Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar

November är en intensiv månad fylld av ord, frustration och mängder med kaffe för många aspirerande författare. Vargen Johansson är en av de som ska hinna skriva 50 000 ord på 30 dagar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:39, 16 november, 2016

Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar
Vargen Johansson är en av alla de tusentals skribenter som försöker sig på att skriva en roman på 30 dagar. Foto: Privat

National Novel Writing Month, eller NaNoWriMo som det kort kallas, är en helig hösttradition för många som gillar att skriva. Idén går ut på att under november månad skriva minst 50 000 ord. Det innebär att man måste skriva minst 1 667 ord om dagen.

– Det svåraste är att hålla deadlinen. Att hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till, säger Vargen Johansson som bor på Öland.

Han har varit med under NaNoWriMo sedan 2011 och har gjort det till en tradition.

– Jag deltar för att det är kul att skriva. Det har jag gjort varje år, tack vare min bästa kompis som föreslog det för fem år sedan, berättar han.

I år skriver Vargen på flera olika projekt samtidigt.

– Jag kan aldrig hålla mej till ett projekt, utan måste skriva på flera storys samtidigt, så har det varit varje år sedan starten. Just nu varvar jag mellan ett comic book-manus och en roman inspirerad av historia och folktro.

Vargen har ingen särskild rutin kring skrivandet. Han sitter lite varstans där han får plats med datorn och nåt att äta.

Minst en Pepsi slinker ner under ett skrivpass. Pepsi är min enda koffeinkälla. En del NaNoers kör med kaffe men jag har aldrig förstått tjusningen med kaffe.

Vad är det bästa med NaNoWriMo?

Skrivandet. Man avsätter tid till att skriva, även om annat ska göras med. Har man fem minuter över så sätter man sig ner och skriver. Även gemenskapen som kommer när man går med i grupper och på den officiella hemsidan, och kanske går på Write Ins på ett bibliotek, är en fördel.

De som klarar av att skriva minst 50 000 innan klockan slår över till 00:01 den 1 december kan kalla sig vinnare av NaNoWriMo. Vargen har lyckats vinna varje år men han menar också att man inte alltid behöver gå för vinst. De som känner sig sugna på att testa men som blir avskräckta av att behöva skriva så många ord behöver inte vara rädda.

Prova. Även om man ”bara” skriver ett ord på hela månaden så är det ett ord mer än om man inte skrivit alls. Bara kör. Kör på. Skitsamma om man inte når 50 000 ord, har man nått sitt eget mål oavsett vad det är så är det så jävla bra gjort att ha kommit igång med skrivandet.

Vargen jobbar som busschaufför och det kan vara svårt att kombinera skrivandet med ett heltidsjobb. Det är det som Vargen tycker är den största utmaningen.

– Att hålla deadlinen. Hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till.

Tidigare har Vargen bland annat gett ut novellen ”Why don’t you have a dick?” som finns med i antologin ”Över en fika”. Novellen handlar om en transman och hans nya fosterdotter, och hur dom båda hanterar att han är trans.

Hans nästa projekt efter NaNoWriMo kommer att ha starka lokala anknytningar och går att läsa mer om i hans blogg.

– Mitt nästa projekt kommer gå ut på att samla in så mycket historier om det övernaturliga som möjligt från privatpersoner. Historierna ska ha anknytning till en ort på Öland eller utspela sig på Öland.

Men än så länge är november inte slut och Vargen har ett antal ord kvar att skriva.

– Jag hoppas på att kunna nå det satta målet på 50 000 ord, och att få åtminstone ett av projekten så komplett som möjligt, avslutar han.

För de som skulle vilja testa på att skriva nästa år så finns NaNoWriMos officiella hemsida där man kan läsa mer. Nästa anhalt är April där hela månaden är helt dedikerad till att planera det man kommer att skriva om i November. Vågar du anta utmaningen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling

Under helgen gick en av Sveriges största inomhustävlingar i friidrott av stapeln i Växjö.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:10, 24 januari, 2018

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling
Nadja Rugland (mitten) springer 800 meter. Foto: Privat

Som vanligt stod Kalmar SK:s idrottare för fina resultat. Nadja Rugland, som är trea i Sverige bland sjuttonåringar, sprang 800 meter på 2.16,33 samtidigt som lillasyster Juni Rugland, 15 år, slog personligt rekord på 1 000 meter. Hon sprang på 3.06,44 vilket är fjärde bästa tid i Sverige i år.

Även Hanna Jonsson slog personligt rekord med 27.56 på 200 meter. Lyckades bra gjorde också Nova Brideau, 16 år, som kom sjua i ett tufft fält i kula. 11.21 blev längsta stöten och Nova närmar sig topp 10 i Sverige.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier

"Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också", säger Ann Fingerhut, sjukhusvärdinna på Kalmar Länssjukhus.

Michaela Ekström

Kl.08:04, 24 januari, 2018

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier
Foto: Arkiv/Skärmdump

En rullstol och en telefon, båda tillhörande Röda korsets sjukhusvärdinnorKalmar Länssjukhus, försvann på eftermiddagen den 16 januari.

Efter händelsen publicerade en av sjukhusvärdinnorna ett inlägg i Facebook-gruppen ”Kalmar” där hon efterlyste rullstolen och telefonen. Ett inlägg som fick stor spridning och som väckte många ilskna reaktioner.

– Det händer ju att vi är borta på uppdrag alla på en gång. Det var vi då och när vi kommer tillbaka vid 14-tiden är rullstolen och telefonen borta. Vi letade men hittade ingenting, säger Ann Fingerhut, en av sjukhusvärdinnorna.

Sjukhusvärdinnorna finns på plats i entrén till Kalmar länssjukhus. Syftet med verksamheten är bland annat att hjälpa besökare till rätta. Det kan till exempel vara personer som har svårt att gå som kan få skjuts till en avdelning eller någon som behöver hjälp att ringa efter sjukresor.

Den försvunna rullstolen användes bland annat till patienter som har svårigheter att sitta i vanliga transportstolar eller när det är ont om stolar.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också. Jag förstår inte vem som skulle ha glädje av den. Det är dumt och onödigt, säger Ann Fingerhut.

Vad tror ni har hänt med dem?
– Det är svårt att säga. Man tycker ju att det inte skulle vara så stöldbegärligt. Det känns ju mest som ett dumt påhitt, säger Ann Fingerhut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI utfärdar klass 1-varning

Myndigheten har utfärdat en varning för onsdagen.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.06:34, 24 januari, 2018

SMHI utfärdar klass 1-varning
En blåsig onsdag väntar. Foto: Bildbyrån

En blåsig onsdag väntar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling ute till havs längs hela svenska kusten.

”Ett lågtryck på Norska havet ger kuling på många av våra farvatten”, skriver myndigheten. Vindarna förväntas variera i styrka under dygnet och som värst kan det blåsa upp mot 18 m/s.

FaktaDefinitionen för Varning klass 1 kuling: 

Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför bryter FBC-backen kontraktet

"Trivs man inte så är det som det är", säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

Michaela Ekström

Kl.21:47, 23 januari, 2018

Därför bryter FBC-backen kontraktet
Foto: Arkiv

FBC Kalmarsund värvade Mattias Jansson från allsvenska konkurrenten Visby IBK inför den här säsongen. Nu väljer backen att bryta kontraktet med FBC Kalmarsund. Detta skriver Barometern.

– Mattias och hans flickvän ska ha barn i april och hon bor fortfarande kvar på Gotland och har pendlat hit. Sedan har Mattias inte haft den roll som han kanske hade tänkt så situationen är inte optimal. Det har gått fort, vi hade första samtalet innan helgen men trivs man inte så är det som det är, säger FBC:s klubbchef Per Viberg till Barometern.

Mattias Jansson själv om situationen:

– Det är klart att jag hade förhoppningar om att bidra mer än vad jag har gjort men så har det inte blivit och vi har bestämt oss för att gå skilda vägar. Så är det i idrottens värld ibland, säger Mattias Jansson till Barometern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mamma misshandlades av barbröstad man – framför barnen

För att inte skrämma barnen vågade hon först inte skrika på hjälp.

Michaela Ekström

Kl.21:29, 23 januari, 2018

Mamma misshandlades av barbröstad man – framför barnen
Foto: Casper Johansson

En mamma var på väg hem från en lekplats i Kalmar med sitt 5-åriga barn och dennes kompis när en barbröstad man ställde sig framför henne och blockerade vägen. Mamman sa ”snälla, gör inget” till mannen. Då tog han ett hårt tag om hennes överarmar.

För att inte skrämma barnen vågade hon inte skrika. Först när mannen drog ner henne på marken skrek hon på hjälp. Efter att en bil stannade och en man klev ut släppte den barbröstade mannen tag om hennes armar. Tagen var så hårda att hon fick blåmärken. Händelsen inträffade i april förra året.

Nu döms mannen vid Kalmar tingsrätt till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor för misshandel. Han ska också betala 5000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng