Efter byggboomen – nu ansöker Kalmar om bonus

766 påbörjade bostäder på ett års tid. Nu ansöker Kalmar om byggbonus. "Är ett fint kvitto på att Kalmar är en plats dit många vill flytta", säger Johan Persson.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:43, 13 september, 2016

Efter byggboomen – nu ansöker Kalmar om bonus
Kalmar kommun ansöker om byggbonus. Foto: Arkiv/Pixabay.

Under det senaste året, under perioden 1 augusti 2015 till 31 juli 2016, började det byggas 766 bostäder i Kalmar – en av de högsta siffrorna någonsin. Nu ansöker kommunen om så kallad byggbonus hos regeringen.

– Det viktiga är att vi bygger vilket i sin tur är ett fint kvitto på att Kalmar är en plats dit många vill flytta. Vi gjorde för flera år sedan en rejäl medveten satsning på ökat bostadsbyggande. Nu får vi en återbetalning för denna satsning vilket känns väldigt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Byggbonusen grundas på antalet påbörjade bostäder men också hur många nyanlända som blivit folkbokförda i kommunen under den tolvmånadersperiod som ansökan avser. Exakt hur mycket pengar det rör sig om i Kalmars fall är inte fastställt men totalt ska 1,85 miljarder kronor fördelas mellan Sveriges kommuner.

– Det känns bra att vi kommuner som tagit frågan på allvar sporras ekonomiskt. Det gör att vi kan utveckla bostadsbyggandet i Kalmar ännu mer, menar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel