Läraren om betygen: ”Det finns fortfarande en del barnsjukdomar”

Majoriteten av Sveriges lärare tycker att kunskapskraven vid betygsbedömning är otydliga och varnar för att "tröskeleffekter" riskerar att förstöra elevers betyg. "Det finns fortfarande en del barnsjukdomar", säger Kalmarläraren Henrik Edsenius.

Samuel Slättman

Kl.17:25, 2 maj, 2016

Läraren om betygen: ”Det finns fortfarande en del barnsjukdomar”
Henrik Edsenius är lärare på Jenny Nyströmsskolan och känner igen kritiken som Skolverket tar upp i sin rapport. Foto: Privat.

En rapport från Skolverket visar att Sveriges lärare generellt sett är nöjda med den ”nya” betygsskalan med A till F-betyg som infördes 2011. Men rapporten visar också att kunskapskraven vid bedömningen av elevernas kunskaper ofta är otydliga och för tolkningsbara.

– I vissa ämnen blir tolkningarna väldigt subjektiva. Då får man försöka sitta ner i arbetslag och till och med mellan olika skolor och diskutera. På så sätt kan man få en likvärdig skala och bedömning, säger Henrik Edsenius, medielärare på Jenny Nyströmsskolan, som till en början tyckte att kunskapskraven var för breda men nu tänkt om:

– I början tyckte jag att de kunde varit tydligare men nu förstår jag att det kanske måste vara så. Inom vissa ämnen händer det väldigt mycket hela tiden och då kan inte kraven vara för specifika – de ska ändå hålla i 10–15 år. Men frågar du en lärare inom natur kanske han eller hon har en annan åsikt.

Skolverkets rapport konstaterar att likvärdigheten i betygssättningen nationellt sett inte har förbättrats sedan det nya betygssystemet infördes. Ett annat problem som identifieras är så kallade tröskeleffekter – alltså att elever inte får ett högre betyg för att de inte uppfyllt enstaka delar av ett kunskapskrav.

– Det finns fortfarande en del barnsjukdomar kvar och tröskel-biten är en av dem. Vissa lärare följer planen bokstavligt och har man som elev då inte bockat av varenda detalj hamnar man betydligt längre ner på betygsskalan. Sedan finns det andra lärare som tolkar mer, säger Edenius och fortsätter:

– Jag tycker inte man ska vara en paragrafryttare. I början tror jag det tolkades för hårt men under årens gång tror jag fler lärare har undvikit den fällan. Att nå en likvärdig svensk skola är en process som tar tid men det känns som den har påbörjats.

Hela Skolverkets rapport om betygen kan du läsa här.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”

Enligt polisen rör det sig om stora summor pengar som stjäls.

Michael Olsson

Kl.16:27, 18 mars, 2018

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”
Montage: Arkiv/Creative Commons

Både polisen och banken har vid flera tillfällen varnat allmänheten för bedragare som kapar personers konto via Bank-ID. Men trots varningarna är det allt fler som drabbas.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst till Kvällsposten.

Bedrägeriet misstänks vara organiserat och sedan sommaren har polisen fått in över 100 anmälningar. Metoden har tidigare uppmärksammats i media, men skördar fortfarande offer. Bedragarna låtsas komma från polisen eller banken för att få offret att logga in på sitt Bank-ID.

I samband med att offret ska logga in sitter bedragaren och gör samma sak med offrets personnummer. När målsägaren sedan ska loggar in är det bedragaren som kommer in på kontot. Därefter skickas pengarna över till en målvakt.

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Lars-Ove Wessberg till tidningen.

Bedragarna lurar även sina offer genom att ringa med falska nummer, som ser ut att komma från en bank eller från polisen. Men som polisen vid flera tidigare tillfällen förklarat ska man aldrig lämna ut sina uppgifter, utan genast lägga på luren om det är en misstänkt bedragare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så maxar du ledigheten i påsk

Ett fåtal semesterdagar kan ge lång ledighet.

Magnus Jansson

Kl.15:34, 18 mars, 2018

Så maxar du ledigheten i påsk
Fotomontage: Pixabay

Det är mindre än två veckor kvar till påsk. Vårens högtid kommer tidigt i år och som alltid är den gynnsam för den som vill passa på att ta en längre sammanhängande ledighet.

Den 29 mars infaller skärtorsdagen, som brukar innebära halvdag på många arbetsplatser. Både långfredagen och annandag påsk är röda dagar – vilket leder till att man kan få tio dagars ledighet genom att ta ut några få semesterdagar.

LÄS MER: LISTA: Här är alla helgdagar 2018

Gör så här:

* 24 mars, lördag – Ledig

* 25 mars, söndag – Ledig

* 26 mars, måndag – Ta ledigt

* 27 mars, tisdag – Ta ledigt

* 28 mars, onsdag – Ta ledigt

* 29 mars, torsdag, Skärtorsdagen – Ta ledigt (ofta halvdag)

* 30 mars, Långfredag – Ledig

* 31 mars, Påskafton – Ledig

* 1 april, Påskdagen – Ledig

* 2 april, Annandag Påsk – Ledig

Om din arbetsplats tillämpar halvdagar så behöver du bara ta en halv semesterdag på skärtorsdagen.

Använda semesterdagar: 3,5
Ledig tid: 24 mars – 2 april. Hela tio dagars ledighet!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldsjälar prisades på gala i Stockholm

Lindsdals-hjältarna fick ta emot ärofyllt pris.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:07, 18 mars, 2018

Eldsjälar prisades på gala i Stockholm
Margaretha och Magnus Magni. Foto: Arkiv.

Vid EldsjälsgalanBerns i Stockholm fick syskonen Magnus och Margaretha Magni ta emot ett eldsjälspris för sitt enorma engagemang för föreningen Lindsdals IF.

”Med tanke på att Lindsdals IF sålde för 1.3 millar. Denna försäljning innebar att Magnus (och jag) just kommit hem från Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm, där ett flertal eldsjälar premierades för sina insatser. I år hade det tillkommit en helt ny kategori: Folkspels hederspris för bingolotto respektive Sverigelotten. Så kan ni ju gissa vem som tilldelades ett av dessa pris… Magnus blev förste man att få äntra scenen för sina insatser som bingolottogeneral i Lindsdals IF.”, skriver Margaretha Magni på Lindsdals Facebooksida.

LÄS MER: Eldsjälen Magni brinner för sitt Lindsdal

Under 2017 var Lindsdals IF den föreningen som sålde allra flest bingolotter i hela Kalmar län. Försäljningen uppgick till 1,3 miljoner kronor, och en stor del i detta är syskonen Magnis förtjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tog klassisk springnota – jagades ikapp av personal

Hotellpersonalen var på hugget när springnotan upptäcktes.

Michael Olsson

Kl.13:02, 18 mars, 2018

Tog klassisk springnota – jagades ikapp av personal
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Under söndagsmorgonen passades en 25-årig man på att äta frukost på Kalmar HotellGasverksgatan. Men medan mannen avnjöt hotellets frukostbuffé väcktes misstankar mot honom.

– Personalen misstänkte att han inte bodde på hotellet och när de konfronterade honom valde han att springa. Men då följde personalen efter och ringde polisen så att en patrull kunde ledas till platsen där mannen var, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.

Personalen hade hela tiden visuell kontakt med 25-åringen, som efter en stund kunde gripas av polisen.

– Han medtogs till förhör och han är nu misstänkt för bedrägeri ringa brott, det som förut kallades för bedrägligt beteende. Hoppas han uppskattade frukosten, säger Fredrik Bratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Papis” fotbollscup lockade hundratals ungdomar: ”Fantastiskt”

Norrlidens lag gick segrande ur "Papis" cup. "Fair play och bra stämning hela dagen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:53, 18 mars, 2018

2 bilder
  • Foto: Privat.
    Foto: Privat.
  • Foto: Privat.
    Foto: Privat.

För en tid sedan arrangerade Shemsi ”Papi” Brahimi en fotbollscup för ungdomar i de lägre åldrarna. På lördagen var det dags för 13–16-åringarna att göra upp om vilken stadsdel i Kalmar som är bäst i inomhusfotboll.

Efter en lyckad dag var det till slut Norrlidens lag som tog hem den åtråvärda pokalen efter finalseger mot Smedby.

– Det var helt fantastiskt med hejarop till varandra, oavsett vilket lag man höll på. Det var helt fullt i Novahallen med över 200 personer som hejade på. Det var fair play och bra stämning hela dagen, säger ”Papi”.

papi-cup-3

Inför finalen arrangerades ett intåg med Champions League-hymnen.

– Ungdomarna tyckte det var häftigt och det var riktig Champions League-känsla.

Cupen har ”Papi”, som är anställd av kommunen för att hålla i fotbollsträningar för hundratals ungdomar i Kalmar, planerat under lång tid. Till våren siktar han på att arrangera en ny, fast utomhus.

– Ungdomarna älskar sånt här och frågar mig hela tiden när nästa cup blir av, vilket är jättekul, säger Shemsi Brahimi.

papi-cuo-4

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng