Veckans Företag

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”

Leksakstillverkaren har fått ta emot Gasellpriset som ett av Sveriges snabbast växande företag. De började med en anställd och har, efter ett framgångsrikt generationsbyte, en omsättning på över 20 miljoner.

Hanna Thulin

Kl.19:39, 10 november, 2016

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”
Brigbys VD Hanne Deverén har tillsammans med sina medarbetare tagit företaget till nya höjder. Foto: Hanna Thulin

Brigbys är en grossist och tillverkare av leksaker av hög kvalité. De har över 4 000 produkter i sitt sortiment och arbetar med stora varumärken inom leksaksbranschen. Brigbys bedriver e-handel och säljer sina produkter till butiker, företag, museum och bokhandlare.

Brigbys historia började redan år 1985 när Britta Lindqvist startade företaget. Britta gjorde allting själv från att ta emot ordrar till att packa leksaker och efter något år anställdes första personen.

LÄS MER: BajKalmar: ”Du köper inte en cykel, du köper en känsla”

Spola fram klockan till år 2008. Brittas och Digbys dotter Hanne Deverén och hennes man Johan drev det framgångsrika företaget Nallebudet och allt var frid och fröjd. De fick då frågan om de ville ta över Brigbys efter Hannes föräldrar. Till en början tvekade de men tillslut sa de ja. I maj 2009 var övergången klar.

– Det var en hektiskt tid, samtidigt som vi skrev på det sista kontraktet fick vi reda på att jag var gravid med tvillingar. Så det var fullt upp då, säger Hanne som är vd för Brigbys.

Generationsskiftet visade sig bli en succé, något som annars kan vara svårt för många företag att ta sig igenom.

– Det är egentligen två faktorer som gör att skiftet blev så lyckat. Mamma är fortfarande kvar i företaget och har tagit med sig erfarenhet och kunskap. Sedan kunde jag och Johan bidra med nya idéer, driv och de erfarenheterna vi hade samlat på oss från att driva Nallebudet.

Idag driver de både Brigbys och Nallebudet parallellt, de båda verksamheterna är integrerade med varandra. Brigbys säljer leksaker och genom Nallebudet kan den som vill skicka en nalle till någon kär istället för en blombukett.

Brigbys är ett riktigt familjeföretag som har sina lokaler i industriområdet vid Giraffen. Flera i släkten har arbetsuppgifter inom företaget och just banden till familjen nämns flera gånger.

Namnet Brigbys är en sammansättning av mina föräldrars namn, Britta och Digby. 2013 startade vi vårt eget leksaksmärke Pellianni vars namn är en sammansättning av våra barns namn, Pelle, Lisa och Anni, säger Hanne.

Just märket Pellianni uppfyller alla krav som Brigbys eftersträvar i sina produkter. Varje leksak är hållbart producerad, fairtrade, ekologisk, säker och giftfri. De är även designade av kända designers som Karin Mannerstål och Kitty Jutbring.

Den familjära känslan är viktig, både inom företaget och gentemot kunderna. Företaget erbjuder även platser till personer från Daglig Verksamhet och när de har suttit på utvecklingssamtal så bekräftar de känslan av att vara medlemmar i en familj.

– De säger att de kan vara sig själva här och att alla kan komma hit utan att bli bedömda. Det känns så klart fantastiskt att få höra det, säger Hanne.

Idag är Brigbys ett av Sveriges snabbast växande företag. De har en omsättning på 22 miljoner och 15 anställda.

– Det är svårt att prata om framtiden men vi vill ju egentligen få gasellutmärkelsen igen vilket bland annat innebär att vi måste dubbla vår omsättning inom tre år, säger Hanne.

Hon berättar att det är just utveckling som driver henne. Svenskt näringsliv har nominerat henne som en av Kalmar läns mest företagsamma människor 2016.

Det är ett dilemma att jag är så driven och har svårt att sitta stilla. Privat kan det vara en nackdel att jag hela tiden måste ha ett nytt projekt men i jobbet är det perfekt. Jag strävar hela tiden efter att hitta nya produkter och nya kunder. Kundrelationerna är jätteviktiga och bland det bästa med jobbet är att få träffa så många nya personer.

Hanne berättar även att det sämsta med jobbet är allt pappersarbete.

– Det är många statliga redovisningar som stjäl dyrbar tid. Sverige är egentligen inget krångligt land att driva företag i men det är besvärligt att fylla i papper med information som de borde kunna hitta i sina egna dokument, det suger energi.

Kanske kan Hanne snart delegera det tråkiga pappersarbetet till någon annan. I takt med att de växer måste även personalen och arbetsuppgifterna anpassas.

Det blir lite kaos ibland och det är många som får ta på sig nya uppgifter hela tiden. Jag måste också lära mig att släppa vissa områden till andra. Det är egentligen väldigt intressant med en organisation, den har sitt eget liv och fungerar som en organism. Jag och min man vabbade nyligen i 6 månader och företaget fanns fortfarande kvar när vi kom tillbaka. Det var nyttigt att få se att företagets överlevnad inte hänger på om vi är helt närvarande eller inte.

Hanne, som är inflyttad Kalmarbo från Skåne, berättar att Kalmar är en fantastisk stad att driva företag i. De har även fått väldigt bra stöttning från kommunen, Regionförbundet och Kalmar Science Park.

– Det går hur bra som helst att ha ett företag här, alldeles ypperligt! Vi är inte från Kalmar från början men tycker att staden är helt outstanding. Det handlar främst om att Kalmar som stad ger livskvalitet till oss som personer eftersom den har allt från rikt kulturliv, många restauranger, idrottsmöjligheter, vacker natur och annat. Eftersom vi trivs så bra här så avspeglas det även i det jobb vi sätter in i företaget, avslutar Hanne.

Här hittar du alla reportage från Veckans Företag

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Central sportbar ute till försäljning

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen

Efter drygt fem år – nu lämnar Hilda Nielsen sin salong i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:08, 18 februari, 2018

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan 2012 har Hilda Nielsen drivit frisörsalongen Hildas Hair & MakeupSödra Långgatan i Kalmar. Snart är det dock slut med det då salongen ligger ute till försäljning.

– Vi börjar bli till åren och när man driver eget är man ständigt uppbunden. Nu längtar vi efter lite mer frihet så vi får tid över till att resa, säger hennes man Richard Nielsen.

LÄS MER: Butik på Kvarnholmen slår igen – satsar på webbshop

Duon meddelar dock att de tror stenhårt på Kvarnholmens utveckling.

– Jag är ständig optimist och tror att Kvarnholmen kommer lyfta i och med det nya universitetet. Det kommer bli ett annat flöde i stan och vi ska vara rädda om det. Det är inte många städer som har så trevliga centrum.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi varva ner lite och ta det lugnt. Njuta, helt enkelt.

Vem hoppas ni ska ta över?
– Någon som kan driva det vidare. Verksamheten går bra och det finns en trogen kundkrets. Dessutom är lokalen fantastisk och vi har redan haft spekulanter som tittat på den. Sen finns det ju flera skönhetssalonger på Södra Långgatan, vilket man kanske skulle kunna profilera sig med. Här ser man varandra som kollegor – inte konkurrenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget R2K Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng