Veckans Företag

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”

Leksakstillverkaren har fått ta emot Gasellpriset som ett av Sveriges snabbast växande företag. De började med en anställd och har, efter ett framgångsrikt generationsbyte, en omsättning på över 20 miljoner.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:39, 10 november, 2016

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”
Brigbys VD Hanne Deverén har tillsammans med sina medarbetare tagit företaget till nya höjder. Foto: Hanna Thulin

Brigbys är en grossist och tillverkare av leksaker av hög kvalité. De har över 4 000 produkter i sitt sortiment och arbetar med stora varumärken inom leksaksbranschen. Brigbys bedriver e-handel och säljer sina produkter till butiker, företag, museum och bokhandlare.

Brigbys historia började redan år 1985 när Britta Lindqvist startade företaget. Britta gjorde allting själv från att ta emot ordrar till att packa leksaker och efter något år anställdes första personen.

LÄS MER: BajKalmar: ”Du köper inte en cykel, du köper en känsla”

Spola fram klockan till år 2008. Brittas och Digbys dotter Hanne Deverén och hennes man Johan drev det framgångsrika företaget Nallebudet och allt var frid och fröjd. De fick då frågan om de ville ta över Brigbys efter Hannes föräldrar. Till en början tvekade de men tillslut sa de ja. I maj 2009 var övergången klar.

– Det var en hektiskt tid, samtidigt som vi skrev på det sista kontraktet fick vi reda på att jag var gravid med tvillingar. Så det var fullt upp då, säger Hanne som är vd för Brigbys.

Generationsskiftet visade sig bli en succé, något som annars kan vara svårt för många företag att ta sig igenom.

– Det är egentligen två faktorer som gör att skiftet blev så lyckat. Mamma är fortfarande kvar i företaget och har tagit med sig erfarenhet och kunskap. Sedan kunde jag och Johan bidra med nya idéer, driv och de erfarenheterna vi hade samlat på oss från att driva Nallebudet.

Idag driver de både Brigbys och Nallebudet parallellt, de båda verksamheterna är integrerade med varandra. Brigbys säljer leksaker och genom Nallebudet kan den som vill skicka en nalle till någon kär istället för en blombukett.

Brigbys är ett riktigt familjeföretag som har sina lokaler i industriområdet vid Giraffen. Flera i släkten har arbetsuppgifter inom företaget och just banden till familjen nämns flera gånger.

Namnet Brigbys är en sammansättning av mina föräldrars namn, Britta och Digby. 2013 startade vi vårt eget leksaksmärke Pellianni vars namn är en sammansättning av våra barns namn, Pelle, Lisa och Anni, säger Hanne.

Just märket Pellianni uppfyller alla krav som Brigbys eftersträvar i sina produkter. Varje leksak är hållbart producerad, fairtrade, ekologisk, säker och giftfri. De är även designade av kända designers som Karin Mannerstål och Kitty Jutbring.

Den familjära känslan är viktig, både inom företaget och gentemot kunderna. Företaget erbjuder även platser till personer från Daglig Verksamhet och när de har suttit på utvecklingssamtal så bekräftar de känslan av att vara medlemmar i en familj.

– De säger att de kan vara sig själva här och att alla kan komma hit utan att bli bedömda. Det känns så klart fantastiskt att få höra det, säger Hanne.

Idag är Brigbys ett av Sveriges snabbast växande företag. De har en omsättning på 22 miljoner och 15 anställda.

– Det är svårt att prata om framtiden men vi vill ju egentligen få gasellutmärkelsen igen vilket bland annat innebär att vi måste dubbla vår omsättning inom tre år, säger Hanne.

Hon berättar att det är just utveckling som driver henne. Svenskt näringsliv har nominerat henne som en av Kalmar läns mest företagsamma människor 2016.

Det är ett dilemma att jag är så driven och har svårt att sitta stilla. Privat kan det vara en nackdel att jag hela tiden måste ha ett nytt projekt men i jobbet är det perfekt. Jag strävar hela tiden efter att hitta nya produkter och nya kunder. Kundrelationerna är jätteviktiga och bland det bästa med jobbet är att få träffa så många nya personer.

Hanne berättar även att det sämsta med jobbet är allt pappersarbete.

– Det är många statliga redovisningar som stjäl dyrbar tid. Sverige är egentligen inget krångligt land att driva företag i men det är besvärligt att fylla i papper med information som de borde kunna hitta i sina egna dokument, det suger energi.

Kanske kan Hanne snart delegera det tråkiga pappersarbetet till någon annan. I takt med att de växer måste även personalen och arbetsuppgifterna anpassas.

Det blir lite kaos ibland och det är många som får ta på sig nya uppgifter hela tiden. Jag måste också lära mig att släppa vissa områden till andra. Det är egentligen väldigt intressant med en organisation, den har sitt eget liv och fungerar som en organism. Jag och min man vabbade nyligen i 6 månader och företaget fanns fortfarande kvar när vi kom tillbaka. Det var nyttigt att få se att företagets överlevnad inte hänger på om vi är helt närvarande eller inte.

Hanne, som är inflyttad Kalmarbo från Skåne, berättar att Kalmar är en fantastisk stad att driva företag i. De har även fått väldigt bra stöttning från kommunen, Regionförbundet och Kalmar Science Park.

– Det går hur bra som helst att ha ett företag här, alldeles ypperligt! Vi är inte från Kalmar från början men tycker att staden är helt outstanding. Det handlar främst om att Kalmar som stad ger livskvalitet till oss som personer eftersom den har allt från rikt kulturliv, många restauranger, idrottsmöjligheter, vacker natur och annat. Eftersom vi trivs så bra här så avspeglas det även i det jobb vi sätter in i företaget, avslutar Hanne.

Här hittar du alla reportage från Veckans Företag

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”

"Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra", säger föreningens ordförande.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:17, 24 november, 2017

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”
Labbe Demiri, ansvarig för klubbkonceptet Studenthuset, tillsammans med Apo Polo Cakici (mitten) och Amir Arman (till höger). Foto: Samuel Slättman.

Restaurangen Istanbul fortsätter att utveckla sin verksamhet. Efter att under hösten ha lanserat klubbkonceptet Studenthuset satsar man nu på kvällar med livemusik och större tv-utbud vid sportevenemang.

Den absolut största förändringen sker dock i lokalerna som vetter ut mot Storgatan. Den delen av restaurangen kommer, med start nästa vecka, att hyras ut till nystartade Svensk Mezopotamya Kulturföreningen (SMKF).

LÄS MER: Han drar igång ny nattklubb: ”Var sugen på att göra något”

– Det ska vara som de gamla kurdiska kaféerna i Turkiet. Här ska man sitta och spela kort och brädspel, röka vattenpipa och dricka te eller öl. Det ska vara underhållning och tidsfördriv, säger Amir Arman, vice ordförande i SMKF.

– Känner man på exempelvis en torsdags- eller söndagseftermiddag att man vill hitta på något ska man kunna gå hit och ta en kaffe, röka lite vattenpipa och spela kort.

Är intresset i Kalmar tillräckligt stort tror du?
– Vi är 210 medlemmar redan nu. Vi satsar på att komma upp till 500 medlemmar, men till kaféet är alla välkomna. Det är viktigt att understryka att det här är för alla, säger Arman.

Istanbuls ägare, tillika SMKF:s ordförande, Apo Polo Cakici, var den som kläckte idéen.

– Kalmar är en sommarstad. När det gäller aktiviteter och underhållning på vardagar och söndagar under andra delen av året är det en kall stad, det händer inte så mycket. Tittar man på större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg ligger vi i underläge, säger Cakici.

– Därför tänkte jag att det var dags att göra något. Vi hade redan restaurangen och nattklubben Studenthuset men jag ville ha något utöver det vanliga. Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra.

I början av nästa vecka väntas föreningslokalen vara iordningställd men besökare är välkomna  redan nu. Lokalen kommer ha samma öppettider som den redan befintliga verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”

Under torsdagen var det invigning för Baronens nya pop-up-butik.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:23, 23 november, 2017

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”
Felicia Särmark och Ulrica Wallberg passade på att ta ett glas bubbel under premiärmorgonen. Foto: Hanna Thulin

Under torsdagen var det full aktivitet på Baronens Köpcenter när H&M Home hade sin stora nyöppning. En annan butik som också hade premiär var Paradisverkstadens pop-up butik som tagit över Kompaniets gamla lokaler och kommer att sälja keramik och heminredning där fram till jul.

– Det känns fantastiskt kul att vara igång, vi jobbade ända in på småtimmarna igår för att få allting färdigt, säger Felicia Särmark.

Butiken är endast tillfällig och kommer att upphöra efter nyår och som det ser ut nu finns inga planer för en permanent butik på fastlandet.

– Vi missar stora delar av julhandeln i butiken i Färjestaden så att få vara här är perfekt. Vi är inte vana vid att få se så mycket folk under vintern, säger Felicia.

BILDEXTRA: Här öppnar nya H&M Home i Baronen

I entrén är det full fart och det bjuds på bubbel dagen till ära. Att få öppna samtidigt som stora H&M Home gör att Paradisverkstadens premiär hamnar lite i skuggan men det är en hel del kunder som letar sig in i butiken även under den första timmen på dagen.

– Vi hade väl egentligen hoppats på att få öppna imorgon (fredag) men det här är inte så dumt ändå. Det lär vara mycket folk som kommer hit under dagen, säger Ulrica Wallberg.

Kommer ni själva att springa bort till H&M sen?
– Ja, det kommer absolut bli en tur dit!

Imorgon är det Black Friday och dagen till ära har butikerna på Kvarnholmen gått ihop för att öppna redan vid klockan 07.00 så att alla shoppingsugna kan klämma in några fynd innan jobbet.

– Det blir verkligen en rivstart på vår tid här. Så tidigt är vi inte vana vid att gå upp men det kommer nog gå bra, säger Ulrica och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagare prisades av näringslivet

Här är alla vinnarna.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:01, 23 november, 2017

Unga företagare prisades av näringslivet
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra, Parallell UF. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Närmare 250 gymnasieelever presenterade sina affärsidéer inför mängder av nyckelpersoner inom näringslivet i Kalmar län när Ung Företagsamhet anordnade Idénästet 2017Gulfågeln Arena.

– Det här är en av de roligaste dagarna på året varje år, tycker jag. Det är alltid så spännande att träffa och lyssna på era spännande idéer, sa Christian Hultén, företagslots i Kalmar kommun, när han klev upp på scenen.

LÄS MER: Unga företagare inspirerades när UF hade kickoff

Dagen gick ut på att UF-företagen fick pitcha sin affärsidé inför en jury, som därefter utsåg ett vinnande företag. Till årets evenemang var jurygrupperna fler än någonsin tidigare, hela tolv stycken. Vinnarna tilldelades 1 000 kronor vardera till ett startkapital för sina UF-företag.

Ett av de vinnande företagen var Parallell som drivs av Ahmed MM Badawi, Abdurashid Alimov och Jack Abousamra.

– Vi är ett klädföretag som har specialiserat oss på en produkt med ett kardborreband mitt på tröjan, eller märkband som vi kallar det. Man kan märka tröjan med ord, citat eller namn, säger Jack Abousamra.

– Man kan även trycka hos oss, det fixar vi på en minut och är jätteenkelt, säger Ahmed MM Badawi.

Hur kom ni på idén?
– Det var i somras som vi började spåna om det här. Vi älskar mode och kläder och ville se något nytt, som inte redan fanns, säger Jack.

Under förmiddagen på Guldfågeln Arena knöt trion viktiga kontakter med näringslivets representanter som var på plats.

– Många är intresserade av vår produkt och vi har redan ett stort företag i Kalmar som vill sälja våra kläder, säger Abdurashid Alimov.

Tanken är att de ska ta fram fler produkter i framtiden.

– Vi tittar lite på mobilskal och andra bra och praktiska saker. I framtiden vill vi att alla stora klädföretag ska sälja våra produkter, säger Jack Abousamra.

FaktaAlla vinnarna från Idénästet 2017:

Friendly Olive UF:
Alva Ryder, Evelina Gustafsson, Rebecca Engdahl.

Smiling World UF:
Milli Karlsson, Sonja Lagerwall.

Parallell UF:
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra.

Bakboken UF:
Jonna Karlsson.

Yourcare UF:
Amelia Ideström, Johanna Brynielsson, Sebastian Gustafsson, Tilda Eriksson.

Featured UF:
Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson, Sandra Drahosch.

Bjorks artwork UF:
Theo Björk Olsson.

Anytime bag UF:
Annie Henrysson, Clara Vigstedt, Elise Hornborg, Linnea Ljungar, Nichole Björnsson, Sophia Thorsell.

Unnieq Dance UF:
Moa Björck, Tova Lindberg.

Påsen UF:
Erika Robertsson.

Spreadpride UF:
Jakob Axelsson.

Rena Platser UF:
Jakki Berglund, Pontus Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här öppnar nya H&M Home i Baronen

Lagom till Black Friday och julhandeln öppnar kedjans storsatsning i Kalmar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:11, 23 november, 2017

BILDEXTRA: Här öppnar nya H&M Home i Baronen
Foto: Hanna Thulin

Det var stort intresse när H&M Home rev ner insynspappret från skyltfönsterna och klippte bandet till den nya butiken i Baronen.

– Jag letar en julstjärna så det hoppas jag finns. Jag är från en stad där H&M Home finns så jag tycker det är jättekul att det kommit även hit, säger Malin Bosma.

LÄS MER: Oklar framtid för H&M:s personal: ”Ännu inte helt klart”

Hon och vännen Cornelia Gerard var bland de första att ställa sig i den växande kön.

– Det är klart att det är roligt att det öppnar här men mest tycker jag att det är kul med tillställningar som de här, säger Cornelia Gerard.

I tisdags stängdes H&M på Kvasten och förberedelserna har pågått in i det sista med att få allting klart på Baronen. De 30 anställda samt 15 ytterligare från andra butiker i landet har hjälpts åt och under torsdagen var det många glädjerop och applåder.

– Idag firar vi! Det känns fantastiskt bra, det kan inte bli bättre. Vi fick den storleken på butiken som vi ville ha och vi har fått in Home. Det känns jättespännande att äntligen få köra igång på riktigt, säger butikschef Susanne Nyström bara några minuter efter att hon klippt det röda bandet.

På plats fanns också Baronens centrumledare Maria Sampson.

– Det här är en nyinvigning för hela Baronen och det är kul att se så många människor här. Vi har hela tiden velat få hit en stor flaggskeppsbutik som H&M Home och hoppas att det ska bidra till att fylla de vakanser vi har kvar här, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiker erbjuder frukostshopping på internationell readag

"Aldrig förr har så många visat ett sådant engagemang och kraftsamlat på det här sättet," säger Lisa Söderholm från Kalmar City.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:01, 23 november, 2017

Centrala butiker erbjuder frukostshopping på internationell readag
Lisa Söderholm är centrumutvecklare hos Kalmar City. Foto: Pressbild

På fredag är det dags för Black Friday, det amerikanska fenomenet som blivit allt vanligare i Sverige, där kunder uppmanas shoppa till nedsatta priser.

I samband med detta har butikerna på Kvarnholmen gått samman under Kalmar City för att erbjuda frukostshopping på fredag. Detta innebär att butikerna kommer att öppna redan vid klockan 07.00 på morgonen så att besökarna ska kunna shoppa innan de går till jobbet.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Aldrig förr har så många visat ett sådant engagemang och kraftsamlat på det här sättet. Vi ser en tydlig koppling till det arbete som gjorts. Man pratar om ordet samverkan på ett helt annat sätt än tidigare, säger Lisa Söderholm, Kalmar Citys Centrumutvecklare.

– Jag njuter, det här gör mitt jobb ännu roligare och med den här viljan kommer vi att komma långt. När polletten har trillat ner hos fler att ensam är inte stark så uppstår det magi, det är det som sker just nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng