Granskningen av landshövdingen – en dyr affär för skattebetalarna

En granskning har utförts med anledning av den före detta landshövdingens misskötsel och nu är det känt vad fakturan hamnade på.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:55, 23 oktober, 2016

Granskningen av landshövdingen – en dyr affär för skattebetalarna
Stefan Carlssons granskning kostade nästan en kvarts miljon kronor. Foto: Arkiv

I maj i år hamnade Stefan Carlsson  i blåsväder då det blev känt att han använt sitt tjänstekort vid minst 25 tillfällen under 2015 för att betala alkohol, restaurangbesök och taxiresor.

Senare avslöjades också att Stefan Carlsson även köpt telefonsex för skattebetalarnas pengar. Han ska då ha använt residensens telefon för att ringa de dyra samtalen.

En välkänd revisionsbyrå fick i uppdrag att granska Stefan Carlsson utgifter och arbete som landshövding. Nu avslöjar P4Kalmar att granskningen av den förre landshövdingen har kostat skattebetalarna nästan en kvarts miljon kronor.

De skriver att fakturan från revisionsbyrån skrevs ut på nästan 244 000 kronor och att den rör ”ledningsnära kostnader”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya landshövdingen: ”Det här är once in a lifetime”

På torsdagen presenterades Kalmar läns nya landshövding. Thomas Carlzon är en ursmålänning med lång erfarenhet från företagsvärlden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:05, 18 maj, 2017

Nya landshövdingen: ”Det här är once in a lifetime”

Strax innan klockan 10 på torsdagsmorgonen avslöjade regeringen vem som skulle bli Kalmar läns nya landshövding. Valet föll på Thomas Carlzon som tidigare varit vd för Ikea Sverige AB och suttit med i styrelsen för bland annat Linnéunviersitetet.

På eftermiddagen presenterades han för länsstyrelsens personal och media.

– Valet av Thomas som ny landshövding känns väldigt bra och vi är väldigt glada, säger Malin Almqvist som suttit som tillförordnad landshövding de senaste 11 månaderna.

– Jag är jättestolt och väldigt ödmjuk inför uppgiften. När jag fick erbjudandet för en månad sedan kändes det som en once-in-a-lifetime grej, säger Thomas Carlzon.

Han är född och uppvuxen i Älmhult, kallar sin en ”ursmålänning”, och bor sedan en tid tillbaka i Stenbrohult med sin fru Catarina och deras två döttrar. I sommar kommer Thomas och hans fru flytta in i residenset men behåller det gamla boendet.

– Jag tycker att Kalmar är en fantastiskt stad och vi har alltid semestrat på Öland om sommaren så det i kombination med mitt tidigare uppdrag hos Linnéuniversitetet gör att jag har en viss kännedom om länet, säger han och fortsätter:

– Det händer många spännande saker i länet och jag ser fram emot att jobba vidare med det ekologiska tänkandet, vattenfrågan och alla andra viktiga frågor. Jag hoppas kunna använda mig av mina tidigare erfarenheter för att bli den förlängda armen mellan regeringen och länet.

Under dagen har Thomas Carlzon besökt både residenset och länsstyrelsen för att bli presenterad för personalen och lokalerna. Det finns även ett gediget introduktionsprogram för att göra övergången till landshövding så smidig som möjligt när han börjar uppdraget den 1 juni.

– Malin och hennes personal har gjort ett fantastiskt jobb under de här senaste månaderna och jag kommer jobba vidare i samma anda. Jag vill till exempel öppna upp residenset och göra det mer tillgängligt för allmänheten, säger Thomas Carlzon.

På fritiden gillar han att hålla på i trädgården och har har en lång bakgrund i Älmhults musikkår där han spelat klarinett. Det var ett tag sedan han la av med det på grund av jobb men det är inte försent att plocka upp det igen.

– På residenset finns massvis med plats att öva på, avslutar Malin Almqvist som borde veta vad hon talar om då hon själv spelar saxofon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han blir ny landshövding i Kalmar län

Efter Stefan Carlssons skandalomsusade avgång – på torsdagen presenterades hans efterträdare.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:13, 18 maj, 2017

KLART: Han blir ny landshövding i Kalmar län
Thomas Carlzon är utsedd till ny landshövding i Kalmar län. Foto: Arkiv/Pressbild.

På torsdagen har regeringen utsett Thomas Carlzon, före detta vd för Ikea Sverige AB, till ny landshövding i Kalmar län.

Hans förordnande gäller från och med den 1 juni till och med september 2020.

– Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande, säger Carlzon i ett pressmeddelande.

Thomas Carlzon var Ikea-vd mellan 2007-2016. Sedan dess har han jobbat som konsult inom värdebaserat och hållbart ledarskap. Han presenteras officiellt på en presskonferens klockan 14:00 på torsdagen.

– Jag hälsar vår nya landshövding mycket varmt välkommen till Kalmar län och vår länsstyrelse. Han är mycket efterlängtad. Vi ser fram emot att få arbeta ihop med Thomas i utvecklingen av länet och länsstyrelsen, säger Malin Almqvist, länsråd och t.f. landshövding.

Carlzon sitter i styrelsen för bland annat Kungliga Ingenjörsakademin och har tidigare suttit i styrelsen för Linnéuniversitetet. Han är även medlem i insynsrådet vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Posten som landshövding har varit vakant sedan Stefan Carlsson avgick efter den mycket uppmärksammande incidenten med telefonsex för skattepengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stefan Carlssons porträtt avtäcktes: ”Känns väldigt hedrande”

Precis som alla andra tidigare landshövdingar så kommer nu även Stefan Carlssons porträtt att hänga på residensets väggar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:58, 13 april, 2017

5 bilder
 • Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
  Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
 • Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
  Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
 • De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
  De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin

Kalmar Läns förra landshövding Stefan Carlsson avslut som landshövding blev dramatiskt då han avgick i somras efter att P4 Kalmar avslöjat att han ringt sexsamtal från residenset för skattebetalarnas pengar.

Nu har han, precis som tidigare landshövdingar, fått sitt porträtt avmålat. På Skärtorsdagen avtäcktes det i närvaro av han själv, tillförordnade landshövdingen Malin Almquist och Länsstyrelsen övriga personal på residenset.

– Det är väldigt hedrande att få bli historisk ihågkommen på detta sättet, det är första gången det händer mig. Det känns speciellt, säger Stefan Carlsson.

Porträttet är målat av konstnären Johan Persson från Öland, ett val som Stefan Carlsson själv gjorde efter att ha beundrat hans konst sedan tidigare.

– Jag valde att göra det i akvarell vilket är lite ovanligt då man oftast använder olja. Jag kände mig dock mest hemmastadd med akvareller. Det var inte särskilt svårt att avbilda Stefan eftersom han har ett så karaktäristiskt utseende, säger Johan Persson.

Applåderna kom när porträttet avtäcktes och det råder ingen tvekan om att konstnären har lyckats fånga Stefan Carlsson utseende. På bilden syns han sitta i ett av residensets rum.

– Jag har utgått från både den levande personen och bilder. Det går inte att bara utgå från foton för man måste försöka fånga de karaktäristiska minerna och rörelserna hos en person, avslutar Johan Persson.

Och vad tyckte Stefan Carlsson själv om sin avbild?

Fantastisk, utbrister han glatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Granskning: Offentliga sektorn slösar miljardbelopp

Flera miljarder av dina skattepengar läggs på massage, lyxkrogar och sprit visar en ny granskning från Aftonbladet.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.14:29, 7 december, 2016

Granskning: Offentliga sektorn slösar miljardbelopp
Offentliga sektorn har lagt 5,7 miljarder kronor på representation, kurser och konferenser. Foto: Pixabay

Aftonbladets granskning visar att hela 5,7 miljarder kronor från skattebetalarnas plånbok gick till representation, kurser och konferenser under 2015 till den svenska offentliga sektorn.

Granskningen innehåller totalt 631 skattefinansierade institutioner – som kommuner, myndigheter och landsting där siffror på hur mycket dessa har lagt på representation, kurser och konferenser under 2015 ingår i granskningen. 

Enligt myndighetsförordningen ska myndigheter hushålla med statens medel och i många kommuner betonas vikten av måttfullhet.

Totalt är det 1,26 miljarder som gick till representation och 4,42 miljarder som gick till kurser och konferenser enligt granskningen. 

En som varit i rejält blåsväder under 2015 är Landshövdingen i Kalmar Län, Stefan Carlsson. Efter en granskning av P4Kalmar valde han senare att lämna sin post som Landshövding efter att bland annat ha köpt telefonsex för skattebetalarnas pengar. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre landshövdingen får pris

Den skandalomsusade före detta landshövdingen Stefan Carlsson har tilldelats Södra Kalmar läns lantmannaklubbs växtodlarpris. "Att han har trampat i sitt klaver är inget vi bryr oss om".

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.22:33, 11 november, 2016

Förre landshövdingen får pris
Förre landshövdingen Stefan Carlsson. Foto: Pressbild

I somras avlöste skandalerna varandra för den före detta landshövdingen Stefan Carlsson. I slutet av juni tog han timeout från sin tjänst på grund av sina alkoholproblem. Några dagar senare kom nyheten om att han hade ringt sexsamtal – för skattebetalarnas pengar. Stefan Carlsson tvingades sedan avgå från sin tjänst.

Nu har den före detta landshövdingen tilldelats ”Växtodlarpriset” av Södra Kalmar läns lantmannaklubb, som menar att Stefan Carlsson under sin tid som landshövding var viktig för lantbrukare och näringsidkare i länet, rapporterar Smålandsposten.

– Att han har trampat i sitt klaver är inget vi bryr oss om. Det han har gjort för länet är något som varken Anita Bråkenhielm eller Sven Lindgren lyckades med säger styrelsemedlemmen Johan Åhlund till Smålandsposten.

LÄS MER: Landshövdingen köpte telefonsex – för skattebetalarnas pengar

Johan Åhlund ringde själv upp den före detta landshövdingen och berättade om utnämningen.

– När jag ringde och frågade om han ville ta emot det blev han så glad, det hördes att det kom ända från hjärtat. Det var rörande, faktiskt, säger Johan Åhlund till Smålandsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel