Över hundra nya 1600-talsfynd från Kalmarkriget

Fem arkeologer har under veckan gjort omkring 120 fynd i Kalmarsundsparken. "Det rådde förstavärldskrig-miljö här", säger arkeologen Bo Knarrström när han berättar om danskarnas belägring av Kalmar slott år 1611.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.13:56, 20 maj, 2016

2 bilder
  • Bo Knarrström visar upp en fotangel som lades ut för att skada danskarnas hästars hovar eller de danska soldaternas fötter under Kalmarkriget 1611. Foto: Samuel Slättman.
    Bo Knarrström visar upp en fotangel som lades ut för att skada danskarnas hästars hovar eller de danska soldaternas fötter under Kalmarkriget 1611. Foto: Samuel Slättman.
  • Stefan Larsson och Jane Jansen är två av totalt fem arkeologer som under veckan har undersökt markerna i Kalmarsundsparken. Foto: Samuel Slättman.
    Stefan Larsson och Jane Jansen är två av totalt fem arkeologer som under veckan har undersökt markerna i Kalmarsundsparken. Foto: Samuel Slättman.

Kalmar slott är en av Europas mest belägrade platser någonsin. Under sommaren år 1611, när Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark rasade, var svenskarna belägrade i tre månader innan krutet tog slut och de tvingades ge upp.

Under veckan har fem arkeologer varit på plats i Kalmarsundsparken och fynden från belägringen har varit många men också unika. Bo Knarrström, en av ett 15-tal slagfältsarkeologer i världen, visar upp en så kallad fotangel.

– Det är väldigt ovanligt att hitta sådana här så välbevarade. Vanligtvis är de så tunna och vassa att de rostar bort ganska fort när de exponeras för luft. En teori vi har är att just den här blivit övertäckt av jord ganska snabbt efter att den lagts eller skjutits ut så den har legat syrefritt, säger Knarrström och visar upp en rostig, stjärnformad bit metall.

– Den är konstruerad så att den alltid ska hamna med en vass pigg uppåt som hästar eller soldater skulle trampa på, förklarar han.

Belägringen av Kalmar slott pågick mellan 3 maj och 3 augusti 1611. Under perioden sköts det konstant mellan slottet och den nedgrävda danska hären som bestod av ungefär 8000 soldater. Under veckans utgrävningar har totalt över 120 olika slags projektiler och delar av ammunition hittats.

– Fynden innebär att vi får ännu en pusselbit till hur belägringskrigsföringen gick till på den här tiden. Kalmarborna har ett stort intresse för historia och vill lära sig om sin historiska identitet, säger Knarrström.

När och om det kommer bli några fler utgrävningar på platsen är ännu inte beslutat men Länsstyrelsen meddelar att intresset för en fortsättning är stort.

– Det har inte hänt någonting på den här ytan på 400 år och det är väldigt ovanligt. Mina arkeologkamrater hade inte trott på mig om jag hade berättat för dem att det finns en orörd yta där belägringskrig har förts. Jag kommer gärna tillbaka igen, säger Knarrström.

En rapport angående fynden som hittills har gjort kommer ut senare i år, troligtvis under hösten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Camping på Öland bland landets populäraste

En camping på Öland ligger på topplistan för landets mest eftersökta ställplatser.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.17:53, 26 juli, 2017

Camping på Öland bland landets populäraste
Foto: Rickard Johansson

Till följd av husbilstrenden upplever nu svensk camping en rekordsäsong. I Sverige finns omkring 90 000 husbilar, vilket mätt efter antalet invånare gör husbilsägadet i Sverige till det näst största i Europa – efter Tyskland.

På grund av detta blir Ställplatser extra viktiga. Det finns bara 400 stycken i landet, vilket är för lite. Dessutom är många av bristande kvalitet. SCR Svensk Camping och Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har därför jobbat aktivt sedan 2010 med projektet Husbilsdestination Sverige. Målet är att husbilsturismen ska utvecklas för att göra Sverige till Europas bästa husbilsdestination.

I samarbete med husbil.se sammanställde Aftonbladet landets tio mest klickade ställplatser. Bland dessa tio hamnade Stenåsa Stugor och Camping i Mörbylånga på femte plats. Ett stenkast från Östersjön, med tillgång till wifi, dricksvatten, dusch och mera.

I topp på listan hamnade campingmålet Ställplatsstockholm.

FaktaDe här är de 10 mest klickade ställplatserna på husbil.se:

1. Skarpnäck – Ställplatsstockholm

2. Göteborg – Lisebergs ställplats Skatås


3. Gränna – Grenna hamn


4. Partille ställplats


5. Stenåsa Stugor & Camping


6. Höganäs – Höganäs hamn


7. Falkenberg – Falkenbergs Båtsällskap


8. Långholmens husbilscamping


9. Halmstads Segelsällskaps Hamn


10. Ystads Marina

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Felande larmsystem – hundratals äldre utan hjälp

Larmsystemet hos hemtjänsten i Kalmar och Borgholm hade problem under måndagen, vilket lämnade hundratals äldre utan hjälp.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.17:00, 26 juli, 2017

Felande larmsystem – hundratals äldre utan hjälp
Foto: Arne Forsell

Under måndagen uppstod oro hos hemtjänstens brukare. Det var trygghetslarmen som hade problem, något som personalen inte fick veta förrän först på kvällen.

I en intervju med P4 Kalmar berättar Maria Svanborg, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Borgholm om problemet.

– Det som var problem var att larmen blivit fördröjda. Talfunktionen och annat har fungerat men det har tagit längre tid för larmen att komma till oss.

Larmet brast i hela kommunen, vilket lämnade några hundra äldre i Kalmar utan hjälp, men ingen har kommit till skada enligt hemtjänsterna i Kalmar och Borgholm.

– Det är så sällan vi har upplevt problem med larmet, säger hon.

Med det menar Maria Svanborg att man inte ska tappa förtroendet för varken larmsystemet eller hemtjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åklagarmyndighetens system utslagna – hela Sverige drabbat

Under onsdagsmorgonen upptäcktes felet, som tros bero på efterdyningar av ett strömavbrott. 

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:15, 26 juli, 2017

Åklagarmyndighetens system utslagna – hela Sverige drabbat
Foto: Bildbyrån

Efter ett strömavbrott i Västerås hos Åklagarmyndighetes IT-levernatör har ärendehanteringssystemet hos Åklagarmyndigheten runt om i landet varit ur drift, rapporterar SVT Nyheter.

Driftstoppet har gjort att det under onsdagsmorgonen inte gått att nå det system som bland annat hanterar pågående ärenden. Det rör sig bland annat om vilka personer som sitter frihetsberövade och det är via detta system som åklagare skickar in åtal.

Alla åklagarkanslier i Sverige ska vara drabbade. Enligt kanalen finns det inte någon prognos för när felet ska vara åtgärdat.

– Vi har en tekniker på plats i Västerås som arbetar med att lösa problemet. Vi hoppas att systemen ska vara uppe igen inom några timmar, säger Stephan Uttersköld, chef för IT-utveckling på Åklagarmyndigheten till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två bilar i olycka på väg 136

Vid 14-tiden på onsdagen inträffade en kollision mellan två personbilar i närheten av Löttorp.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:35, 26 juli, 2017

Två bilar i olycka på väg 136
Foto: Genre/Arkiv

Enligt polisen ska två personer ha klagat på nacksmärtor efter olyckan. Dock behövde ingen åka med ambulans. Bilarna fick tas bort med hjälp av bärgare.

Olyckan inträffade på länsväg 136 mellan Löttorp och Källa, cirka en kilometer söder om Löttorp.

Det är oklart vad som orsakade olyckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter IT-skandalen – regeringen kan avgå i dag

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:35, 26 juli, 2017

Den senaste tiden har den så kallade IT-skandalen varit den stora snackisen inom svensk politik. Det har uppdagats att hemliga register hos Transportstyrelsen läckt ut till tekniker i Östeuropa.

De fyra partiledarna för allianspartierna, Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) menar att tre socialdemokratiska ministrar känt till de stora IT-säkerhetsbristerna i två år utan att agera.

Nu vill Alliansen tvinga bort inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Man kallade till presskonferens under onsdagsmorgonen där man gick ut med att en misstroendeförklaring kommer att väckas.

– Vi i Alliansen har begärt att de ansvariga ministrarna ska komma till riksdagen och redogöra för hur regeringens handlande har sett ut i samband med den här krisen, och det har inte gett tillfredsställande svar, sa Anna Kinberg Batra (M) enligt SVT.

Om minst 175 av 349 riksdagsledamöter röstar ja till en misstroendeförklaring kommer riksdagen att förklara sitt misstroende.

Enligt flera källor till SVT kan statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen komma att avgå under onsdagen. En pressträff väntas hållas under kvällen.

– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en källa till SVT.

Stefan Löfven ska ha två alternativ i om regeringen avgår. Den ena är att utlysa ett extra val, som då hålls inom tre månader. Det andra alternativet är att Löfven och hans regering avgår utan att utlysa ett extra val. I detta fall blir det en ny talmansrunda där riksdagens talman får titta på andra regeringsalternativ.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng