Veckans Företag

I Am Home: ”Vi vågar pröva nya saker”

Projektutvecklingsbyrån "I Am Home" firar precis ettårsjubileum men de har redan gjort intryck på bostadsmarknaden i Kalmar med sina nya idéer och speciella träbyggnader.

Hanna Thulin

Kl.20:01, 1 december, 2016

3 bilder
  • Niklas Andersson, VD för I Am Home, hoppas att företaget kan fortsätta att växa och utvecklas. Foto: Hanna Thulin
    Niklas Andersson, VD för I Am Home, hoppas att företaget kan fortsätta att växa och utvecklas. Foto: Hanna Thulin
  • En konceptbild av ett hittills hemligt projekt som de hoppas kunna förverkliga i Kalmar inom en snar framtid. Foto: I Am Home
    En konceptbild av ett hittills hemligt projekt som de hoppas kunna förverkliga i Kalmar inom en snar framtid. Foto: I Am Home
  • Besnik Bekteshi, Niklas Andersson och Anita Andersson tar en fika i I Am Homes nya kontorslokaler. Foto: Hanna Thulin
    Besnik Bekteshi, Niklas Andersson och Anita Andersson tar en fika i I Am Homes nya kontorslokaler. Foto: Hanna Thulin

Hur ändrar man på en marknad som i princip har gjort allt på samma sätt sedan 40-talet? Fråga Niklas Andersson, VD på Projektutvecklingsbyrån I Am Home.

För två år sedan träffades han och Jens Dahlkild för att börja spåna på en idé om hur man kan göra bostäder som bättre passar för hur vi lever, verkar och bor idag.

LÄS MER: Comenius: ”Vi kommer härifrån och vill inte flytta”

– Det mesta av det som byggs idag görs utefter en prototyp som skapades för cirka 70 år sedan och den är anpassad efter kärnfamiljen. Det är egentligen inte så konstigt eftersom det är den starkaste ekonomiska gruppen, men idag passar hälften av hushållen inte in i den kategorin, säger Niklas Andersson.

De hittade en idé som var värd att pröva. Niklas berättar att det är svårt att bygga bra bostäder som vanliga människor har råd att bo i. Genom att fokusera på två aspekter av hållbarhet, den sociala och den ekologiska, har I Am Home hittat förutsättningar för att skapa bra men också prisvärda hem.

– Genom att försöka minska lägenheterna utan att göra att de känns mindre så kan vi erbjuda en okej hyra som kompenseras med extra utrymme som man bara behöver då och då. Allt annat är slöseri med dina resurser som hyresgäst, mina som byggare och samhällets resurser i form av mark. Genom att göra på detta sättet så blir det även mindre byggmaterial, förklarar han.

I Am Home introducerades för kalmarborna genom att de vann en markanvisningstävling som kommunen utlyste för tomten Tallbocken vid Norra Vägen. Juryn gillade det nystartade företagets idé bäst och nu kommer det att byggas ett hus med 58 nya lägenheter där under I Am Homes regi.

– Jag, Jens Dahlkind och Magnus Petersson från Multibygg drog igång det projektet vid denna tiden förra året och det gick ju riktigt bra. Vår drivkraft är att vi vill ompröva ”sanningarna”. När vi börjar skrapa på ytan så upptäcker vi att man kan börja gräva djupare. Vi bygger till exempel våra hus med trästommar vilket länge har varit en sanning att det inte är optimalt. Men det stämmer inte då rejäla trästommar både är förnybara och binder koldioxid.

Sedan några månader tillbaka har I Am Home tagit möjligheten att, under relativt lugna förhållanden, hitta sin roll och utveckla det som de gör bäst.

– Idag har vi nischat oss helt och hållet mot projektutveckling. Tallbocken är ett projekt som vi har tagit för att äga långsiktigt men de nya projekten har endast en projektutvecklande roll, säger Niklas Andersson.

Det börjar med att en kommun eller privat aktör har mark där de vill bygga eller göra något fint, då kliver I Am Home in för att realisera idéerna och sätta dessa på papper. Det handlar om att hitta lösningar som inte redan finns. De följer sedan med hela vägen tills bygget är klart, då kliver de av.

– För att jobba hos oss så får man inte vara rädd för att våga pröva nya saker. Vi söker efter tänkare och drivna människor vilket är ett genomgående spår i vår rekryteringsprocess.

Just nu har de tre aktuella projekt på gång i Kalmar. Det är Tallbocken, Stallet på Svensknabben och nya kooperativa lägenheter i Snurrom.

– Vi har en del andra projekt i ”pipen” som jag inte kan avslöja än. En av våra utmaningar är att vi är nya på marknaden vilket gör att vi nästan överpresterar i våra projekt. För oss är de kristallklara redan från början och vi vill hela tiden bevisa att vi kan eftersom vi inte har tidigare projekt att visa upp, säger Niklas Andersson.

Eftersom I Am Home är ett nystartat företag finns det ännu inget fullständigt bokslut men Niklas Andersson säger att prognoserna visar att de troligtvis kommer att omsätta runt 100 miljoner under 2017. De tittar även på att anställa fler personer.

– Vi har ett uttalat mål att vara den främsta projektutvecklaren i Sverige, inte i volym utan i kvalitet. Vi är med i tätklungan men vi är inte riktigt längst fram än. Ganska snart vill vi även påbörja våra första projekt utanför Kalmar, där är Växjö och Örebro mest intressanta.

Niklas Andersson har erfarenhet av att bo och jobba i Stockholm och märker av vissa skillnader i företagsklimatet mellan huvudstaden och Kalmar.

– Stockholmsborna har ofta en stereotyp bild av hur det är på landsbygden och jag kan säga att Kalmar inte passar in i den. Visst är det ett lite mer långsamt tempo här men det är inte mindre effektivt för det. Det finns en vilja och ett driv som jag misstänker har att göra med det småländska entreprenörskapet. Det är även en mindre stad vilket gör att det blir mer fokus på vad som händer.

Kalmar kommun har också alltid varit en vän. De har haft förtroende för oss trots att vi är nya. Det känns signifikativt för Kalmar, avslutar Niklas Andersson.

Här hittar du alla reportage från Veckans Företag

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen

Efter drygt fem år – nu lämnar Hilda Nielsen sin salong i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:08, 18 februari, 2018

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan 2012 har Hilda Nielsen drivit frisörsalongen Hildas Hair & MakeupSödra Långgatan i Kalmar. Snart är det dock slut med det då salongen ligger ute till försäljning.

– Vi börjar bli till åren och när man driver eget är man ständigt uppbunden. Nu längtar vi efter lite mer frihet så vi får tid över till att resa, säger hennes man Richard Nielsen.

LÄS MER: Butik på Kvarnholmen slår igen – satsar på webbshop

Duon meddelar dock att de tror stenhårt på Kvarnholmens utveckling.

– Jag är ständig optimist och tror att Kvarnholmen kommer lyfta i och med det nya universitetet. Det kommer bli ett annat flöde i stan och vi ska vara rädda om det. Det är inte många städer som har så trevliga centrum.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi varva ner lite och ta det lugnt. Njuta, helt enkelt.

Vem hoppas ni ska ta över?
– Någon som kan driva det vidare. Verksamheten går bra och det finns en trogen kundkrets. Dessutom är lokalen fantastisk och vi har redan haft spekulanter som tittat på den. Sen finns det ju flera skönhetssalonger på Södra Långgatan, vilket man kanske skulle kunna profilera sig med. Här ser man varandra som kollegor – inte konkurrenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget R2K Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar

"Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare", meddelar koncernen.

Samuel Slättman

Kl.19:59, 15 februari, 2018

AVSLÖJAR: Matvarujätte nära etablering i Kalmar
Claes Salomonsson, presskontakt på Axfood. Foto: Pressbild/Axfood.

Hösten 2016 berättade 24Kalmar om matvarukedjan Willys intresse för att etablera sig i Kalmar. Nu meddelar koncernen Axfood (som äger kedjorna Willys och Hemköp) att förhandlingar med flera olika fastighetsägare i Kalmar pågår. Förhandlingarna ska dessutom ha intensifierats under den senaste tiden.

– Vi förhandlar med flera olika fastighetsägare. Vi vill öppna en butik så snart som möjligt, men inget är ännu klart, säger Axfoods presskontakt Claes Salomonsson.

LÄS MER: Stor livsmedelskedja vill etablera sig i Kalmar

Så sent som i september 2017 öppnade koncernens Hemköp-butik på Fiskaregatan i centrala Kalmar. Var den nya Willys-butiken kan hamna är ännu oklart, men Axfood bekräftar att Hansa City är intressant.

– Kalmar är en plats med tillväxt och stor potential där vi gärna vill etablera oss. En stad som fram till nyligen varit en vit fläck på vår butikskarta, säger Salomonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng