BLOGG: Reviderad önskelista

Åsa Holmkvist ser på nyheterna och tänker ett varv till när det gäller önskelistan till jul.

Anna Nilsson

Anna Nilsson

Kl.12:58, 8 december, 2016

Äntligen jul! Äntligen kan man börja sukta efter fina, dyra och exklusiva julklappar som vackert ligger inslagna under en ståtlig och grön gran. Det finns mycket jag önskar mig i år. Dyra inredningssaker, plagg som kostar mer än både en, två och tre tusenlappar, resor till fjärran länder och parfymer som bara eleganta damer bär.

Lagom till önskelistan är skriven och lagd på lådan till tomten starta jingeln till nyheterna. Och då liksom kommer det ett olustigt kryp i min kropp. Tragiska nyhetsinslag avlöser varandra. Jag känner ett lätt illamående. Ett illamående som är grundat i min gedigna önskelista. Nyheterna flimrar förbi med bilder från utplånade städer, våld, skottlossningar, mammor som gråter och livlösa barn på marken. Där och då kramar jag extra hårt och länge om min dotter som sitter jämte mig i soffan. Jag vill att min extra hårda kram ska skydda henne från allt som inte är gott. Jag tänker ofta att jag aldrig, aldrig mer ska släppa henne från mina kramar. Att jag aldrig mer ska släppa ut henne i den riktiga världen. Men mitt förnuft berättar för mig att det aldrig går, det går inte att skydda henne varje dag, varje minut och sekund.

 

Snedvriden är vad den här världen är. Vi har konstaterat det förr, konstaterar det nu och troligen sen. Jag bestämmer mig kvickt för att stryka första, andra, tredje och alla andra övriga önskningar på min lista. På något vis är det ju ändå inte det där som spelar någon roll i slutänden. 2016 är verkligen ett år som gett oss insikt i att prylar, pengar och status varken räddar liv, styr av illdåd eller låter fler oskyldiga barn och vuxna få behålla livet. Krig, terrordåd, våldtäkter och vansinneshandlingar går inte att bota med pengar eller prylar. Tyvärr!

 

Så min reviderade önskelista blir till en stor önskan. Jag önskar mig ”en betydligt mer snäll värld”. Naivt, jag vet. Men jag har sen barnsben alltid fått höra att ” önska, det kan man alltid göra”.

 

Klyschan säger att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För min del blir det https://www.raddabarnen.se/jul/#steg1 Investera en peng  i välgörenhet du också! Prylar, status och pengar kan vi väl ta sen, när världen är god igen?

 

Ha en fortsatt fin vecka!

Åsa

PS Njut gärna av min stora idol Mia Skäringers funderingar kring julhetsen https://www.facebook.com/miaskaringer/videos/1217393055042417/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=0&video_creator_product_type=0&app_id=6628568379&live_video_guests=0 DS

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel