Elpriset på väg upp: “Kan bli hur högt som helst”

Nu verkar elpriserna vara på väg uppåt. Men det finns en hel del att göra om man vill hålla kostaderna nere.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.21:17, 6 november, 2016

Elpriset på väg upp: “Kan bli hur högt som helst”
Elpriserna kan komma att skena i höjden under vintern.

Den som valt ett rörligt elpris kan vänta högre räkningar framöver.

– Varenda åtgärd kanske inte ger så mycket i din plånbok, men sammantaget kan det ge en hel del, säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten, till TT.

Efter en väldigt torr sommar är nivåerna i kraftverkens vattenmagasin låga. Nu när kylan gör entré kommer elpriserna  troligtvis att bli högre, åtminstone för cirka hälften av landets hushåll som enligt SCB har rörligt elpris.

Nu väntar kallaste vintern på länge. 

Om det blir riktigt kallt riskerar priserna att skena, det menar Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

– Det är klart att det är läskigt. Blir det kallt och en störning i kärnkraften så kan ju priset bli hur högt som helst.

I oktober ska medelspotpriset på el enligt Elskling, ha legat på runt 35 öre per kilowattimme. Det är 60 procent högre än oktober i 2015.

– Om priset är 35 öre nu, så krävs det inte mycket för att det blir dubbel så högt i januari, säger Faraz Azima och fortsätter:

– Har man inte så mycket marginal i privatekonomin påverkas man av det här. Ett hushåll med tajt marginal ska nog binda elpriset.

Helena Holm, menar att alla oavsett avtalstyp böranstränga sig för att spara mer energi.

Om man bor i småhus och villa kan man göra mer än om man bor i flerfamiljshus. Men vi kan alla göra mer. Titta på dina egna vanor och beteenden, som att släcka lamporna i tomma rum. Sätt ett tjockt draperi vid ytterdörren så slipper du kalldrag. Och när du ska köpa nytt – tänk långsiktigt, säger hon till TT.

Text: Nanna Jami

FaktaDet här kan du göra för att sänka kostnaderna: 

Sänk inomhustemperaturen. Om du sänker med en grad minskar energianvändningen med fem procent.

Täta runt dörrar och fönster.

Släck ljuset när det inte behövs och byt till lågenergilampor.

Dra ur alla laddare och undvik att ha apparater på standby-läge.

Se över temperaturen i kyl och frys.

Koka vatten med vattenkokare.

Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.

Diska i diskmaskin – det sparar energi jämfört med handdisk.

Källa: Energimyndigheten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IRONMAN 2017

Kalmarpolisen tar terrorn i beaktning: ”Vi får vara vaksamma”

En välbesökt folkfest som Ironman kräver starkare insatser gällande säkerhet. "Vi gör riskbedömningar och kartlägger hotbilder hela tiden".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:01, 18 augusti, 2017

Kalmarpolisen tar terrorn i beaktning: ”Vi får vara vaksamma”
Foto: Arkiv

Klockan 06.55 på lördagen går det första startskottet för Ironman Kalmar 2017 och i vanlig ordning väntas stora åskådarmassor heja på längs banan. Många förknippar tävlingen med folkfest, glädje och positivitet, men för polisen innebär den här typen av tillställningar högre krav gällande säkerhet och beredskap.

Arbetet med säkerheten påbörjade vi för länge sedan. Det är främst arrangören som ansvarar för ordning och säkerhet egentligen men de har en tydlig dialog med oss, berättar Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

Vi gör riskbedömningar och kartlägger hotbilder hela tiden. Det känns som att vi har det under kontroll och har en god dialog. Det är viktigt att man har en lägesbild som överensstämmer med hur verkligheten ser ut, fortsätter hon.

Under de senaste åren har en rad terrorattacker skett på folktäta platser i Europa, däribland i Stockholm i april och så sent som på torsdagskvällen i Barcelona, något som inte har gått Lotta Petersson och hennes team förbi.

– Man kan säga så här, inför varje evenemang tittar vi på aktuella problembilder, vad vi kan förvänta oss händer, säger Lotta.

– Det inte är inte bara händelsen i Barcelona igår utan andra händelser på sistone som gör att man måste tänka till lite extra. Vi får vara vaksamma på avvikande beteenden och den fysiska miljön. Vi tar absolut det i beaktning, tillsammans med arrangören, flaggvakter och ordningsvakter, fortsätter hon.

Det är dock långt ifrån det enda som påverkar polispådraget, utan många faktorer spelar in i planeringen.

– Vi är en viss numerär och den grundar sig bland annat på tävlingens storlek, antal startande, storleken på publiken, om det kan uppstå trafikolyckor eller så, avslutar Lotta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ironkids 2017

BILDEXTRA: Snabba ben och härlig energi hos alla Ironkids

På fredagseftermiddagen stod flera hundra barn för en riktigt fin prestation när de tog sig över mållinjen och utnämndes till Ironkids.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:29, 18 augusti, 2017

BILDEXTRA: Snabba ben och härlig energi hos alla Ironkids
Foto: Hanna Thulin

Solen strålade ner på deltagarna och publiken när de hejade fram varenda kotte på fredagseftermiddagen då flera hundra barn utnämndes till IronkidsStortorget.

De yngsta som deltog var mellan 3-5 år gamla och sprang en bana på 500 meter. De äldsta barnen, 12-13 år, sprang en bana på Kvarnholmen som var 1500 meter.

Se bilder från Ironman kids i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IRONMAN 2017

GUIDE: Här är de bästa publikplatserna under Ironman

Några minuter i sju på lördagsmorgonen hoppar proffsen ner i vattnet vid Elevatorkajen för starten av Ironman. Här kan du hitta var och hur du bäst följer tävlingen längs banan.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.17:21, 18 augusti, 2017

GUIDE: Här är de bästa publikplatserna under Ironman
Foto: Arkiv

Simningen:

Starten sker likt tidigare år vid Elevatorkajen i hamnen. Vid 06:55 är det dags för proffsen att starta. Strax därefter kommer motionärerna ge sig iväg på den 3,8 kilometer långa distansen. För att se bra under första disciplinen är det Drottningtrappan i Tullhamnen, Vågbrytarbadet med kajerna runt omkring, samt Ängöbron som är de bästa åskådarplatserna.

Utöver dessa platser kan du även stå vid Tjärhovet och Varvsholmen, där första och andra bojen längs banan ligger. Man ser även bra vid växlingsområdet på Södra Kanalgatan.

Cyklingen:

Banan inleds med cykling på Ängöleden. Därefter svänger de av för att korsa Kalmarsund över Ölandsbron. På Öland avverkas 12 mil innan deltagarna svänger tillbaka in mot Kalmar. Där kör de längs med Norra vägen, upp till Lindsdal och igenom Rockneby samt Läckeby. Tips på bra platser längs cykelbanan är följande:

*Färjestaden, Ölands köpstad och Hamnplan (07:45-15:00)
*Mörbylånga, torget och idrottsplatsen (08:15-11:00)
*Degerhamn, backen upp till väg 136 (08:45-12:00)
*Hulterstad (09:15-13:00)*Resmo (09:45-14:00)
*Läckeby, Snättebovägen (10:45-15:00)
*Rockneby, kyrkan (10:45-16:00)
*Lindsdal, Folkets hus (10:45-16:30)

Löpningen:

Som bekant är växlingsområdet även i år vid Södra Kanalgatan. Efter växlingen från cykel till löpning ska deltagarna springa tre varv på banan innan målgången på Stortorget. Där brukar det vara mycket folk fram till att målet stängs vid 23:15.

Längs med sträckan där löpningen äger rum finns det ett antal bra publikplatser. Banan går längs med Ängöleden, förbi Tallhagsvägen och igenom Funkabo samt Berga. Väl där vänder de och springer tillbaka mot centrum. Påväg passerar de bland annat Lindö och Fredrikskans innan de kommer in på Kvarnholmen för målgång.

Målgången: 

Mellan klockan 15 och fram till 23:15 går deltagarna i mål på Stortorget inför den förväntade storpubliken. Den sista timmen innan målgången stängs kallas för ”Heroes hour”. Då brukar de som går i mål mötas av stora hyllningar.

Här kan du läsa om hur trafiken kommer påverkas under lördagens tävling.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så stora skulder har Kalmarborna

Invånare i Kalmar är skyldiga Kronofogden hundratals miljoner kronor.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.15:53, 18 augusti, 2017

Så stora skulder har Kalmarborna
Foto: Arkiv

Enligt ny statistik, baserad på sammanräknade skatteskulder och privata skulder, från kreditupplysningsföretaget Syna har invånarna i Kalmar kommun totalt över 376 miljoner kronor i skulder till Kronofogden.

Då Kalmar har strax över 55000 vuxna invånare innebär det att snittet per invånare hamnar på kring 6800 kronor, vilket är en bra bit lägre än rikssnittet på kring 8000 kronor.

Tittar man specifikt på de nästan 2000 skuldsatta invånarna så snittar de kring 193 000 kronor i skuld per person.

– Sammantaget är det inte särskilt många som har skulder hos Kronofogden, det handlar om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet, berättar Karl Stjerna, vd för Syna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populärt restaurang- och nöjeskrogskoncept lägger ner

Verksamheten formas om under ett nytt namn när det gamla avtalet upphör i slutet av augusti.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.14:02, 18 augusti, 2017

Populärt restaurang- och nöjeskrogskoncept lägger ner
Foto: Arkiv

I ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen meddelade Mikael Lagman, etableringsansvarig och delägare i Stars and Stripes–konceptet, att den populära restaurangen och nöjeskrogen lägger ner.

Från och med den 31:e augusti kommer Stars and Stripes att upphöra då det gamla avtalet löper ut, och både franchisetagarna och franchisegivarna har kommit överens om att inte förlänga samarbetet.

Uppdatering 15.00:

Magnus Olsson, vd för Palace konceptkrogar som för närvarande driver Stars and Stripes i Kalmar, meddelar att verksamheten kommer fortsätta i samma lokaler redan den 1:e september, fast då under ett nytt namn och nytt koncept.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng