Lager 157 om Kalmaretableringen: ”Då kan vi öppna”

Inget kontrakt är påskrivet, men förhandlingarna är inne i slutskedet och inom kort kan det bli helt klart med klädkedjans nya butik i Hansa City.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:00, 4 augusti, 2016

Lager 157 om Kalmaretableringen: ”Då kan vi öppna”
I början på nästa år kan Lager 157 finnas på plats i Hansa City. Foto: Wikipedia Commons

På onsdagen avslöjade Barometern att Lager 157 ska öppna i Kalmar. Nyheten fick stort genomslag och på 24Kalmars Facebooksida har artikeln fått över 1500 gilla-markeringar, närmare 250 kommentarer och drygt 50 delningar.

– Vi har tittat på Kalmar under en ganska lång tid. Det har faktiskt dykt upp många gånger när vi har öppnat nya butiker, då får vi alltid kommentarer som ”kan ni inte öppna i Kalmar?”. Det är kontakter genom både sociala medier och vår kundtjänst, säger Jonas Ivarsson, marknadschef på Lager 157.

– Samtidigt har vi en god försäljning i regionen via nätet. Så det här är väl i grunden ett svar på önskemålen. Vi håller på och jobbar stenhårt, vi vill gärna öppna i Kalmar.

När kan butiken vara redo för invigning?

– Vi är inne i förhandlingarna kring kontraktet just nu och det krävs att vi får till de villkoren som vi behöver. Jag skulle säga att vi i så fall kan öppna runt årskiftet eller i början av nästa år, vi får se vad vi kommer fram till, säger Jonas Ivarsson.

Enligt Barometerns källor är det lokalen på Hansa City, där Stadium och Media Markt finns idag, som är aktuell för Lager 157. Detta är ingenting som Jonas Ivarsson kan bekräfta men han medger att de tittar på en befintlig lokal på området.

– Framför allt är det Hansa vi vill komma in på, det känns väldigt spännande. Vi vill hamna i ett bra läge där vi kan öppna dörrarna och ta emot kunderna med stolthet, säger Jonas Ivarsson.

– Sedan behöver vi tillgång till mycket parkeringsyta och rätt nivå när det gäller hyra. Vi har tittat på ett antal förslag i Kalmar tidigare men som vi tyvärr har fått neka. Kanske kan det gå vägen den här gången.

Vad är det som lockar med att öppna i Kalmar?

– Det är en spännande och intressant stad. Både utifrån storleken och att det finns mycket barnfamiljer och studenter.

24Kalmar har varit i kontakt med både Stadium och Media Markt kring hur de ser på sin framtid på Hansa City. Det finns ett ledigt utrymme i huset sedan Media Markt gjorde om sin yta för cirka 1,5 år sedan. Det är dock oklart exakt vilken del av lokalen som avser att användas till Lager 157.

Till hösten öppnar sportvaruhuset XXL i Hansa City, intill Guldfågeln Arena. Det är dock inget som skrämmer Stadium och de har inga planer på att flytta.

– Eftersom vi kommer från sportens värld välkomnar och sporras vi av konkurrens. Vi vet att vårt koncept uppskattas av våra kunder. Det går bra för Stadium, vi växer med en god lönsamhet och ser positivt på framtiden, säger Victoria Appelqvist, marketing director hos Stadium till 24Kalmar.

Inte heller elektronikkedjan Media Mark avser att lämna sina nuvarande lokaler.

– Jag har inte hört någonting sådant och det kan jag dementera direkt. Vi trivs bra i Hansa City, säger Anna Sjödin, pressansvarig på Media Markt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras av
veckans företag

P&E Fastighetspartner: ”Inte många som jobbar på det här sättet”

Företagets ovanliga affärsfilosofi ligger bakom framgångarna i fastighetsbranschen. "Vi äger i princip ingenting till hundra procent".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:54, 25 maj, 2017

P&E Fastighetspartner: ”Inte många som jobbar på det här sättet”
Johan Nielsen flyttar snart in i P&E Fastighetspartners nya kontor på Västra Sjögatan. Foto: Samuel Slättman.

P&E Fastighetspartner bildades i Kalmar för 26 år sedan. Företaget, som både driver egna projekt och förvaltar fastigheter, har sedan starten använt sig av en framgångsrik men något ovanlig strategi.

– I de fastigheterna vi jobbar med är vi till stor del delägare i. Hur många procent vi äger varierar, men vi har alltid med oss någon annan. Vi äger i princip ingenting till hundra procent, förklarar Johan Nielsen, vd och delägare, när han tar emot på kontoret vid Stortorget.

Fördelarna med ett delat ägarskap är enligt Nielsen flera.

– För vår del handlar det om att vi kan vara med på många fler ställen. För någon som har mycket pengar och vill investera i fastigheter, men som inte kan så mycket om branschen, vill man kanske ta hjälp av någon som kan, säger Nielsen och utvecklar:

– Det finns massor av företag, stora och små, som arbetar med fastighetsförvaltning och skötsel – men de har ju ett arvode, de tar betalt. Det gör så klart vi också men eftersom vi investerar våra egna pengar arbetar vi med fastigheterna som om de vore våra egna, för de är ju faktiskt det.

– Går samarbetet bra får vi en bra utveckling, vi hyr ut mer och fastigheten stiger i värde. Då vinner vi på det, minst lika mycket som de som gått in med de stora pengarna.

P&E:s filosofi har onekligen burit frukt. Förra året omsatte bolaget över 50 miljoner kronor. I mitten av 2020-talet är målet att passera 100 miljoner.

– Jag ska inte säga att sättet vi jobbar på är unikt, men vi har arbetat så här sedan starten -91. Samtidigt har vi en tydlig strategi att företaget ska fortsätta växa. Vi hoppas att vi nästan ska dubbla vår omsättning över tid. Sedan är inte det viktigaste målet att nå hundrastrecket utan att vi ska utveckla oss, bli bättre och anta nya utmaningar.

I dagsläget arbetar 35 personer på kontoret i Kalmar. Senare i år flyttar företaget in i nyrenoverade lokaler på Västra Sjögatan – man får helt enkelt inte plats i de gamla längre.

– Det absolut största vi jobbar med i Kalmar är Linneúniversitetet nere i hamnen där vi är delägare och ansvarar för fastighetsförvaltningen och projektledningen för västra sidan. Det kommer bli jättekul att se det växa fram till oktober 2018 – då det är dags för första inflyttningen.

Andra projekt i Kalmar som P&E bygger och förvaltar är Bergagården, RIFA-tomten och utvecklingen av Baronen köpcentrum.

Även på företagets två andra kontor i Stockholm och Linköping är det full fart.

– Just nu förvaltar vi nästan 900 000 kvadratmeter – från Sundsvall i norr till Kristianstad i söder. Det är bostäder, kontor, handel, skolor och polishus – väldigt blandat. Vi går in i fastigheter som har någon form av utvecklingspotential och där de resurserna vi sätter in får en bra effekt.

När framtidens utmaningar i branschen kommer på tal är det enligt Nielsen mer den nationella ekonomiska situationen än den regionala som påverkar.

– Vi har haft högkonjuktur rätt så länge nu och alla priser har gått upp. Frågan är när det stagnerar – det borde inte vara jättelångt borta tycker jag. Å andra sidan sa man det för ett år sedan också. Men att ekonomin planar ut – det måste det göra. Frågan är om det är om två år, ett år eller ett halvår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hattmakare utsedda till Årets företagare

Kalmarföretaget har ett succéår bakom sig. "På sätt och vis är det konstigt att vi står här efter så kort tid".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:13, 25 maj, 2017

Hattmakare utsedda till Årets företagare
Filip Klasson och Nicklas Nordheim, Hatstore, är Årets företagare i Kalmar län. Foto: Arkiv/Hanna Thulin.

Hatstore är företaget som på rekordtid har gått från hobbynivå till att distribuera kepsar, mössor och hattar till nio olika länder. När 24Kalmar besökte företagets 900 kvadratmeter stora lagerlokal i december gav Niklas Nordheim, ekonomi- och personalansvarig, sin syn på varför det har gått så bra.

– Vi är väldigt nischade och det är väl också därför som det har gått så bra. Vi har över 4000 olika sorters kepsar och mössor av högsta kvalité. Samtidigt så är vi väldigt duktiga på att svara på frågor från kunder som undrar något, sa Nordheim.

Förra året omsatte Hatstore cirka 30 miljoner kronor. Ytterligare ett kvitto på att ”det går bra nu” kom i början av den här veckan. Då vann Nordheim och företagets grundare och vd Filip Klasson priset Årets företagare i Kalmar län.

– Ja, på sätt och vis är det konstigt att vi står här efter så kort tid, men det är förmodligen för att vi vågar tänka stort och sikta internationellt, sa Niklas Nordheim till tidningen Barometern, direkt efter ceremonin på residenset i Kalmar.

Utmärkelsen Årets företagare delas sedan 1985 ut av organisationen Företagarna över hela Sverige. Hatstore kommer nu representerar Kalmar län i tävlingen Årets företagare i Sverige.

I LÄS MER: Hatstore: ”Vi ska ta över USA”

Tidigare vinnare Årets företagare i Kalmar län:
2016: Anna, Martin och Anders Barkevall, KronoCamping Öland AB Böda Sand.
2015: Per Ljung och Ulrika Nyström Ljung, TOP Fibre AB, Hultsfred.
2014: Göran Malkar, Malkars Träningscenter AB, Kalmar.
2013: Mikael & Ann-Louise Idensjö, Däck-Roy Idensjö AB, Färjestaden.
2012: Mikael Carlsson, RM Snickerier AB, Vimmerby.

FaktaKriterier – Årets företagare ska: 

 • äga och aktivt driva företaget

 • ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning

 • genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare

 • visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras

 • ha god lönsamhet och sakna betalningsanmärkningar


Källa: Företagarna.se. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Peak Performance öppnar butik i centrala Kalmar

Det välkända klädmärket flyttar in i egna lokaler på Kvarnholmen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:58, 24 maj, 2017

Peak Performance öppnar butik i centrala Kalmar
På bilden syns Peak Performance-butiken i Umeå. Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Det är tidningen Barometern som rapporterar om att klädmärket Peak Performance öppnar en ny profilbutik i Kalmar. Enligt tidningen kommer affären ligger på Storgatan, i lokalen där Haga Hem nu finns.

Tidigare har Kalmarborna kunnat köpa Peak Performance-kläder i en annan butik driven av Jonas Carlander. Men då Carlander i stället satsar på minivaruhuset House of Carlander har avtalet sagts upp.

– Jag kan bekräfta att vi ska vara kvar i Kalmar men det är väldigt nytt och jag ber att få återkomma med detaljerna, säger Manderva Stenborg, pr-ansvarig på Peak Performance, till Barometern.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik på Kvarnholmen till salu: ”Det känns lite jobbigt”

Affären på Kaggensgatan letar ny ägare då den nuvarande flyttar till Asien.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:08, 24 maj, 2017

3 bilder
 • Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
  Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
 • Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
  Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
 • Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin
  Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin

Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Nu, drygt åtta månader senare, så säljer hon den. Anledningen är att hon ska flytta med sin man till hans hemland Kina för att kunna satsa på hans företag som just nu expanderar.

– Det känns lite jobbigt att behöva sälja butiken. Vi trivs bra i Kina men tanken var ju att vi skulle stanna här i Kalmar, det känns tråkigt att behöva lämna när vi gillar det så mycket här, säger Emina.

De måste vara på plats i Kina senast september men när ägarbytet för Virus äger rum återstår att se.

– Vi har lagt ut försäljningen av butiken i privata kanaler och har redan fått många som är intresserade. Däremot är det många som vill ha lokalen som salong eller pizzeria, de förstår inte att butiken ingår i försäljningen.

LÄS MER: Designbutik på Kvarnholmen har fått ny ägare

Trots att Emina bara har varit butiksägare på Kvarnholmen i några månader så vet hon att hon kommer att sakna det.

– Det har varit allt som jag hade kunnat drömma om och mer. Jag har byggt upp relationer med kunderna och det är alltid lika roligt när de kommer in i butiken för att handla. Vem vet, jag kanske öppnar en butik i Kina sen. Det vore tråkigt att inte utnyttja alla leverantörskontakter man har, avslutar Emina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar Busfrö på Kvarnholmen

Den 500 kvadratmeter stora second hand-butiken öppnar redan den här veckan.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:26, 23 maj, 2017

KLART: Då öppnar Busfrö på Kvarnholmen
Cecilia Andreasson och Stina Qubti slår upp portarna på torsdag. Foto: Arkiv.

I januari blev det klart att Busfrö Nytt & Bytt kommer till Kalmar. Second hand-kedjan säljer barn- och damkläder samt heminredning där den som lämnat in varan får en del av försäljningspriset.

Nu meddelar kedjan att den 500 kvadratmeter stora butiken på Kvarnholmen öppnar klockan 12.00 på torsdagen den 25 maj. Affären ligger i korsningen Kaggensgatan/Norra Långgatan – samma lokal som bland annat H&M och Rum Interiör har legat i.

Så sent som förra veckan besökte 24Kalmar Busfrö Nytt & Bytt. Se inslaget från besöket här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel