Oro bland sjuksköterskorna efter beskedet

Sjuksköterskorna på avdelning 18 på Länssjukhuset i Kalmar har skrivit ett öppet brev till landstingsledningen efter beskedet om att antalet vårdplatser kommer att minska.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.18:01, 1 september, 2016

Oro bland sjuksköterskorna efter beskedet
Sjuksköterskor på Länssjukhuset i Kalmar har skrivit ett öppet brev till landstingsledning med anledning av de minskade vårdplatserna. Foto: Arkiv

Förra veckan kom beskedet att totalt 30 vårdplatser i Kalmar stängs. Orsaken till beslutet att dra ner på antalet vårdplatser angavs vara bristen på sjuksköterskor och det ökande beroendet av hyrbolag.

Beskedet har upprört anställda på Länssjukhuset i Kalmar och sjuksköterskorna på medicinavdelning 18 har skrivit ett öppet brev till landstingsledningen med anledning av beskedet, där 10 av 20 vårdplatser försvinner från avdelningen.

LÄS MER: Sjuksköterskan: ”Landstinget bryr sig inte om hur personalen mår”

– Den enda informationen vi fått är att denna platsreducering kommer träda i kraft, vad som ska hända med alla övertaliga sjuksköterskor är inget vi har fått information om. Ska vi på avdelning 18 lösa sjuksköterskebristen på andra avdelningar?, skriver sjuksköterskorna bland annat i brevet.

LÄS MER: Sjuksköterskan: “Landstinget bryr sig inte om hur personalen mår”

– Genom att flytta personal som inte har kunskap om den specifika vård på varje avdelning, äventyras patientsäkerheten. Ingen av oss kan garantera en patientsäker vård om vi blir tvungna att täcka upp på avdelningar vi aldrig tidigare arbetat på, skriver sjuksköterskorna i brevet.

Från och med måndag den 5 september kommer antalet vårdplatser på avdelning 18 att minska från 20 till 10 stycken.

Här kan du läsa sjuksköterskornas brev i sin helhet:

Öppet brev till landstingsledningen

Vi på medicinavdelning 18 i Kalmar fick för ett par dagar sedan information om kommande neddragningar på vår avdelning, från 20 till 10 vårdplatser från och med måndag 5/9. Då ska det även nämnas att avdelningen sedan tidigare har en platsreducering på tre platser. Anledningen till denna nya neddragning sägs vara brist på sjuksköterskor och skenade kostnader för inhyrd personal. På vår avdelning har vi varit väl bemannade hela tiden utan inhyrda sjuksköterskor.

Den informationen vi fått på avdelningen har varit väldigt sparsam och detta skapar stor oro och stress hos oss personal. Att beslutet om neddragningen har tagits över huvudet på oss är olämpligt och skadligt för vårt arbetsklimat. Vi sjuksköterskor kommer bli övertaliga med endast 10 vårdplatser. Den enda informationen vi fått är att denna platsreducering kommer träda i kraft, vad som ska hända med alla övertaliga sjuksköterskor är inget vi har fått information om. Ska vi på avdelning 18 lösa sjuksköterskebristen på andra avdelningar?

Varje avdelning är specialist på sina sjukdomar. Genom att flytta personal som inte har kunskap om den specifika vård på varje avdelning, äventyras patientsäkerheten. Ingen av oss kan garantera en patientsäker vård om vi blir tvungna att täcka upp på avdelningar vi aldrig tidigare arbetat på. Patientsäkerheten är väl ändå viktigast?

Vi tvivlar starkt på att våra patienter som tillhör våra specialiteter, hematologi och gastroenterologi, kommer få samma säkra kompetenta vård om de vårdas på andra avdelningar. Vilket blir risken med denna platsreducering. Vi menar att vår unika kunskap och erfarenhet kring våra specialiteter är nödvändiga för att kunna bedriva en god och säker vård av patienterna. Idag 31/8 har vi betydligt fler än 10 inneliggande patienter som är i behov av fortsatt vård, vart ska dessa patienter ta vägen på måndag? På vår avdelning vårdar vi svårt sjuka cancerpatienter. Ska inte cancervården prioriteras?

Vi har läst i tidningen att det ska ske en daglig dialog mellan oss vårdpersonal och ledningen, tyvärr lyser denna dialog med sin frånvaro. Vi upplever det som ytterst märkligt att detta beslut som berör oss inte diskuterats innan beslut fattades. Inte heller har någon dialog förts med vårdförbundet. Först när vi på egen hand kontaktade vårdförbundet kom klinikchefen upp på avdelningen och bekräftade platsreduceringen. Någon ytterligare information fick vi inte ta del av. Vad vinner landstinget på att halvera vårdplatserna på en väl fungerade avdelning med gott om sjuksköterskor? Vi vill inte bli behandlade som spelpjäser som bara placeras ut där det passar landstinget. Detta är inte personalvänlig politik! Vår abetsgivaren borde värna mer om oss personal än så. Hur ska detta lösa sjuksköterskebristen?

Under hösten är planen att ta emot sju sjuksköterskestudenter på avdelning 18. Det kommer vara omöjligt att möta utbildningens krav med så få patienter, vilket kommer resultera i att det inte finns resurser att ta emot det planerade antalet sjuksköterskestudenter. Vad gör detta för sjuksköterskebristen när vi inte har möjlighet att utbilda nya sjuksköterskor?

Vi vill snarast ha svar på vad som kommer hända med oss sjuksköterskor på avdelning 18, samt vad den förväntade vinsten med denna drastiska åtgärd förväntas bli! Vi önskar en mer personalvänlig politik.

Hälsningar,

Sjuksköterskorna på avdelning 18 i Kalmar.

1/9-16

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”

Efter den misstänkta våldtäkten ska det ha tagit 30 timmar innan skolan kontaktade den utsatta tjejens förälder.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:21, 21 november, 2017

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Efter den misstänkta våldtäkten på en gymnasieskola i Kalmar riktar den utsatta tjejens mamma stark kritik mot skolans agerande. Enligt mamman fick hon reda på vad som skett genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan hon blev kontaktad av personal från skolan.

– Skolan gjorde ingenting! De ringde inte ens när det hände, berättade mamman för 24Kalmar på tisdagskvällen.

LÄS MER: Journalisten om Förlösamördaren: ”Svårt att avgöra om han ljuger”

Rektorn på den berörda gymnasieskolan vill i nuläget inte uttala sig om händelsen eller bemöta kritiken utan hänvisar till det Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund, meddelade på tisdagseftermiddagen.

Rektorn hälsar dock att frågor om ärendet och kritiken mot skolan kan komma att besvaras under onsdagen.

– Jag återkommer till den saken under morgondagen. Det finns omständigheter kring den här händelsen som jag inte kan kommentera nu, säger rektorn.

– Men vi tar det på största allvar och det vill jag verkligen understryka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Misstänkt matförgiftning på Kalmarrestaurang.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:36, 21 november, 2017

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Det var i fredags som anmälaren och en kamrat intog en lunchbuffé på en restaurang i Kalmar. Efter maten passade sällskapet på att förtära varsin dessert. Anmälaren valde en vegandessert och morgonen efter fick personen sig en ordentlig chock.

I anmälan till kommunen skriver personen att hen fick uppsöka toaletten vid 19 tillfällen mellan klockan 07.30 och 22.00 efter att ha drabbats av svår diarré.

Anmälaren misstänker att det är desserten som bidragit till magproblemen. Kamraten åt inte samma typ av efterrätt och visade heller inte upp några symtom på magsjuka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här har priserna på fjällstugor ökat mest

Chockhöjning av priserna i vissa delar av landet.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 21 november, 2017

Här har priserna på fjällstugor ökat mest
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Priset på fritidshus i Sveriges största skidkommuner fortsätter att öka, visar nya siffror från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har kartlagt prisutvecklingen.

Mest har priset ökat på fjällstugor i Älvdalens kommun där prisökningen är 15 procent de senaste 12 månaderna. Här ligger nu priset på ett genomsnittligt fritidshus på 1,6 miljoner kronor eller 19 728 kronor per kvadratmeter.

På andra plats i prisökning ligger Storumans kommun på 11 procents ökning.

Trots prisökningarna tycker Emma Tysk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mora, att priserna fortfarande är förhållandevis låga.

– I Älvdalen ligger priserna fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med de större skidorterna. Här är det möjligt att få lite mer fritidshus för pengarna och samtidigt slippa de allra längsta resvägarna från södra Sverige jämfört med exempelvis Åre, säger Emma Tysk.

Dyrast att köpa fjällstuga är det i Malung-Sälens kommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus 2,5 miljoner kronor eller 32 322 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast är en fjällstuga i Åre, där ett genomsnittet ligger på 2,4 miljoner kronor.

– När vintersäsongen närmar sig ökar återigen intresset för att köpa bostad med närhet till skidåkning och friluftsliv, säger Emma Tysk.

FaktaTopplista – här har priser på fjällstugor ökat mest:

  1. Älvdalens kommun: 15%

  2. Storumans kommun: 11%

  3. Åre kommun: 11%

  4. Malung-Sälens kommun: 5%

  5. Härjedalens kommun: 3%


Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng