Artikel i samarbete med

Kalmarsundsveckan ska fylla Stortorget igen

För fjärde gången kommer Kalmarsundsveckan att arrangeras – det sista helgen i september. Idén med veckan är att det ska vara en naturlig mötesplats för företag/organisationer som ser hållbar utveckling som en styrka i sin affärs- och och varumärkesutveckling.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.07:25, 8 juni, 2016

Kalmarsundsveckan ska fylla Stortorget igen

Alla evenemang i Kalmarsundsveckans program kommer delas in i tre kategorier.

  • Ekonomisk hållbarhet 
  • Ekologisk hållbarhet 
  • Social hållbarhet 

Detta för att visa att det inte bara krävs ekologisk hållbarhet utan att det måste var ekonomiskt och socialt också.

2015 års Kalmarsundsvecka blev väldigt lyckad med 40 aktiviteter av 25 olika aktörer, i fyra kommuner. Under 2016 hoppas arrangörerna – på ännu fler aktörer på Stortorget.

Kalmarsundsveckan har även  program ute i kommunen och kringkommuner

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Minst mil viltstängsel i landet– men Kalmar län toppar olycksstatistiken

Jimmy Loord (KD): ”Vi måste sätta press på Trafikverket”.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.11:44, 11 oktober, 2017

Minst mil viltstängsel i landet– men Kalmar län toppar olycksstatistiken
Foto: Axel Brantemo

Förra året inträffade 4439 viltolyckor i Kalmar län. Det är flest viltolyckor per län i hela landet. Det samtidigt som Kalmar län har minst antal mil viltstängsel– i hela Sverige. Det vill nu Kristdemokraterna i länets toppnamn till riksdagslistan, Jimmy Loord ändra på.

– Statistiken är tydlig. Viltstängsel räddar liv och det är märkligt att frågan inte varit mer prioriterad i Kalmar län.

Sammanlagt finns det enligt Jimmy Loord sju mil viltstängsel i Kalmar län, det jämfört med grannlänet Kronoberg som har 23 mil.

– Om vi i Kalmar län skulle ha lika mycket viltstängsel som i Kronoberg säger statistiken att vi skulle förhindra var fjärde viltolycka, eller omkring 1000 olyckor per år, säger Jimmy Loord (KD).

24:an träffar Jimmy Loord längs med väg 25. Och det är ingen tillfällighet– Väg 25 från Nybro västerut, genom Emmaboda kommun, mot Lessebo är nämligen en av de sträckor i länet utan viltstängsel som är hårdast ansatt av viltolyckor.

– Vi måste sätta press på Trafikverket även från politiskt håll. Polisen, räddningstjänsten och Länsstyrelsen poängterar alla vikten av viltstängsel, men även vi i politiken måste sätta press, säger han.

KD-politikern tror sig ha goda chanser att komma in i riksdagen nästa val. Därför har han redan nu skrivit sin första motion– Och det är just viltstängsel i Kalmar län som berörs.

– Det är kanske aningens kaxigt. Men jag räknar med att bli riksdagsledamot och det här är en fråga som handlar om tryggheten och säkerheten för länsinvånarna, säger Jimmy Loord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala idrottsstjärnan tävlar i underhållningsprogram

På bästa sändningstid kommer Högby IF-löparen att synas i SVT.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:04, 6 oktober, 2017

Lokala idrottsstjärnan tävlar i underhållningsprogram
Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

På lördag kväll gör David Nilsson tv-debut när han ställer upp i SVT:s program Duellen.

Var det självklart att tacka ja direkt när de frågade?
– Det var det väl. Det var en ganska oseriös period just då, jag hade redan kvalat till VM och jag brydde mig inte så mycket om min träning så jag tänkte att jag kunde väl lägga en dag på en inspelning, säger David.

Han är en av Sveriges bästa maratonlöpare och i programmet ska han springa 1 600 meter mot fyra sprinttjejer som springer 400 meter var.

– Ska jag vara ärlig så är det kanske inte den roligaste duellen, jag har sett andra som känts lite mer fantasifulla. Men det var en intressant upplevelse att vara där och jag är nöjd över min insats. Jag har sett lite klipp från inslaget och jag hoppas det blir bra men man vet ju aldrig hur de har klippt.

Det blev en lång dag på inspelningsplatsen men om de skulle fråga så skulle han gärna ställa upp igen.

– Det är ju inte riktigt som en vanlig tävlingsdag, tiderna blir utdragna och man kan inte planera när man ska äta. Men att prata i tv hade jag inga problem med, det handlade mest om att låta självsäker och positiv men samtidigt ödmjuk.

Finns det något annat program du skulle kunna tänka dig att ställa upp i?
– Inte På Spåret i alla fall, svarar han och skrattar.

Tävlingsmässigt så är säsongen på väg mot sitt slut för David. I helgen gör han sitt sista utomlandslopp i Berlin och sen väntar Terräng SM i slutet av oktober.

– Formen inför helgen är inte kanon men jag hoppas det ska gå bra ändå. Annars känns det väldigt skönt att få gå in i en lite mer lågintensiv period nu.

De som är nyfikna över hur det kommer gå för David mot de fyra sprinttjejerna får titta in på SVT lördag klockan 20.00. Men David kan skicka med en liten hint:

– Jag tyckte själv inte att duellen blev så jämn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbördig forskare tilldelas stipendium

Hennes forskning om hudcancer belönas med stipendium.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.13:39, 27 september, 2017

Kalmarbördig forskare tilldelas stipendium
Magdalena Claeson. Foto: SSMF.

Magdalena Claeson, ursprungligen från Kalmar men nu verksam vid Sahlgrenska akademins avdelning för dermatologi och venereologi vid Göteborgs universitet, har tilldelats ett stipendium från organisationen SSMF (Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning).

Claesons forskning försöker identifiera faktorer som påverkar dödligheten hos patienter med tunt malignt melanom (hudcancer). Resultaten kan leda till säkrare diagnos och tidigare behandling med moderna immunläkemedel.

Forskaren Claeson är en av totalt 34 unga och lovande forskare från sex olika universitet som belönas av SSMF. Under 2017 delar SSMF ut cirka 80 miljoner kronor till svenska forskare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

kalmar ff–östersunds FK 2–1

KFF-fansen hånande Nouri: ”Det var humor”

Kalmar FF:s supportrar påminde ÖFK-kaptenen om lördagens flygplansincident.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:35, 24 september, 2017

KFF-fansen hånande Nouri: ”Det var humor”
Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic.

Under lördagen slängdes ÖFK-kaptenen Brwa Nouri av flygplanet som skulle ta honom och resten av laget från Bromma till Kalmar. Anledningen var ett bråk med en flygvärdinna som grundade sig i om Nouri hade telefonen på flygplansläge eller inte. 

– Det kändes orimligt. Men jag hade ju givetvis gjort fel. Jag skulle ha visat flygplansläget om jag hade förstått konsekvenserna, sa Nouri till sajten osdsport senare på kvällen när han bad samtliga inblandade om ursäkt.

LÄS MER: Ring om fullträffen: ”Såg att det var fri gata”

I matchen mellan KFF och Östersund påmindes Nouri ofrivilligt om flyplanshistorien. Varje gång ÖFK-lagkaptenen skulle slå frispark eller hörna sjöng KFF-fansen ”Flygplansläge, flygplansläge, flyplansläge”.

Efter matchen ville inte Nouri kommentera gårdagens händelse men uttalade sig om KFF-supportrarnas ramsa.

– Ja, jag hörde dem. Det var bara roligt.

Fungerade det som tändvätska?

– Nä, det var humor.

LÄS MER: Rings show belönas med högsta betyg

Kalmar FF vann matchen med 2–1 efter att Jonathan Ring gjort båda målen för KFF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KALMAR FF-ÖSTERSUNDS fk 2–1

Betygen: Rings show belönas med högsta betyg

Jonathan Ring ägde Guldfågeln Arena när Kalmar FF vände och vann mot Östersund. Så bra var samtliga KFF-spelarna.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:58, 24 september, 2017

Betygen: Rings show belönas med högsta betyg
Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic.

Lucas Hägg-Johansson 5

Rånade förre KFF:aren Johan Bertilsson på ett volleymål med en jätteräddning efter en kvart. Inte mycket att göra på målet strax därefter. Hade en lugn andra halvlek.

Marko Biskupovic 6

Klev in från start då Dyrestam skadade sig under lördagsträningen. Spelade enkelt i defensiven där han var hur stabil som helst.

Viktor Elm 6

Rejäl i sitt spel men var inte helt överens med domaren Kaspar Sjöbergs nivå. Samarbetet med Biskupovic satt fortfarande trots ett par veckor utan match ihop. Grym på huvudet.

Viktor Agardius 5

Hade inledningsvis problem att hålla rent på sin kant. Spelade upp sig flera nivåer i slutet av första och var fläckfri i andra halvlek.

Melker Hallberg 5

Såg ut att trivas i sin nya roll som ”wing defender” och kom i första halvlek med upp i offensiven vid flera tillfällen. Kroknade i andra.

LÄS MER: Ring om fullträffen som gav tre poäng: ”Det var fri gata”

Harmeet Singh 5

Kom långt ner i banan och hämtade boll, precis som Ismael brukade göra. Blandade och gav i prestationer och behöver fler matcher.

Romario (ut 86) 6

Lika bolltrygg som vanligt. Lyckades dock inte hitta lika många öppnande passningarna som vi vant oss vid. Varnad.

LÄS MER: KFF-fansen hånande Nouri: ”Det var humor”

Stefan Larsson 5

Inledde i en hög utgångsposition till vänster på mitten. Föll sedan ner ett hack i banan för att hjälpa till i defensiven. Svaga inlägg.

Jonathan Ring 8

Stod för en kanoninsats och såg ut att älska den renodlade ytterposition i tremanna-anfallet. Löpte sig fri innan han tråcklade in 1–1. Andra målet var en delikatess där han från mittlinjen, med bollen vid fötterna, sprintade förbi samtliga ÖFK:are och placerade in 2–1. Varnad.

TV: Återupplev Rings drömmål

Erton Fejzullahu (ut 71) 6

Förlorade knappt en duell. Fördelade effektivt vidare bollarna ut på kanterna och ner på mittfältet. Kan bli mer osjälvisk. Varnad och utbytt.

Filip Sachpekidis (ut 81) 6

Fick chansen från start och tog den. Spelade vackert fram till Rings första kasse och fortsatte sedan att skapa lägen under hela sin tid på planen.

Herman Hallberg (in 71)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Papa Diouf (in 81)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Philip Hellquist (in 86)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng