Hon fick en stroke på Thailandssemestern – av vanliga p-piller | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hon fick en stroke på Thailandssemestern – av vanliga p-piller

Idag är Denise Larsson helt återställd efter hjärnblödningen. "Jag tänker ofta på att jag har haft sån tur, det kunde ha varit mycket värre".

Hanna Thulin

Kl.19:46, 16 oktober, 2016

Hon fick en stroke på Thailandssemestern – av vanliga p-piller
Denise Larsson ser ljust på framtiden. Foto: Hanna Thulin

Det var dagen efter sin 26-årsdag som Denise Larsson började må dåligt. Hon, hennes sambo Martin och deras vänner hade under dagen varit ute på en båtutflykt i Thailand och det var när hon väntade på hotellrummet innan de skulle ut för att dricka några drinkar som hon plötsligt började må illa och blev fruktansvärt yr.

– Jag hade precis skrivit till min mamma om hur bra livet var och i nästa stund kan jag knappt resa mig ur sängen. Jag var helt utslagen och mådde illa, till och med när jag låg ner. Min kille fick bära mig till toaletten för att mina ben inte bar mig, berättar Denise.

Denises första tanke är att hon åkt på en matförgiftning men eftersom hon och de andra i sällskapet ätit exakt samma saker så kändes det inte så troligt. När hon mådde lika illa på morgonen, åtta timmar efter de första symptomen dykt upp, började det bli aktuellt att uppsöka sjukhuset.

– Tanken var att vi skulle åka till Bangkok under dagen och vi funderade på om jag skulle åka till sjukhuset direkt eller vänta tills vi kom till Bangkok.

De valde att åka till Bangkok. Denise berättar att det var en pärs att resa de sex timmarna, varav en timma på vatten, som det tog.

Det var fruktansvärt att röra på sig. När vi kom fram till hotellet i Bangkok var det första gången som jag ens vågade dricka lite vatten och ta en värktablett.

De ringde vårdguiden i Sverige på 1177 som trodde att Denise hade drabbats av saltbrist och rekommenderade henne att åka till sjukhuset.

– Jag måste säga att sjukvården i Bangkok var fruktansvärt bra. Det gick så otroligt snabbt från att jag kom in på akuten till att de tog hand om mig. De var väldigt snälla och omhändertagande.

Denise fick dropp och behandlades för saltbrist. Efter att illamåendet lugnat sig fick hon lämna sjukhuset efter ett dygn. Morgonen därpå åkte Denise hem till Sverige. Hon mådde fortfarande illa och fick gå före i alla köer på flygplatsen.

– Jag hade svårt att precisera vart jag satte fötterna i trappor och på trottoarkanter. Det var den äckligaste känslan jag någonsin varit med om.

När hon kom hem till Kalmar åkte hon till vårdcentralen i Berga eftersom hon hade problem med att styra sin högra sida. Läkaren som tog emot henne där märkte också att Denise hade problem med talet.

Läkaren i Berga var jättebra. Han brydde sig om mig och tyckte att mitt fall var intressant. Jag fick göra massa neurologiska tester men läkaren kunde inte fastställa någon diagnos. Han misstänkte att det kunde vara nervsjukdomen MS. Då fick jag panik för det är en sjukdom jag känner igen väl, säger Denise.

Denise får åka till akuten på Kalmar länssjukhus. Där togs hon inte på allvar.

Läkaren var otroligt oförskämd och trodde att jag hittade på mina symptom. Han frågade till och med om jag hade pluggat medicin. I ett av testen skulle jag föra fingret mot näsan när jag blundade och när jag träffade hakan istället frågade han om jag ens försökte. Jag blev hemskickad med orden att jag fortfarande hade saltbrist eftersom jag fortfarande kunde stå och gå.

Läkaren i Berga blev sur när han hörde vad som hade hänt. Han stod på sig och fixade så att Denise fick en tid till magnetröntgen. Två dagar efter magnetröntgen ringde de från sjukhuset och berättade att Denise hade fått en propp och en liten blödning i bakhuvudet, en stroke.

– Då gick det väldigt snabbt. Jag fick åka in till neurologiavdelningen direkt och låg inne i en vecka samtidigt som de gjorde tusen tester. Det är väldigt ovanligt att få en stroke när man är så ung som jag är.

Orsaken till att Denise drabbades av en stroke är att hon tidigare haft besvär med auramigrän, en sorts migrän som kan skapa domningar i armar och ben samt synbortfall. Migränen utmärker sig även extra då den stryper blodkärl. Den utlösande faktorn var att Denise ätit p-piller.

– Jag har fått veta nu att man aldrig ska skriva ut p-piller, eftersom de är proppbildande, till någon som har auramigrän just för att något sånt här inte ska hända, men det missade man i mitt fall.

Idag är Denise nästan helt återställd efter stroken. Efter ha varit sjukskriven i en och en halv månad har hon jobbat deltid som administratör på Kinnarps. Det är först nu till veckan som hon kommer börja jobba 100 procent igen. Hon har fortfarande lite problem med koordinationen och styrkan i armar och ben. Hon blir också lätt hjärntrött.

– Ibland har jag svårt att minnas saker och jag måste ta fler micropauser på jobbet för att hjärnan inte ska stänga ner helt. Jag har också svårt för att till exempel använda knivar när jag ska skära saker.

Den viktigaste delen i Denises återhämtning kommer från allt stöd hon har fått från människor i hennes närhet. Hennes sambo, familj och chef har låtit henne ta den tiden hon behöver. Denise vill även ge extra beröm till strokeavdelningen på sjukhuset i Kalmar.

– De har varit fantastiska, jag har fått jättemycket stöd av dem.

Till deras stora förtret har dock Denise börjat med en lite annorlunda hobby. Då hon inte längre klarar av att styrketräna på samma sätt som innan eftersom hon skakar för mycket i lyften så har hon istället hittat thaiboxning.

– Min läkare undrade om jag inte kunde börja simma istället men det är ju inte lika kul. Jag måste undvika sparkar mot huvudet men förutom det tycker jag att det är en perfekt sport för mig. Jag får använda min balans och träna på motorik och koordination. Jag älskar stämningen i gruppen och tycker verkligen att det är jättekul, säger Denise.

Denise försöker att se allt från den ljusa sidan när det kommer till sjukdomen. Hon har ändå haft otrolig tur och det nämner hon flera gånger.

– Det kunde ha varit så mycket värre. Jag gör så mycket idag av det jag aldrig trodde att jag skulle få tillbaka. Och på ett sätt har hjärnblödningen gjort mig till en lugnare person. Jag stressar inte lika mycket utan låter saker ta sin tid. Man måste acceptera läget och lyssna på sin kropp.

Man blir inte bättre av att tänka negativt. Till en början kunde jag inte ens backa men sen klarade jag av att gå fem steg bakåt. Det gäller att sätta upp delmål och sedan kämpa mot dem.

Denise kommer alltid att behöva äta mediciner och gå på kontroller. När hon ser tillbaka på det senaste halvåret är det många olika känslor som kommer upp.

– Jag är tacksam för läkaren i Berga som stod på sig. Sedan är jag arg över att jag ens hamnade i denna situationen. Mödravården borde ha vetat att jag inte skulle ha fått p-piller och att bli förlöjligad av en läkare på akuten känns hemskt. Sedan är jag glad över alla människor som finns runtomkring mig som bryr sig. Utan dem hade de senaste 6 månaderna varit omöjliga att ta sig igenom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjens livspussel – laddar för Ironman

Utan någon uttalad livsstilsförändring hoppas Jonas Nilsson och Malin Johansson kunna inspirera andra att anta sina utmaningar. "Får se hur långt det räcker."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:14, 23 april, 2018

Familjens livspussel – laddar för Ironman
Jonas Nilsson och Malin Johansson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Med tre barn, fotbollsträningar, gympaträningar och två olika heltidsjobb, finns det inte mycket tid över för Jonas Nilsson och Malin Johansson. Då passar de på att göra sig redo för Ironman i sommar.

– Vi har pratat om det i flera år och en gång har Jonas anmält sig, men då pajade han knät strax innan. Då hade han dessutom köpt cykel och allt, som han sen sålde, säger Malin.

– Ja, nu har jag ju ingen, så det vore kanske dags att införskaffa en, säger Jonas.

Jonas Nilsson är en fotbollslegendar på Öland och Malin Johansson en prisad gympaledare. Så sent som i mars månad tilldelades hon och kompanjonen Åsa Byström det nyinstiftade priset Ölandsglöd vid den årliga ÖlandsgalanStrand Hotell i Borgholm.

– Vi kör på med våra pass, precis som innan, sen får vi se hur långt det räcker. Vi har inte tid att ändra om våra liv för det här. Vi vill testa oss själva och går det inte så är det så, säger Malin.

– Många tror kanske att vi är nonchalanta som har sådan avspänd inställning till det här. Men det är vi absolut inte. Vi vill visa att det går att göra så här utan att lägga om allt i ens liv, menar Jonas.

De senaste månaderna har ett krånglande ben stört Malin Johanssons uppladdning.

– Läkarna ska kolla det och man har misstänkt antingen stressfraktur eller propp i benet. Jag hoppas att de säger att jag får springa i augusti, för nu har jag inte gjort det på åtta veckor ungefär.

Förra året gjorde hon Öland Ultra, ett lopp över 50 kilometer.

– Jag gjorde det lite spontant dagen innan och gick in med känslan att; ”går det så går det”.

– Och man kan lugnt säga att det gick väldigt bra, sjukt imponerande, berömmer sambon Jonas.

Själva grunden i parets träning härstammar från Malin Johanssons och Åsa Byströms fyspass i Löttorp.

– De är riktigt bra och tack vare den träningen har vi en god grundfysik som vi hoppas kunna klara oss bra på.

För ett antal år sedan drog Jonas Nilsson av korsbandet.

Är du orolig för hur knät kommer reagera?
– Lite kanske, men egentligen inte. Det är klart att det tar lång tid och belastningen hård. Samtidigt så känner jag ingenting av den skadan i dag, så jag hoppas att det ska gå bra ändå.

En av inspirationskällorna är den goda vännen Jonas ”TV” Petterssons medverkan i förra årets Ironman.

– Han har verkligen inspirerat oss och jag tänker att om han klarar det så ska jag också kunna det, säger Jonas Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen

Det är en stor hälsorisk att få för lite sömn och som kvällsmänniska kan det vara extra svårt att få de timmar som behövs. Nu föreslår forskare att fler chefer borde erbjuda flexiblare arbetstider för att få bukt på problemet.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 april, 2018

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen
Foto: Pixabay

Om du är en kvällsmänniska är det inte bra för dig att behöva stiga upp tidigt på morgonen. Det visar ny forskning som bland annat SvD Perfect Guide har tagit del av. Enligt studien lider kvällsmänniskor oftare av sömnbrist på grund av för tidiga morgnar, och löper därför större risk att drabbas av olika sjukdomar och hälsoproblem.

Studien kommer från University of Surrey och Northwestern University och har pågått under sex och ett halvt år. I den har över 433 000 personer fått svara på frågor om sina sömnvaror.

Resultatet visade att dödssiffran hos kvällsmänniskorna var drygt tio procent högre än hos de morgonpigga. Att behöva stiga upp tidigare än kroppen vill tros vara boven i dramat vilket visar att oflexibla arbetstider faktiskt kan vara en hälsorisk för många människor.

– Det här är ett samhällsproblem som vi inte längre kan ignorera, säger Malcolm von Schantz, professor inom kronobiologi på University of Surrey.

Sömnbrist leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även problem med alkohol och droger kan vara en biverkning, liksom psykiska besvär och sjukdomar som diabetes.

För att minimera stressen och sömnbristen föreslår forskarna att arbetsgivare bör erbjuda sina anställda mer flexibla arbetstider där de kan börja och sluta jobbet senare på dagen – och alltså kunna ta en sovmorgon om det behövs.

Enligt forskarna är det viktigt att sluta se på sovmornar som ett tecken på lathet.

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner, säger medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University, Kristen Knutson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert

"Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller 'glömmer' en sedel i baksätet", berättar gratischauffören Patric Wirstedt.

Samuel Slättman

Kl.20:23, 22 april, 2018

Han ser till att Kalmars kroggäster kommer hem säkert
Under helger erbjuder Patric Wirstedt, 30, kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem. Foto: Samuel Slättman

Det som började som en nyårstradition har nu blivit ett återkommande inslag i Patric Wirstedts liv. Varje fredags- och lördagskväll erbjuder han kroggäster i Kalmar gratis skjuts hem.

– Den här nyårsaftonen körde jag totalt 50 resor, och jag fick höra så många berättelser och historier. Många vågar inte gå ut och vissa vill inte gå ut därför att det är för dyrt att ta taxi hem, berättar Wirstedt.

– Flera av dem jag skjutsade på nyår frågade om jag kunde tänka mig att köra någon mer helg. Det var så jag bestämde mig för att fortsätta.

När 24Kalmar träffar Patric på parkeringen utanför Kalmar centralstation sitter han i sin Saab med automatisk växellåda. I framrutan ligger ett nyligen utfärdat parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

– Jag fick min rullstol i januari och går på rehabilitering två-tre gånger i veckan för att behålla så mycket som möjligt av rörligheten i vänstersidan. Än så länge är högersidan som vanligt.

Patric Wirstedt lider av nervsjukdomen mutipel skleros, mer känd som MS. Sjukdomsförloppet är i Patrics fall aggressivt.

– Om jag känner mig slut i vänsterbenet sitter jag och väntar i bilen i en-två timmar och säger nej till körningar. Mitt eget liv kan jag riskera men inte andras.

Patric, som bor i Söderåkra fyra mil söder om Kalmar, är öppen med att han även lider av Aspergers syndrom och ADHD. Han berättar att han för tio år sedan, då han var i 20-årsåldern, missbrukade narkotika.

– Jag är som en öppen bok, jag döljer ingenting. Jag har gjort en massa skit i mitt liv men frågar någon mig något så får de ett ärligt svar.

En vanlig helg hör mellan 15-25 personer av sig till Patric på Facebook och undrar om de kan få skjuts. Merparten är tjejer som inte vill ta sig hem ensamma sent på natten. Den längsta resan som Patric har gjort var till Oskarshamn.

– Många har sagt till mig att jag blir utnyttjad, men jag får också ut något av det. Jag har Aspergers och är väldigt skygg av mig och går inte ut så ofta. Nu får jag komma ut, träffa folk och prata med människor.

Om någon som har blivit hemskjutsad vill betala bensinpengar tackar Patric alltid nej. Han berättar att han inte vill inte bli anklagad för att köra svarttaxi.

– Men ibland kan jag inte neka gåvorna. Vissa kastar in en femtiolapp och går därifrån eller ”glömmer” en sedel i baksätet som jag sedan hittar. Men jag gör inte det här för pengarna, försäkrar han.

Två personer som vid olika tillfällen har åkt med Patric är Tasha Strandå och Sanna Sjöbäck.

– Jag har åkt med honom en gång och tycker att det är en fantastisk insats som Patric gör. Han kör lugnt och fint och är en pratglad kille som vill folk väl, säger Strandå.

– Däremot tycker jag att han ska hålla körningen inom Kalmar med tanke på att han betalar bensin från egen ficka. När jag åkte så swishade jag en slant men de pengarna swishade han tillbaka.

Sanna Sjöbäck berättar att hon till en början var skeptisk till att få skjuts hem av en främling, men att hon efter att ha pratat med Patric ändrade uppfattning.

– Jag tycker att det är jättebra gjort av honom. Det finns ju så mycket konstigt folk ute och det är en risk för såväl män som kvinnor att gå hem på kvällarna, säger Sjöbäck.

FaktaMutipel skleros (MS):

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om du har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Källa: Vårdguiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng