Hon fick en stroke på Thailandssemestern – av vanliga p-piller

Idag är Denise Larsson helt återställd efter hjärnblödningen. "Jag tänker ofta på att jag har haft sån tur, det kunde ha varit mycket värre".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:46, 16 oktober, 2016

Hon fick en stroke på Thailandssemestern – av vanliga p-piller
Denise Larsson ser ljust på framtiden. Foto: Hanna Thulin

Det var dagen efter sin 26-årsdag som Denise Larsson började må dåligt. Hon, hennes sambo Martin och deras vänner hade under dagen varit ute på en båtutflykt i Thailand och det var när hon väntade på hotellrummet innan de skulle ut för att dricka några drinkar som hon plötsligt började må illa och blev fruktansvärt yr.

– Jag hade precis skrivit till min mamma om hur bra livet var och i nästa stund kan jag knappt resa mig ur sängen. Jag var helt utslagen och mådde illa, till och med när jag låg ner. Min kille fick bära mig till toaletten för att mina ben inte bar mig, berättar Denise.

Denises första tanke är att hon åkt på en matförgiftning men eftersom hon och de andra i sällskapet ätit exakt samma saker så kändes det inte så troligt. När hon mådde lika illa på morgonen, åtta timmar efter de första symptomen dykt upp, började det bli aktuellt att uppsöka sjukhuset.

– Tanken var att vi skulle åka till Bangkok under dagen och vi funderade på om jag skulle åka till sjukhuset direkt eller vänta tills vi kom till Bangkok.

De valde att åka till Bangkok. Denise berättar att det var en pärs att resa de sex timmarna, varav en timma på vatten, som det tog.

Det var fruktansvärt att röra på sig. När vi kom fram till hotellet i Bangkok var det första gången som jag ens vågade dricka lite vatten och ta en värktablett.

De ringde vårdguiden i Sverige på 1177 som trodde att Denise hade drabbats av saltbrist och rekommenderade henne att åka till sjukhuset.

– Jag måste säga att sjukvården i Bangkok var fruktansvärt bra. Det gick så otroligt snabbt från att jag kom in på akuten till att de tog hand om mig. De var väldigt snälla och omhändertagande.

Denise fick dropp och behandlades för saltbrist. Efter att illamåendet lugnat sig fick hon lämna sjukhuset efter ett dygn. Morgonen därpå åkte Denise hem till Sverige. Hon mådde fortfarande illa och fick gå före i alla köer på flygplatsen.

– Jag hade svårt att precisera vart jag satte fötterna i trappor och på trottoarkanter. Det var den äckligaste känslan jag någonsin varit med om.

När hon kom hem till Kalmar åkte hon till vårdcentralen i Berga eftersom hon hade problem med att styra sin högra sida. Läkaren som tog emot henne där märkte också att Denise hade problem med talet.

Läkaren i Berga var jättebra. Han brydde sig om mig och tyckte att mitt fall var intressant. Jag fick göra massa neurologiska tester men läkaren kunde inte fastställa någon diagnos. Han misstänkte att det kunde vara nervsjukdomen MS. Då fick jag panik för det är en sjukdom jag känner igen väl, säger Denise.

Denise får åka till akuten på Kalmar länssjukhus. Där togs hon inte på allvar.

Läkaren var otroligt oförskämd och trodde att jag hittade på mina symptom. Han frågade till och med om jag hade pluggat medicin. I ett av testen skulle jag föra fingret mot näsan när jag blundade och när jag träffade hakan istället frågade han om jag ens försökte. Jag blev hemskickad med orden att jag fortfarande hade saltbrist eftersom jag fortfarande kunde stå och gå.

Läkaren i Berga blev sur när han hörde vad som hade hänt. Han stod på sig och fixade så att Denise fick en tid till magnetröntgen. Två dagar efter magnetröntgen ringde de från sjukhuset och berättade att Denise hade fått en propp och en liten blödning i bakhuvudet, en stroke.

– Då gick det väldigt snabbt. Jag fick åka in till neurologiavdelningen direkt och låg inne i en vecka samtidigt som de gjorde tusen tester. Det är väldigt ovanligt att få en stroke när man är så ung som jag är.

Orsaken till att Denise drabbades av en stroke är att hon tidigare haft besvär med auramigrän, en sorts migrän som kan skapa domningar i armar och ben samt synbortfall. Migränen utmärker sig även extra då den stryper blodkärl. Den utlösande faktorn var att Denise ätit p-piller.

– Jag har fått veta nu att man aldrig ska skriva ut p-piller, eftersom de är proppbildande, till någon som har auramigrän just för att något sånt här inte ska hända, men det missade man i mitt fall.

Idag är Denise nästan helt återställd efter stroken. Efter ha varit sjukskriven i en och en halv månad har hon jobbat deltid som administratör på Kinnarps. Det är först nu till veckan som hon kommer börja jobba 100 procent igen. Hon har fortfarande lite problem med koordinationen och styrkan i armar och ben. Hon blir också lätt hjärntrött.

– Ibland har jag svårt att minnas saker och jag måste ta fler micropauser på jobbet för att hjärnan inte ska stänga ner helt. Jag har också svårt för att till exempel använda knivar när jag ska skära saker.

Den viktigaste delen i Denises återhämtning kommer från allt stöd hon har fått från människor i hennes närhet. Hennes sambo, familj och chef har låtit henne ta den tiden hon behöver. Denise vill även ge extra beröm till strokeavdelningen på sjukhuset i Kalmar.

– De har varit fantastiska, jag har fått jättemycket stöd av dem.

Till deras stora förtret har dock Denise börjat med en lite annorlunda hobby. Då hon inte längre klarar av att styrketräna på samma sätt som innan eftersom hon skakar för mycket i lyften så har hon istället hittat thaiboxning.

– Min läkare undrade om jag inte kunde börja simma istället men det är ju inte lika kul. Jag måste undvika sparkar mot huvudet men förutom det tycker jag att det är en perfekt sport för mig. Jag får använda min balans och träna på motorik och koordination. Jag älskar stämningen i gruppen och tycker verkligen att det är jättekul, säger Denise.

Denise försöker att se allt från den ljusa sidan när det kommer till sjukdomen. Hon har ändå haft otrolig tur och det nämner hon flera gånger.

– Det kunde ha varit så mycket värre. Jag gör så mycket idag av det jag aldrig trodde att jag skulle få tillbaka. Och på ett sätt har hjärnblödningen gjort mig till en lugnare person. Jag stressar inte lika mycket utan låter saker ta sin tid. Man måste acceptera läget och lyssna på sin kropp.

Man blir inte bättre av att tänka negativt. Till en början kunde jag inte ens backa men sen klarade jag av att gå fem steg bakåt. Det gäller att sätta upp delmål och sedan kämpa mot dem.

Denise kommer alltid att behöva äta mediciner och gå på kontroller. När hon ser tillbaka på det senaste halvåret är det många olika känslor som kommer upp.

– Jag är tacksam för läkaren i Berga som stod på sig. Sedan är jag arg över att jag ens hamnade i denna situationen. Mödravården borde ha vetat att jag inte skulle ha fått p-piller och att bli förlöjligad av en läkare på akuten känns hemskt. Sedan är jag glad över alla människor som finns runtomkring mig som bryr sig. Utan dem hade de senaste 6 månaderna varit omöjliga att ta sig igenom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:27, 22 januari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Fredrik Mårtensson

24Kalmars fotograf Fredrik Mårtensson var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

"Våga ta ut svängarna och testa något helt annat"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:07, 21 januari, 2018

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

Korv med bröd – klassiskt, gott, enkelt och varierande. Våga ta ut svängarna och testa något helt annat än de traditionella tillbehören, bara fantasin sätter stopp! Emma har valt ett tillbehör baserat på tomat denna gång, men älskar även att göra korvröror med majonäs som grund! Tips på andra korvtillbehör finner du längre ner!

Chorizo med italienskinspirerad tomatröra
– Kryddstark korv och gyllenbrunt, grillat korvbröd med smält mozzarella inuti. Korven toppas med en röra på tomater, avokado, pinjenötter, citron och vitlök – en oslagbar kombination.
Du behöver (4 port, 8 st korvar)
8 st chorizokorvar
8 st korvbröd (Jag använde Brooklyn hot dog buns)
2 st pkt mozzarella á 125 g

Tomatsalsa
400 g romantica tomater
2 st mogna avokado
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
70 g pinjenötter
1 st färsk kruka basilika
2 st nypor flingsalt

Garnering
Krasse
Basilikablad
Citronzest
Fingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 220 ºC grillvärme. Rosta pinjenötter i torr panna tills de blivit gyllenbruna. Tärna tomater och avokado fint. Blanda i skål med pinjenötter, riven vitlöksklyfta, citronsaft och finhackad basilika. Smaka av med flingsalt (ca 2 nypor).

ANNONS!! Emma Håkansson

Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg 2-3 st i varje korvbröd. Placera bröden på ugnsplåt och ställ högt upp i ugnen. Låt stå inne i ca 5-10 min, men håll utkik. Bröden ska bli gyllenbruna och lite krispiga. Stek chorizo på medelvärme.

Dags för upplägg! Lägg lite tomatsalsa i korvbröden, lägg i korven och toppa åter igen med tomatsalsa och garnera med krasse, basilikablad, citronzest och flingsalt. Smaklig måltid!

Tips på korvtillbehör: karamelliserad lök, svampröra, coleslow med rotselleri och äpple, sötpotatisröra, tzatziki, chiliketchup, pepparrotskräm, avokadoröra etc etc.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:53, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

ANNONS!! Emma Håkansson

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för världsunikt träningskoncept i Kalmar

Stora miljonsatsningen lockade storpublik till nya gymmet.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:03, 13 januari, 2018

Premiär för världsunikt träningskoncept i Kalmar
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under lördagen invigdes Malkars Citys nya gym i GesällenKvarnholmen – och det var många Kalmarbor som var nyfikna på den 1 100 kvadratmeter stora träningsanläggningen.

Redan under fredagen hade träningskonceptet The Trip, ursprungligen från Nya Zeeland, premiär på Malkars.

LÄS MER: BILDEXTRA: Malkars nya gym andas italiensk design

The Trip är ett mörklagt rum med 30 träningscyklar där alla står vända mot en 11 meter bred och 3,40 meter hög konkavformad skärm.

Anläggningen i Kalmar är den blott andra i Sverige som börjat med konceptet. Än så länge finns The Trip på 38 platser i hela världen.

– De (företaget Les Mills) har skapat miljöer där du exempelvis åker genom en skog med jättestora svampar och där du sedan kommer ut i en stad, typ New York, efter att domedagen har inträffat. Det är så jäkla häftigt. Det är helt svart runt omkring vilket ger en känsla av att man sitter mitt i upplevelsen och tränar, säger Lars Malkar.

Vad sa de som testade?
– De tyckte att det var väldigt häftigt och det kan locka en yngre målgrupp för oss, där man vill ha lite mer upplevelse när man tränar. Det kan även attrahera folk som inte är så inne på cyklingen, ett lite bredare motionspass, helt enkelt.

Det nya city-gymmet har även en träningslokal där instruktörer håller i gruppass på en bioduk.

– De virtuella klasserna har vi implementerat på Malkars västra här i Kalmar och i Mönsterås – och det har slagit väldigt väl ut. Vi jobbar mycket med tillgänglighet, vilket gör att man i stort sett kan träna hos oss från 03:00 till 01:00. Genom de här virtuella klasserna breddar vi gruppträningen med flera hundra procent och den nya generationen tycker inte alls att det är konstigt att träna framför en bioduk, säger Malkar.

– Dessutom kommer det nya pass hela tiden med världens bästa instruktörer, vilket även gjort att fler killar har kommit in i gruppträningen. Det finns även möjlighet att får köra lite mer i fred genom att träna på lite udda tider. Det här är något vi vill fortsätta med på alla våra anläggningar.

Nu har det öppnat två gym i Kalmar efter nyår, finns det utrymme för så många träningsanläggningar i stan?
– Vi fokuserar inåt på vår egen verksamhet och trots att vi har en stor anläggning på Torsåsgatan så är vi trångbodda och vi har för varje år ökat i medlemsantal. I och med en stor anläggning i centrala Kalmar kan vi fördela våra medlemmar och på så sätt öka tillgängligheten. Sen är det så att allt fler människor börjar träna och dessutom är det bara 20-25 procent av befolkningen som går på gym eller liknande. Så det finn många kvar att hämta.

Den nya anläggningen är den tionde i ordningen för Malkars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng