Miljontals lösenord hackade – kolla om du är drabbad

På SVT:s tjänst Dold kan du själv titta om ditt lösenord läckt ut på nätet. Några av de drabbade sajterna är last.fm, LinkedIn, netdoktor.se och biljettnu.se.

Anna Nilsson

Anna Nilsson

Kl.09:17, 22 november, 2016

Miljontals lösenord hackade – kolla om du är drabbad
Miljontals e-postadresser och lösenord är hackade och står till bedragarnas förfogande. Foto: Wikimedia.

SVT:s program ”Dold” avslöjar på tisdagen att tio miljoner svenska konton och lösenord har hackats, och kan användas av bedragare, skriver Expressen.

– Man ser var och varannan dag folk som fått sin mejl, Twitter, Instagram eller Facebook-konto hackat, säger säkerhetsexperten och tidigare hackaren Dan Egerstad till SVT.

Nu kan du se om din e-postadress finns med i SVT Dolds databas över hackade adresser här.

Skulle det vara så att din e-postadress och lösenord finns med i databasen uppmanas du att byta lösenord. Du kan också få information skickad om vilken tjänst som din e-postadress och ditt lösenord kommer ifrån, skriver Expressen.

Det finns sätt att skydda sig mot att bli hackad.

– Du ska inte ha ett enkelt lösenord, och absolut inte använda samma lösenord på andra inloggningsställen, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter till Expressen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-stjärnan rankas högt på prestigefylld lista

När Expressen tar fram de hetaste sportprofiler under 2016 finns Kim Nilsson med på listan.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:01, 19 maj, 2017

FBC-stjärnan rankas högt på prestigefylld lista
Foto: Bildbyrån

Kvällstidningen Expressen rankar årligen de 100 hetaste sportprofilerna. För 2016 toppas listan av OS-medaljören Sarah Sjöström, damlandslaget i fotboll och Majorvinnaren Henrik Stenson.

På plats 53 hittar vi Kim Nilsson, FBC Kalmarsunds stora stjärna och en av innebandyns bästa spelare genom tiderna. Han är ny på topp 100-listan.

”Det blev inget nytt VM-guld för Sverige, men Kim Nilsson glänste (som vanligt) som innebandyvärldens stora fixstjärna. I semifinalen mot Schweiz raderade han dessutom Niklas Jihdes mångåriga poängrekord i landslaget”, skriver Expressen i sin motivering.

Ett axplock av namnen som hamnar bakom Nilsson på listan: Linnea Torstensson, handboll (58), Filip Forsberg, ishockey (59), André Myhrer, alpint (60), Nicklas Bäckström, ishockey (71), John Guidetti, fotboll (73), Jonas Jerebko, basket (84), Johan Olsson, skidor (88) och Björn Goop, trav (97).

Kim Nilsson var inte den enda innebandyspelare på listan. Alexander Galante Carlström (78) och Anna Wijk (79) tog också en plats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för ny bedrägerimetod

En expert på nätbedrägeri tipsar om hur du undviker tjuvarnas senaste knep på internet – konstiga webbadresser i pop up-fönster.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.07:19, 29 augusti, 2016

Polisen varnar för ny bedrägerimetod
Blogginlägget som polisen hänvisar till publicerades på Internetstiftelsen Sveriges hemsida. Foto: Pixabay

I ett Facebookinlägg som publicerades på fredagen varnar Polisen för den nya trenden och hänvisar till ett blogginlägg av nätbedrägeriexperten Peter Forsman.

I blogginlägget förklarar Forsman det nya fenomenet och hur man som internetanvändare kan göra för att avslöja bluffen.

“Som bedrägeriförstärkare använder sig bedragarna av ”kapade” varumärken, detta för att man ska tro att det är varumärket som står bakom det ”förträffliga erbjudandet” eller ”gåvan”. Det kan vara allt ifrån text och logotype från klädesföretag och teknikleverantörer till möbelkoncerner och sportskotillverkare.

Men som grädde på moset blir det nu mer vanligt att de även manipulerar webbsidesadressen, så att det ser ut att komma från leverantören eller en annan betrodd part.”.

Peter Forsman menar att det enklaste sättet att avgöra huruvida sidan är att lita på eller inte är att kolla i slutet av webbadressen, på den så kallade toppdomänen.

“Om vi tar den sista webbadressen och tittar närmare på den igen, så ser det ut så här:

http://www.aftonbladet.se-nojesbladet.online/ikea-yahoo/

Om det istället hade varit Aftonbladet som stått bakom webbadressen så skulle den kunnat se ut så här:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/online/ikea-yahoo/

För att skydda dig, så behöver du alltså lära dig att se var den sista punkten finns i webbadressen, för den visar [domännamnet.toppdomän].”

Blogginlägget finns att läsa i sin helhet på Internetstiftelsen i Sveriges hemsida.

Text: Arvid Nikka

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matbutiken går ut med varning till sina kunder

Ica Banken går ut med en varning till sina kunder efter att ha fått in flera anmälningar om bedrägerier. Genom att ringa upp offren och säga att de vunnit ett pris försöker bedragarna komma åt privatpersonernas kontouppgifter.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.15:57, 23 augusti, 2016

Matbutiken går ut med varning till sina kunder
Ica Maxi vid Giraffen är en av flera Ica-butiker i Kalmar. Foto: Arkiv.

Matbutiken Ica, som finns på flera platser runt om i Kalmar, går nu ut med en varning till sina kunder, skriver Expressen. Det har kommit in flera anmälningar om att bedragare har ringt upp privatpersoner, utgett sig komma från Ica Banken och sagt att offret vunnit ett pris. För att kunna ta emot vinsten behöver man endast uppge sina kortuppgifter.

– Tyvärr är detta ett branschproblem som drabbar många svenska företag. Både vi och Svensk Handel arbetar för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Emelie Ericson på Icas presstjänst till Expressen, och fortsätter:

– Vårt råd är alltid att den som blivit drabbat ska anmäla till Konsumentverket eller polisen, beroende på vad det är för bedrägeri.

En 72-årig kvinna berättar för tidningen om hur bedragare har ringt upp henne och meddelat att hon vunnit 5 000 kronor. Att de som ringer upp väljer äldre personer är noga utvalt.

– Särskilt när man ringer. Man tror att äldre ska vara lättare att vilseleda, säger Jan Olsson,förundersökningsledare.

Att utnyttja Ica Bankens varumärke för att försöka få tag i kontouppgifter är också genomtänkt. Med tanke på att kedjan är välkänd litar privatpersoner på den, vilket bedragarna i sin tur utnyttjar.

Polisen tipsar hur den utsatta ska hantera situationen:

– Ett välkänt företag skulle aldrig ringa och be om konto- eller kortuppgifter. Då är det bara att lägga på luren och polisanmäla, säger Jan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel