Ironman Kalmar slutsålt: ”Lika kul varje år”

Nu har de sista av de 2700 platserna till nästa års folkfest blivit sålda. "Vi har ett bra rykte ute i triathlonvärlden", säger Henrik Brovell.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:56, 25 oktober, 2016

Ironman Kalmar slutsålt: ”Lika kul varje år”
Foto: Arkiv/Rickard Johansson

I fjol såldes platserna till 2016 års upplaga slut redan den 1 september. I år tog det lite längre tid men nu är alla biljetter sålda till Ironman Kalmar 2017.

– Det är lika kul varje år, det visar att vår tävling är populär och att folk vill komma till Kalmar. I år gick det lite långsammare men vi är inte ensamma om den trenden, så har det varit på alla Ironmantävlingar, säger Henrik Brovell, Race Director för Ironman Kalmar.

En vecka efter årets tävling var över 2000 biljetter sålda.  Ironman Kalmar 2017 avgörs den 19 augusti och har plats för totalt 2700 deltagare.

– Vi har ett bra rykte ute i triathlonvärlden, det är kul. Om vi jämför med Ironman Köpenhamn som går samma helg så sålde vi slut snabbare än vad dem gjorde.

Varför tror du att folk lockas av att tävla i Kalmar?

– Vi är kända för publiken, det är en speciell stämning här. Sedan har vi bra banor och det är en tillgänglig tävling med gångavstånd överallt. Det är sådant som folk värderar, i storstadsloppen är det betydligt större avstånd.

Andelen kvinnor som tävlar har ökat stadigt år för år. Premiäråret 2012 var drygt 14 procent kvinnor, en siffra som steg till 17 procent i fjol och till över 18 procent i år.

Ironman Kalmar hade faktiskt den högsta andelen kvinnliga deltagare  jämfört med andra lopp över fulldistans som har kört under 2016.

– Det är jättekul, jag hade gärna sett att ännu fler tjejer var med.  Det finns bra kvinnliga förebilder i till exempel Åsa Lundström och Lisa Nordén som drar tjejer till sporten. Sverige är också ett väldigt jämställt land, det bidrar också, säger Brovell, som en förklaring till den goda trenden i Kalmar.

I år var första gången som Kalmar och Köpenhamn delade på proffsklasserna. Tjejerna tävlade i Kalmar och herrarna på andra sidan sundet. I nuläget är det inte klart hur upplägget för proffsen ser ut till nästa år.

– Det pågår diskussioner och jag hoppas att vi kan landa något i november-december. Min ambition är att vi i Kalmar har både tjejer och killar i proffsklassen, säger Henrik Brovell.

Och om du måste välja mellan ett av alternativen?

– Då ser jag gärna att vi byter så vi har killarna nästa år, och att det sedan blir en vartannat år-lösning.

När proffsklasserna delades upp fick tävlingarna dubblerad prissumma, men varken i Sverige eller Danmark fick det önskat resultat.

– Man fick inte den effekten, fälten såg ut som de hade gjort innan. Det är en nackdel för oss att vi ligger så sent på säsongen och att det är nära till Hawaii (VM-tävlingen), säger Henrik Brovell.

Här hittar du ett stort bildspel från årets tävling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN: ”Det gick käpprätt åt skogen”

Ett ynka mål var det som ställde till det i en av söndagens lokalbollsmatcher.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:21, 20 augusti, 2017

LOKALBOLLEN: ”Det gick käpprätt åt skogen”
Foto: Arkiv

Division 2 Östra Götaland

Nybro IF – IFK Malmö 1-1 (0-0)

Mål Nybro: Eric Olsson

Här kan ni läsa mer om matchen.

 

Division 2 Sydöstra Götaland Dam

Kalmar Södra IF – IFK Karlshamn 3-1 (2-1)

Målskyttar: Johanna Andersson, Ellen Adolfsson, Julia Ekelin

Andreas Rydström, tränare, Kalmar Södra: ”Vi äger matchen från början till slut och borde ha lett med mer än de 2-1 som vi har i paus. Men deras målvakt gör en bra insats mellan stolparna samtidigt vi var lite ineffektiva.  Men i det stora hela är jag väldigt nöjd med hur vi genomför matchen. I andra halvlek blir spelet lite sämre men vi fortsätter spela positiv fotboll och håller koll på matchens skede. En viktig seger för oss inför fortsättningen av serien.”

 Matchens lirare: Lisa Karlsson gör en fantastisk match

 

Division 3 Östra Dam

IFK Borgholm – Västervik FF 2-2 (2-2)

Målskyttar: Matea Corkovic & Ida Nilsson

Andreas Prins, tränare, Borgholm: ”Matchen ganska jämn så oavgjort var rättvist sett till matchbilden. Samtliga mål kom i första halvlek, sen i andra halvlek skapade båda lagen några heta chanser utan att sätta pricken över i:ett.  Det var en dålig match överlag och vi kom inte upp i normal standard. Det var ostrukturerad, tempofattigt och mycket bolltapp ute på plan. Västervik är bättre än vad deras tabellplacering visar så dom gjorde det svårt för oss i dag. Men kommer vi upp i den nivå vi kan så vinner vi en sådan här match. Nu får vi ta med oss denna poäng och komma igen i kommande matcher för vi kan bättre än så här”

 Matchens lirare: Ida Nilsson

 

Krokstorp IF – Mörbylånga GOIF 1-0 (1-0)

Sara Erlandsson, tränare, Mörbylånga GOIF: ”Det gick käpprätt åt skogen för oss. Det var frustrerande att vi inte får in någon boll av alla dom chanser vi skapar. Men vi har svårt för lagen som ligger längre ner i tabellen samtidigt så ska Krokstorp ha eloge för dom krigade för varandra och gjorde det svårt för oss. Men kommer vi upp i normal standard så ska vi vinna en sådan här match. Men det var väldigt viljelöst och vi spelade inte för varandra utan det var väldigt mycket solospel från vår sida. Då är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Vi har haft tuffa matcher och långa resor under senaste tiden och det sliter på tjejerna och det märktes idag. Vi får komma igen i nästa match.”

Matchens lirare: Alla kan bättre men mittfältaren Malin Lorentzon försökte styra upp spelet och gjorde det bra

 

Division 3 Södra Dam

Ingelstad IK – Madesjö IF 11-0 (6-0)

Jakob Jakobsson, tränare, Madesjö: ”Vi möter ett lag som är alldeles för bra för serien. De leder serien medens vi ligger sist och då är det en svår motståndare vi möter.  Vår serie är delad och det är stor skillnad mellan de olika lagen. Vi försöker i alla fall och ger inte upp trots att siffrorna rinner iväg. Det finns stunder i matchen där vi gör det bra men det räcker inte mot ett sådant här motstånd. Vi får komma igen i nästa match.”

Matchens lirare: Thelma Olofsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så gick det för Kalmarborna i Ironman

Kalmar och Färjestaden fick i lördags över 150 nya Ironmans! Här kan du se alla tider på de som kommer från Kalmar och Färjestaden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:06, 20 augusti, 2017

LISTA: Så gick det för Kalmarborna i Ironman
Foto: Arkiv

Totalt 2036 personer gick i mål under lördagens folkfest och blev utnämnda till Ironman. Här kan du se alla tider på de som är från Kalmar och Färjestaden. Namnen kommer från Ironmans hemsida och baseras på de som fyllt i de båda städerna som hemort. (*) efter sluttiden innebär att man valde att bryta loppet.

Kalmar

ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-16-42 ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-19-52-27ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-18-41

Färjestaden

ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-27-37

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC värmer upp: ”Serien är bättre än förra året”

Tidigare i veckan gick Kalmar HC på is vilket gav en försmak för hur den kommande säsongen kan komma att se ut.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:59, 20 augusti, 2017

Kalmar HC värmer upp: ”Serien är bättre än förra året”
Reine Rydberg tycker lagbygget inför den kommande säsongen ser spännande ut. Foto: Hanna Thulin

I måndags gick Kalmar HC på is för första gången denna säsongen. Planen från tränare Reine Rydberg, som tog över laget i mitten av förra säsongen, var att hålla det så enkelt som möjligt.

– Vi har gått på is ganska tidigt för att vara i division 2. Men man måste få låta det ta tid innan saker sitter som de ska och ha respekt för det. Jag tyckte det kändes helt okej för att vara första gången på is. Vi är många nya spelare också och alla har inte fått sitt material än så det blir lite som det blir, säger han.

Kalmar HC har gjort en hel del nyförvärv inför säsongen. De flesta var på plats under premiären och några är fortfarande på väg till Kalmar.

BILDEXTRA: Ispremiär för Kalmar HC

– Man märker att många redan är ivriga på att visa upp sig. Man genar lite och vill mycket men jag försöker mana alla till att ta det lugnt och känna på det istället. Det är inte nu som vi ska vara som bäst.

Rydberg har varit delaktig i lagbygget och tycker att det känns riktigt bra.

– Det ser väldigt spännande ut. Jag tror att vi kan få ihop det riktigt bra. Vi har fortfarande någon plats öppen och letar efter det vi behöver. Det viktigaste är att försöka hitta spelare som fungerar tillsammans.

Kalmar HC:s uttalade mål inför säsongen är att ta steget upp i division 1, ett steg som man inte var så värst långt ifrån i våras.

–  Det måste ju vara ett mål, men ett mål får inte vara så stort att man inte vågar göra något. Vi måste jobba på att få ihop gruppen och så måste man ha lite tur på vägen. Målet är att ta sig dit sedan får vi ha några kortare mål på vägen, säger Reine och fortsätter:

– Jag tror att serien är bättre än förra året. De lagen som har kommit in är bättre än de som försvann, kanske med undantag av HA74. Men det ska bli kul att matcha sig mot det motståndet.

På lördag den 26 augusti spelar KHC sin första träningsmatch. Då är det Mörrum som står för motståndet.

FaktaKalmar HC:s träningsmatcher:
26 augusti – Mörrums Gois (b)
6 september – Boro/Vetlanda (b)
9 september – Nässjö HC (h)
10 september – Alvesta SK (h)
17 september – Boro/Vetlanda (h)
20 september – Alvesta SK (b)
27 september – Mörrums Gois (h)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Västerås BK 30 - IFK Kalmar 2-5 (2-2)

Hattrick-Fredriksson fortsätter ösa in mål för IFK Kalmar

IFK Kalmar kommer från en förlust men visade under lördagen att man fortfarande har siktet inställt på att vinna serien.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:49, 19 augusti, 2017

Hattrick-Fredriksson fortsätter ösa in mål för IFK Kalmar
Foto: Arkiv

På lördagen åkte IFK Kalmar till Västerås för att kräva revansch från förra matchen. Det började inte så bra då Västerås fick sätta första målet. Men IFK Kalmar var snabba med att kvittera.

– I första halvlek har vi extrem motvind vilket gör att Västerås kan gå på chans mot oss med sina rensningar, säger Jonas Walfridsson, tränare IFK Kalmar.

IFK visade återigen att man vet hur man gör mål. Amanda Fredriksson, som har stått för flera hattrick denna säsongen, gjorde ytterligare tre mål under matchen. Erin Gunther gjorde resterande två.

– Vi är ganska mycket bättre i 90 minuter och kontrollerar matchbilden så vi var ganska lugna. Det är kul att vi gör så många mål, det visar att vi är duktiga offensivt i det här laget.

Han vill berömma hela laget för sin insats.

– Det är många som sätter Amanda och Erin i lägen. Vi hade också en förlust senast vilket visar att vi hade revanschlusta och verkligen tog tillvara på den.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Torns IF – IFK Berga 2-2 (2-0)

IFK Berga vinner poäng mot serieledaren

Torns IF startade matchen bäst men IFK Berga visade att man hade mer att ge när de båda lagen möttes under lördagen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:14, 19 augusti, 2017

IFK Berga vinner poäng mot serieledaren
Foto: Arkiv

IFK Berga gästade serieledarna Torns IF under lördagen och till en början såg det ut som att man skulle behöva åka hem utan några poäng.

Torns IF fick göra två mål i första halvlek men efter pausen kom IFK Berga ut på plan och visade att man inte hade gett upp riktigt än. Första målet gjordes av David Garrett efter en hörna.

– Torns började darra lite efter det målet vilket är naturligt, det är klart att de gärna vill att matchen ska ta slut så man backar hem, säger Ola Petersson, tränare Berga.

Andra målet satte Tom Stahre efter en frispark. Berga fick en del chanser mot slutet av matchenn men det fick även Torns.

– Det är moraliskt starkt av oss att kunna reducera på det sättet. Det är inte många lag som tar poäng här nere. I andra halvlek hjälpte vi varandra bättre över hela planen men framförallt i försvaret. Det känns rättvist att det blev oavgjort.

På frågan om vem som förtjänar titeln matchens lirare svarar Petersson så här:

–Tom Stahre styrde backlinjen på ett föredömligt sätt och han fick dra ett stort lass. Annars ska hela laget ha eloge för att de inte ger upp och krigar ända till slutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng