Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar

November är en intensiv månad fylld av ord, frustration och mängder med kaffe för många aspirerande författare. Vargen Johansson är en av de som ska hinna skriva 50 000 ord på 30 dagar.

Hanna Thulin

Kl.06:39, 16 november, 2016

Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar
Vargen Johansson är en av alla de tusentals skribenter som försöker sig på att skriva en roman på 30 dagar. Foto: Privat

National Novel Writing Month, eller NaNoWriMo som det kort kallas, är en helig hösttradition för många som gillar att skriva. Idén går ut på att under november månad skriva minst 50 000 ord. Det innebär att man måste skriva minst 1 667 ord om dagen.

– Det svåraste är att hålla deadlinen. Att hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till, säger Vargen Johansson som bor på Öland.

Han har varit med under NaNoWriMo sedan 2011 och har gjort det till en tradition.

– Jag deltar för att det är kul att skriva. Det har jag gjort varje år, tack vare min bästa kompis som föreslog det för fem år sedan, berättar han.

I år skriver Vargen på flera olika projekt samtidigt.

– Jag kan aldrig hålla mej till ett projekt, utan måste skriva på flera storys samtidigt, så har det varit varje år sedan starten. Just nu varvar jag mellan ett comic book-manus och en roman inspirerad av historia och folktro.

Vargen har ingen särskild rutin kring skrivandet. Han sitter lite varstans där han får plats med datorn och nåt att äta.

Minst en Pepsi slinker ner under ett skrivpass. Pepsi är min enda koffeinkälla. En del NaNoers kör med kaffe men jag har aldrig förstått tjusningen med kaffe.

Vad är det bästa med NaNoWriMo?

Skrivandet. Man avsätter tid till att skriva, även om annat ska göras med. Har man fem minuter över så sätter man sig ner och skriver. Även gemenskapen som kommer när man går med i grupper och på den officiella hemsidan, och kanske går på Write Ins på ett bibliotek, är en fördel.

De som klarar av att skriva minst 50 000 innan klockan slår över till 00:01 den 1 december kan kalla sig vinnare av NaNoWriMo. Vargen har lyckats vinna varje år men han menar också att man inte alltid behöver gå för vinst. De som känner sig sugna på att testa men som blir avskräckta av att behöva skriva så många ord behöver inte vara rädda.

Prova. Även om man ”bara” skriver ett ord på hela månaden så är det ett ord mer än om man inte skrivit alls. Bara kör. Kör på. Skitsamma om man inte når 50 000 ord, har man nått sitt eget mål oavsett vad det är så är det så jävla bra gjort att ha kommit igång med skrivandet.

Vargen jobbar som busschaufför och det kan vara svårt att kombinera skrivandet med ett heltidsjobb. Det är det som Vargen tycker är den största utmaningen.

– Att hålla deadlinen. Hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till.

Tidigare har Vargen bland annat gett ut novellen ”Why don’t you have a dick?” som finns med i antologin ”Över en fika”. Novellen handlar om en transman och hans nya fosterdotter, och hur dom båda hanterar att han är trans.

Hans nästa projekt efter NaNoWriMo kommer att ha starka lokala anknytningar och går att läsa mer om i hans blogg.

– Mitt nästa projekt kommer gå ut på att samla in så mycket historier om det övernaturliga som möjligt från privatpersoner. Historierna ska ha anknytning till en ort på Öland eller utspela sig på Öland.

Men än så länge är november inte slut och Vargen har ett antal ord kvar att skriva.

– Jag hoppas på att kunna nå det satta målet på 50 000 ord, och att få åtminstone ett av projekten så komplett som möjligt, avslutar han.

För de som skulle vilja testa på att skriva nästa år så finns NaNoWriMos officiella hemsida där man kan läsa mer. Nästa anhalt är April där hela månaden är helt dedikerad till att planera det man kommer att skriva om i November. Vågar du anta utmaningen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför flög en helikopter över Kalmar

Under onsdagen cirkulerade en helikopter över Kalmar och drog till sig en hel del uppmärksamhet.

Hanna Thulin

Kl.12:11, 25 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Samuel Slättman
    Foto: Samuel Slättman
  • Foto: Jenny Lindvall
    Foto: Jenny Lindvall

Under onsdagen har en helikopter synts flyga med låg hastighet, främst över de norra delarna av Kalmar. Den lågt flygande farkosten drog till sig en hel del uppmärksamhet från Kalmarborna.

Enligt polisen ska man ha sökt efter en försvunnen person.

– Vi har haft ett ärende med en försvunnen 13-årig flicka. Vi har haft en helikopter uppe som har hjälpt till att leta, säger Fredrik Bratt, polisens ledningscentral region Syd.

Lyckligtvis har flickan hittats vid liv.

– Flickan anträffades vid Giraffens köpcentrum. Det föreligger ingen misstanke om brott men anhöriga har ju såklart varit oroliga, säger Fredrik Bratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två män döms för överfallsvåldtäkt

Båda männen döms till sluten ungdomsvård.

Hanna Thulin

Kl.11:43, 25 april, 2018

Två män döms för överfallsvåldtäkt
Foto: Arkiv

I september förra året blev en kvinna överfallen och våldtagen av vad hon uppgav var tre män i Norrliden i Kalmar. Två män greps senare av polisen.

Under onsdagen kom domen mot de två männen som båda är födda -99. Den ena mannen döms till sluten ungdomsvård i elva månader för grov våldtäkt. den andra mannen döms även han för grov våldtäkt samt ringa stöld och ringa narkotikabrott och får ett år och två månaders sluten ungdomsvård. Båda männen kommer också att utvisas efter avtjänat straff.

LÄS MER: Tre män jagas efter överfallsvåldtäkt

Männen menar att kvinnan ska ha varit med på de sexuella handlingarna men tingsrätten bedömer att kvinnan inte har gått med på det frivilligt. Under våldtäkten togs även ett kränkande fotografi som tingsrätten menar visar männens särskilda hänsynslöshet och råhet.

Tingsrätten slår även fast att tre män varit inblandade vid våldtäkten men den tredje mannen är fortfarande okänd för polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RIX FM Festival kommer till Kalmar

Festivalen blir en del av Stadsfesten i augusti.

Hanna Thulin

Kl.08:47, 25 april, 2018

RIX FM Festival kommer till Kalmar
Foto: Arkiv

Det är Barometern som skriver att RIX FM Festival kommer till Kalmar och blir en del av Stadsfesten den 9 augusti.

– Tillsammans med Sveriges artistelit kommer vi även i år att kunna bjuda på Sveriges största sommarfest. Och i år kommer RIX FM Festival att bli större, bättre och viktigare än någonsin eftersom RIX FM påbörjar sina nationella sändningar den 1 augusti. Det betyder att årets festival inte bara är ett stort tack till alla som lyssnar på kanalen, utan även en generös välkomstkram till nya lyssnare, säger Christer Modig, vd på MTG Radio.

Vilka artister som kommer att uppträda är innu inte klart men går man på tidigare år där bland annat Måns Zelmerlöw, Tove Styrke, Danny Saucedo och Astrid S har uppträtt så lär det bli en spännande uppställning.

Övriga städer som är klara att få besök av festivalen är Stockholm, Halmstad, Varberg, Gävle och Helsingborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lackebys vd hyllar personalen efter storbranden

"Hanteringen har skötts föredömligt bra av våra medarbetare," säger vd Magnus Axelsson som också är oerhört tacksam att alla inblandade är oskadda.

Hanna Thulin

Kl.08:23, 25 april, 2018

Lackebys vd hyllar personalen efter storbranden
Magnus Axelsson, vd Lackeby Products, hyllar personalen för deras insats vid branden. Foto: Arkiv

Lackeby Products drabbades under måndagen av en brand i anläggningen på Torsåsgatan i Kalmar. Det spreds sig snabbt en giftig rök som la sig över området där industrin håller till. Vad som fick det att börja brinna är ännu oklart.

Personal på plats försökte släcka branden, men det lyckades inte. Då lämnade alla lokalen och stängde branddörrarna för att begränsa branden. Samtidigt larmades räddningstjänsten. I en annan del av anläggningen flyttades gasflaskor undan av personal, för att minska explosionsrisken.

LÄS MER: 30-tal personer på akuten efter branden

– Hanteringen har skötts föredömligt bra av våra medarbetare. Man har arbetat helt enligt den insatsplan som vi har tagit fram i samarbete med räddningstjänsten, och som har underhållits under de sex år som vi har utvecklat verksamheten på Torsåsgatan, säger vd Magnus Axelsson i ett pressmeddelande.

Han känner också en stor tacksamhet mot de brandmän som gjorde en enorm insats i släckningsarbetet, och därmed förhindrade vidare spridning av branden.

Betningsanläggningen, där branden började, är en naturlig del av Lackeby Products verksamhet, som är fokuserad på att utveckla produkter inom vattenbehandling, slambehandling, biogas och avfallshantering.

Magnus Axelsson konstaterar i pressmeddelandet att branden som nu har inträffat måste vara det värsta tänkbara som skulle kunna hända med tanke på påverkan på omgivningen.

– Vi anlitade experter som gjorde en riskbedömning av betningsanläggningen redan då den byggdes för sex år sedan. Den är en av södra Sveriges mest moderna anläggningar, med ett helt slutet system och eget reningsverk.

Lackeby Products i Kalmar sysselsätter 44 personer. Målet är nu att så fort som möjligt få igång verksamheten på nytt, så att personalen kan återgå till sina arbeten. Man har redan fått god hjälp av sitt försäkringsbolag.

Parallellt med att man undersöker de befintliga lokalerna söker man efter tillfälliga industrilokaler och lämplig utrustning för att kunna fortsätta sin produktion. Magnus Axelsson är, trots det som har hänt, hoppfull.

– Vår personal är vår viktigaste resurs. Jag är oerhört tacksam att alla är oskadda och att vi kan fortsätta vårt arbete så snart vi hittar lokaler och utrustning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng