Efterlängtade beskedet – nu ska skamfläcken bort

Nu är det klart när Rifa-tomen kommer att rivas. I ett första skede ska ett 100-tal nya lägenheter börja byggas. "Detta är extra viktigt för oss," säger Mattias Adolfson (S).

Hanna Thulin

Kl.10:59, 13 september, 2016

4 bilder
 • Johan Nielsen från P&E fastigheter & Mattias Adolfson (S) berättar om beslutet kring Rifa-tomten. Foto: Hanna Thulin
  Johan Nielsen från P&E fastigheter & Mattias Adolfson (S) berättar om beslutet kring Rifa-tomten. Foto: Hanna Thulin
 • Rivningsarbetet ska inledas i november. Foto: Hanna Thulin
  Rivningsarbetet ska inledas i november. Foto: Hanna Thulin
 • Nästa höst kan de första lägenheterna börja byggas. Foto: Hanna Thulin
  Nästa höst kan de första lägenheterna börja byggas. Foto: Hanna Thulin
 • Byggnaderna har stått övergivna i närmare tio år. Foto: Hanna Thulin
  Byggnaderna har stått övergivna i närmare tio år. Foto: Hanna Thulin

På måndagen  skrev 24Kalmar om att P&E fastigheter och Kalmar kommun har kommit överens om att riva Rifa-tomten och att det nu kommer att byggas lägenheter där.

På tisdagsmorgonen höll de båda parterna i en presskonferens där de presenterade de slutgiltiga planerna för området.

LÄS MER: Byggstart i mars för ett 100-tal lägenheter vid Rifa

– Vi har kommit fram till ett avtal som gör att vi kan slutföra detaljplanerna för detta område som kommer att innehålla cirka 700 nya lägenheter och bland annat en förskola, säger Mattias Adolfson (S).

Johan Nielsen från P&E fastigheter var på plats och kunde berätta att rivningsarbetet planeras dra igång i slutet av november, vilket är ett krav från kommunens sida.

– Vi tar ansvaret för att förhandla med entreprenörer och hoppas kunna sätta igång med rivningen senast den 30 november, säger Johan Nielsen.

Rivningsarbetet förväntas i sin tur ta cirka 3-4 månader vilket innebär att de kan börja titta närmare på detaljplanen under våren och kan börja bygga de första lägenheterna nästa höst.

De 700 lägenheterna kommer att portioneras ut successivt under en 10-årsperiod. Det är uppskattningsvis 12-15 huskroppar som kommer att innehålla både hyres- och bostadsrätter.

Kommunen har gått med på att betala en fjärdedel av riskminimeringen, det vill säga cirka 6 miljoner, då de även förfogar över cirka 20 000 kvm av marken. Resten kommer P&E fastigheter att stå för som äger 42 000 kvm.

– Vi har även varit måna om att säkra upp Arlas verksamhet eftersom de är en viktig näring för regionen, säger Mattias Adolfson (S).

– Vi har samarbetat med Arla för minska deras ammoniakkonsumtion i deras kylsystem vilket är nödvändigt för att vi ska kunna bygga lägenheter i området, säger Johan Nielsen.

Eftersom det råder akut bostadsbrist i Kalmar är avtalet mycket efterlängtat.

– Vi har även ett mål om att Kalmar ska ha en befolkning på 75 000 invånare år 2025, därför är detta extra viktigt för oss, säger Mattias Adolfson (S).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten

Anhölls under måndagen i sin frånvaro.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:14, 20 februari, 2018

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten
Foto: Arkiv.

I fredags häktades en 18-årig man, misstänkt för en överfallsvåldtäkt, som ägde rum i september månad förra året i Norrliden.

– Det är olika utredningsåtgärder som har gjort att vi har kunnat plocka in den här personen. Vi utesluter inte att fler kommer att frihetsberövas, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel till Östra Småland tidigare i veckan.

LÄS MER: 18-åring häktad för grov överfallsvåldtäkt

På tisdagen begärdes ytterligare en man häktad, misstänkt för våldtäkt. Han är anhållen i sin frånvaro sedan i måndags. Även den andre misstänkte gärningsmannen är 18 år gammal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade

Man vet inte exakt hur eller varför någon tagit sig in i lokalerna.

Hanna Thulin

Kl.16:06, 20 februari, 2018

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade
Foto: Arkiv

Någon gång under helgen ska en förskola i Kalmar ha haft påhälsning i sina lokaler.

– Personalen fick ett temperaturlarm från kylskåpet och när de kom dit så stod ett fönster, kylskåpsdörren och flera dörrar på avdelningen öppna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Ingenting ska saknas från platsen och man har inte heller några misstänkta gärningsmän i nuläget. En polisanmälan är gjord gällande olaga intrång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Krusenstiernska gården räddas

Kommunen går in med mer resurser. "En helt unik stadsträdgård som vi absolut ska värna och bibehålla."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:54, 20 februari, 2018

Beskedet: Krusenstiernska gården räddas
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare berättat om Krusenstiernska trädgårdens ekonomiska problem.

I en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen har gården påtalat hur pass allvarlig situationen har varit.

LÄS MER: Ekonomisk kris för Krusenstiernska gården

”Vi har leverantörsskulder på 106 000 kr som inte är betalda. Vi har löner som ska betalas ut dec, jan och feb samt en del semesterlöneskulder att utbetala utöver kommande leverantörsfakturor.”

Förra året räknades 85 000 besökare in till Krusenstiernska trädgården – och nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att skjuta till mer resurser.

”Idag har arbetsutskottet tagit beslut om remissen när det gäller skötsel av Krusenstiernska trädgården. Det är en helt unik stadsträdgård som vi absolut ska värna och bibehålla. Det förutsätter dock att vi också kan nyttja och använda den för teatrar, konserter och härliga fikastunder. Samma resa hade vi när det gäller Kalmar slott för ett antal år sedan. Vi enades med Statens fastighetsverk om en utvecklingsplan som syftade till att göra slottet än mer tillgängligt och locka ännu fler besökare. Det har blivit en succé!”, skriver kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) på sin blogg.

Till Kalmar slott sköt kommunen och Statens Fastighetsverk till 80 miljoner kronor, varav 40 miljoner från kommunens sida, under en tioårsperiod.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man lyfte sambon med ett grepp om nacken

Upprinnelsen ska ha varit ett bråk om inredningen i badrummet.

Hanna Thulin

Kl.14:58, 20 februari, 2018

Man lyfte sambon med ett grepp om nacken
Foto: Arkiv

En man född -74 hemmahörandes i Kalmar döms till villkorlig dom efter att ha misshandlat sin dåvarande sambo.

Händelsen inträffade i augusti 2017 i parets gemensamma hem. Det hade uppstått en dispyt mellan dem då kvinnan uttryckte en önskan om att få använda ett presentkort till att byta ut inredningen i badrummet.

Mannen ska då ha tagit ett hårt tag om kvinnans bakhuvud, nacke och lagt en hand över hennes mun samtidigt som han drog henne uppåt.

Några dagar efter händelsen fick kvinnan ont och kunde inte rotera kroppen på grund av ryggsmärtor. Hon ska också ha fått ömmande tänder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler poliser till region Syd

"Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen," säger regionpolischef Carina Persson.

Mattias Nilsson

Kl.14:07, 20 februari, 2018

Fler poliser till region Syd
Foto: Arkiv

Polisen i Region Syd som Kalmar tillhör kommer att anställa mer personal.

Det ekonomiska utrymmet för regionen visar i år på en möjlighet att öka antalet medarbetare med drygt 80 stycken jämfört med det antal som är i tjänst idag.

Drygt hälften av detta är vakanser som nu ska tillsättas, och det handlar om medarbetare i såväl yttre som inre tjänst över hela regionen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Genom att satsa på en förstärkning av utredningen av grova brott i Malmö hoppas man kunna minska antalet kommenderingar från andra delar i regionen till just Malmö.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet. Det är också anledningen till ytterligare resurser till RLC, säger regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Inriktningen är att skapa ytterligare en grupp för utredning av grovt våld i Malmö, anställa fler spanare till fyra av fem polisområden och fler operatörer till RLC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng