Rekordsommar för Kalmars besöksnäring

Ny statistisk visar att årets sommarstad lockar mer turister än någonsin.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.13:25, 7 oktober, 2016

Rekordsommar för Kalmars besöksnäring
Det var rekordmånga turister som besökte Kalmar under sommaren 2016. Foto: Arkiv

Det är Tillväxtverket och Statistiska centralbyrån, SCB, som har presenterat färsk statistik för boende- och inkvartering för sommaren 2016.

Under perioden januari-augusti har antalet gästnätter i Kalmar ökat med närmare 29 000. Från 287 502 till 316 318 gästnätter.

Den största ökningen kom under sommarmånaderna juni-augusti, där antalet gästnätter ökade med drygt 18 600.

– I Kalmar har hotellen som vanligt väldigt bra beläggning under sommaren, men den tydligaste ökningen ser vi troligtvis på campingsidan, säger turistchefen Stefan Johnson i ett pressmeddelande.

–  Där görs det också stora satsningar just nu och kommunen har genomfört flera kustnära projekt som gör våra badplatser och kuststråk ännu mer attraktiva.

Statistiken visar att det är turister på ”hemmaplan” som står för den största ökningen. Den nationella marknaden ökade med 13 procent och andelen utländska besökare steg med cirka två procent.

– Det är roligt att se att den medvetna satsning som görs på besöksnäringen ger resultat. I Kalmar satsar näringslivet och kommunen tillsammans och då kan vi också åstadkomma mer och nå ut bredare, säger Stefan Johnson.

Den största internationella marknaden är Tyskland, som ökade med över nio procent. Där bakom stod både Storbritannien och Nederländerna för en betydande ökning, enligt Destination Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel