Äldreboenden vill servera alkohol till maten

Vin eller öl till maten kan bli verklighet redan i höst på såväl Oxhagshemmet som Stensbergshemmet.
"Det ligger i tiden, man har en annan syn nu", säger Ingemar Einarsson (C), ordförande i servicenämnden.

Anna Nilsson

Anna Nilsson

Kl.13:27, 2 september, 2016

Äldreboenden vill servera alkohol till maten
I höst kan de boende dricka vin till maten. Foto: Arkiv

Servicenämnden sade på onsdagen ja till förslaget att Stensbergshemmet och Oxhagshemmet ska få ansöka om alkoholtillstånd. Det innebär att de boende redan i höst kan komma att få välja att dricka ett glas vin eller en öl till maten.

– Man kommer att börja med att erbjuda vin och öl. Tillståndet som söks gäller även för starksprit. Först ska vi godkännas och få tillstånd, sedan ska personalen få rätt utbildning, säger Ingemar Einarsson.

– Vi börjar med två boenden och sedan får vi se om man går vidare med andra.

Det har tidigare pratats om att söka alkoholtillstånd, men det har inte blivit något av planerna förrän nu.

– Det ligger i tiden, man har en annan syn nu. Det var verksamheterna själva som kom med idén att de ska kunna erbjudas ett glas vin till maten, säger Einarsson.

Karolin Gleisner är kostchef i kommunen och hon är positiv till planerna.

– Vi vill att servicen ska vara så god som möjligt för våra matgäster i våra restauranger. En av flera målgrupper är de boende i kommunens vård-och omsorgsboende och deras anhöriga, säger Karolin Gleisner och fortsätter:

– Vi vill vid dessa tillfällen kunna erbjuda en komplett måltidsupplevelse, och för dem som önskar förgylla besöket med ett glas vin eller en öl till middagen. Får vi serveringstillstånd är vår förhoppning att vi under hösten ska kunna erbjuda servering av öl och vin och så småningom starksprit.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Vin- och bubbelfestival till Kalmar

Tvådagarsfestival med fokus på vin och champagne anordnas på Nöjespalatset Sandra. "Bestämt oss för att testa".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.13:37, 1 maj, 2017

KLART: Vin- och bubbelfestival till Kalmar
Den 20 och 21 oktober anordnas festivalen. Foto: Arkiv/tOrange.

Efter två lyckade ölfestivaler väljer nu Peter Sunnanek och Joakim Einarsson på BC Events att arrangera en vin- och champagnefestival. Den 20 och 21 oktober kommer Nöjespalatset Sandra i Kalmar att fyllas av utställare och vinkännare.

– Efter Kalmar Ölfestival tidigare i år har diskussioner pågått med flera aktörer inom vinbranschen som tryckt på för en liknande festival. Efter en del eftertanke har vi som arrangörer nu bestämt oss för att testa det här. Den långa erfarenhet som vi har från professionella dryckesprovningar har gett oss trygghet inför arrangemanget, berättar Peter Sunnanek och tillägger:

– Vi är övertygade om att kunna arrangera även en vinfestival som blir riktigt bra både för såväl besökare som utställare.

Joakim Einarsson: 

– Redan nu har flera utställare tecknat sig för medverkan på festivalen i oktober. Det har visat sig att intresset från utställarhåll är stort. Målsättningen är att kontraktera ungefär 20 utställare och vi är redan på god väg dit.

Utöver rena dryckesutställare kommer även utställare av delikatesser att bjudas in.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många langar alkohol i Kalmar

Valborg är en riktig festhögtid då många passar på att dricka alkohol. Dock är det inte alla som får handla på Systemet utan försöker skaffa sig starkare drycker på annan väg.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:36, 28 april, 2017

Så många langar alkohol i Kalmar
Foto: Arkiv

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram så är det inte mindre än 344 anmälningar om langning som har gjorts i Kalmar sedan år 2000.

Sett till kommunen som har flest anmälningar, Lund med 1 211 stycken, så ligger Kalmar i lä och generellt sett har alkohollagningen minskat dramatiskt under de senaste åren.

I fjol anmäldes 875 sådana brott i Sverige, vilket är en minskning med 36 procent från året innan. Jämfört med toppåret 2012 är minskningen än mer dramatisk: 77 procent.

– Antalet niondeklassare som inte dricker är idag större än antalet som dricker. Vi har inte sett så låga nivåer sedan vi började med våra mätningar 1971. Varför det minskat så kraftigt vet vi inte, men vi ser en liknande utveckling internationellt, säger Anna Raninen, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

Langningen idag kan ske efter överenskommelser på sociala medier, men väldigt få unga uppger sig få tag på alkohol på nätet.

– Den vanligaste källan är äldre kompisar och kompisars syskon. Vi ser att föräldrar generellt blivit bättre på att inte förse sina barn med alkohol, säger Anna Raninen till Nyhetsbyrån Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar län har de oroligaste föräldrarna inför valborg

Mer än fyra av tio föräldrar fruktar att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med valborg.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:12, 28 april, 2017

Kalmar län har de oroligaste föräldrarna inför valborg
Foto: Arkiv

Organisationen IQ verkar för en smartare syn på alkohol och är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. I samband med valborg har de genomfört en enkätundersökning för att se hur oroliga föräldrarna är för deras barns kontakt med alkohol.

Undersökningen visade att 35 procent var oroliga för att tonårsbarnen skulle dricka på valborg. Norrbottens län hade den lägsta siffran (23 procent) och Kalmar län hade den högsta med 44 procent.

– Under Valborg så kommer många unga att dricka alkohol för första gången. Det är viktigt att som förälder vara beredd på det. Att prata med sitt barn om alkohol är alltid viktigt och inför Valborg kan ett sådant samtal ha stor betydelse både för föräldrar men inte minst för deras barn, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

IQ har bland annat satsat på ”Tonårspalören”, en bok som föräldrarna får hemskickade till sig och tanken är att underlätta till samtal om alkohol mellan föräldrar och barn.

– Att som förälder utgå från sin egen tonårstid i samtal om alkohol med sin tonåring blir inte alltid rätt. Tiderna förändras och hur ungdomar dricker alkohol har också förändrats rejält. Idag är exempelvis sociala medier ett forum för unga att få tag på alkohol, något som är bra för föräldrar att ha koll på, säger Juan-Pablo Roa.

I faktarutan hittar du fem konkreta tips till tonårsföräldrar inför söndagens valborgsfirande.

FaktaFem tips till tonårsföräldrar inför valborg:

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om Valborg, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej
Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Mer information finns på www.tonårspalören.se

Källa: IQ

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Nio oväntade knep du kan göra med öl

Öl kan användas till betydligt mycket mer än att bara dricka. Här är nio saker du inte hade en aning om att öl kunde vara bra till.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.10:58, 19 april, 2017

LISTA: Nio oväntade knep du kan göra med öl
Foto: Mostphotos

Öl är inte bara gott att dricka. Det funkar även att använda till en rad knep du inte visste om. Drycken som innehåller en rad B-vitaminer är användbar till flera saker i ditt hem, skriver Måbra.

Ge glans åt trämöblerna – Istället för att använda en dyr möbelpolish räcker det att fukta en trasa med öl och polera träet.

Göra rent smycken – Ta fram dina smycken och lägg dem i en skål eller ett glas. Häll upp lite öl och låt smyckena ligga där en stund. Efteråt sköljer du av guldet med vatten och torkar dem. Helt plötsligt är de som nya igen.

Få loss rostiga bultar – Det kan vara riktigt svårt och nästan kännas omöjlig att få loss bultar som rostat fast. Men häll på lite öl så kan karboniseringen hjälpa till att få upp rosten.

Göra en fälla för mördarsniglar – Mördarsniglar kan förstöra din trädgård rejält. Men genom att göra en fälla med lite öl kan snart problemet vara löst. Det är nämligen så att krypen älskar jästsmaken i öl.

Gör en ansiktsmask – Det räcker inte att bara hälla öl på ansiktet för att det ska fungera. Men om du blandar det med en äggvita, en tesked öl, en tesked yoghurt, en tesked olivolja och en tesked mandelextrakt så har du en bra salva att smörja i ansiktet.

Använd som gödningsmedel – Växer gräsmattan för sakta? Testa att vattna med lite öl.

Få glansigt hår – Det kan låta äckligt men det ger resultat. Skölj håret med öl och massera in det i hårbotten. Efter att det fått verka i några minuter så sköljer du av håret med vatten.

Ta ett fotbad – Stoppa fötterna i ett fotbad med öl gör fötterna mjukare. Ett tips är att också smörja med en rötkräm efteråt för maximal effekt.

Gör en getingfälla – Även getingarna gillar öl. Genom att enkelt ställa ut en flaska eller burk så åker de ner, men tar sig inte upp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fritt fram för offentligt drickande på Kvarnholmen

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att ändra de lokala föreskrifterna. Nu får man dricka starköl, vin och sprit inom tre centrala områden.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:26, 6 april, 2017

Fritt fram för offentligt drickande på Kvarnholmen
Inom de tre streckade områdena får man dricka starkare alkoholdrycker. Foto: Pexels/Skärmdump

Inom områdena Kattrumpan, Rävspelet och Slottet får man numera dricka alkohol som är starkare än 2,25 procent, så länge förtäringen inte ”föranleder olägenhet i fråga om ordning och nykterhet”, enligt en tjänsteskrivelse.

Initialt skulle även stadsparken omfattas, men det området plockades bort i det slutgiltiga förlaget. Nu ska ärendet upp i kommunfullmäktige för beslut.

– Många vill sitta på en filt med ett glas rosé med utsikt över slottet. Däremot är det viktigt att följa upp beslutet och se vilka konsekvenser det får, säger Christopher Dywik (KD) till Barometern.

Det var i maj förra året som servicenämnden föreslog att de lokala ordningsföreskrifterna skulle uppdateras. Detta för att ”främja den allmänna ordningen i samband med att Kalmar växer och att allt fler människor rör sig i de centrala delarna av staden”, enligt tjänsteskrivelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel