BILDEXTRA: Nu släpps lägenheterna i lyxiga seniorboendet

Succékonceptet i Kalmar sprider sig och nyligen var det säljstart till Bovieran i Borgholm. "Det har startat bra, lite över förväntan faktiskt".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.19:02, 17 oktober, 2016

BILDEXTRA: Nu släpps lägenheterna i lyxiga seniorboendet
Foto: Pressbild/Bovieran.

Många var positiva till beskedet i slutet på maj – Bovieran kommer till Borgholm. Konceptet med ett seniorboende som har en tempererad vinterträdgård året om har varit uppskattat på många håll runt om i landet.

Vintern 2014 var det inflyttning till Bovieran i Kalmar och om cirka två år kan de första personerna flytta in i Borgholm. För drygt en vecka sedan släpptes lägenheterna till Ölands första Boviera.

– Det har startat bra, lite över förväntan faktiskt. Vi hade ett helt gäng som hörde av sig första dagen och i nuläget har vi ett 20-tal skrivna bokningsavtal, säger Christoffer Edh, fastighetsmäklare hos Svensk Fastighetsförmedling.

– Det är även många andra kunder på gång in, så det känns bra.

Vad är det för typ av personer som har visat intresse?

– Det är folk som bor i Borgholmstrakten eller på Öland, och sedan har vi ett antal som bor en bra bit härifrån men har en anknytning hit.

– Det kan vara att man planerar att flytta hit permanent och komma närmare sitt fritidshus, då kan en flytt till Bovieran i Borgholm vara ett alternativ, säger Christoffer Edh.

Komplexet ska bestå av totalt 48 lägenheter. Det finns tvårummare på 64 kvadrat samt treor på 73 respektive 87 kvadratmeter.

Priserna skiljer sig beroende på storlek, läge i huset och våningsplan. De dyraste lägenheterna kostar strax över 2 miljoner kronor.

Nu handlar det om att få in bokningar till minst 65 procent av lägenheterna innan spaden kan sättas i marken. Preliminär byggstart är i början av nästa år.

– Det tar ungefär 16 månader att bygga, så vi hoppas på inflyttning under våren 2018, säger Christoffer Edh.

FaktaOm Bovieran

*För att få flytta in på ett seniorboende ska du ha fyllt 55 år.

*Den inglasade, tempererade vinterträdgården är uppbyggd som en gigantisk solfångare. Temperaturen regleras av en klimatanläggning och i trädgården finns det bland annat olivträd och citrusträd.

*Forskning visar att 35-55 lägenheter är optimalt för att lära känna sina grannar och skapa sociala fördelar. Därför har Bovieran alltid 48 lägenheter i sina komplex.

*Alla Bovieranhus byggs utifrån samma modell och ritningar.

Källa: Bovieran

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mår fastighetsmarknaden i Kalmar

Den senaste statistsiken från Svensk mäklarstatistik har publicerats.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:45, 15 oktober, 2017

Så mår fastighetsmarknaden i Kalmar
Foto: Arkiv

Den senaste bostadsstatistiken från Svensk Mäklarstatistik är ute och i Kalmar kommun har priserna på bostadsrätter ökat med 2.5 procent över en tremånadersperiod. Jämfört med föregående månad ökade genomsnittspriset per kvadratmeter med drygt en procent. Genomsnittspriset på en bostadsrätt i Kalmar kommun var knappt 1.5 miljoner kronor. På årsbasis har priserna ökat med 9.2 procent.

Även priserna på villor ökar. Över en tremånadersperiod har priset ökat med 3.2 procent och priset per kvadratmeter var 22 845 kronor. En villa kostade i genomsnitt 3.1 miljoner kronor. På årsbasis har priserna ökat med 9.5 procent.

Läs också: Så har utbudet över bostadsrätter förändrats

Tittar man på statistiken gällande hela landet har priset på bostadsrätter jämfört med föregående månad stått stilla, medan de har stigit med en procent över en tremånadersperiod. Jämfört med ett år sedan har prisutvecklingen varit sex procent. Genomsnittspriset per kvadratmeter, över hela landet var 38 994 kronor.

– Priserna på bostadsrätter är oförändrade i både Stor-Stockholm och de centrala delarna. Årstakten har sjunkit till +2 procent för länet och +4 procent för innerstaden. I Göteborg står priserna still i storstadsområdet men ökar med +1% i de centrala delarna, årstakten ligger på +11% för Stor-Göteborg och +9% för de centrala delarna. Malmö fortsätter notera de högsta prisuppgångarna, sista månaden +2% för de centrala delarna och +1% för Stor-Malmö, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Gällande prisutvecklingen på villor har den varit en procent högre än för en månad sedan, samma gällande prisutvecklingen jämfört med för tre månader sedan. Jämfört med för ett år sedan är utvecklingen nio procent och genomsnittspriset är 3,2 miljoner kronor.

Läs också: Ny rapport – brist på studentbostäder i Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kolla: Så har utbudet över bostadsrätter förändrats

En kartläggning visar hur utbudet av bostadsrätter har förändrats de senaste tre åren.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.09:16, 13 oktober, 2017

Kolla: Så har utbudet över bostadsrätter förändrats
Foto: Emma Uddesson.

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt utvecklingen av utbudet på bostadsrätter i landet samtliga kommuner under de tre gånga åren, med hjälp av statistik från Hemmet.

Kommunen där utbudet har ökat mest är Kristinehamns kommun, där har utbudet stigit med 117 procent över tre år. Tätt därefter kommer Sandviken där utbudet har stigit med 116 procent. På andra sidan listan finns Alingsås i botten, där har utbudet på bostadsrätten minskat med 61 procent, samt Härjedalens kommun där utbudet har minskat med lika många procentenheter.

Läs också: Så har fastighetspriserna ökat

– Vår kartläggning visar att utbudet på bostadsrätter har stigit på de flesta håll i landet under de senaste tre åren. Trots det har vi sett fortsatt kraftiga prisuppgångar, inte minst i storstäderna. De främsta anledningarna till detta är att antalet bostadsspekulanter har stigit mer än utbudet till följd av ett fördelaktigt ränteläge, ökad urbanisering och ett stigande befolkningsantal. Det är även en fortsatt brist på bostäder där människor faktiskt vill bo vilket också ligger bakom den kraftiga prisutvecklingen, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

För Kalmars del har utbudet i kommunen de tre senaste åren ökat med fyra procent. Jämfört med ett år sedan har utbudet ökat med 23 procent och utbudet de sex senaste månaderna har ökat med 48 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Välkänt Kalmarhus till salu

För närmare 14 miljoner kronor ligger den anrika 1800-talsfastigheten ute till försäljning.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:00, 11 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Foto: Karl-Oskar Karlsson

Fastigheten är belägen på Södra Långgatan 11 och innehåller två stycken lokaler i bottenplanet. Den ena på 34 kvadratmeter och den andra på 72.

Det gamla 1800-talshuset innehåller även tre stycken lägenheter. Ägarbostaden på 180 kvadratmeter samt två hyreslägenheter på 72 respektive 34 kvadratmeter.

”En gång i tiden har hela nedre planet använts till butik- och arbetsyta. Lokalen står till köparens förfogande.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen.

Den totala boytan ligger på 422 kvadratmeter och fastighetens friköpta tomt är 349 kvadratmeter stor.

Under senare år har byggnaden genomgått omfattande renoveringar och tillbyggnationer.

Utgångspriset är satt till 13 900 000 kronor.

Hos mäklaren kan du läsa mer om fastigheten och se fler bilder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Kolla in lyxvillan som är till salu

Nu kan drömhuset intill Kalmarsund bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:03, 10 oktober, 2017

BILDEXTRA: Kolla in lyxvillan som är till salu
Foto: Pontuz Löfgren

I juni förra året skrev 24Kalmar.se om lyxvillan i kvarteret ute på Varvsuddsgatan i Kalmar. Den villan såldes för rekordsumman 15 miljoner kronor – och blev således den dyrast sålda villan i Kalmar genom alla tider.

– Det känns fantastiskt, det blir ett nytt rekord för en villaförsäljning i Kalmar genom alla tider. Varvsholmen är ett bostadsområde med lite andra kvaliteter än andra områden i Kalmar. Med det läget så är det rätt så naturligt att det blev en ny rekordförsäljning, sa mäklaren Pontuz Löfgren till 24Kalmar.se då.

Nu har mäklarfirman nästa lyxvilla på Varvsholmen ute till försäljning. Grannhuset på 195 kvadratmeters boyta är till salu för 8,9 miljoner kronor.

Huset uppfördes 2009 och har en 358 kvadratmeter stor tomt samt en egen brygga ut i Kalmarsund.

Totalt har villan tre uteplatser, varav två stycken, med vacker utsikt över Kalmarsund och Öland.

Här kan du läsa mer hos mäklaren.

Se fler bilder från den lyxiga villan här nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen säljer historisk byggnad: ”Skapa något helt nytt”

Den historiska byggnaden med hörntorn söker ny ägare.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:26, 28 september, 2017

Kommunen säljer historisk byggnad: ”Skapa något helt nytt”
Järnvägsstationen i Trekanten. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

I onsdags lades den gamla järnvägsstationen i Trekanten ut till försäljning.

Byggnaden uppfördes 1882 med fasad av putsad tegel. Redan 1902 byggde man till fastigheten och sedan dess har stationen i stort sett, sett ut som den gör i dag.

trekanten-stationshus-2
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

I huvudsak var fastigheten en järnvägsstation från början av 1900-talet – och 1968 lades den ner.

Däremot stannar tågen, sedan ett par år tillbaka, i Trekanten igen.

I annonsen skriver mäklaren:

”Här finns möjlighet att skapa något helt nytt och spännande i en miljö utöver det vanliga. Sedan ett par år tillbaka stannar tågen återigen vid järnvägsstationen i Trekanten, detta gör att det dagligen passerar mycket människor fastigheten, som kan främja en ny verksamhet.”

trekanten-stationshus-3
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Den häftiga byggnaden med hörntorn ligger ute för 375 000 kronor – och det är kommunen som säljer den.

Senast fastigheten genomgick en renovering var 1960-1961.

Här kan du se fler bilder på det fina stationshuset.

trekanten-stationshus-4
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng