Över hundra nya 1600-talsfynd från Kalmarkriget

Fem arkeologer har under veckan gjort omkring 120 fynd i Kalmarsundsparken. "Det rådde förstavärldskrig-miljö här", säger arkeologen Bo Knarrström när han berättar om danskarnas belägring av Kalmar slott år 1611.

Samuel Slättman

Kl.13:56, 20 maj, 2016

2 bilder
  • Bo Knarrström visar upp en fotangel som lades ut för att skada danskarnas hästars hovar eller de danska soldaternas fötter under Kalmarkriget 1611. Foto: Samuel Slättman.
    Bo Knarrström visar upp en fotangel som lades ut för att skada danskarnas hästars hovar eller de danska soldaternas fötter under Kalmarkriget 1611. Foto: Samuel Slättman.
  • Stefan Larsson och Jane Jansen är två av totalt fem arkeologer som under veckan har undersökt markerna i Kalmarsundsparken. Foto: Samuel Slättman.
    Stefan Larsson och Jane Jansen är två av totalt fem arkeologer som under veckan har undersökt markerna i Kalmarsundsparken. Foto: Samuel Slättman.

Kalmar slott är en av Europas mest belägrade platser någonsin. Under sommaren år 1611, när Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark rasade, var svenskarna belägrade i tre månader innan krutet tog slut och de tvingades ge upp.

Under veckan har fem arkeologer varit på plats i Kalmarsundsparken och fynden från belägringen har varit många men också unika. Bo Knarrström, en av ett 15-tal slagfältsarkeologer i världen, visar upp en så kallad fotangel.

LÄS MER: Arkeologen om Kalmarsundsparken: ”Otroligt spännande”

– Det är väldigt ovanligt att hitta sådana här så välbevarade. Vanligtvis är de så tunna och vassa att de rostar bort ganska fort när de exponeras för luft. En teori vi har är att just den här blivit övertäckt av jord ganska snabbt efter att den lagts eller skjutits ut så den har legat syrefritt, säger Knarrström och visar upp en rostig, stjärnformad bit metall.

– Den är konstruerad så att den alltid ska hamna med en vass pigg uppåt som hästar eller soldater skulle trampa på, förklarar han.

Belägringen av Kalmar slott pågick mellan 3 maj och 3 augusti 1611. Under perioden sköts det konstant mellan slottet och den nedgrävda danska hären som bestod av ungefär 8000 soldater. Under veckans utgrävningar har totalt över 120 olika slags projektiler och delar av ammunition hittats.

– Fynden innebär att vi får ännu en pusselbit till hur belägringskrigsföringen gick till på den här tiden. Kalmarborna har ett stort intresse för historia och vill lära sig om sin historiska identitet, säger Knarrström.

När och om det kommer bli några fler utgrävningar på platsen är ännu inte beslutat men Länsstyrelsen meddelar att intresset för en fortsättning är stort.

– Det har inte hänt någonting på den här ytan på 400 år och det är väldigt ovanligt. Mina arkeologkamrater hade inte trott på mig om jag hade berättat för dem att det finns en orörd yta där belägringskrig har förts. Jag kommer gärna tillbaka igen, säger Knarrström.

En rapport angående fynden som hittills har gjort kommer ut senare i år, troligtvis under hösten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Koreansk restaurang till Kalmar

Blir den första av sitt slag i staden.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:02, 23 februari, 2018

Koreansk restaurang till Kalmar
Foto: Arkiv.

Det är tidningen Östra Småland som rapporterar att Kalmars nya kvarter GesällenKvarnholmen kan få sin första restaurang senare i år.

Tidningen skriver att det koreanska matcaféet Gangnam kommer att börja byggas så fort som bygglovet är beviljat. Den koreanska restaurangen kommer då bli den första av sitt slag i Kalmar.

Den koreanska matkulturen kommer allt mer i Sverige och den senaste tiden har koreanska restauranger etablerat sig i de större städerna.

Mat serverad från det koreanska köket består av allt från sött, salt, surt och starkt. Dessutom är den ofta mycket grillad och fermenterad, samt färgstarkt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gesällen kan vinna arkitekturpris

Tar plats som en av Sveriges tolv finaste nyproduktioner.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:37, 23 februari, 2018

Gesällen kan vinna arkitekturpris
Foto: Arkiv.

Arkitekturupproret har tidigare kritiserat Kajalen och utnämnde byggnaden till en av Sveriges fulaste. Nu är nyproduktionen GesällenKvarnholmen nominerade till en omröstning på organisationens hemsida för ”Sveriges finaste nyproduktion 2017”.

”Kvarteret är överraskande nog ritat av landets ledande lådmakare White Arkitekter. Ett litet steg i rätt riktning som kanske inte är perfekt, men bättre än deras sedvanliga grå brutalkubism”, skriver Arkitekturupproret i motiveringen.

LÄS MER: Första etappen klar – Gesällen står nu redo för inflyttning

Gesällen är en av tolv nyproduktioner som kvalat sig in till omröstningen som håller på fram till den 15 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Par döms till fängelse efter lång lista med brott

De ska bland annat ha lurat studenter och ekonomiskt utsatta på pengar.

Hanna Thulin

Kl.17:03, 23 februari, 2018

Par döms till fängelse efter lång lista med brott
Foto: Arkiv

Under fredagen dömdes en kvinna och en man, båda hemmahörandes på Öland, till fängelse.

Kvinna, som är född -90, döms till åtta månaders fängelse för bland annat grov stöld, försök till utpressning, skadegörelse, bedrägeri, häleriförseende, olaga hot och rattfylleri.

Mannen, som är född -79, döms till tre månaders fängelse för bland annat försök till utpressning, bedrägeri, olaga hot, stöld och skadegörelse.

Paret ska bland annat ha utgett sig för att sälja begagnad kurslitteratur och mobiltelefoner för låga priser. Köparna ska ha skickat pengar men aldrig fått några varor. Kvinnan ska även ha pantsatt föremål som hon stulit från sin äldre släkting.

Hon och hennes sambo ska också ha hotat en man på en restaurang och stulit både pengar och alkohol från honom samt krossat glasfönster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är SD:s lista inför kommunvalet

Sex män och fyra kvinnor i partitoppen i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:13, 23 februari, 2018

Här är SD:s lista inför kommunvalet
Thoralf Alfsson. Foto: Arkiv.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna ökat i antalet medlemmar med närmare 150 procent i Kalmar. Det innebär att partiet har en betydligt större lista inför årets kommunval än förra gången, då endast 13 namn stod uppsatta. Till valet 2018 är listan hela 31 namn lång.

– Vi har formerat ett nytt och starkt lag som vi tror kommer göra ett mycket bra jobb för Sverigedemokraterna under den kommande mandatperioden. Vi har stora förhoppningar att nå ett tvåsiffrigt antal mandat i kommunfullmäktige vid det kommande valet den 9:e september, säger Thoralf Alfsson, som behåller förstaplatsen på listan, i ett pressmeddelande.

På topp 10-listan återfinns sex män och fyra kvinnor.

FaktaSD:s kommunlista:
1. Thoralf Alfsson
2. Linda Emma Kotanen
3. Carina Falkestad
4. Mika Kotanen
5. Petra Gustavsson
6. Curt Gustavsson
7. Micael Foghagen
8. Krister Thornberg
9. Lillemor Marcus Jonsson
10. Leif Holmberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför köldknäppen – Stadsmissionen håller extra öppet

Öppnar upp för de allra svagaste i samhället.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:33, 23 februari, 2018

Inför köldknäppen – Stadsmissionen håller extra öppet
Foto: Pixabay.

Till helgen och i början av nästa vecka ser det ut som att det kommer dra in rejält med kall luft över Kalmar, vilket 24Kalmar tidigare har rapporterat om. Under nätterna kan temperaturen komma att krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader.

Det har fått Kalmar Stadsmission att agera – och från och med i kväll kommer de hålla extra  öppet i sina lokaler på Södra Långgatan.

LÄS MER: Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar

”Kommande nätter ser ut att bli riktigt kalla och därmed extra besvärliga för de i vår stad som inte har någonstans att bo”, skriver Stadsmissionen i ett pressmeddelande.

Lokalen kommer att vara öppen från klockan 21.00 i kväll och fram till klockan 09.00 i morgon bitti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng