KLART: ”JP” deltar i Tomterace

Kommunalrådet Johan Persson har gett klartecken till lördagens Tomterace. "Alla aktiviteter som har glimten i ögat och som lyfter Kalmar gillar jag".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:53, 2 december, 2016

KLART: ”JP” deltar i Tomterace
Kommunalrådet Johan Persson ställer upp i lördagens Tomterace i centrala Kalmar. Foto: Arkiv/Tomterace/Free stock photos.

På lördag är det dags för Kalmar första Tomterace någonsin. Det är Rotary som ligger bakom evenemanget och eftersom det är första gången racet anordnas är det svårt att veta hur många som kommer delta.

– Eftersom vi inte har någon föranmälan har vi ingen aning. Det kan komma 300, 800 eller 1000, säger Thomas Karlsson som är projektansvarig.

I LÄS MER: Målet: Tusen tomtar på Larmtorget

Även om antalet motionerande jultomtar är osäkert så står det nu klart att loppet kommer få celebert deltagande. Kommunalrådet Johan Persson meddelar att han kommer finnas på plats på Larmtorget, iförd tomtedräkt, när startskottet går vid klockan elva på lördagsförmiddagen.

– Det är en jättetrevlig och kul grej. Alla aktiviteter och evenemang som har glimten i ögat och som lyfter Kalmar gillar jag, säger ”JP”, vars sambo, tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist, också kommer delta.

Projektansvarige Thomas Karlsson igen:

– Det har gått ut inbjudningar till alla politiker i Kalmar, vi får se vilka som dyker upp. Vi hoppas på mycket folk.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya landshövdingen: ”Det här är once in a lifetime”

På torsdagen presenterades Kalmar läns nya landshövding. Thomas Carlzon är en ursmålänning med lång erfarenhet från företagsvärlden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:05, 18 maj, 2017

Nya landshövdingen: ”Det här är once in a lifetime”

Strax innan klockan 10 på torsdagsmorgonen avslöjade regeringen vem som skulle bli Kalmar läns nya landshövding. Valet föll på Thomas Carlzon som tidigare varit vd för Ikea Sverige AB och suttit med i styrelsen för bland annat Linnéunviersitetet.

På eftermiddagen presenterades han för länsstyrelsens personal och media.

– Valet av Thomas som ny landshövding känns väldigt bra och vi är väldigt glada, säger Malin Almqvist som suttit som tillförordnad landshövding de senaste 11 månaderna.

– Jag är jättestolt och väldigt ödmjuk inför uppgiften. När jag fick erbjudandet för en månad sedan kändes det som en once-in-a-lifetime grej, säger Thomas Carlzon.

Han är född och uppvuxen i Älmhult, kallar sin en ”ursmålänning”, och bor sedan en tid tillbaka i Stenbrohult med sin fru Catarina och deras två döttrar. I sommar kommer Thomas och hans fru flytta in i residenset men behåller det gamla boendet.

– Jag tycker att Kalmar är en fantastiskt stad och vi har alltid semestrat på Öland om sommaren så det i kombination med mitt tidigare uppdrag hos Linnéuniversitetet gör att jag har en viss kännedom om länet, säger han och fortsätter:

– Det händer många spännande saker i länet och jag ser fram emot att jobba vidare med det ekologiska tänkandet, vattenfrågan och alla andra viktiga frågor. Jag hoppas kunna använda mig av mina tidigare erfarenheter för att bli den förlängda armen mellan regeringen och länet.

Under dagen har Thomas Carlzon besökt både residenset och länsstyrelsen för att bli presenterad för personalen och lokalerna. Det finns även ett gediget introduktionsprogram för att göra övergången till landshövding så smidig som möjligt när han börjar uppdraget den 1 juni.

– Malin och hennes personal har gjort ett fantastiskt jobb under de här senaste månaderna och jag kommer jobba vidare i samma anda. Jag vill till exempel öppna upp residenset och göra det mer tillgängligt för allmänheten, säger Thomas Carlzon.

På fritiden gillar han att hålla på i trädgården och har har en lång bakgrund i Älmhults musikkår där han spelat klarinett. Det var ett tag sedan han la av med det på grund av jobb men det är inte försent att plocka upp det igen.

– På residenset finns massvis med plats att öva på, avslutar Malin Almqvist som borde veta vad hon talar om då hon själv spelar saxofon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Björn Mortensen tilldelades ny utmärkelse

På fredagen tog han emot Rotary-utmärkelsen Paul Harris Fellow - "Det är med respekt och ödmjukhet jag tar emot det".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.12:08, 14 maj, 2017

Björn Mortensen tilldelades ny utmärkelse
Foto: Wikimedia Commons/Arkiv

Björn Mortensen, VD för Kalmar City och centrumutvecklare, tilldelades tidigare i vår Kalmar framåt-priset av Socialdemokraterna i Kalmar, främst för sitt arbete med att stärka stadskärnan i Kalmar.

Hans arbete med Kalmar centrum har också lett till nomineringen ”Årets stadskärna” och att han personligen har blivit nominerad till ”Årets centrumutvecklare” inför Årets stadskärnors årskonferens den 17:e maj.

På fredagen mottog Mortensen ytterligare en utmärkelse, då han tilldelades Rotarys Paul Harris Fellow, döpt efter organisationens grundare.

– Motiveringen handlade dels om mitt bidrag till staden, men också om exempelvis insatsen i Vasaloppet, min energi som jag sprider till andra människor och min välvilja gentemot andra, berättar Björn Mortensen.

Paul Harris Fellow har historiskt sett inom Rotary International varit en utmärkelse för de som skänkt en viss summa pengar till organisationen, men i Sverige delas det ofta ut till personer utan koppling till Rotary, likt Björn Mortensen.

Jag är jätteärad över att få den här uppskattningen för det jag gör, och att det även gäller det jag gör privat är väldigt trevligt naturligtvis. Det är med respekt och ödmjukhet jag tar emot det, säger han.

Björns arbete med stadskärnan fortsätter i hög takt framöver, men även insatserna inom välgörenhet.

– Min vilja att se till så att så många som möjligt har det bra i livet, det är en del av den person jag är och det kommer fortsätta framöver, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malin Almqvist: ”Ingen dag är den andra lik”

Som länsråd och tillförordnad landshövding i Kalmar fyller Malin Almqvist dagarna med utmaningar och intressanta uppdrag. ”Det värsta vore om det blev för slentrianmässigt”.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:02, 23 april, 2017

Malin Almqvist: ”Ingen dag är den andra lik”
Malin Almqvist trivs bra med livet just nu. Foto: Hanna Thulin

I somras fick Kalmars länsråd Malin Almqvist kliva in i rollen som landshövding över Kalmar län under uppmärksammade former när den föregående landshövdingen, Stefan Carlsson, valde att avgå.

– När man börjar som länsråd vet man att man kan behöva gå in som landshövding så jag var lite förberedd på att det skulle kunna hända, men det är ändå en stor roll att fylla med mycket ansvar. Tack och lov har jag fantastiska chefer runt omkring mig som hjälper till och har gjort det relativt enkelt för mig att fylla båda positionerna som länsråd och landshövding, berättar Malin.

Att bli myndighetschef var inget som hon drömde om när hon var yngre, då var det istället lärare som gällde. Hon blev så inspirerad av sin underbara fröken, Lillian, att hon läste vidare på högskolan vilket innebär att hon är pedagog i botten. Däremot hann hon bara arbeta drygt ett år som lärare innan hon fick ett erbjudande om att bli politiker på heltid.

– Det var också en dröm som hade växt fram hos mig under mitten av 90-talet, så jag valde att gå den banan istället när jag fick chansen. När jag ser tillbaka på det jag har velat göra så märker jag att det finns ett tema att jag föredrar att arbeta med människor och att få vara med i samhällsutvecklingen på något sätt.

Sedan 2012, efter 20 år inom politikeryrket, övergick hon istället till att jobba för staten som länsråd. Länsstyrelsen som myndighet har i uppdrag att se till att den nationella politiken genomförs regionalt samt att det som sker i Kalmar även förmedlas upp på regeringsnivå. En dag på jobbet för Malin kan alltså vara väldigt varierande.

– Men det är också det som gör att jag trivs, ingen dag är den andra lik, det värsta vore om det blev för slentrianmässigt. Som länsråd har jag ett väldigt internt perspektiv och som landshövding ett externt. Man kan säga att Länsstyrelsen är ett Sverige i miniatyr och jag får jobba med otroligt viktiga utvecklingsfrågor för länet inom alla olika områden.

På frågan om vad hon är mest stolt över i sin karriär så berättar hon att regionens sätt att hantera integrationsfrågan gör henne rörd bara hon pratar om det. När alla kommuner i länet hade sitt senaste gemensamma möte satt det med en representant från Migrationsverket som häpnade över Kalmar läns förmåga att samarbeta och vilja att lösa problem.

– Han hade aldrig varit med om något liknande. Vi diskuterade hur vi skulle fördela de som fått permanent uppehållstillstånd. Hultsfred vill och har även tagit in många fler än vad de klarar av, förra året skulle de ta emot 10 personer men fick 600. När de nu inte kan ta emot fler så vill vi ändå behålla dem inom regionen genom en vidarebosättning vilket alla kommuner såklart ställer upp på. Vi har ett fantastiskt samarbete i länet.

Hon upplever att hon har förmågan att lyssna in och känna av folk vilket är egenskaper som passar bra hos en ledare.

– Det blir inte bra om jag springer före de andra. Jag tar hellre en veckas längre betänketid för att alla ska hinna tänka igenom beslut än att det ska gå snabbt. Visst kan jag ta snabba beslut om det behövs men jag gillar att sova på saken.

Malin berättar att hon aldrig upplevt att hon stött på motstånd för att hon är kvinna. Däremot har hon varit med i situationer som troligen inte hade uppstått om hon varit man.

– Det var värre när jag jobbade med politik. När jag skulle prata i landstingsstyrelsen började männen att småprata eller fippla med sina telefoner. Då fick jag säga att jag tänkte vänta med att prata tills att de pratat klart. Det var till och med så att kvinnor från andra partier kom upp och sa att det var bra gjort när jag stod på mig.

På möten hon kommit till har hon mötts av kommentarer om att det är trevligt med ”lite kvinnlig fägring”. Malin berättar även om en kvinnlig kollega som blev presenterad som ”länets snyggaste kommunalråd” innan hon skulle gå upp på scenen för att tala.

Sånt är inte okej, då måste man ha någon förberedd replik om att det är tur att det inte är någon skönhetstävling. En man hade aldrig fått samma kommentar. Däremot tycker jag att det går åt rätt håll när det kommer till jämställdhet och vi jobbar väldigt mycket med sådana frågor både i Sverige och på länsstyrelsen, säger hon och fortsätter:

– Det är viktig att försöka uppnå en 40/60 fördelning mellan könen i många sammanhang. En period hade vi 62 procent kvinnor anställda hos länsstyrelsen och en revisor frågade om jag tyckte att det var ett bekymmer. Varför skulle det vara det när det på många arbetsplatser är 80 procent män svarade jag då, berättar Malin.

Även när hon kommer hem så kan hon ha svårt att släppa jobbet då hon gärna pratar om det för den som vill lyssna. Men det är fortfarande en vardag som måste gå runt och fyra barn som ska skjutsas till olika träningar.

– Jag har ett förflutet som musiker så när jag vill slappna av händer det att jag sätter mig vid pianot för att spela och sjunga en stund. Annars tycker jag att det kan vara skönt att bara få rensa i en rabatt eller gå ut en stund i skogen. Jag tycker det är viktigt att ha någonting som är helt annorlunda från jobbet att kunna ägna sig åt på fritiden.

Hon berättar att en av hennes yngsta döttrar en gång sammanfattade vad som är det viktigaste i livet.

Livet, kärlek och vännerna tyckte hon och jag kan hålla med. Ett liv med mening är meningen med livet. Det är viktigt för mig att det jag gör är betydelsefullt både för mig och andra. Sen är det viktigt att få umgås med de man älskar och ha ett jobb där jag trivs vilket jag har. Jag har ett så himla bra liv just nu, säger Malin men skyndar att tillägga:

– Däremot vore det trevligt med en ny landshövding. Jag har ingen aning om när de kommer att tillsätta en ny men jag ser fram emot det, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stefan Carlssons porträtt avtäcktes: ”Känns väldigt hedrande”

Precis som alla andra tidigare landshövdingar så kommer nu även Stefan Carlssons porträtt att hänga på residensets väggar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:58, 13 april, 2017

5 bilder
 • Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
  Konstnären Johan Persson från Öland har fått det hedrande uppdraget att avbilda Stefan Carlsson. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin
 • Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
  Den tillförordnade landshövdingen Malin Almquist fick uppdraget att avtäcka porträttet. Foto: Hanna Thulin
 • De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
  De som kommit för att se avtäckningen bjöds även på tilltugg. Foto: Hanna Thulin
 • Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin
  Porträttet är gjort i akvarell vilket inte hör till vanligheterna. Foto: Hanna Thulin. Foto: Hanna Thulin

Kalmar Läns förra landshövding Stefan Carlsson avslut som landshövding blev dramatiskt då han avgick i somras efter att P4 Kalmar avslöjat att han ringt sexsamtal från residenset för skattebetalarnas pengar.

Nu har han, precis som tidigare landshövdingar, fått sitt porträtt avmålat. På Skärtorsdagen avtäcktes det i närvaro av han själv, tillförordnade landshövdingen Malin Almquist och Länsstyrelsen övriga personal på residenset.

– Det är väldigt hedrande att få bli historisk ihågkommen på detta sättet, det är första gången det händer mig. Det känns speciellt, säger Stefan Carlsson.

Porträttet är målat av konstnären Johan Persson från Öland, ett val som Stefan Carlsson själv gjorde efter att ha beundrat hans konst sedan tidigare.

– Jag valde att göra det i akvarell vilket är lite ovanligt då man oftast använder olja. Jag kände mig dock mest hemmastadd med akvareller. Det var inte särskilt svårt att avbilda Stefan eftersom han har ett så karaktäristiskt utseende, säger Johan Persson.

Applåderna kom när porträttet avtäcktes och det råder ingen tvekan om att konstnären har lyckats fånga Stefan Carlsson utseende. På bilden syns han sitta i ett av residensets rum.

– Jag har utgått från både den levande personen och bilder. Det går inte att bara utgå från foton för man måste försöka fånga de karaktäristiska minerna och rörelserna hos en person, avslutar Johan Persson.

Och vad tyckte Stefan Carlsson själv om sin avbild?

Fantastisk, utbrister han glatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svenskt vatten vill höja priset på dricksvatten

För att trygga vattenförsörjningen vill organisationen Svenskt Vatten nu höja avgiften på vatten.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.16:55, 17 mars, 2017

Svenskt vatten vill höja priset på dricksvatten
Foto: Arkiv

Idag kostar en liter vatten fyra öre vilket anses vara ett skäligt pris. Nu vill Svenskt vatten göra det möjligt för kommuner att ta ut en högre avgift för vatten än vad de gör idag, skriver P4 Kalmar.

Prisökningen skulle kunna trygga vattenförsörjningen och även förhindra våldsamma prishöjningar när kommuner tvingas till investeringar.

– Jag skulle gärna se att man skulle kunna bygga upp investeringsbanker eller motsvarande som gör att man kan bunkra pengar under ett antal år för att man vet att man framåt har en stor investering och då kunna använda det, säger Johan Persson (S) som är Svensk vattens ordförande, till P4 Kalmar.

Han menar dock att prishöjningen inte ska användas främst till att få folk att förbruka mindre vatten.

– Till en del har ju det effekt, men vi får ju inte heller hamna i en situation där vatten blir en marknad, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel