av kakelplattorna på husets fasad var lösa och riskerade att falla ner.

Nu meddelar Kalmarhems vd Per Stephani att Läppstiftets framtid har kommit till ett vägskäl där bara två alternativ återstår.

LÄS MER: Hyresgäster tvingas evakueras: ”Väldigt tragiskt”

– Alternativ ett, det som vi kallar huvudspåret, är att ta bort den befintliga ytterväggen av lättbetong som står på bjälklaget i dag och som är spänd mellan golv och tak, säger Stephani.

Efter att blocken av lättbetong tagits bort skulle endast ett skal bestående av en stålkonstruktion och betongbjälkaget stå kvar på platsen. Nya, välvda betongblock skulle sedan lyftas på plats.

Men Kalmarhems uttalade huvudspår har flera problem och brister. Bland annat skulle lägenheterna behöva renoveras efter att arbetet med ytterväggen är klart.

– På grund av tyngden och storleken på betongblocken måste marken även pålas om det ska fungera, säger Stephani.

Just nu genomförs en utredning av tre olika konsultföretag vars uppgift är undersöka om bytet av yttervägg är praktiskt genomförbart och om det är ekonomiskt försvarbart.

Skulle utredningen komma fram till att så inte är fallet återstår bara alternativ två – att riva Läppstiftet och bygga nytt. Problemet med alternativ två är att det då behövs en ny detaljplan – en process som kan ta uppemot fem-sex år, enligt Stephani.

– Den nuvarande detaljplanen är så snävt skriven. Om vi ska utöka huset bara lite åt något håll måste vi ha en ny detaljplan.

För att vara så väl förberedda som möjligt på ett eventuellt negativt besked från utredningen har Kalmarhem redan inlett samtal med Kalmar kommun angående en ny detaljplan.

Konsulternas utredning väntas bli klar i maj eller i början av juni. Målet är att Kalmarhems styrelse sedan ska ha nått ett beslut innan midsommar.

– Ett beslut ska förhoppningsvis nås innan sommaren, säger Stephani.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så varmt blir det i helgen

Allt pekar på soliga dagar med härliga vårtemperaturer.

Andreas Norinder

Kl.16:56, 20 april, 2018

SMHI: Så varmt blir det i helgen
Foto: Genre/Pixabay

Det har varit en vecka med fint vårväder i Kalmar och på Öland där temperaturen har varit uppe på omkring 20 grader som mest.

Värmen ser ut att stanna kvar över helgen. På lördagen väntas det bli sol och runt 18 grader i Kalmar. Söndagen blir något svalare och med inslag av moln.

På andra sidan sundet spår SMHI att det blir strålande sol med temperaturer runt 15 grader.

Under lördagen blir det förhållandevis blåsigt med västliga vindar på omkring fem-sex sekundmeter och vindbyar omkring tolv meter i sekunden. Till på söndagen mojnar vinden ordentligt.

Den kommande veckan väntas sedan bli kallare och enligt SMHI:s nuvarande prognos blir det mellan 10-12 grader, mulet och enstaka regnskurar både i Kalmar och på Öland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrott på fritidsgård: ”Sprejade klotter på bordet”

Tjuvarna ska ha tagit sin in via altandörren.

Hanna Thulin

Kl.16:00, 20 april, 2018

Inbrott på fritidsgård: ”Sprejade klotter på bordet”
Foto: Arkiv

En fritidsgård i Norrliden blev under natten till torsdagen utsatt för inbrott.

– Någon har brutit upp altandörren och sedan sex andra dörrar inne i lokalen samt sprejat klotter på ett bord, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman.

Tjuvarna ska ha tillgripit en mindre summa kontanter, godis, läsk och tv-spel samt tv-spelskontroller.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkär staty utsatt för vandalisering

Det finns misstankar om att skadegörelsen har nazistiska motiv.

Hanna Thulin

Kl.14:52, 20 april, 2018

Folkkär staty utsatt för vandalisering
Simhopparen utanför Stagneliusskolan har blivit av med sin ena arm, nu är statyn övertäckt med en plastsäck. Foto: Hanna Thulin/Lena Blomander

De som promenerade längs med Systraströmmen vid Stagneliusskolan på fredagen kunde se att Simhopparen, som står med armarna utsträckta mot vattnet, fått en av sina armar kapade.

Simhopparen skapades av Carl Eldh år 1933 vilket innebär att den alltså stått orörd i 85 år fram tills nu.

När 24Kalmar når Katarina Johansson Storm, som är konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, så har hon inte hört om händelsen och blir märkbart upprörd.

– Det låter verkligen otroligt tråkigt. Jag får ta och åka dit för att titta på den och prata med de på skolan, säger hon.

Utan sin ena arm går det knappast att undgå att se att det nu ser ut som att Simhopparen gör en nazisthälsning. Det verkar inte vara ett sammanträffande då flera andra svenska städer under dagen har utsatts för skadegörelse av liknande sort.

Aftonbladet rapporterar om att hakkorsflaggor har hissats på flera håll i Stockholm under fredagsmorgonen och att hakkors har klottrats på fasader i Nyköping. Även i Boda Glasbruk har en flagga hissats på The Glass Factory. Enligt 24Emmaboda togs flaggan ned av två bodabor som sedan tog den hem där den hamnade i kakelugnen för att sedan eldas upp.

Anledningen sägs vara att det idag, den 20 april, är Hitlers födelsedag.

Statyn täcktes under fredagen över med en plastsäck. I nuläget finns det ingen misstänkt för vandaliseringen i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng