Veckans Företag

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”

Leksakstillverkaren har fått ta emot Gasellpriset som ett av Sveriges snabbast växande företag. De började med en anställd och har, efter ett framgångsrikt generationsbyte, en omsättning på över 20 miljoner.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:39, 10 november, 2016

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”
Brigbys VD Hanne Deverén har tillsammans med sina medarbetare tagit företaget till nya höjder. Foto: Hanna Thulin

Brigbys är en grossist och tillverkare av leksaker av hög kvalité. De har över 4 000 produkter i sitt sortiment och arbetar med stora varumärken inom leksaksbranschen. Brigbys bedriver e-handel och säljer sina produkter till butiker, företag, museum och bokhandlare.

Brigbys historia började redan år 1985 när Britta Lindqvist startade företaget. Britta gjorde allting själv från att ta emot ordrar till att packa leksaker och efter något år anställdes första personen.

Spola fram klockan till år 2008. Brittas och Digbys dotter Hanne Deverén och hennes man Johan drev det framgångsrika företaget Nallebudet och allt var frid och fröjd. De fick då frågan om de ville ta över Brigbys efter Hannes föräldrar. Till en början tvekade de men tillslut sa de ja. I maj 2009 var övergången klar.

– Det var en hektiskt tid, samtidigt som vi skrev på det sista kontraktet fick vi reda på att jag var gravid med tvillingar. Så det var fullt upp då, säger Hanne som är vd för Brigbys.

Generationsskiftet visade sig bli en succé, något som annars kan vara svårt för många företag att ta sig igenom.

– Det är egentligen två faktorer som gör att skiftet blev så lyckat. Mamma är fortfarande kvar i företaget och har tagit med sig erfarenhet och kunskap. Sedan kunde jag och Johan bidra med nya idéer, driv och de erfarenheterna vi hade samlat på oss från att driva Nallebudet.

Idag driver de både Brigbys och Nallebudet parallellt, de båda verksamheterna är integrerade med varandra. Brigbys säljer leksaker och genom Nallebudet kan den som vill skicka en nalle till någon kär istället för en blombukett.

Brigbys är ett riktigt familjeföretag som har sina lokaler i industriområdet vid Giraffen. Flera i släkten har arbetsuppgifter inom företaget och just banden till familjen nämns flera gånger.

Namnet Brigbys är en sammansättning av mina föräldrars namn, Britta och Digby. 2013 startade vi vårt eget leksaksmärke Pellianni vars namn är en sammansättning av våra barns namn, Pelle, Lisa och Anni, säger Hanne.

Just märket Pellianni uppfyller alla krav som Brigbys eftersträvar i sina produkter. Varje leksak är hållbart producerad, fairtrade, ekologisk, säker och giftfri. De är även designade av kända designers som Karin Mannerstål och Kitty Jutbring.

Den familjära känslan är viktig, både inom företaget och gentemot kunderna. Företaget erbjuder även platser till personer från Daglig Verksamhet och när de har suttit på utvecklingssamtal så bekräftar de känslan av att vara medlemmar i en familj.

– De säger att de kan vara sig själva här och att alla kan komma hit utan att bli bedömda. Det känns så klart fantastiskt att få höra det, säger Hanne.

Idag är Brigbys ett av Sveriges snabbast växande företag. De har en omsättning på 22 miljoner och 15 anställda.

– Det är svårt att prata om framtiden men vi vill ju egentligen få gasellutmärkelsen igen vilket bland annat innebär att vi måste dubbla vår omsättning inom tre år, säger Hanne.

Hon berättar att det är just utveckling som driver henne. Svenskt näringsliv har nominerat henne som en av Kalmar läns mest företagsamma människor 2016.

Det är ett dilemma att jag är så driven och har svårt att sitta stilla. Privat kan det vara en nackdel att jag hela tiden måste ha ett nytt projekt men i jobbet är det perfekt. Jag strävar hela tiden efter att hitta nya produkter och nya kunder. Kundrelationerna är jätteviktiga och bland det bästa med jobbet är att få träffa så många nya personer.

Hanne berättar även att det sämsta med jobbet är allt pappersarbete.

– Det är många statliga redovisningar som stjäl dyrbar tid. Sverige är egentligen inget krångligt land att driva företag i men det är besvärligt att fylla i papper med information som de borde kunna hitta i sina egna dokument, det suger energi.

Kanske kan Hanne snart delegera det tråkiga pappersarbetet till någon annan. I takt med att de växer måste även personalen och arbetsuppgifterna anpassas.

Det blir lite kaos ibland och det är många som får ta på sig nya uppgifter hela tiden. Jag måste också lära mig att släppa vissa områden till andra. Det är egentligen väldigt intressant med en organisation, den har sitt eget liv och fungerar som en organism. Jag och min man vabbade nyligen i 6 månader och företaget fanns fortfarande kvar när vi kom tillbaka. Det var nyttigt att få se att företagets överlevnad inte hänger på om vi är helt närvarande eller inte.

Hanne, som är inflyttad Kalmarbo från Skåne, berättar att Kalmar är en fantastisk stad att driva företag i. De har även fått väldigt bra stöttning från kommunen, Regionförbundet och Kalmar Science Park.

– Det går hur bra som helst att ha ett företag här, alldeles ypperligt! Vi är inte från Kalmar från början men tycker att staden är helt outstanding. Det handlar främst om att Kalmar som stad ger livskvalitet till oss som personer eftersom den har allt från rikt kulturliv, många restauranger, idrottsmöjligheter, vacker natur och annat. Eftersom vi trivs så bra här så avspeglas det även i det jobb vi sätter in i företaget, avslutar Hanne.

Här hittar du alla reportage från Veckans Företag

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets innovativa Skapa-pristagare

De båda entreprenörerna har chansen att kamma hem vinsten i riksfinalen i november.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:27, 19 september, 2017

3 bilder
  • Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På tisdagen prisades två driftiga innovatörer från länet i Residenset i Kalmar. Årets Skapa-pristagare tog emot årets utvecklingspris samt priset för unga innovatörer.

Skapas utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och har delats ut sedan 1986. Årets pris gick till John Nyberg, vars företag Pure Bio Synergy Sweden AB, arbetar för att ta hand om jordens vatten, och då främst i tropiska områden i världen. Företaget har möjliggjort att rengöra vatten med användning av ozon.

– Priset har flera betydelser. Dels är det ett erkännande för det vi har, att det har potential och är stort. Dels är det betydelsefullt att det uppmärksammas och att budskapet sprids. En tredje aspekt är värdet i prissumman som kan användas för att bygga vidare på och utveckla det vi gör, säger John Nyberg, från det Ankarsrum-baserade företaget.

Priset som delas ut av Skapa-stiftelsen och Almi Företagspartner, är på sammanlagt 25 000 kronor.

Årets unga innovatör-pris gick till Andreas Hermansson och Storebro Lyan AB. Företaget riktar främst in sig på att bygga billiga bostäder på löpande band.

– Vi bygger till ett kvadratmeterpris 40 procent under våra konkurrenter. Dessutom är vi mer effektiva och har mycket färre mantimmar än andra tillverkare, säger han.

– Att få priset betyder mycket för mig personligen och för företaget. Att ens innovation blir sedd efter alla timmar och pengar nerlagda i brandtester och konstruktion i en väldigt konservativ bransch. Att nu kunna bygga mindre lägenheter bland annat studentlägenheter och hus till en mycket lägre kostnad och hög standard kombinerat med att miljötänket finns redan i tillverkningsprocessen till energianvändning i boendet.

Det var sjunde gången som priset på 15 000 kronor för unga innovatörer delades ut.

Nu har både Pure Bio Synergy Sweden AB och Storebro Lyan AB chansen att vinna den prestigefyllda tävlingen som avgörs i Stockholm den 9 november. I kategorin för utvecklingspriset tävlar de olika regionvinnarna om 550 000 kronor. De unga innovatörerna tävlar om sammanlagt 250 000 kronor.

Juryn i Kalmar län består av Almi Företagspartner, Regionförbundet Kalmar län, Kalmar Science Park och Uppfinnarna Kalmarsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar exklusiva designbutiken i Kalmar

Snart är det dags för invigning. "Det ska verkligen bli jättekul".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 18 september, 2017

Då öppnar exklusiva designbutiken i Kalmar
EM Severins öppnar shop-in-shop-butik. Foto: Pressbild/Muuto

Redan i våras skrev 24Kalmar.se om den nya designbutiken som möbelföretaget EM Severins planerade att öppna i sina lokaler på Odalvägen.

Nu är det klart när den nya butiken slår upp portarna.

– Invigningen kommer ske den 5 oktober, men själva butiken öppnar för våra kunder lördagen den 7 oktober, meddelar Kalle Nilsson, som driver familjeföretaget i fjärde generationen.

Butiken med namnet Magasin Severin kommer fokusera på exklusiv inredning med skandinavisk design.

– Framför allt är temat mycket svensk och dansk design, säger Kalle Nilsson.

Ytan beräknas bli 1 200 kvadratmeter stor och fyllas av möbler från cirka 50 exklusiva varumärken.

– Men redan fram emot årskiftet siktar vi på att ha 60 stycken.

Butiken kommer fyllas av mängder med inredningsdetaljer och belysning.

– Det ska verkligen bli jättekul. Vi är väldigt duktiga på att sälja i det segmentet med hög kvalitetsnivå. Dessutom är marknaden ganska begränsad geografiskt, samtidigt som vi tror stenhårt på det här. I dag måste man åka till Norrköping, Linköping, Lammhult eller söderut för att hitta något liknande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De har öppnat nytt kontor i Kalmar

Bemanningsföretag med 750 anställda har etablerat sig i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:50, 17 september, 2017

De har öppnat nytt kontor i Kalmar
Kjell-Åke Rutzell jobbar på Kalmarkontoret. Här tillsammans med vd Dan Samuelsson. Foto: Arkiv/Nils Jönsson

Sedan mitten av augusti återfinns bemannings- och rekryteringsföretaget Wikan Personal i Kalmar.

Företaget har i dag runt 750 anställda och en vanlig vardag arbetskraft på omkring 200 industrier, kontor och andra arbetsplaster runt om i landet.

– Vi finns på flera olika orter från Mörrum i väst och upp mot Kalmar och även mot Nybro- och Emmabodahållet, säger Kjell-Åke Rutzell, som tillsammans med kollegan Inger Lilja, jobbar på Kalmarkontoret.

Företaget sysslar med traditionell bemanning och rekrytering, men anses ändå jobba annorlunda.

– Vi jobbar med mycket stort engagemang, både med att lära känna företagen, men även våra anställda konsulter. Wikans arbetssätt har visat sig vara uppskattat hos såväl kundföretagen som hos våra anställda.

Initialt har Wikan Personal nischat sig mot industri- och byggföretag.

– Men det finns inget som säger att vi ska stanna där. Vi är både med på kollektiv- och tjänstemannasidan.

Rekryterings- och bemanningsföretaget som startades för sex år sedan finns i dag i Kristianstad, Tomelilla, Vetlanda, Eksjö, Skellefteå, Lund, Karlskrona och numera även i Kalmar.

– Vi försöker alltid att jobba så långsiktigt som möjligt och erbjuder allt från enklare tjänster till specialister. Industierna går bra i dagsläget, så det skriks efter bra kompetens.

– Kalmarkontoret är bemannat ett antal dagar i veckan och vi utgår även från Karlskrona. Att vara lokalt förankrade är en av våra framgångsfaktorer, säger Kjell-Åke Rutzell.

Rekryterings- och bemanningsföretaget Wikan Personal startades för sex år sedan och finns i dag i Kristianstad, Tomelilla, Vetlanda, Eksjö, Skellefteå, Lund, Karlskrona och numera även i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista dagen för hyllad Kalmarbutik: ”Lite melankoliskt”

Vid klockan sex på fredagskvällen stänger dörrarna till butiken för gott.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:04, 15 september, 2017

Sista dagen för hyllad Kalmarbutik: ”Lite melankoliskt”
Foto: Privat/Arkiv

För knappt fyra år sedan öppnade Madeleine Petersson sin vintagebutik Bonbons på Smålandsgatan på Malmen. I butiken kunde man hitta möbler, kläder och inredningsdetaljer vilket uppskattades av trendsetters på tidningar, bloggar och sociala medier.

I maj lade Madeleine ut butiken till försäljning med förhoppningen om att någon skulle vilja ta över och driva den vidare. Så har det tyvärr inte blivit. Idag, fredag, blir istället butikens sista dag.

– Det är lite melankoliskt men det känns bra och jag är redo. Jag hade gärna sett att någon tog över den och det är många som har hört av sig och varit intresserade men av diverse anledningar har det inte blivit av. Då bestämde jag mig för att stänga ner, säger Madeleine.

Madeleine kommer fortsätta med Bonbons webshop så hon kommer inte lämna handelsbranschen helt. Annars ser tillbaka på de fyra åren i butiken med glädje.

– Det har varit fantastiska år där jag har träffat människor som jag aldrig hade träffat annars. Jag har lärt mig så mycket om försäljning, ekonomi och inköp men nu känner jag att det är dags att gå vidare.

Fysiskt sett kommer hon inte att gå så långt då hon stannar i lokalerna på Smålandsgatan. De kommer istället att renoveras till att bli kontor där Madeleine och hennes vän Sofia Ekholm ska ha sin digitala mediabyrå, Social Stories.

– Gamla kunder får jättegärna komma in för att hälsa och ta en kaffe, avslutar hon.

På fredagen är butiken öppen mellan klockan 11-18 för utförsäljning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbutik köps upp av stor kedja

Efter 10 år i egen regi har man nu valt att lämna över butiken.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:58, 15 september, 2017

Kalmarbutik köps upp av stor kedja
Foto: Arkiv

Det är djuraffärskedjan Arken Zoo som går in och köper upp Kalmarägda Djurkompaniet, som bland annat har butiker i Kalmar vid Giraffen och Färjestaden vid Ölands Köpstad.

– Det är inte utan stolthet vi lämnar över Djurkompaniet till Arken Zoo. Vi har ägt butikskedjan i närmare 10 år och har de sista åren mer än fördubblat omsättningen. När vi nu står inför nästa steg i kedjans utveckling tror vi att Arken Zoo, bättre än vi, säkrar butikernas utveckling och därmed tryggar våra medarbetares framtid, säger Peo Persson i Kalmar, huvudägare i Djurkompaniet i ett pressmeddelande.

Djurkompaniet har tolv butiker ute i landet samt e-handel som alla nu kommer att övergå till Arken Zoo. Övertagandet sker den 2 oktober men till en början kommer det inte att märkas hos kunderna då verksamheten inledningsvis fortsätter som vanligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng