Sandras idé ska hjälpa till att rädda liv

Sandra Permerud brinner för personalfrågor och har nu kommit på en idé som förhoppningsvis kommer att bidra till att upplösa det stigma som förekommer runt psykisk ohälsa.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:16, 8 oktober, 2016

Sandras idé ska hjälpa till att rädda liv
Sandra har utvecklat en första hjälpen-box för psykisk ohälsa. Foto: Pixabay/Privat

När Sandra Permerud var med i E-faktor, ett projekt som Drivhuset startat, så fick hon möjlighet att ge råd, tips, idéer och verktyg till Kalmar Energi om hur de kunde arbeta mer med och utveckla sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö. En av idéerna som Sandra presenterade var en första hjälpen låda vid psykisk ohälsa.

– Det pratas mycket om fysisk ohälsa och företag jobbar mycket med till exempel ergonomi för att motverka det. Dessvärre pratas det desto mindre om psykisk ohälsa och stress vilket ändå är något som är ganska vanligt, Sandra.

Konceptet bakom idén är fortfarande i utvecklingsstadiet men tanken är att arbetsgivare ska köpa in en sorts förbandslåda och dela ut till sin personal.

I lådan ska det finnas information som kan göra det lättare för individen själv och medarbetare att lägga märke till tecken och signaler på psykisk ohälsa. Det ska även finnas självhjälpsövningar, som andningsövningar, och kontaktvägar om man skulle känna att man är på väg att gå in i väggen.

– När jag presenterade idén för arbetsmiljösamordnaren på Kalmar Energi så var han mycket positiv och kunde tänka sig att själv använda sig av den i framtiden. Det gav mig den första pushen faktiskt våga satsa på idén. Det känns jätteroligt.

Sandra hoppas att lådan kommer att göra det mer accepterat att prata om psykisk ohälsa.

– Det ska vara okej att säga ifrån om man inte mår bra. Det behöver inte bara vara på jobbet, det kan vara något som har hänt hemma. Men det är viktigt att kunna säga att ”jag mår inte så bra just nu”. Det blir en vinn/vinn situation för både företaget och den anställda, säger Sandra.

Förhoppningen är att personalen inte ska behöva be om en låda utan att den ska vara en naturlig del vid introduktionen.

– Jag har kollat runt lite efter liknande koncept men inte hittat något. Det enda jag har sett var en sorts informationsstation som låg helt öppet och synligt på en arbetsplats. Det känns inte så bra eftersom många kanske skäms över att de mår dåligt, då vill man inte ställa sig vid den stationen så att alla ser.

Sandra studerar just nu sista året på Human Resource Management-programmet på Linnéuniversitetet och driver samtidigt firman Permerud HR Konsult. Hon säger att eftersom slutet på studierna närmar sig så ligger det helt rätt i tiden att få arbeta med denna idén.

– Jag ska prata med en affärsutvecklare för att verkligen kunna göra det till en komplett produkt. Jag skulle också vilja utveckla en digital version som företagen kan dela ut, där skulle det kunna finnas med avslappningsövningar på video.

Sandras idé har nominerats till ett stipendium som delas ut av Drivhuset i entreprenören Douglas Lithborns namn. Prissumman ligger på 50 000 kronor som ska användas till att starta ett aktiebolag. Sandras förbandslåda är Kalmars bidrag, nu ska hennes idé tävla mot utvalda idéer från andra Drivhus i Sverige.

– Det känns jättespännande! Det är också kul att jag har fått så mycket respons på idén från folk som tror på mig. Vissa undrar varför jag är så öppen med idén ifall någon skulle vilja sno den. Det skulle vara lite tråkigt men om det betyder att det blir mer accepterat med psykisk ohälsa i slutändan så sno den då! Men jag tror gott om människor och hoppas inte att någon skulle göra det. Det här är bara en av alla idéer som jag har, avslutar Sandra.

FaktaVad är Drivhuset?

Drivhuset hjälper nya entreprenörer att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Genom att erbjuda vägledning, utbildning och en kreativ kontorsmiljö skapar de framtidens företag och fler entreprenöriella individer.

Drivhuset har kontor på flera orter i Sverige varav ett i Kalmar där Dennis Åström är Verksamhetsledare.

Källa: drivhuset.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel