Kalmarföretag sprider kunskap om psykisk ohälsa

Lider du av psykisk ohälsa? Ångestskolan heter en nystartad sida som uppmärksammar och sprider kunskap om det känsliga ämnet, och gensvaret har blivit enormt. "Det är viktigt att våga prata om det", säger initiativtagaren Eric Bergström.

Oscar Pettersson

Kl.19:32, 29 juli, 2016

Kalmarföretag sprider kunskap om psykisk ohälsa
Eric Bergström är skaparen bakom det Kalmarbaserade företaget Ångestskolan, som hjälper människor att få hjälp och kunskap om psykisk ohälsa. Foto: Daniel Eriksson

26-årige Eric Bergström är personen bakom den populära sidan Ångestskolan. Det Kalmarbaserade företaget, som drivs av Eric själv, riktar sig till människor som lider av någon form av psykisk ohälsa eller till personer i dess närhet. Responsen har varit stor och Ångestskolan har fått enormt genomslag på Facebook. I skrivande stund har videoklippen setts av över 100 000 människor och det senaste inlägget har delats över 1 800 gånger.

– Jag tror att jag har fyllt en roll som har saknats tidigare. Det är många som drabbas av psykisk ohälsa men som också har svårt att förklara och sätta ord på hur man känner. Med min hjälp blir det lättare att förstå och dela med sig av problemen, säger Eric Bergström.

Eric kommer ursprungligen från Karlskrona men flyttade till Kalmar 2010. I samma veva beslutade sig Eric, som tidigare hette Jonathan, att byta namn till ett som var lättare att säga. Rädslan för att stamma när han skulle säga sitt namn blev för stor. Hans besvär med sin egen sociala fobi tror han har hjälp honom mycket i sitt arbete med att hjälpa andra människor med liknande besvär.

– Jag har själv levt med social fobi och jag känner att jag vill dela med mig av min historia och livssituation och samtidigt lära ut till andra människor. Jag vågade inte prata om mina problem och jag oroade mig för vad andra skulle tycka. Det är viktigt att våga öppna upp sig och kunna prata om det.

Ångestskolan startade i november förra året och erbjuder snabb hjälp via webbkurser, e-böcker och kortare videoklipp som handlar om psykiska åkommor. På företagets hemsida kan personer skriva dessutom dela med sig av sina tankar genom ett anonymt blogginlägg  En stor del av verksamheten är riktad mot föreläsningar på skolor och arbetsplatser.

– Föreläsningarna handlar om min egen historia och min barndom där jag utvecklade min sociala fobi men även hur jag tog mig ur den. Samtidigt håller jag en pedagogisk utbildning och delar med mig av tips och råd. Att stå på scen och prata inför folk var en av mina största rädslor tidigare, berättar Eric.

Varför tror du så många människor lider av psykisk ohälsa?

– Idealet i dagens stressiga samhälle är att man ska vara väldigt social och utåtriktad. När man inte kan leva upp till det så mår man dåligt. Det bästa tipset jag kan ge är att man ska utbilda sig själv så mycket som möjligt, för att få kunskap och makten över sig själv. Då vågar man också prata om det, säger Eric.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo

Öländskan aktuell i ny låt tillsammans med flertalet stora namn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:02, 22 mars, 2018

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo
Adée är en av de 56 artisterna som medverkar i låten Vad dom än säger. Foto: Arkiv

För en tid sedan släppte den öländska artisten Adée en ny låt efter samarbete med producenten JKEYsom tidigare har arbetat med bland andra Jay-Z, Pharrell, Snoop Dog, Missy Elliot och Beyoncé.

Nu är Adée en av 56 artister som medverkar i låten Vad dom än säger, som skapats till förmån för Sveriges kvinnojourer, som är starkt relaterad till förra höstens #metoo-rörelse.

LÄS MER: Adées låt med Beyoncé-producenten släppt – lyssna på den här

Kajsa Grytt, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén är några av artisterna som är med och sjunger i låten.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mailkonversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om en historiskt stor satsning.

Hanna Thulin

Kl.08:42, 22 mars, 2018

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar
Foto: Arkiv

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Pengarna kan bland annat gå till mer personal i förlossningsvården, en förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.

Totalt kommer Kalmar landsting att få 43,3 miljoner varav 39,9 miljoner kronor kommer att användas inom förlossningsvården och 3,3 miljoner till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

LÄS MER: Viktig marsch för människans rättighet: ”Inte tryggt att föda barn.”

–  Den som väntar barn i Kalmar ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll.

I överenskommelsen ingår att landstingen väljer vilka insatser de bedömer ger mest nytta för att uppnå målen, samtidigt som fokus för medlen till landstingen ska användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

–  Vi är mycket nöjda med att vi träffat en tilläggsöverenskommelse med regeringen om fortsatta och ökade resurser till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Medlen får också användas för insatser inom neonatalvården, det vill säga vården som ges tidigt födda barn. Satsningen omfattar hela vårdkedjan inklusive förebyggande insatser, från mödravårdscentral till eftervård för kvinnan efter graviditet och förlossning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänks för flera fall av misshandel och olaga hot

Mannen greps under tisdagen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:21, 22 mars, 2018

Misstänks för flera fall av misshandel och olaga hot
Foto: Arkiv.

Under tisdagsförmiddagen greps en man i 40-årsåldern, hemmahörande i Kalmar kommun, misstänkt för två fall av misshandel och två fall av olaga hot.

Mannen anhölls några timmar senare och nu har han begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för handlingarna.

Åklagaren bedömer att det finns risk att mannen undanröjer bevis eller försvårar utredning, alternativt fortsätter sin brottsliga vana om han försätts på fri fot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Smarta femteklassare agerade guider på museum

Om man undrar något om Kronan så kan man numera fråga femteklassarna från Rocknebyskolan som är experter i ämnet.

Hanna Thulin

Kl.06:49, 22 mars, 2018

Smarta femteklassare agerade guider på museum

Under onsdagskvällen var det fullt hus på Kalmar läns museum när klass 5 från Rocknebyskolan visade sina nära och kära runt i Kronanutställningen. Över 90 personer hade anmält sig för att bli guidade av de 25 eleverna som alla hade läst in sig på olika områden som handlade om Kronan.

– De har läst faktatexter, som inte varit de allra lättaste att läsa, Kronaboken och kontrollerat alla källor för att sedan skriva ett lagom lång manus som inte använder för svåra ord, berättar Helen Andersson, pedagog på Kalmar läns museum.

klm1 Olle Wähl, Henning Kvarmo och Sabine Westlund. Foto: Hanna Thulin

Att låta skolever genomföra en guidning är en idé som hon har snott från Marinmuseumet i Karlskrona.  Genom projektet KLaB, vilket är en kultursatsning finansierad av Barn- och ungdomsnämnden i Kalmar Kommun, så får barnen lära sig om Sveriges historia på ett roligt och praktiskt sätt.

– Det är många som har varit väldigt nervösa men det är också en klass som är fylld av teaterapor så när Helen hörde av sig och frågade om vi ville göra det här så tackade jag ja med en gång, säger Linda Jirflo, klassens lärare.

klm4 Åke Kinberg och Ville Woxander. Foto: Hanna Thulin

Kvällen började med att de anhöriga fick följa med sina barn till en station där de sedan berättade om sitt område. Efter att de var klara fick föräldragruppen gå vidare till nästa guidepunkt.

– Vi har fått memorera lite mer än vissa andra eftersom vi bara är två och andra grupper är flera men det har gått bra, säger Ville Woxander som tillsammans med Åke Kinberg bland annat berättade om Karl XI och häxjakten.

klm2 Malte Olander, Elias Johansson, Olle Strandberg och Anton Cederholm. Foto: Hanna Thulin

I ett annat rum stod Malte Olander, Elias Johansson, Olle Strandberg och Anton Cederholm och berättade hur det kunde se ut under däck på Kronan.

– Jag tappade bort mig lite med vad jag skulle säga men då fyllde Anton i, berättar Malte.

klm Hampus Karlsson, Marion Westlund och Svante Juneberg. Foto: Hanna Thulin

På nedre plan stod Hampus Karlsson, Marion Westlund och Svante Juneberg och berättade om kanonerna.

– Jag tycker det är häftigt att kulorna kunde flyga upp mot 2 kilometer, säger Hampus.

– Jag tyckte det var intressant att lära mig att den största kanonen väger fyra ton, säger Svante.

klm3 Cornelia och Himla berättade bland annat om maten som man åt ombord på Kronan. Foto: Hanna Thulin

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besiktningsjätte etablerar sig på Öland

Siktar på att bli störst i Sverige.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:24, 21 mars, 2018

Besiktningsjätte etablerar sig på Öland
Foto: Pressbild/Besikta

Besiktningsföretaget Carspect vill växa och bli Sveriges största firma inom området. I den omfattande etableringsplanen finns FärjestadenÖland med.

– Vi finns i dag på 76 stationer i landet och har även enheter i Estland, Lettland och Polen. Vi ska öka med tio stationer om året och när vi kommit upp i 125 räknar vi med att vara Sveriges största bilbesiktningsfirma, säger regionchefen Marcus Johansson.

Det är ännu inte spikat när Carspect ska öppna i Färjestaden. Däremot är det klart att företaget öppnar i Nybro till hösten.

I dag har Carspect två anläggningar i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng