Öländska turister snålar med vattnet

Med stora informationskampanjer skulle den akuta vattenbristen få turisterna att tänka till – och det har lyckats.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:50, 28 juli, 2016

Öländska turister snålar med vattnet
Foto: Arkiv/Pixabay

24Kalmar har tidigare rapporterat om de rekordlåga grundvattennivåernaÖland. Mörbylånga kommun satsade på en särskild kampanj, ”Vattensmart” och kamelen Törsten, för att uppmärksamma alla turister på problemet.

– Vi har inte samma ökning som åren innan, säger Niclas Beerman, teknisk chef i Mörbylånga kommun till P4 Kalmar.

Budskapet om att spara på vattnet verkar ha slagit väl ut på hela ön. Både i Borgholms och Mörbylånga kommun har man märkt av en lägre vattenförbrukning jämfört med tidigare somrar.  Sommartid ökar befolkningen med ungefär tio gånger på Öland.

Som 24Kalmar skrev om i slutet av maj så ska bland annat helikoptrar hjälpa till för att komma till rätta med vattenbristen. Genom ett geofysiskt system ska man kunna upptäcka nya grundvattentäkter, en metod som har varit lyckosam på Gotland.

Sedan i våras fraktas vatten från Kalmar till Öland med tankbilar, och i början av sommaren invigdes en ny vattenledning mellan Revsudden och Stora Rör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel