Bedragare la ut hans bil på Blocket: ”Kan hända vem som helst”

Lurade köpare kommer för att köpa hans bil – som inte är till salu. ”Han var riktigt förbannad”, berättar Karl Nilsson.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.19:32, 19 november, 2016

Bedragare la ut hans bil på Blocket: ”Kan hända vem som helst”
Se upp för bedragare på Blocket. Flera fall i Kalmar den senaste månaden. Foto: Privat/Arkiv

Tisdagen den 15 november fick Karl Nilsson som bor i Kalmar kommun ett samtal från en man som ville köpa hans bil, en Audi A6 årsmodell 2006, som var till salu på Blocket.se. Problemet – Karl hade ingen aning om annonsen. 

– Annonsen såg ut som att den var från mig. Det stod på mitt namn och bilen såg precis ut som min. Jag skickade till blocket och anmälde direkt, jag ville ju inte sälja bilen, berättar Karl Nilsson.

Dagen efter att Karl anmälde annonsen och den togs bort av Blocket ringde det en kvinna och undrade när hennes man skulle hämta bilen.

– Jag förklarade att jag blivit bedragen och att jag inte tänker sälja bilen. Hon hade redan betalat 6 000 kronor i handpenning via swish till ett annat nummer. Den personen hade gett köparen mitt telefonnummer, adress och personnummer, berättar Karl.

Under onsdagen fortsatte samtalen komma angående Karls Audi A6:a. Ett av samtalen var allt annat än trevligt.

Han var riktigt förbannad och sa att han skulle komma och ha sina pengar tillbaka och hotade med vilka det var jag bråkade med. Tillslut lyckades jag förklara att jag blivit bedragen och då lugnade han ner sig. Jag skickade över mitt ärendenummer från min polisanmälan och sa att han skulle anmäla också.

Samma kväll, klockan 22.00, knackade det på dörren. Utanför stod en man som kört hela vägen från Stockholm för att hämta Karls bil.

Han var också fly förbannad. Det kändes obehagligt. Jag går med en klump i magen hela tiden här hemma. Jag har ju ingen aning om vilka bedragaren har gett ut min adress till. Det kan ju hända vad som helst.

Personen som skapat annonsen har bett köparna att skicka pengar i förskott via swish och har på så vis fått in en stor summa pengar.

Om jag räknat rätt handlar det om 34 000 kronor från de personer som jag varit i kontakt med. De senaste kom ner under torsdagskvällen från Örebro och hade betalat 18 000 kronor. Jag försöker förklara vad det är som har hänt men jag vet knappt vad jag ska säga, säger Karl.

Nu väntar en osäker helg för Karl Nilsson och hur många som kommer för att ”köpa” bilen som inte är till salu.

Det är många tankar som snurrar om vilka som kommer och varför just jag har blivit drabbad – det är en jävla osäkerhet. I dag är bedrägerier väldigt vanligt och det gäller att vara på sin vakt. Men det här går inte att skydda sig emot. Däremot kan jag väl tipsa om att aldrig betala något i förskott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

POLISEN: Så undviker du att ditt bankkonto kapas

Med den här informationen kan du i ett tidigt skede sätta stopp för ett påbörjat bedrägeri.

Mia Martelleur

Kl.20:56, 25 maj, 2017

POLISEN: Så undviker du att ditt bankkonto kapas
Om du aktiverar notiser kan du enkelt se om någon försöker skapa ett Bank-ID i ditt namn. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Du kan få push-notiser till din mobil när det skapas ett nytt Bank-ID i ditt namn. En inte så känd funktion i Bank-ID appen som polisen idag gått ut med  på sin Facebooksida.

De meddelar om notiserna då det kan vara ett bra satt att i tidigt kunna sätta stopp för ett påbörjat bedrägeri.

”Om du får en notis och inte skapat något nytt Bank-ID själv ska du omedelbart kontakta din bank”, skriver polisen på sin Facebooksida.

De rekommenderar alla användare av mobilt Bank-ID att kontrollera sina inställningar för appen. Om du har en Iphone behöver du gå in i inställningar-notiser och aktivera det för Bank-ID appen. Har du en android behöver du gå in i programinformation och välja Bank-ID för att se om ”visa meddelanden” är i-bockad.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för falska insamlingar

På flera håll i landet har det rapporterats om bedragarna, nu varnar polisen för bedragarna.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:03, 11 maj, 2017

Polisen varnar för falska insamlingar
Foto: Polisen

Under torsdagen gick polisen ut med en varning på sin Facebooksida. I inlägget skriver polisen om ett typ av bedrägeri som det rapporterats om från flera håll i landet den senaste tiden. Bedrägeriet handlar om personer på gator och torg som påstår sig vara döva och företräda olika hjälporganisationer.

”Med hjälp av namninsamlingar försöker bedragarna få dig att på plats donera pengar till den hjälpande verksamheten”, skriver polisen i sin inlägg.

Nu varnar polisen folk och berättar att du inte ska skriva på någon lista innan du är helt säker på vad det är innebär. Enligt polisen använder de flesta etablerade hjälporganisationer sig ”av så kallade 90-konton”, och inte den metod som bedragarna använder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”

På Facebook meddelar polisen att de tänker ta krafttag mot en ny sorts bedrägeriform. Detta efter att flera fall av bedrägerier upptäckts där personer först tar ett lån i sitt eget namn men sedan påstår att det varit någon annan som gjort det.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.19:30, 3 maj, 2017

Polisen varnar: “Du blir skuldsatt resten av livet”
Foto: Arkiv

Polisen varnar nu för att genomföra så kallade ”friendly fraud”. I ett inlägg på Facebook skriver de följande: ”Med löfte om att du kommer att tjäna mycket pengar snabbt och enkelt blir du uppmanad att ta ett lån i ditt eget namn. Du ska sedan anmäla det som ett bedrägeri, att någon annan tagit lånet i ditt namn, till banken och Polisen. Sedan delar ni bara på pengarna som blivit utbetalda och skulden blir avskriven.”

Vidare skriver de att allt fler bedrägerier av den här typen genomförs – framför allt bland unga personer. Tillsammans med bankerna ska de nu göra ett krafttag mot den här sortens bedrägeri. I inlägget avslutar de med att påminna om att lånet kan göra dig skuldsatt för resten av ditt liv eftersom det är ett brott som begås.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”

Tidigare i dag varnade polisen på sin hemsida om falska sms där mottagaren uppmanades att klicka på en länk. Det skulle röra sig om en bedragare som låtsades vara polisen. Senare under dagen konstaterades att så inte var fallet. 

Mia Martelleur

Kl.17:16, 26 april, 2017

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”
Bedrägeri sms:et var från polisen själva. Foto: Polisen

Sms:et som polisen gått ut med var inte falskt, utan en del av en försöksverksamhet i norra Sverige där denna typ av sms skickas ut till nödställda personer för att fastställa deras positioner, berättar Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum för Aftonbladet. En person som uppenbarligen inte var i fara hade fått ett sådant sms och anmält det till 114 14.

– Sedan var det oturligt att det här gick ut. Att informationsbristen var så stor att ingen av oss visste om att det här försöket existerade i norra Sverige. Det var ju tragiskt, säger Jan Olsson till tidningen.

Varningen har nu korrigerats på polisens hemsida. Man varnar fortfarande för att klicka på okända länkar och att med undantag för denna typ av nödfalls-sms, så skickar inte polisen några sms till allmänheten med länkar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VARNING: Polisen varnar för falska sms

(UPPDATERAD 16:00) Polisen har gått ut med en varning om falska sms som utges vara från polisen. Det är viktigt att inte klicka sig vidare till någon länk eller bifogad fil utan radera sms:et.

Mia Martelleur

Kl.14:13, 26 april, 2017

VARNING: Polisen varnar för falska sms
Så kan sms:et se ut. Foto: Polisen

Någon eller några som utger sig för att vara från polisen har skickat sms där de försöker få dig att klicka på en länk eller bifogad fil, rapporterar polisen. Om du får ett meddelande från polisen är det viktigt att du inte klickar på någon länk utan raderar sms:et.

De skriver vidare att du kan utgå från att det är skadligt att klicka dig vidare. Dina filer kan låsa sig så du inte kommer åt dem om du inte betalar för det eller så kan du lockas uppge dina bankuppgifter, inlogg till BankID eller bankdosa, som bedragaren sedan använder för att tömma dina konton.

”Polisen skickar aldrig sådana sms, radera sms:et utan att klicka dig vidare,” skriver polisen på sin hemsida.

16:00: Senare på onsdagen gick polisen ut med en korrigering. De kan visst skicka ut liknande sms för att lokalisera försvunna personer, men bortsett från detta undantag så skickar inte polisen ut sms med uppmaningar att klicka vidare till länkar.

Det är i nuläget oklart hur man kan skilja dessa sms från bedragarens.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel