Artikel i samarbete med

Kalmarsundsveckan ska fylla Stortorget igen

För fjärde gången kommer Kalmarsundsveckan att arrangeras – det sista helgen i september. Idén med veckan är att det ska vara en naturlig mötesplats för företag/organisationer som ser hållbar utveckling som en styrka i sin affärs- och och varumärkesutveckling.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.07:25, 8 juni, 2016

Kalmarsundsveckan ska fylla Stortorget igen

Alla evenemang i Kalmarsundsveckans program kommer delas in i tre kategorier.

  • Ekonomisk hållbarhet 
  • Ekologisk hållbarhet 
  • Social hållbarhet 

Detta för att visa att det inte bara krävs ekologisk hållbarhet utan att det måste var ekonomiskt och socialt också.

2015 års Kalmarsundsvecka blev väldigt lyckad med 40 aktiviteter av 25 olika aktörer, i fyra kommuner. Under 2016 hoppas arrangörerna – på ännu fler aktörer på Stortorget.

Kalmarsundsveckan har även  program ute i kommunen och kringkommuner

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter tränarbytet – det är Kallenbergs första åtgärd

"I den biten startar precis all innebandy", säger nya FBC-tränaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.22:24, 14 december, 2017

Efter tränarbytet – det är Kallenbergs första åtgärd
Adam Kallenberg har tillsammans med sin . Foto: Samuel Slättman.

För 1,5 vecka sedan, efter hemmaförlusten mot bottenlaget Skoghalls IBK, fick tränaren Emil Stille sparken från FBC Kalmarsund. Ersatte gjorde nygamle tränaren Adam Kallenberg.

– Det blev lite hastigt och lustigt och det var inget som man ville hända från något håll. Men nu är det som det är och vi måste titta framåt, säger Kallenberg.

LÄS MER: Så resonerade FBC Kalmarsund: ”Självförtroendet var som bortblåst”

Känner du att alla spelarna har köpt beslutet?
– Det är omöjligt att få hundra procent enighet i en sån här sak, så har det varit under alla år som jag har varit tränare. Det är bara att acceptera, säger Kallenberg.

– Vi är en elitförening och det handlar bara om att ta tre poäng i varje match. I det här läget handlar det om att få ut det som vi kanske inte har fått ut tidigare.

I samband med tränarbytet gick klubben ut med att målsättningen om att sluta topp två i serien har ändrats. Nu är uppgiften att knipa en av de fyra play off-platserna. För närvarande ligger laget femma, tre poäng bakom Lindås på plats fyra.

– Det låter klyschigt men jag tittar aldrig på tabellen. För mig handlar det om att trycka ut maximal prestation ur gruppen och hitta ett sätt att ta de där tre poängen, säger Kallenberg.

Under sin korta tid vid rodret har Kalleneberg och den nya assisterande tränare Tom Holmkvist främst fokuserat på en sak – försvarsspelet.

– Två veckor är en väldigt begränsad tid och man hinner inte göra så mycket. Det jag och Tom har jobbat med är försvarsspelet – aggressiviteten och tydligheten. I den biten startar precis all innebandy. Sätter man försvarsspelet får man bättre spelvändningar och det ger en trygghet till spelarna.

På lördag möter FBC Kalmarsund tabelltrean Visby IBK på hemmaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV+TEXT: Så bekämpar Kalmar Vatten fettmonstret

Fett i Kalmars avloppsledningar är ett större problem än vad många tror och kostar enorma summor att åtgärda.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:11, 10 december, 2017

I mitten av oktober startade Kalmar Vatten, tillsammans med KSRR och Kalmarhem, en ny kampanj för att minska mängden fett som spolas ner i avloppsrören. Kalmars ledningar får inga stora fettklumpar som i London men det betyder inte att fettet inte orsakar problem även här. Kalmar vatten lägger ner enorma summor varje år för att få bort besvärliga fettproppar.

– Spolar man inte rören så blir det stopp vilket kan leda till stora skador i fastigheterna. När fettet kommer fram till reningsverket så gynnar det också fel sorts mikroorganismer. Vi vill ha sådana som jobbar för oss men ibland får vi in busar som gör så att det skummar och rinner över överallt vilket innebär mycket extra jobb. Vi har märkt att det har blivit mer och mer fett i ledningarna under de senaste åren, berättar Jenny Holmgren, kommunikatör på Kalmar Vatten.

Vad som orsakat ökningen av fett är svårt att sätta fingret på men de som arbetar på Kalmar Vatten har sina teorier.

– Matkulturen har ändrats mycket de senaste 20 åren. Idag friterar bland annat många hemma vilket man inte gjorde förr, säger Peter Johansson som är gruppchef.

Kan det också vara så att den yngre generationen, som jag själv tillhör, är lat och låter bli att torka av stekpannan med papper innan man sköljer den?
– När man har gjort mätningar på kunskap och attityd så visar det sig faktiskt att den yngre generationen slänger mer skräp och fett i avloppet. De känner kanske inte till problemet och har man levt länge kanske man någon gång har haft stopp i sitt köksavlopp och inte vill uppleva det igen, säger Jenny.

Om en fastighetsägare upplever att vattnet rinner trögt eller att det kluckar i avloppet så kan det bero på för mycket fett i ledningarna. Lasse Johansson är auktoriserad rörinspektör och kör filmbilen som inspekterar rören i ledningsnätet med hjälp av en robot på hjul och en filmkamera ovanpå.

kalmarvatten2
I videospelaren längst upp i artikeln kan man se en mycket vanlig bild som Lasse ofta får se på sin skärm i bussen. Väggarna i röret är täckta av en vitgul massa som betår av fett. Foto: Hanna Thulin

– Det här är vanliga bilder. Det är många sträckor som de här bekymret finns. Helst ska det inte vara någonting alls på väggarna, säger Lasse.

– Det är svårt att säga under hur lång tid detta har byggt på sig men på bara ett år kan det växa några centimeter. Vi har några ställen där vi måste spola kontinuerligt för att det ska fungera, säger Peter.

Lasse har mer jobb än vad han egentligen hinner med. Efter att ledningarna renspolas så inspekterar han även de kala rören efter sprickor och annat. När han är ute på jobb händer det att nyfikna personer kommer för att hälsa på honom i hans lilla filmbuss.

– Även om bussen är åtta år gammal så är det alltid folk som kommer ut och frågar vad det är jag gör när jag har stannat på något ställe. De är intresserade och vill hoppa in för att kolla. Det är roligt, säger han.

När Lasse är klar på platsen och har konstaterat att det är för mycket fettbeläggningar i rören så är det spolbilens tur att ta sig an problemet.

kalmarvatten8
Seth Nikolausson berättar att en spolbil som är tom på vatten väger mellan 17 till 18 ton. Foto: Hanna Thulin

Seth Nikolausson och Johan Ludvigsson kör en av Kalmar Vattens spolbilar. De ställer sig med bilen över något av de brunnslocken som finns i gatorna och skickar sedan ner en slang. På änden av den sitter en dys som pressar ut kallt vatten med högt tryck.

– Fettet sitter fast hårt. Vissa dyser kan man sätta stora kättingar på som roterar av det höga trycket och slår bort beläggningarna, säger Seth.

Dagens teknik är betydligt mer vattensnål än tidigare, vilket innebär att man sparar transporter av vatten och man använder inte längre dricksvatten i bilarna.

Det man spolar bort sugs till största delen upp av ytterligare en slang men en del stannar kvar och åker vidare till pumpstationer och reningsverk. Det fettet som sugs upp rötas till biogas och biogödseln blir ny näring till nya grödor. Det hade dock varit bättre om det överblivna fettet lämnades direkt till återvinningsstationen istället för att hamna i rören.

– Förhoppningsvis kommer den här kampanjen leda till att vi får mindre att göra.

kalmarvatten7
Seth Nikolausson, Peter Johansson, Jenny Holmgren, Helena Bergman och Johan Ludvigsson har alla blivit bättre på att själva ta hand om fettet innan det spolas ner i avloppet. Foto: Hanna Thulin

Hur reagerar folk när ni berättar vad ni jobbar med?
– Folk överlag hade nog inte velat jobba med det här, särskilt om man är lite kvackelmagad. Jag kan tycka att en soptipp luktar sju gånger värre än det här.

– Barn tycker det är roligt när man säger att man jobbar med bajs. Alla frågar om lukten men det är inte bajset som luktar värst det är faktiskt fettet, säger Helena Bergman som jobbar med Kalmars pumpstationer.

Vad som händer på en pumpstation och vilka konstiga saker som fastnar i deras filter efter att folk spolat ned det i toaletten kan ni läsa om på 24Kalmar under nästa vecka.

FaktaVad kan du göra för att hjälpa till?

– Torka ur stekpannan med hushållspapper, skrapa ner fett och matrester i gröna påsen om du har större mängder. Häll över i en flaska och lämna till återvinningscentralen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Vi ger dig skrällarna till helgens stryktips

Nya jackpott-miljoner väntar i helgen och nu hoppas Tipsarenan att det ska skrälla.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:08, 8 december, 2017

Ynkliga 9 rätt förra veckan. Fin kupong med 13 miljoner jackpot och vi har en rad starka drag till denna lördag.

Veckans bästa speltips hittar du som alltid på TipsArenan

1.     Newcastle – Leicester (X,2)

Newcastle svaga favoriter men vi har den här matchen som veckans drag. Leicester har bara förlorat 4 PL-matcher i höst. Mot Chelsea, Liverpool och båda Manchesterlagen. Man går bra nu och kommer inte att förlora, så mycket kan vi i alla fall säga. Bra chansspik trots det höga oddset 2.90

2.     Burnley – Watford (1,X)

Räcker helgardering här? Svår match. Burnley med 5-3 hemma i målskillnad på 7 matcher, säger en del om hur svårt det är att vinna borta på Turf Moor. Glöm inte hur starka Burnley var 2016 på hemmaplan heller. 1X Känns ok men inte mer.

3.     Crystal Palace – Bournemouth (1,2)

Palace favoriter till dryga 2 ggr. Ok säger vi, men det känns stundtals så rangligt att vi vill ha med tvåan också.

4.     Huddersfield – Brighton (X,2)

Ajaj. Hemmalaget går bärsärkagång med 4 raka förluster men Brighton är inte tillräckligt vassa för att spikas här. På grund av att vi förlåter Brighton för förlusten senast mot Liverpool (1-5) så garderar vi från höger.

5.     Swansea – West Bromwich (2)

Swansea lyckades inte ens plocka pinne borta mot Stoke senast trots 1-0 ledning. Vi tror att laget kommer krascha fullständigt och chansar med att spika WBA.

6.     Tottenham – Stoke (1,X)

Spurs går tyngre och tyngre, precis som många andra CL-lag. Tufft matchande. Kane mindre fantastisk senaste matcherna. Ordinarie Sanchez avstängd i Spurs. Stoke lär ha blivit stärkta av vändningen mot Swansea senast. Vi tror 0-0 länge, hela matchen?

7.     Aston Villa – Millwall (1)

Säker källa garanterar säker etta på Villa Park. Big thanks Bill!

8.      Barnsley – Derby (X2)

Extremt dålig form på Barnsley mot ett Derby som nästan aldrig förlorar på bortaplan gör kupongens näst bästa X2.

9.      Fulham – Birmingham (1)

Fulham förlåtna för förlusten mot Brentford. Såg Birmingham i veckan och inte imponerad. Ett sent rött kort dessutom på backen Dean. Säker etta.

10.   Hull – Brentford (2)

Kommer Brentford nu? Någon månad senare än experterna spådde i så fall. Vi tror det är dags att spela Brentford hårt nu och chansar på säker tvåa.

11.   Middlesbrough – Ipswich (1,X)

Lutar totalt sett åt en etta men inget lag är så lurigt som Ipswich. Den här gången tar vi bort tvåan och ber för att bortalaget håller sig i skinnet för en gångs skull.

12.   Queens PR – Leeds (1,2)

Brr, känns som det kan sluta hur som helst. QPR bara kvitteringen mot Brentford som merit på de 5 senaste men det brukar vända förr eller senare. Chansar med 1,2.

13.  Wolverhampton – Sunderland  (1)

Vårt spikval nummer ett denna vecka. Wolves ser urstarka ut och blev inte ens hotade senast i derbyt borta mot Birmingham. Vi ser bara ettan i vår fantastiska kristallkula.

Annons tipsarenan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24 Journalistik kommer till Varberg: ”Väldigt spännande”

Nästa sajt blir 24Varberg och premiären sker om drygt en vecka.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:37, 4 december, 2017

24 Journalistik kommer till Varberg: ”Väldigt spännande”
Jeanette Lindström, vd och Dennis Johansson, redaktör för 24Varberg. Foto: 24Journalistik

Den 11 december får 24 Journalistiks sajter sällskap av 24Varberg och redaktören Dennis Johansson, vilket blir koncernens 12:e sajt med fokus på ultralokala nyheter.

– Det känns jättekul att fortsätta vår satsning i Halland. Vi har fått ett fantastiskt mottagande på de orter där vi har startat, bland annat i Halmstad. Nu fortsätter vi vår expansion och Varbergs känns väldigt spännande, säger Martin Persson, etableringsansvarig och nyhetschef för 24Varberg.

24 Journalistik grundades i oktober 2014 och först ut blev 24Kalmar. Konceptet fick ett varmt mottagande och framgångarna ledde till att ägarna expanderade sin satsning på framtidens lokaljournalistik.

– Vi klarar av att göra journalistik helt utan presstöd och målsättningarna är högt ställda. Samtidigt måste vi vara ödmjuka, det är ett hårt jobb av både journalister och säljare som ligger bakom de fina resultaten, säger Jeanette Lindström, vd för 24 Journalistik.

Läsarna förknippar ofta 24:an med att man är snabbt ute med nyheterna och har stor genomslagskraft i sociala medier. Att artiklarna är gratis för alla är också väldigt uppskattat.

– Det känns jättekul att vi nu kan erbjuda gratis och ultralokala nyheter även i Varberg. Med tanke på det gensvaret som vi har fått i Halmstad så känns det mycket bra att vi kan fortsätta växa på västkusten, säger Martin Persson.

I höstas klev mediejätten Mittmedia in som delägare i 24Journalistik. Det innebär bland annat en rad synergieffekter där koncernerna hjälper varandra.

– Mittmedia har en teknisk styrka och system som vi kan dra nytta av, en skalbar redaktionell organisation och dessutom en gedigen erfarenhet både publicistiskt och strukturellt, säger Jeanette Lindström.

Fakta24 Journalistik består av följande sajter:

24Kalmar
24Nybro
24Emmaboda
24Uppsala
24Blekinge
24Kristianstad
24Malmö
24Ystad
24Trelleborg
24Halmstad
24Helsingborg
24Varberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV-premiär: Juldrinken: ”Irish Coffee med pepparkaksgrädde”

Nu nalkas det första advent och vad passar inte bättre om en smaskig juldrink? Idag börjar vår nya TV-serie ”Juldrinken”.

Johan Häll

Kl.10:24, 2 december, 2017

Nu är det premiär för vår nya TV-serie ”Juldrinken” – där dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo i sex avsnitt kommer att ge dig en smaskig drink med julstämning.

Lagom till första advent hinner du handla följande ingredienser för att göra vår första drink: Irish Coffee med pepparkaksgrädde:

LÄS MER:

5cl Bushmills Original (SB 410)
2st tsk brun farinsocker
Kaffe
Grädde med pepparkakssmulor
Pepparkaka

Se avsnittet i spelaren ovan.

Tack till Bierhuis Uppsala och Colorful Brands.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng