Hon vill få Kalmarborna att göra ekologiska val: ”Folk blir mer medvetna”

För sju månader förverkligade Karin Engelholm en dröm när hon tog över butiken Leva Reko på Esplanden. "Gensvaret har varit väldigt positivt. Det får mig att känna att jag har valt rätt".

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.06:54, 3 augusti, 2016

5 bilder
 • Karin Engelholm visar stolt upp sina kläder från Maxomora. Foto: Klara Alvunger
  Karin Engelholm visar stolt upp sina kläder från Maxomora. Foto: Klara Alvunger
 • På hyllorna står ekologisk choklad och te. Foto: Klara Alvunger
  På hyllorna står ekologisk choklad och te. Foto: Klara Alvunger
 • Denna bok hjälpte Karin att motarbeta osäkerheten. Foto: Klara Alvunger
  Denna bok hjälpte Karin att motarbeta osäkerheten. Foto: Klara Alvunger
 • I butiken finns raw food-glass. Foto: Klara Alvunger
  I butiken finns raw food-glass. Foto: Klara Alvunger
 • Foto: Klara Alvunger
  Foto: Klara Alvunger

När jag stiger in i butiken möts jag genast av det fräscha, öppna vita rummet med hyllor fyllda av choklad och teer i färgsprakande förpackningar på vänstra sidan. På högra sidan finns second hand-avdelningen och på galgarna där hänger barnkläder i olika storlekar.

Det är tidig förmiddag och solen strålar på Kalmars himmel när jag besöker den lilla butiken Leva RekoEsplanaden som säljer naturvänliga varor.

– Jag hade med mig idén om en ekologisk butik från Örebro när vi flyttade därifrån, och trodde inte att det fanns i Kalmar, men så upptäckte jag att denna butik, med samma inriktning, både fanns och var till salu. Jag kommer ursprungligen från Öland och vi flyttade tillbaka till mina rötter så att säga, säger Karin Engelholm.

Frustrationen efter att behöva leta så mycket väckte tankar om en egen butik som sålde de produkter hon själv saknade.

Karin säger att butiken främst riktar sig mot barn och deras föräldrar. När hennes eget barn var litet ville hon kunna köpa ekologiska och giftfria produkter, men dessa var väldigt svåra att hitta om man inte letade noga eller köpte dem på nätet.

– Eftersom det var precis en sådan här butik jag ville starta tog jag över den istället och efter renovering och storsatsning känns det som att det är min egen butik, säger hon med ett stolt leende.

Den ekonomiska risken var hon medveten om, men längtan efter att få förverkliga sin dröm var starkare och Karin kände att det var värt att investera både tid och pengar.

Anledningen att butikens varor ska vara ekologiska är för att detta är bättre för miljön, vilket är grundtanken i Karins butik. Processen i tillverkningen är helt annorlunda och inom klädbranschen är det till exempel stor skillnad på om man köper kläder från stora kedjor eller om man köper miljömärkta kläder, både för arbetarnas villkor och om kemikalier används.

Kläderna Karin säljer i sin butik kommer från tillverkare som tar ansvar både socialt och miljömässigt.

– Jag tror att folk håller på att bli mer medvetna om ekologiska produkters fördelar. Framför allt på sociala medier märks det att det blir mer och mer populärt. Om varorna då är lättillgängliga kan fler människor göra bra val.

Karin är egentligen är utbildad beteendevetare och jobbade som projektledare inom ett kommun- och EU-projekt. Detta ledde till ett utmattningssyndrom och under tiden hon var sjuk kände hon en stark längtan efter något eget, där hon kunde få utlopp för sin kreativitet.

–Det svåraste innan och när jag öppnade butiken var att jag inte hade någon trygghet i mig själv, jag undrade om jag klarade av att driva ett företag. Jag hade ingen erfarenhet men tanken att driva en butik kändes bra. Så jag tänkte att jag skulle köra så det ryker.

Efter att ha tagit över butiken renoverade hon för att få rummet mer ljust och öppet. Hon sålde även en del av matvarorna som fanns eftersom utbudet av mat oftast redan finns i stora matbutiker och hon behöver ett unikt utbud för att locka kunder. Nu finns det istället fler giftfria produkter till köket.

– Gensvaret har varit väldigt positivt. Stammisar kommer och peppar och sprider härlig energi, det är väldigt värdefullt för mig. Det får mig att känna att jag har valt rätt.

I framtiden har Karin planer på att anställa intresserad personal och att utveckla butiken. Innan Leva Reko öppnade fanns mycket osäkerhet, bland annat för att människor i hennes närhet uttryckte oro för hur det skulle gå.

–Jag tycker att man ska lyssna på sig själv och våga genomföra något. Med mig var det ju helt galet, jag visste ingenting om hur man driver ett företag. Jag fick dock hjälp av boken Du är fullkomlig av Irma Alm.

Det sista hon säger är att man kan förändra sitt liv genom sina tankar. Om man bara vågar så kan man åstadkomma vad man vill.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar

Nyetableringen har minst sagt slagit väl ut. "Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 20 januari, 2018

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar
Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson

2015 drog bröderna Felix och Fabian Astrén i gång Grilleriet i Växjö med stor framgång – och nu har de tagit Kalmar med storm.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har man i stort sett haft fullsatt varje lunch och Kalmarborna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: PREMIÄR: Ny restaurang lockade många gäster

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Efter en och en halv månad i Kalmar har vardagen börjat infinna sig på den nyöppnade restaurangen.

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger.

– Först och främst ska vi göra det här bra och vara ödmjuka. Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarföretag uppköpt för ”tresiffrigt miljonbelopp”

Mediejätten köper upp det hyllade e-handelsföretaget från Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:18, 19 januari, 2018

Kalmarföretag uppköpt för ”tresiffrigt miljonbelopp”
Foto: Pressbild.

I slutet av 2016 blev Egmont Publishing delägare i det Kalmarbaserade företaget Outnorth. För lite drygt en månad sedan utökade Egmont sitt ägande i e-handelsföretaget till en tredjedel. På fredagen blev det klart att man tar över som majoritetsägare i Outnorth, som är en av Skandinaviens största nätbutiker inom outdoor och friluftsliv, med försäljning av kläder, skor och utrustning för aktiviteter och träning utomhus.

Investeringen landar på ett tresiffrigt miljonbelopp, meddelar Egmont i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Mediejätten gör ny miljoninvestering i hyllat Kalmarföretag

– Outdoor är ett av Egmonts strategiska satsningsområden inom e-handel. Outnorth är har en bra position på online-marknaden inom outdoor, och det är ett företag som vi tror har stor potential. Sedan vi gick in i bolaget har vi lärt känna verksamheten bättre och vi ser en positiv underliggande utveckling, säger Cato Broberg, ansvarig för e-handel inom Egmont i ett pressmeddelande.

Outnorth grundades 2005 av Stefan och Per Gustafsson och företaget har haft en stark tillväxt. 2017 uppgick omsättningen till cirka 430 miljoner kronor där Sverige står för den största delen. Man är även stora i Danmark, Norge och Tyskland.

– Vi har arbetat tillsammans med Egmont under 2017 och de har en mycket tydlig, långsiktig vision för både e-handel och outdoorbranschen som är mycket positiv för Outnorth som bolag. Outnorth kommer nu att fortsätta på den inslagna vägen och stärka positionen som den ledande outdoorbutiken online säger Lars Nykvist, vd för Outnorth i pressmeddelandet.

Egmonts e-handelsområde innefattar flera ledande nordiska nätbutiker som Jollyroom, Bagaren och Kocken, Fjellsport, Med24 och Nicehair. Omsättningen ligger i dag på över två miljarder kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige

Prisades vid regionala galan. Nästa vecka är det dags för Sverigefinalen. "Vi tror på vinst."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:30, 18 januari, 2018

Entreprenör från Kalmar kan bli bäst i Sverige
Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, har chans på nytt fint pris. Foto: Pressbild.

I november månad kammade Magnus Johansson från Kalmar Motor AB, hem det prestigefyllda priset för Bästa internationella tillväxt i östra Sverige-galan i tävlingen EY Entrepreneur of the year, som ägde rum i Växjö.

Nästa vecka avgörs Sverigefinalen och då har Johansson chans på priset för hela landets Bästa internationella tillväxt.

LÄS MER: Kalmarentreprenör prisades vid gala

– Vi tror på vinst, det måste man göra. Jag är införstådd med att konkurrensen är hård, men vi måste ju tro på oss själva, sa Magnus Johansson till 24Kalmar efter den regionala triumfen.

Företaget har i dag cirka 40 anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor, varav 90 procent är export.

– Det kommer bli en fantastisk galakväll med mycket skratt och välförtjänta hyllningar. Då jag själv är entreprenör vet jag verkligen vilket slit som ligger bakom våra finalisters framgångar, och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över alla makalösa entreprenörer som vi har runt om i landet, säger Hannah Widell från EY Entrepreneur of the year.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar

Kalmarbaserade företaget flyttar hem tjänster från Sveriges näst största stad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:28, 17 januari, 2018

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar
Foto: Arkiv

Det populära e-handelsföretaget Royal Design flyttar all sin verksamhet från Göteborg. Istället omfördelas 14 stycken tjänster till Kalmar, där bolaget har sitt säte, och sex stycken till Stockholm.

Flytten innebär att kundtjänst och it koncentreras till Kalmar och inköp och marknad till Stockholm, det rapporterar P4 Kalmar.

LÄS MER: Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Lagret kommer inte att beröras av omstruktureringen, utan kommer fortsättningsvis att ligga kvar i Orrefors.

– Det här är bra för bolaget och ett nytt steg för att stärka organisationen, säger Andreas Ekberg, som är en av grundarna av företaget, till P4 Kalmar.

Orsaken till flytten är att hyran för lokalen i Göteborg har blivit för hög.

I dag arbetar 50 personer på Royal Design i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

"silly season"

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym

"Inspirerande att få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet", säger guldhjälten från 2008.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:49, 17 januari, 2018

Här är KFF-profilens nya jobb – byter benskydd mot kostym
Mats Ekenstam, vd för One partner group sydost, tillsammans med "värvningen" Stefan Larsson. Foto: Pressbild/Bildbyrån.

I höstas tackade vänsterbacken Stefan Larsson för sig och lämnade Kalmar FF efter nio säsonger. Nu är det klart vad som blir Larssons nästa steg i karriären – kundansvarig på bemanningsföretaget One partner group i Kalmar.

– Det finns stora synergieffekter mellan idrotten och näringslivet i Kalmarregionen. Med Stefans erfarenhet och egenskaper finns goda förutsättningar för fortsatt tillväxt hos oss, säger Mats Ekenstam, vd One partner group sydost, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Guldhjälte lägger skorna på hyllan

I sitt nya yrke kommer Larsson arbeta med försäljning av tjänster inom rekrytering och bemanning. Det nya jobbet kommer han kombinera med sitt ledaruppdrag i Kalmar FF:s fotbollsakademi.

– Som lagspelare känns det roligt och inspirerande att kunna få använda sin erfarenhet och kompetens i näringslivet. Jag ser verkligen fram emot den här möjligheten att med One partner group tillsammans bidra till företag och människors utveckling, säger Stefan Larsson.

Bemanningsföretagets Kalmarkontor öppnade så sent som i våras och drivs av Annika Lundberg och Sofia Nyberg. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng