Kommunen på plats i vänort – vill locka fler tyskar till Kalmar

Sedan 2002 är Kalmar vänskapsort med tyska Wismar. Nu är en delegation på plats för den stora "Schwedenfest". Målet är att locka fler turister. "Det är en otroligt härlig stämning här".

Redaktionen

Redaktionen

Kl.15:30, 18 augusti, 2016

Kommunen på plats i vänort – vill locka fler tyskar till Kalmar
Schwedenfest i Wismar och Kalmar är bjuden. Foto: Kalmar kommun

Under Schwedenfest firar man befrielsen från ockupations-makten Sverige år 1903. Festen pågår mellan torsdag och till och med söndag. Kalmar är som enda svenska stad inbjudna till vänorten.

På plats i Wismar finns en Kalmardelegation bestående av politiker, kulturarbetare och tjänstemän. Delegationen ska utveckla relationen med Wismars-borna och att locka hit ännu fler turister.

Kalmars internationella koordinator, Margita Ivholm, är en del av delegationen.

Det är en otroligt härlig stämning här. När vi firar vår nationaldag hemma i Sverige är det ingenting mot hur de firar här nu. Jag ser blågula flaggor överallt, samtidigt som parader och uppvisningar fyller gatorna, säger hon.

Allt började år 1648 då Wismar blev svenskt. En snabbspolning några hundra år fram i tiden tar oss till år 1803, då Sverige var under kung Gustav IV Adolfs styre. Gustav behövde pengar och ansåg då att det var en bra idé att pantsätta staden Wismar till Mecklenburg-Schwerin. Tanken var att pengarna skulle betalas tillbaka efter hundra år, någonting som aldrig blev av.

Wismar förblev tyskt och idag är Sverige ett populärt turistmål för tyskarna. Kalmarregionen är speciellt populärt för Wismars-borna.

 

För Kalmar stads del är det väldigt viktigt med närvarande under festligheterna.

– Det är av otroligt stor vikt att vi finns här i vår vänort. Wismars-borna älskar Kalmar. Vi har pratat med många tyskar som är speciellt förtjusta i Öland och förstås slottet. Men samtidigt är regionen i stort mycket uppskattad.

Under sin vistelse i Wismar smider man tillsammans med lokalpolitikerna planer om fortsatt samarbete. Det finns mängder av projekt som man väntar på att få dra igång.

– Vi pratar om vad som ska hända härnäst och hur vi ska kunna utveckla samarbetet mer på sikt, berättar Margita.

Text: Marvin Hansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel