Gymnasierugbyn

Kaggs rugbyhjältar: ”Det är en helt obeskrivlig känsla”

Lugnet har lagt sig efter torsdagens rugbystorm mellan Kagg och Stagg/Jenny. Men för några elever går lyckoruset inte att dämpa. Bara timmar efter avgörandet mötte 24Kalmar några av stjärnorna för att få ta del av deras tankar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:07, 25 november, 2016

Kaggs rugbyhjältar: ”Det är en helt obeskrivlig känsla”
Calvin Silverstrand och Elna Persson kan inte beskriva lyckan efter dubbelsegern. Foto: Hanna Thulin

För första gången sedan 2008 så var det en skola som lyckades ta dubbla segrar i skolrugbyn. Både Lars Kaggskolans damer och herrar visade att de var de starkaste lagen under torsdagens drabbning.

– Jag tror att chocken släppte i morse, säger herrarnas poänggörare Calvin Silverstrand.

LÄS MER: TV: Se målen som avgjorde killarnas rugby

Herrarna hade en spännande sistaperiod där Lars Kagg slutligen vann i sudden death.

– Det kändes ändå som att vi hade kontroll över hela matchen. Även när de kvitterade så behöll vi lugnet och kunde trycka in i det sista. Vi kan tacka våra löprundor för vinsten. I slutändan kändes det som att vi hade mest ork.

Damernas match var inte lika spännande utan avgjordes redan i första perioden.

– Kagg har aldrig varit bra på att gå ut offensivt i första perioden men det gjorde vi igår. Vi chockade nog Stagg/Jenny och vi fick mer och mer självförtroende. Vi kunde spela lugnt och samtidigt ha roligt, säger damernas lagkapten Elna Persson.

Både Elna och Calvin hörde till de spelare som imponerade lite extra under torsdagens match.

Jag är en snabb spelare och vi spelade ett spel som gynnade mig med mycket löp på kanterna. Sedan har jag ganska lätt för att hitta luckorna när jag kommer fram till mattan, säger Calvin.

– Min styrka är att jag är väldigt orädd. Sedan är jag ganska stark och svår att flytta på. Jag kände att jag istället kunde flytta på de andra tjejerna som stod i min väg, säger Elna.

En annan spelare som förtjänar att nämnas är Jenny Svensson, hon gjorde fyra av Kaggs fem poäng.

– Jag har haft många ganska ”allvarliga” skador. Det kändes skönt att det gick trots mina motgångar. Det jag gjorde bra var nog att jag vågade tro på mig själv och mina bästa kunskaper. Jag hade riktigt roligt där ute och det gjorde att jag bara ville fortsätta spela- vilket ledde till framsteg och en bra prestation från både min och lagets sida. Men en center kan inte spela utan sina blockar. Så min prestation ligger väldigt mycket i att mina lagkamrater spelade helt perfekt.

Alla tre nämner flera gånger att en av faktorerna till lagens vinst ligger i att det har funnits en fantastisk laganda.

– Damerna och herrarna har tränat tillsammans i år vilket har höjt allas prestationer eftersom alla taggar varandra. Det fanns alltid någon där som kunde pusha en till att göra bättre ifrån sig, säger Elna.

Det är svårt för dem att beskriva känslan efter att ha tagit en dubbelseger. Elna är särkilt känslosam eftersom det är hennes tredje och sista år med laget.

– Det är en helt obeskrivlig känsla. Jag minns hur ledsen jag var över damernas förlust förra året och nu är jag bara så lycklig över att jag fick avsluta på ett så bra sätt. Det har varit en krokig väg fram till den här vinsten med skador och rekrytering av spelare så det betydde mycket att vi fick känna att vi faktiskt var ganska mycket bättre än motståndarna.

– Igår kände jag en lycka som jag aldrig känt innan faktiskt, säger Jenny.

Herrarna och Calvin hade ingen aning om att damerna redan vunnit sin match när de gick ut för att avgöra sin.

– Man har ett sånt fokus och tunnelseende på sin egna match. Under pauserna pratar damerna och herrarna inte med varandra och man lyssnar inte på om det jublas under damernas match. Det var först när jag spelade och tittade bakåt på en av tjejerna som nickade som jag visste att de hade vunnit sin match. Eftersom vi har tränat så mycket tillsammans så känns deras seger som vår seger. Det var ett stort gråtkalas för alla under hela kvällen sen, säger Calvin.

Elna vill passa på att lyfta upp och tacka tränarna Adnan Beckovic och Rasmus Hansson som i år tränade båda lagen.

– De är fantastiska tränare som jag har enorm respekt för, inte bara på rugbyplanen utan även utanför.

Slutligen, hur känns det i kroppen idag?

– Segt! Jag fick en smäll på näsan i första perioden så att den är helt svullen, det är nog den som gör mest ont idag, säger Elna.

– Jag fick en smäll i bröstet så jag har lite svårt att andas. Men det bryr jag mig inte om! Vi vann ju igår! Det är allt som räknas, avslutar Calvin.

FaktaGymnasierugbyn 2016

Tjejerna: Lars Kagg – Stagg/Jenny  5–0 (3-0, 1-0, 1-0) 

Period 1
Jenny Svensson 3

Period 2
Anna Gunnarsson

Period 3
Jenny Svensson

Killarna: Lars Kagg – Stagg/Jenny 3–2 eft.förl. (1–0, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0) 

Period 1
Dennis Johansson Fors

Period 3
Robin Eklund
Calvin Silverstrand
Niklas Dolk

Period 5
Calvin Silverstrand

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”

Efter den misstänkta våldtäkten ska det ha tagit 30 timmar innan skolan kontaktade den utsatta tjejens förälder.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:21, 21 november, 2017

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Efter den misstänkta våldtäkten på en gymnasieskola i Kalmar riktar den utsatta tjejens mamma stark kritik mot skolans agerande. Enligt mamman fick hon reda på vad som skett genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan hon blev kontaktad av personal från skolan.

– Skolan gjorde ingenting! De ringde inte ens när det hände, berättade mamman för 24Kalmar på tisdagskvällen.

LÄS MER: Journalisten om Förlösamördaren: ”Svårt att avgöra om han ljuger”

Rektorn på den berörda gymnasieskolan vill i nuläget inte uttala sig om händelsen eller bemöta kritiken utan hänvisar till det Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund, meddelade på tisdagseftermiddagen.

Rektorn hälsar dock att frågor om ärendet och kritiken mot skolan kan komma att besvaras under onsdagen.

– Jag återkommer till den saken under morgondagen. Det finns omständigheter kring den här händelsen som jag inte kan kommentera nu, säger rektorn.

– Men vi tar det på största allvar och det vill jag verkligen understryka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Misstänkt matförgiftning på Kalmarrestaurang.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:36, 21 november, 2017

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Det var i fredags som anmälaren och en kamrat intog en lunchbuffé på en restaurang i Kalmar. Efter maten passade sällskapet på att förtära varsin dessert. Anmälaren valde en vegandessert och morgonen efter fick personen sig en ordentlig chock.

I anmälan till kommunen skriver personen att hen fick uppsöka toaletten vid 19 tillfällen mellan klockan 07.30 och 22.00 efter att ha drabbats av svår diarré.

Anmälaren misstänker att det är desserten som bidragit till magproblemen. Kamraten åt inte samma typ av efterrätt och visade heller inte upp några symtom på magsjuka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här har priserna på fjällstugor ökat mest

Chockhöjning av priserna i vissa delar av landet.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 21 november, 2017

Här har priserna på fjällstugor ökat mest
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Priset på fritidshus i Sveriges största skidkommuner fortsätter att öka, visar nya siffror från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har kartlagt prisutvecklingen.

Mest har priset ökat på fjällstugor i Älvdalens kommun där prisökningen är 15 procent de senaste 12 månaderna. Här ligger nu priset på ett genomsnittligt fritidshus på 1,6 miljoner kronor eller 19 728 kronor per kvadratmeter.

På andra plats i prisökning ligger Storumans kommun på 11 procents ökning.

Trots prisökningarna tycker Emma Tysk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mora, att priserna fortfarande är förhållandevis låga.

– I Älvdalen ligger priserna fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med de större skidorterna. Här är det möjligt att få lite mer fritidshus för pengarna och samtidigt slippa de allra längsta resvägarna från södra Sverige jämfört med exempelvis Åre, säger Emma Tysk.

Dyrast att köpa fjällstuga är det i Malung-Sälens kommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus 2,5 miljoner kronor eller 32 322 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast är en fjällstuga i Åre, där ett genomsnittet ligger på 2,4 miljoner kronor.

– När vintersäsongen närmar sig ökar återigen intresset för att köpa bostad med närhet till skidåkning och friluftsliv, säger Emma Tysk.

FaktaTopplista – här har priser på fjällstugor ökat mest:

  1. Älvdalens kommun: 15%

  2. Storumans kommun: 11%

  3. Åre kommun: 11%

  4. Malung-Sälens kommun: 5%

  5. Härjedalens kommun: 3%


Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng