BLOGG: Reviderad önskelista | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

BLOGG: Reviderad önskelista

Åsa Holmkvist ser på nyheterna och tänker ett varv till när det gäller önskelistan till jul.

Anna Nilsson

Kl.12:58, 8 december, 2016

Äntligen jul! Äntligen kan man börja sukta efter fina, dyra och exklusiva julklappar som vackert ligger inslagna under en ståtlig och grön gran. Det finns mycket jag önskar mig i år. Dyra inredningssaker, plagg som kostar mer än både en, två och tre tusenlappar, resor till fjärran länder och parfymer som bara eleganta damer bär.

Lagom till önskelistan är skriven och lagd på lådan till tomten starta jingeln till nyheterna. Och då liksom kommer det ett olustigt kryp i min kropp. Tragiska nyhetsinslag avlöser varandra. Jag känner ett lätt illamående. Ett illamående som är grundat i min gedigna önskelista. Nyheterna flimrar förbi med bilder från utplånade städer, våld, skottlossningar, mammor som gråter och livlösa barn på marken. Där och då kramar jag extra hårt och länge om min dotter som sitter jämte mig i soffan. Jag vill att min extra hårda kram ska skydda henne från allt som inte är gott. Jag tänker ofta att jag aldrig, aldrig mer ska släppa henne från mina kramar. Att jag aldrig mer ska släppa ut henne i den riktiga världen. Men mitt förnuft berättar för mig att det aldrig går, det går inte att skydda henne varje dag, varje minut och sekund.

 

Snedvriden är vad den här världen är. Vi har konstaterat det förr, konstaterar det nu och troligen sen. Jag bestämmer mig kvickt för att stryka första, andra, tredje och alla andra övriga önskningar på min lista. På något vis är det ju ändå inte det där som spelar någon roll i slutänden. 2016 är verkligen ett år som gett oss insikt i att prylar, pengar och status varken räddar liv, styr av illdåd eller låter fler oskyldiga barn och vuxna få behålla livet. Krig, terrordåd, våldtäkter och vansinneshandlingar går inte att bota med pengar eller prylar. Tyvärr!

 

Så min reviderade önskelista blir till en stor önskan. Jag önskar mig ”en betydligt mer snäll värld”. Naivt, jag vet. Men jag har sen barnsben alltid fått höra att ” önska, det kan man alltid göra”.

 

Klyschan säger att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För min del blir det https://www.raddabarnen.se/jul/#steg1 Investera en peng  i välgörenhet du också! Prylar, status och pengar kan vi väl ta sen, när världen är god igen?

 

Ha en fortsatt fin vecka!

Åsa

PS Njut gärna av min stora idol Mia Skäringers funderingar kring julhetsen https://www.facebook.com/miaskaringer/videos/1217393055042417/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=0&video_creator_product_type=0&app_id=6628568379&live_video_guests=0 DS

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Träningstips

Övningen som tar dina magmuskler till en ny nivå

Mia Samuelsson bjuder på hennes bästa övning för att styrka upp dina sneda magmuskler.

Elias Håkansson

Kl.08:49, 14 januari, 2017

Övningen som tar dina magmuskler till en ny nivå
Mia Samuelsson ger dig de bästa träningstipsen. Foto: Privat

Sidplankan är dina sneda magmusklers värsta utmanare. Här tipsar jag hur du bygger från grunden upp mot stjärnorna.

Genom att utmana dig i sidplankan blir du inte bara starkare i dina sneda magmuskler utan även musklerna kring höften och ryggraden får sig en rejäl omgång.

Nivå 1: Sidplanka på knä

02sidplanka

Lägg dig på sidan med armbågen under axeln och undre knät i marken. Pressa upp höften så att du får en rak linje från knä till axel. Sätt motsatt hand i höften eller sträck den upp mot taket. Spänn nu åt kring magen för att behålla en naturlig hållning över bålen. Testa att hålla positionen i 30-45 sekunder per sida, 3 gånger.

Nivå 2: Sidplanka på fötter

03sidplanka

Ligg på sidan med armbågen under axeln och fötterna i marken. Pressa upp höften så att du får en rak linje från fot till axel. Sätt motsatt hand i höften eller sträck den upp mot taket. Spänn nu åt kring magen för att behålla en naturlig hållning över bålen. Testa att hålla positionen i 30-45 sekunder per sida, 3 gånger.

Nivå 3: Stjärnan

04sidplanka

Utgå från sidplanka på fötter och lyft det övre benet rakt upp mot taket så högt du kan utan att tappa linjen och höjden i höften. Testa att hålla positionen i 30-45 sekunder per sida, 3 gånger.

Läs mer om PT Mia på hennes Blogg här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så påverkas din ekonomi av Donald Trump

Är han den svarta svanen? Vad händer med ditt aktiesparande efter att Trump blivit president? 24Kalmars ekonomiexpert Patrik Rydasp reder ut förutsättningarna.

Redaktionen

Kl.21:49, 9 november, 2016

Så påverkas din ekonomi av Donald Trump
Hur påverkas ditt sparande av att Donald Trump har blivit president? Foto: Wikimedia Commons/Flickr/Pixabay

Händelser som karaktäriseras av ett stort överraskningsmoment och vid en eventuell realitet har betydande effekt brukar vi kalla ”Black Swans”. Signaturen bakom utrycket kommer från Nassim Nicholas Taleb. Dessa oförutsägbara händelser har sitt ursprung från att man förr i tiden inte trodde att svarta svanar existerade.

Det är vanligt förekommande att experter och journalister brukar spekulera i olika scenarion som har låg sannolikhetshalt men som kan få stora konsekvenser i världen. Inför 2016 var flera experter och journalister eniga. De bedömde att både brexit och valet i USA, med Donald Trump som segrare, var två eventuella Black Swans.

LÄS MER: Johan Persson (S): ”Finns anledning att bli orolig”

Faktum var att det länge också ansågs osannolikt att Donald Trump skulle vinna republikanernas nominering.

Strax före både brexitomröstningen och valet i USA målades det upp två solklara favoriter av medier och bettingsidor, som till mångt och mycket baserades på opinionsundersökningarna som gjorts. Sannolikheten för att britterna skulle rösta för ett utträde ur EU och att Donald Trump skulle vinna presidentvalet i USA var mycket låg. Eller Black Swan-låg.

***

Ofta när man senare tittat i backspegeln kring händelser av Black Swan-karaktär så anses händelsen vara felaktig. Man tycker att den borde ha rationaliserats bort.

***

Varför världens börser brukar falla kraftigt vid händelser av Black Swans beror på den osäkerhet som infinner sig i marknaderna. Eftersom ingen har kalkylerat med händelsen tar man hellre det säkra före det osäkra och säljer riskabla tillgångar. Det blir risk-off i marknaderna.

För är det något som börserna ogillar är det just osäkerhet.

Det fick vi också se under morgonen. Asienbörserna som höll öppna när det stod klart att Donald Trump skulle segra föll 5-6 %. I Sverige öppnade vi en bit över – 3 % men det återhämtade sig under dagen och stängde på plus när vi summerade dagen.

Det som begränsade nedgången berodde dels på Donald Trumps sansade tal som han höll i förmiddags, men också på att folk började tänka rationellt en stund efter paniköppningen.

***

För det är ju faktiskt som så att oavsett vem som är president i USA så slutar inte världen snurra. Vardagen ser sannolikt ungefär ut som den gjorde i går. Bolagen slutar inte tjäna pengar bara för att det blir osäkerhet i världen.

Även om H&M faller med 1 % i dag så betyder inte det att vi slutar handla kläder. Eller för den delen slutar besöka Starbucks (-2 %) caféer runt om i världen. Vi slutar heller inte med betala våra försäkringspremier eller våra bolån (Gjensidige, Nova Scotia & Nordea +-0 %).

Barnen slutar inte älska Walt Disneys (-1 %) filmer bara för att Donald Trump blivit president. Och vi kommer fortsätta att konsumera Coca-Cola (-2 %).

Ni förstår poängen.

***

Sen finns det bolag som till och med en sjukts uppåt tack vare Donald Trump.

Läkemedelsbolagen kunde kasta väck den våta filt som legat över dem den senaste tiden. Den stigande prisutvecklingen på läkemedel var nämligen något som Hillary Clinton skulle ta tag i. Nu kan läkemedelsjättarna i stället pusta ut i fyra år till, vilket resulterade i ett lättnadsrally. Mina aktier i sektorn: Novo Nordisk + 4 % och Johnson & Johnson + 3 %!

En annan sektor som tolkade det som positivt att Donald Trump gick segrande var byggsektorn. Trump har som ett vallöfte att satsa på infrastrukturen. Ca 40 % av Skanskas omsättning kommer från USA och aktien svarade med att gå upp 4 %.

Den mexikanska valutan föll däremot kraftigt på presidentbeskedet. Att Donald Trump, som tidigt i valrörelsen lovat att bygga en mur vid den mexikanska gränsen, numera är president är inget mexikanarna jublar över.

***

Valutgången är annars en känga till alla politiker. Politiker måste börja anpassa sin retorik och börja tala till folket – inte till journalisterna.

Och medierna måste sluta att rapportera opinionsmätningar som verkliga händelser.

***

De senaste månaderna har jag läst många som sagt att de ska göra si och så om Donald Trump vinner presidentvalet. En som fullföljer sitt löfte är ständigt HQ-aktuelle Mats Qviberg. Gör ni andra det?

Läs mer från Patrik Rydasp

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BLOGG: Ta kontroll över din tid

24Kalmars ekonomibloggare Patrik Rydasp skriver om hur du kan se till att bygga din egen "pengamaskin".

Redaktionen

Kl.15:54, 26 september, 2016

BLOGG: Ta kontroll över din tid

Debatten om höjd pensionsålder blossade upp igen här i veckan. Samtalen som ägts rum mellan arbetsmarknadens parter har kommit fram till en höjning av pensionsåldern, där man som tidigast kan gå vid 63 år och man har rätt att jobba till 69 år.

Inget konstigt med det.

Medellivslängden ökar i runda slängar med ett år varje decennium. Om vi inte arbetar längre när vi lever längre kommer försörjningsbördan bli ohållbar för dem som arbetar. Det behövs också för att kunna finansiera välfärden framgent.

Alternativet skulle vara rejäla skattehöjningar eller att inte fortsätta höja kvalitén i välfärden.

skarmavbild-2016-09-20-kl.-20.27.30

Bygg din egna Pengamaskin

För många handlar det i första hand inte om pengar. Det handlar om tid. Tid som man själv vill bestämma över. Tid som man kan arbeta, syssla med välgörenhet, upptäcka världen eller spendera mer tid med barnen. Det centrala är inte vad just du vill göra med tiden. För alla är vi olika. Det centrala är att du har friheten att kunna bestämma själv över din tid.

Men för att kunna bestämma över sin tid behövs oftast just pengar.

Personligen räknar inte med någon vidare pension från staten och har flera gånger skrivit om min ambition att vända upp-och-ner på pensionspyramiden.

Att börja bygga en egen pengamaskin i unga år, gör att man med ganska små medel kan köpa sig tid när man blir äldre.

Dagens 20-åringar kommer sannolikt behöva att jobba på 70-årsdagen. Det är minst 50 år till pensionen. Om vi antar att man varje månad investerar 1 000 kr på ett investeringssparkonto och lyckas nå en avkastning på 10 %.

På 70-årsdagen har pengarna växt till 14 896 218 kr (med dagens skatteregler för ISK).

Ponera att vi placerar dessa 14 896 218 kr i aktier med en genomsnittlig direktavkastning på 4,5 %. Det ger en utdelning varje år på 670 330 kr eller 55 861 kr/månaden.

Detta är pengar som kan plockas ut skattefritt.

Vad vill du göra med din tid?

Boktips:

Vägen till din första miljon, alla kan bygga en egen pengamaskin – Tobias Schildfat

// Patrik Rydasp

Här hittar du hela bloggen!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mias sommarfräscha dessert

Här kommer en sommarfräsch och lättlagad dessert som bara måste testas i den härliga sommarvärmen.

Elias Håkansson

Kl.13:19, 23 juli, 2016

Mias sommarfräscha dessert
Foto: Mia Samuelsson

Mia Samuelsson, bloggare på 24Kalmar, bjuder här på receptet från en underbart god och fräsch sommardessert som passar perfekt i värmeböljan.

Den här Vita Chokladmoussen måste smakas för att förstå hur god den är. Ett recept som passar fint både som dessert och som mellanmål. Eller varför inte som en lyxig fika!

Chokladmousse (4 personer)

Ingredienser

150 gram vit choklad

1,5 dl turkisk yoghurt alt kokosgrädde

1,5 dl kvarg

Topping

Bär efter smak  Jordgubbar, hallon, rabarber, blåbär…

Vaniljstång

Pressa lite lime eller citron för att bryta av sötman lite.

För sötare smak tillsätt lite honung.

Gör så här:

Rör samman yoghurten och kvargen i en bunke. Väljer du kokosgrädden så vispa denna pösig med elvisp under ett par minuter. Smält chokladen och låt den svalna lite innan du rör samman ingredienserna ordentligt. Fördela på fyra glas och svalna och ställ med fördel i kylen innan servering. Dags för att lägga på toppingen.

Hola – Färdig att servera!

Här kan du läsa mer från Mias blogg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Patrik Rydasps blogg: ”Sålt 60 procent”

24Kalmars ekonomiexpert, Patrik Rydasp, delar med sig av sina ekonomiska genidrag.

Elias Håkansson

Kl.09:18, 6 juli, 2016

Patrik Rydasps blogg: ”Sålt 60 procent”

Patrik firar sin födelsedag med ett nytt blogginlägg om sina ekonomiska genidrag.

Utdrag ur senaste inlägget:

Efter fyra dagars uppgång förra veckan tog jag beslutet att sälja av 60 % av min tjänstepensionsportfölj. Fördelningen i tjänstepensionsportföljen är just nu: Korträntefond 60 %, Ryssland 20 % och Råvaror 20 %. Jag räknar med att ligga fullinvesterad igen senast i oktober/november.

Här är hela blogginlägget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng