Hundratals fridlysta orkidéer uppgrävda på Öland

I byn Övra Ålebäck i Gårdby socken på Öland har en märklig stöld upptäckts. Någon eller några har grävt upp hundratals fridlysta orkidéer av arten Adam och Eva. "Det var en förfärlig syn", säger en av markägarna om upptäckten.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.18:14, 18 maj, 2016

2 bilder
  • Där det tidigare stått hundratals fridlysta orkidéer finns nu bara hål i marken. Foto: Ulla-Britt Andersson
    Där det tidigare stått hundratals fridlysta orkidéer finns nu bara hål i marken. Foto: Ulla-Britt Andersson
  • Foto: Ulla-Britt Andersson
    Foto: Ulla-Britt Andersson

Normalt sätt fylls sjömarkerna vid byn Övra ÅlebäckÖland med orkidéer av arten Adam och Eva på vårkanten. Så även det här året. Men på tisdagen hade någon eller några olovligen grävt upp hundratals plantor av de vackra blommorna och kvar i marken fanns endast svarta hål som vittnade om en märklig och udda stöld av de fridlysta orkidéerna.

– Det var min hustru som gjorde upptäckten och det var en förfärlig syn. Det fanns inga orkidéer kvar utan bara hundratals med hål i marken. Det är många som brukar komma hit och titta så det känns väldigt tråkigt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en av markägarna.

Adam och Eva är en orkidé som är sällsynt i övriga landet men är däremot vanlig på Öland där beståndet är starkt. Den fridlysta orkidén trivs i naturbetesmarker och de växer oftast tillsammans. Den annorlunda stölden förbyllar ordföranden i Ölands botaniska förening då orkidén är väldigt svår att plantera om någon annanstans.

– Jag tror att det är för kommersiellt syfte, att någon vill tjäna pengar på blommorna. Orkidéerna är väldigt attraktiva men även extremt känsliga. Det krävs en speciellt miljö, likt den på Öland, för att den ska kunna växa och den kan inte planteras om i en vanlig trädgård exempelvis. Då dör de direkt, säger Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening.

Återväxten för den fridlysta orkidén är ingen snabb process och det kan ta lång tid innan det återigen växer orkidéer på de unika markerna i Övra Ålebäck.

– I värsta fall kan det dröja ända upp till 30 år innan det ser likadant ut på platsen där orkidéerna stod. Nu gäller det att sköta marken precis på samma vis som innan, så får vi hoppas att orkidéerna hittar tillbaka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför är stadsmuren inslagen i plast

"På sikt kan processen leda till större ras", berättar fastighetschefen på Kalmar kommun.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.08:58, 24 oktober, 2017

Därför är stadsmuren inslagen i plast
Renoveringens första etapp vid Västerport beräknas vara klar före jul. Foto: Samuel Slättman.

Uppmärksamma Kalmarbor har under veckan sett en förändring runt stadsmuren vid Västerport. Anledningen till att byggställningar inklädda i plast har rests runt muren är att den ska renoveras.

– Vi är mycket glada över att arbetet nu startar. Befästningsverket har unika värden i ett nationellt perspektiv och det är därför viktigt att arbetet för ett långsiktigt bevarande påbörjas, säger Katarina Sundberg, antikvarie på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Stadsmuren som omger en stor del av Kvarnholmen byggdes under andra hälften av 1600-talet. I slutet av 1700-talet förlorade befästningsverket sin försvarsfunktion och tilläts därför förfalla fram till 1930-talet.

– Det var senaste gången som det gjordes omfattande renoverings- och rekonstruktionsarbeten på muren då alla murar fogades om. Tyvärr använde man ett hårt cementbruk istället för den typ av kalkbruk som stenarna murades med från början, säger Jan Westergren, bebyggelseantikvarie, Kalmar läns museum.

Under de senaste decennierna har vatten trängt in bakom de ytliga fogarna och det gamla kalkbruk som håller ihop murarna har vittrat till sand.

– På sikt kan processen leda till större ras. För att det inte ska hinna inträffa påbörjar vi nu arbetet med att byta ut alla cementfogar, säger Gunilla Svensson, fastighetschef Kalmar kommun.

Arbetet utförs av NCC. Renoveringens första etapp, som alltså inbegriper muren vid Västerport längs med Västra Vallgatan, beräknas vara klar före jul.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nordölänning blir projektledare för södra Ölands världsarv

Bödabon Lars Wellin ska utveckla de södra delarna av öns världsarv.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:56, 24 oktober, 2017

Nordölänning blir projektledare för södra Ölands världsarv
Lars Wellin. Foto: Pressbild.

Dunc – Development of UNESCO Natural and Cultural assets, är ett utvecklingsprojekt för världsarvet Södra Ölands odlingslandskap i samverkan med andra världsarv runt södra Östersjön.

I veckan påbörjade Lars Wellin sin anställning som projektledare för Ölands räkning i det här projektet.

Tidigare har han arbetat som som verksamhetsledare på Leader KalmarÖland och har en lång erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt.

Projektet kommer att pågå i tre år och handlar i första hand om att ytterligare lyfta möjligheter till produkt- och tjänsteutbud inom världsarvet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil krockade in i sten – föraren till sjukhus

(Uppdaterad 22.04): Den manlige föraren tappade kontrollen över fordonet. "Bilen var ganska demolerad".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:11, 23 oktober, 2017

Bil krockade in i sten – föraren till sjukhus
Foto: Arkiv

Vid 21-tiden på måndagskvällen inträffade en singelolycka på väg 528 i närheten av Idehult mellan Påryd och Vassmolösa.

En yngre medelålders man tappade av okänd anledning kontrollen över sitt fordon och körde ner i diket och in i en sten.

– Han är avtransporterad till sjukhus med oklart skadeläge. Han var vid medvetande och var kontaktbar när vi kom, säger Jonas Isaksson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

– Av någon anledning körde han av vägen. Bilen var ganska demolerad och mörbultad så den blir nog skrot.

Vid 22-tiden var vägen fortfarande avstängd. Arbetet med att bärga bilen hade då inletts.

– Deltidsstyrkan från Påryd och polis är fortfarande på plats. Det kommer vara avstängt ett tag till, sa Isaksson då.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Hemligt” klubbkoncept har smygpremiär i Kalmar

Shotfabriken kommer till Kalmar. "En annorlunda upplevelse med mycket eld, rök, kanel och härlig stämning".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:49, 23 oktober, 2017

”Hemligt” klubbkoncept har smygpremiär i Kalmar
Foto: Pixabay.

Lördagen den 28 oktober är det smygpremiär för Shotfabriken, ett nytt, hemligt koncept.

– Shotfabriken är, ett för Kalmar, nytt koncept där fokus ligger på goda, spännande och roliga shots. Många av shotsen på vår shotmeny har en liten historia och blandas framför gästen, vissa shots kräver också gästens delaktighet. Våra gäster kan förvänta sig en annorlunda upplevelse med mycket eld, rök, kanel och härlig stämning, säger initaitivtagaren till Shotfabriken som föredrar att vara anonym.

Hemlighetsmakeriet är en stor del i det nya konceptet.

– Alla ingredienser i våra shots kommer vara hemliga, så innan vi är helt färdiga med våra recept tycker vi det känns skönt att hålla även vår placering hemlig.

Shotfabriken kommer till en början att ha öppet på onsdags- och lördagskvällar i en redan befintlig verksamhet på Kvarnholmen. Exakt vilken är inte känt för allmänheten än. Efter genrepet i oktober kommer man att dra igång på riktigt i mitten av november.

– Bakgrunden till Shotfabriken är rätt enkel egentligen, vi tycker att det saknas något i Kalmar. Fokus ligger på nattklubbar där utbudet i stort är detsamma. Vi tyckte det var dags för något helt nytt som passar både nattklubbsbesökaren men också gänget som bara vill ha kul tillsammans. För att passa så många som möjligt har vi också ett stort utbud av alkoholfria shots.

Finns det någon spännande shot som ni skulle rekommendera att man testar?
– Vi rekommenderar starkt vår egna Bumbibärssaft eller nu i Halloweentider – vår True Blood-shot eller Harry Potter-shoten. Någon vi inte rekommenderar dock är shoten Satan, avslutar Shotfabrikens initiativtagare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Knöl i bröstet följdes inte upp – utvecklades till cancer

Efter vårdmissen vill chefläkaren inte kommentera kvinnans chanser att överleva.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:03, 23 oktober, 2017

Knöl i bröstet följdes inte upp – utvecklades till cancer
Foto: Arkiv.

I oktober 2015, i samband med sin graviditet, utreddes en kvinna på länssjukhuset i Kalmar för en knöl i vänster bröst. Trots upptäckten gjordes aldrig någon uppföljning och nästan 1,5 år senare återkom kvinnan – då med spridd bröstcancer.

– Utredningen har inte kunnat visa exakt vad som gick fel, men rutinerna har inte följts, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund till nyhetsbyrån Siren.

Varför ingen uppföljning gjordes är oklart. Missen har lett till mer omfattande kirurgi och sämre prognos för patienten, enligt den Lex Maria-anmälan som inkommit till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

– Vi ser alltid allvarligt på en sådan här händelse, även om det beror på ett enskilt misstag, säger Nordesjö Haglund, som inte vill inte uttala sig om kvinnans chanser att klara sig.

 

FaktaSpridd bröstcancer

Spridd bröstcancer, även kallad metastaserad bröstcancer, uppstår när bröstcancercellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Bröstcancercellerna bryter sig loss från den ursprungliga cancertumören och färdas via blodet eller lymfsystemet till andra delar av kroppen. Dessa cancerceller bildar i sin tur nya tumörer som kallas metastaser. De nya tumörerna uppstår oftast i skelettet, levern eller lungorna.

Källa: Cancer.nu

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng