Uppgifter: Landshövdingen JO-anmäls

Efter Sveriges Radio Kalmars granskning om hur landshövdingen Stefan Carlsson använt sitt kontokort har han nu blivit anmäld till Justitieombudsmannen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:00, 12 maj, 2016

Uppgifter: Landshövdingen JO-anmäls
Under veckan har Stefan Carlsson granskats av P4 Kalmar. Foto: Pressbild

Enligt uppgifter till Sveriges Radio Kalmar är det en privatperson som har JO-anmält landshövdingen.

I tisdags avslöjade radion att Stefan Carlsson använde sitt tjänstekort till taxiresor, restaurangbesök och alkohol vid minst 25 tillfällen förra året. Totalt ska han ha lånat över 14 000 kronor, pengar som sedan drogs av på hans lön.

–  När jag bor på hotell i Stockholm blir det alltid lite kringkostnader av olika slag. Om jag äter en egen lunch eller tar något ur minibaren så kommer det på samma kvitto. Och då har jag betalat det med mitt Eurocard, sa han till P4 Kalmar.

P4 Kalmar: Kunde du vara noggrannare?

– Nej. Jag kommer aldrig i mitt liv att lägga extremt mycket mera tid på att se till att vara noggrannare för att se till att några fel per år inte uppstår. Det skulle ta alldeles för mycket tid. Jag har viktigare saker att ägna mig åt, sa han till Sveriges Radio.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han blir ny landshövding i Kalmar län

Efter Stefan Carlssons skandalomsusade avgång – på torsdagen presenterades hans efterträdare.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:13, 18 maj, 2017

KLART: Han blir ny landshövding i Kalmar län
Thomas Carlzon är utsedd till ny landshövding i Kalmar län. Foto: Arkiv/Pressbild.

På torsdagen har regeringen utsett Thomas Carlzon, före detta vd för Ikea Sverige AB, till ny landshövding i Kalmar län.

Hans förordnande gäller från och med den 1 juni till och med september 2020.

– Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande, säger Carlzon i ett pressmeddelande.

Thomas Carlzon var Ikea-vd mellan 2007-2016. Sedan dess har han jobbat som konsult inom värdebaserat och hållbart ledarskap. Han presenteras officiellt på en presskonferens klockan 14:00 på torsdagen.

– Jag hälsar vår nya landshövding mycket varmt välkommen till Kalmar län och vår länsstyrelse. Han är mycket efterlängtad. Vi ser fram emot att få arbeta ihop med Thomas i utvecklingen av länet och länsstyrelsen, säger Malin Almqvist, länsråd och t.f. landshövding.

Carlzon sitter i styrelsen för bland annat Kungliga Ingenjörsakademin och har tidigare suttit i styrelsen för Linnéuniversitetet. Han är även medlem i insynsrådet vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Posten som landshövding har varit vakant sedan Stefan Carlsson avgick efter den mycket uppmärksammande incidenten med telefonsex för skattepengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är talangerna som gör upp i P4 Nästa

Till i år byter Svensktoppen nästa namn. Talangtävlingen är inne på sitt tionde år och tolv lokala artister/band gör upp om platsen i riksfinalen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:36, 28 april, 2017

LISTA: Här är talangerna som gör upp i P4 Nästa
Maja Hobring och Ida Gratte är två av artisterna som tävlar i P4 Nästa. Foto: Arkiv

På sin hemsida har P4 Kalmar presenterat årets tolv bidrag, som har valts ut av en jury. P4 Nästa är en av landets största artist- och låttävlingar och gick tidigare under namnet ”Svensktoppen nästa”.

4 juli:
Rickard Andersson. En bakgrund som gitarrist och sångare i både punkband och som akustisk artist. ”Samhällsbejakande texter och energifylld musik har alltid varit en röd tråd genom min musik”.

Alfrida. 17-åring som har växt upp med musik, dans och teater. ”Med P4 Nästa hoppas jag på att kunna få leva ut den dröm jag alltid haft”.

Magnus & Therese. Musikläraren Therese Wahlgren Sundéns känns bland annat igen från Allsång på Skansen. Magnus går under smeknamnet ”Mr Rock”.

6 juli:
Klara Gunnarsson. 20-årig Kalmarbo som var med som mellanakt på Larmtorget ifjol. I år debuterar hon i P4 Nästa med egenskrivna låten ”All through the night”.

Anton och Elin. Syskonpar från Oskarshamn. Elin har bland annat turnerat världen runt med en ABBA-show. Anton är sångare i bandet Prudence.

Nellie Wettborg. 19-åring från Rinkabyholm som pluggar musik och sång på Jenny Nyströmsskolan. ”Min låt Haters är en ego boost-låt och när jag sjunger den får jag känna mig oövervinnerlig”.

11 juli:
Ida Gratte. Välkänd lokalartist som bor i Kalmar men kommer från Nybro. Ida har bland annat upprätt på Kalmar stadsfest. Hennes låt ”Fucked up world” fick stor viral spridning.

Moa Erlandsson. 18-åring från Nybro som studerar på vård- och omsorgsprogrammet. ”Jag har sjungit allt från rock till lugna ballader, men har under det senaste året glidit in allt mer på jazz och blues.”

Johan Lilja Band. Startades 2014 och spelade in sin första singel 2015. I fjol släpptes liveskivan ”Längre ner på gatan”. Bandet består av Johan Lilja, Emelie Lilja, Hasse Andersson, Göran Nilsson och Andreas Söderberg.

13 juli:
O.S.T. Den nystartade gruppen utgörs av Penny Sjögren, Martin Ibohm och Ingemar Bernthsson. Deltagande i P4 Nästa är deras första framträdande tillsammans.

Maja Hobring. Blivande 18-åring som kommer från Emmaboda som var i final i Svensktoppen nästa förra året.”Det bästa jag vet är att få stå på en scen med ett bra band bakom mig och få sjunga inför en härlig publik”.

Amelie Aebischer. 19-åring från Kalmar som jobbar i en klädbutik men trivs bäs på scenen. ”Jag är väldigt intresserad av musikproduktion och jobbar intensivt med att lära mig producera mina egna låtar”.

Hos P4 Kalmar kan du läsa mer utförliga presentationer av artisterna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarfängelset röjde information om intagen

Fängelseanstaltens i Kalmars handling gjorde så att mannens dotter fick reda på att hennes pappa satt i fängelse.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:51, 24 april, 2017

Kalmarfängelset röjde information om intagen
Foto: Arkiv

Den intagna mannen hade planerat ett besök hos familjerätten i Eskilstuna och ansökte om permission för att kunna delta där. Inför besöket tog Kalmaranstalten kontakt med familjerätten för att bekräfta besöket samt bedöma förhållandena på den plats som den intagne begärt permission till.

I och med att anstalten tog kontakt med familjerätten så lämnades personlig information ut till mannens före detta sambo vilket gjorde att deras gemensamma dotter fick reda på att hennes pappa satt i fängelse.

Mannen gjorde då en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) som har utrett ärendet och inte anser att något fel har begåtts av anstalten i Kalmar. JO poängterar dock att de kunde ha berättat för mannen att ett samtal var tvunget att göras för att kunna få permission.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stefan Carlssons porträtt avtäcktes: ”Känns väldigt hedrande”

Precis som alla andra tidigare landshövdingar så kommer nu även Stefan Carlssons porträtt att hänga på residensets väggar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:58, 13 april, 2017

5 bilder
 • Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
  Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
 • Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
  Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
 • De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
  De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin

Kalmar Läns förra landshövding Stefan Carlsson avslut som landshövding blev dramatiskt då han avgick i somras efter att P4 Kalmar avslöjat att han ringt sexsamtal från residenset för skattebetalarnas pengar.

Nu har han, precis som tidigare landshövdingar, fått sitt porträtt avmålat. På Skärtorsdagen avtäcktes det i närvaro av han själv, tillförordnade landshövdingen Malin Almquist och Länsstyrelsen övriga personal på residenset.

– Det är väldigt hedrande att få bli historisk ihågkommen på detta sättet, det är första gången det händer mig. Det känns speciellt, säger Stefan Carlsson.

Porträttet är målat av konstnären Johan Persson från Öland, ett val som Stefan Carlsson själv gjorde efter att ha beundrat hans konst sedan tidigare.

– Jag valde att göra det i akvarell vilket är lite ovanligt då man oftast använder olja. Jag kände mig dock mest hemmastadd med akvareller. Det var inte särskilt svårt att avbilda Stefan eftersom han har ett så karaktäristiskt utseende, säger Johan Persson.

Applåderna kom när porträttet avtäcktes och det råder ingen tvekan om att konstnären har lyckats fånga Stefan Carlsson utseende. På bilden syns han sitta i ett av residensets rum.

– Jag har utgått från både den levande personen och bilder. Det går inte att bara utgå från foton för man måste försöka fånga de karaktäristiska minerna och rörelserna hos en person, avslutar Johan Persson.

Och vad tyckte Stefan Carlsson själv om sin avbild?

Fantastisk, utbrister han glatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förlösa-mördaren kritiserar fängelset

Sara Lundblad avtjänar straffet för mordet på sin far på Anstalten Ystad – nu anmäler hon fängelset till justitieombudsmannen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:08, 2 april, 2017

Förlösa-mördaren kritiserar fängelset
Mordet skedde på faderns gård i Förlösa. Foto: Arkiv

I januari 2015 dömdes Sara Lundblad och hennes expojkvän till 18 års fängelse för mordet på Göran Lundblad i Förslösa. Sara Lundblad avtjänar sitt fängelsestraff vid Anstalten Ystad, som hon nu har anmält till justitieombudsmannen, rapporterar Expressen.

”Kriminalvården förhindrar mig att ta kontakt med en advokat”, skriver Sara Lundblad i anmälan, enligt tidningen.

Detta ska syfta till en händelse i början av mars 2017, då Sara ville ta kontakt med ett flertal advokater. Hon bad att kontakten skulle få ske genom hennes kontaktman på anstalten, från vilkens mejl hon skulle få skicka meddelanden till advokaterna. Men denna förfrågan avslogs från anstaltens administration.  Hon fick veta att om kontakt skulle ske, skulle det ske via brev.

Problemet för Sara är att portot för brevet kostar sju kronor, och hennes ersättning för sysselsättning är på 13 kronor i timmen. Sara kritiserar anstalten då hon tycker att de borde ha prövat om hon verkligen hade resurser att lägga ut på portot – när det hade varit kostnadsfritt att mejla. Detta då hon som intagen ska ha rätt att söka juridisk rådgivning.

Enligt Expressen har justitieombudsmannen inte yttrat sig om anmälan, som inkom den 17 mars.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel