Matbutiken går ut med varning till sina kunder

Ica Banken går ut med en varning till sina kunder efter att ha fått in flera anmälningar om bedrägerier. Genom att ringa upp offren och säga att de vunnit ett pris försöker bedragarna komma åt privatpersonernas kontouppgifter.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.15:57, 23 augusti, 2016

Matbutiken går ut med varning till sina kunder
Ica Maxi vid Giraffen är en av flera Ica-butiker i Kalmar. Foto: Arkiv.

Matbutiken Ica, som finns på flera platser runt om i Kalmar, går nu ut med en varning till sina kunder, skriver Expressen. Det har kommit in flera anmälningar om att bedragare har ringt upp privatpersoner, utgett sig komma från Ica Banken och sagt att offret vunnit ett pris. För att kunna ta emot vinsten behöver man endast uppge sina kortuppgifter.

– Tyvärr är detta ett branschproblem som drabbar många svenska företag. Både vi och Svensk Handel arbetar för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Emelie Ericson på Icas presstjänst till Expressen, och fortsätter:

– Vårt råd är alltid att den som blivit drabbat ska anmäla till Konsumentverket eller polisen, beroende på vad det är för bedrägeri.

En 72-årig kvinna berättar för tidningen om hur bedragare har ringt upp henne och meddelat att hon vunnit 5 000 kronor. Att de som ringer upp väljer äldre personer är noga utvalt.

– Särskilt när man ringer. Man tror att äldre ska vara lättare att vilseleda, säger Jan Olsson,förundersökningsledare.

Att utnyttja Ica Bankens varumärke för att försöka få tag i kontouppgifter är också genomtänkt. Med tanke på att kedjan är välkänd litar privatpersoner på den, vilket bedragarna i sin tur utnyttjar.

Polisen tipsar hur den utsatta ska hantera situationen:

– Ett välkänt företag skulle aldrig ringa och be om konto- eller kortuppgifter. Då är det bara att lägga på luren och polisanmäla, säger Jan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

POLISEN: Så undviker du att ditt bankkonto kapas

Med den här informationen kan du i ett tidigt skede sätta stopp för ett påbörjat bedrägeri.

Mia Martelleur

Kl.20:56, 25 maj, 2017

POLISEN: Så undviker du att ditt bankkonto kapas
Om du aktiverar notiser kan du enkelt se om någon försöker skapa ett Bank-ID i ditt namn. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Du kan få push-notiser till din mobil när det skapas ett nytt Bank-ID i ditt namn. En inte så känd funktion i Bank-ID appen som polisen idag gått ut med  på sin Facebooksida.

De meddelar om notiserna då det kan vara ett bra satt att i tidigt kunna sätta stopp för ett påbörjat bedrägeri.

”Om du får en notis och inte skapat något nytt Bank-ID själv ska du omedelbart kontakta din bank”, skriver polisen på sin Facebooksida.

De rekommenderar alla användare av mobilt Bank-ID att kontrollera sina inställningar för appen. Om du har en Iphone behöver du gå in i inställningar-notiser och aktivera det för Bank-ID appen. Har du en android behöver du gå in i programinformation och välja Bank-ID för att se om ”visa meddelanden” är i-bockad.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-stjärnan rankas högt på prestigefylld lista

När Expressen tar fram de hetaste sportprofiler under 2016 finns Kim Nilsson med på listan.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:01, 19 maj, 2017

FBC-stjärnan rankas högt på prestigefylld lista
Foto: Bildbyrån

Kvällstidningen Expressen rankar årligen de 100 hetaste sportprofilerna. För 2016 toppas listan av OS-medaljören Sarah Sjöström, damlandslaget i fotboll och Majorvinnaren Henrik Stenson.

På plats 53 hittar vi Kim Nilsson, FBC Kalmarsunds stora stjärna och en av innebandyns bästa spelare genom tiderna. Han är ny på topp 100-listan.

”Det blev inget nytt VM-guld för Sverige, men Kim Nilsson glänste (som vanligt) som innebandyvärldens stora fixstjärna. I semifinalen mot Schweiz raderade han dessutom Niklas Jihdes mångåriga poängrekord i landslaget”, skriver Expressen i sin motivering.

Ett axplock av namnen som hamnar bakom Nilsson på listan: Linnea Torstensson, handboll (58), Filip Forsberg, ishockey (59), André Myhrer, alpint (60), Nicklas Bäckström, ishockey (71), John Guidetti, fotboll (73), Jonas Jerebko, basket (84), Johan Olsson, skidor (88) och Björn Goop, trav (97).

Kim Nilsson var inte den enda innebandyspelare på listan. Alexander Galante Carlström (78) och Anna Wijk (79) tog också en plats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för falska insamlingar

På flera håll i landet har det rapporterats om bedragarna, nu varnar polisen för bedragarna.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:03, 11 maj, 2017

Polisen varnar för falska insamlingar
Foto: Polisen

Under torsdagen gick polisen ut med en varning på sin Facebooksida. I inlägget skriver polisen om ett typ av bedrägeri som det rapporterats om från flera håll i landet den senaste tiden. Bedrägeriet handlar om personer på gator och torg som påstår sig vara döva och företräda olika hjälporganisationer.

”Med hjälp av namninsamlingar försöker bedragarna få dig att på plats donera pengar till den hjälpande verksamheten”, skriver polisen i sin inlägg.

Nu varnar polisen folk och berättar att du inte ska skriva på någon lista innan du är helt säker på vad det är innebär. Enligt polisen använder de flesta etablerade hjälporganisationer sig ”av så kallade 90-konton”, och inte den metod som bedragarna använder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”

På Facebook meddelar polisen att de tänker ta krafttag mot en ny sorts bedrägeriform. Detta efter att flera fall av bedrägerier upptäckts där personer först tar ett lån i sitt eget namn men sedan påstår att det varit någon annan som gjort det.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.19:30, 3 maj, 2017

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”
Foto: Arkiv

Polisen varnar nu för att genomföra så kallade ”friendly fraud”. I ett inlägg på Facebook skriver de följande: ”Med löfte om att du kommer att tjäna mycket pengar snabbt och enkelt blir du uppmanad att ta ett lån i ditt eget namn. Du ska sedan anmäla det som ett bedrägeri, att någon annan tagit lånet i ditt namn, till banken och Polisen. Sedan delar ni bara på pengarna som blivit utbetalda och skulden blir avskriven.”

Vidare skriver de att allt fler bedrägerier av den här typen genomförs – framför allt bland unga personer. Tillsammans med bankerna ska de nu göra ett krafttag mot den här sortens bedrägeri. I inlägget avslutar de med att påminna om att lånet kan göra dig skuldsatt för resten av ditt liv eftersom det är ett brott som begås.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”

Tidigare i dag varnade polisen på sin hemsida om falska sms där mottagaren uppmanades att klicka på en länk. Det skulle röra sig om en bedragare som låtsades vara polisen. Senare under dagen konstaterades att så inte var fallet. 

Mia Martelleur

Kl.17:16, 26 april, 2017

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”
Bedrägeri sms:et var från polisen själva. Foto: Polisen

Sms:et som polisen gått ut med var inte falskt, utan en del av en försöksverksamhet i norra Sverige där denna typ av sms skickas ut till nödställda personer för att fastställa deras positioner, berättar Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum för Aftonbladet. En person som uppenbarligen inte var i fara hade fått ett sådant sms och anmält det till 114 14.

– Sedan var det oturligt att det här gick ut. Att informationsbristen var så stor att ingen av oss visste om att det här försöket existerade i norra Sverige. Det var ju tragiskt, säger Jan Olsson till tidningen.

Varningen har nu korrigerats på polisens hemsida. Man varnar fortfarande för att klicka på okända länkar och att med undantag för denna typ av nödfalls-sms, så skickar inte polisen några sms till allmänheten med länkar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel