KLART: Ny flyglinje till Europa

Nytt samarbete ger nytt resmål. "Det blir en Europa till Norden-satsning", säger Olle Fält på Go to Nordics.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:37, 14 december, 2016

KLART: Ny flyglinje till Europa
Stefan Johnson, turistchef på Destination Kalmar, Olle Fält, goTO Nordics, Karin Lagerlöf, affärsutvecklare och marknadschef på Kalmar Öland Airport och Ronny Lindberg, vd Kalmar Öland Airport. Foto: Samuel.

På onsdagsförmiddagen presenterade Kalmar Öland Airport ett nytt samarbete med det nystartade företaget Go to Nordics. Första frukten från bolaget blir en linje mellan Kalmar och Amsterdam, Nederländerna. Flygningarna börjar i juni 2017 men det ska vara möjligt att boka redan inom tio dagar.

– Vi fokuserar på nya linjer från nyckelmarknader som Holland och Tyskland. Det sitter researrangörer redo i Holland som vill boka, säger Olle Fält på Go to Nordics.

Avgångarna till och från Amsterdam kommer vara anpassade för long weekend-turism. I framtiden är målet att även en förbindelse med en tysk destination ska upprättas. När den blir verklighet och var den hamnar är ännu oklart.

– Det blir en Europa till Norden-satsning. Vi kommer inte sätta ihop charterresor, det finns det andra som gör. Vi vill hitta mer nischade resor, säger Fält.

Go to Nordics är nystartat och fokus ligger på att paketera, marknadsföra och sälja resor. Genom ett attraktivare destinationsutbud, öka inresorna och utveckla trafiken till och från Stockholm ska bolaget utveckla Kalmar Öland Airport och regionens turistnäring.

– Vi ska vara en länk som ska bli den tillväxtgenerator som en flygplats kan vara. Målet är definitivt en region som ska fortsätta växa, säger Fält och listar tre konkreta punkter som han vill uppnå:

Minst 5000 nya turister årligen.

Minst 30 miljoner kronor i nya turistintäkter årligen.

Bättre fyllnadsgrad hos befintliga flygbolagen SAS och BRA.  

Karin Lagerlöf, affärsutvecklare och marknadschef på Kalmar Öland Airport:

– Under de år som jag som jag har jobbat med affärsutveckling på flygplatsen har det blivit uppenbart att det saknats en helhetsaktör. Någon som har kunskapen och möjligheten att paketera resande med flyg, både in och ut, och som enbart fokuserar på flyg till och från regionen.

– När det kommit till kritan har vi tidigare saknat verktygen för själva genomförandet, speciellt när det gäller den inkommande marknaden, säger Lagerlöf.

Kalmar Öland Airport är tillsammans med flygplatsen i Skellefteå Go to Nordics första två uppdrag. Avtalet är skrivet på fem år och företagets huvudkontor kommer ligga vid flygplatsen i Kalmar.

– Vi vet att vi kommer behöva anställa ganska så omgående, avslutar Fält.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Resmålen som lockar flest över valborg

Här är de tio mest populära resmålen under valborgshelgen.

Mia Martelleur

Kl.13:43, 29 april, 2017

LISTA: Resmålen som lockar flest över valborg
Enligt Tickets statistik är Amsterdam den stad som ökat mest i popularitet jämfört med förra året. Foto: Ekin Yalgin / Mostphotos

Bokningarna av storstadsresor under valborgshelgen har ökat med 15 procent jämfört med i fjol hos Ticket. Det rapporterar bolaget i ett pressmeddelande.

– Många har tröttnat på det ostadiga aprilvädret och vill åka söderut för att få lite sol på näsan under Valborgsmässohelgen, gärna till någon mysig storstad, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Men trots detta toppar Mallorca listan över de mest bokade resmålen inför helgen, och har ökat i popularitet med 46 procent. Störst ökning i antalet bokningar är till Amsterdam, som ökat med 106 procent mot i fjol. Även Berlin har ökat mycket i popularitet med 35 procent.

Se hela listan nedan:

FaktaHit reser felst på valborg: 

1. Mallorca (1)

2. Amsterdam (7)

3. London (2)

4. Paris (10)

5. Cypern (5)

6. Berlin (ny)

7. Prag (6)

8. Rhodos (4)

9. Malaga (ny)

10. Kreta (3)

Källa: Ticket, bokningar fram till 23 april med avresa över Valborgshelgen. Inom parentes är fjolårets placering. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Balck Coffee expanderar – öppnar caféhörna

Fikasugna resenärer kan nu få sina behov tillfredsställda – oavsett tid på dygnet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:24, 21 april, 2017

2 bilder
  • Förre proffscyklisten Sebastian Balck driver Balck Coffee. Foto Arkiv/Samuel Slättman.
    Förre proffscyklisten Sebastian Balck driver Balck Coffee. Foto Arkiv/Samuel Slättman.
  • Kalmar Öland Airport. Foto: Arkiv.
    Kalmar Öland Airport. Foto: Arkiv.

Ett nytt samarbete mellan Kalmar Öland Airport och Kalmarföretaget Balck Coffee innebär att en ”caféhörna” nu öppnar på flygplatsen.

”Tanken är att passagerarna skall kunna få något lätt att äta och dricka oavsett vilken tid på dygnet man reser, eller besöker flygplatsen”, skriver Kalmar Öland Airport i ett pressmeddelande.

Tidigare har bara flygplatsens restaurang erbjudit mat och dryck, och då under begränsade öppettider.

Caféhörnan är inrymd i flygplatsen information/butik.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

umeå ik–ifk kalmar

IFK Kalmar flyger till Umeå – två dagar innan match

Match på söndag 100 mil norrut – då flyger IFK Kalmar redan på fredagen. "Det gör oss ännu mer förberedda".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:59, 20 april, 2017

IFK Kalmar flyger till Umeå – två dagar innan match
IFK Kalmar flyger till Umeå – två dagar innan match. Foto: Arkiv/Max Pixel.

 

På söndag möter IFK Kalmar det forna storlaget Umeå IK, med sju SM-guld under 00-talet. För att maximera chanserna att skrälla påbörjar Kalmarlaget den över hundra mil långa resan norrut redan på fredagen.

– Jag tror det är jätteviktigt och det gör oss ännu mer förberedda. Det är svårt att prestera med långa resor i benen, säger högerbacken Emma Öjert.

På fredagkvällen lyfter planet från Kalmar och landar sedan på Arlanda i Stockholm. Efter övernattning i huvudstaden går resan till Umeå vidare under lördagen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högbylöparen slog Smålandsrekod – siktar på VM: ”Känns rimligt”

David Nilssons halvmara i söndags var den snabbaste tiden av en svensk löpare på tre år. "Jag hoppades på att sätta personligt rekord".

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.06:44, 28 mars, 2017

Högbylöparen slog Smålandsrekod – siktar på VM: ”Känns rimligt”
David Nilsson slog personligt rekord i helgen. Foto: Arkiv

I söndags deltog Högby IF:s David Nilsson i halvmarathonloppet Venloop. Loppet arrangerades i den holländska staden med nästan samma namn som loppet, Venlop.

30-åringen sprang i mål på en tolfteplats med tiden 1:03:34 vilket förutom är den bästa svenska tiden på tre år, även innebar både personligt och småländskt rekord.

– Jag hoppades på att sätta personligt rekord vilket jag gjorde med 37 sekunder. Mitt förra rekord satte jag på samma tävling för två år sedan, säger David och fortsätter:

– Jag var lite trött de sista kilometerna men hade ändå bra fart hela vägen. Jag tappade lite den sista tredjedelen då jag sprang själv, de andra två delarna hade jag sällskap.

De tio första placeringarna i loppet knep afrikanska löpare varav nio stycken från Kenya och en från Etiopien. På elfte plats kom en dansk löpare vilket innebär att Davids tolfteplats var bäste svensk i loppet. 

Endast tre svenska löpare har under 2000-talet sprungit fortare på distansen än vad Nilsson gjorde i helgen. Mikael Ekvall har sedan år 2014 det svenska rekordet på en halvmara med tiden 1:02:28.

Anledning bakom att David Nilsson åker till Holland för att tävla är dels på grund av banan. Enligt honom är den väldigt snabb med bara två backar, vilket han gillar.

– Banan passar bra i tiden att löpa. Jag brukar vara i bra form för en längre sträcka så här års, berättar han.

Med tanke på löparens bedrifter berättar han att han har chansen att bli uttagen till årets sommar-VM i London. För att lyckas med detta vet han vad som krävs:

– Jag måste springa en mara på kvalgränsen som är 2:17:00. Mitt personbästa på den distansen är 2:17:19 så det känns rimligt att uppnå, avslutar David.

Förutom halvmarathon springer Nilsson vanligtvis ett maraton per år. Mestadels blir det dock tio kilometers distanser både på bana, väg och terräng. Nästa lopp för Nilssons del är redan på söndag, en tio kilometers bana även då i Holland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snöovädret orsakade inställda flyg

(UPPDATERAD 11:28) Helgen snöfall stoppade flygplanen från att landa i Kalmar på söndagskvällen. Därmed fanns det inga plan redo för morgonflighterna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:05, 6 mars, 2017

Snöovädret orsakade inställda flyg
Foto: Genre/Arkiv

Som 24Kalmar rapporterade om på söndagen så hade SMHI utfärdat en klass 2-varning över Kalmar län och Öland. Det kom stora mängder snö, främst i den norra delen av länet. Det var även en kraftig vind i samband med ovädret.

Flygtrafiken påverkades kraftigt på söndagen då tre reguljärflyg från Stockholm fick omdirigeras till Ronneby och ett charterplan från Las Palmas fick landa på Landvetter. Resenärerna fick istället ta buss för att komma tillbaka till Kalmar.

Detta innebär att det saknades plan till morgontrafiken från Kalmar. Passagerarna som skulle åka med SAS-flighten till Arlanda 6:25 blev ombokade till ett flyg från Ronneby. Deras buss avgick 06:00 från Kalmar mot Blekinge.

Även BRA:s flight till Bromma 06:35 fick ställas in. De passagerarna blev ombokade till flygningen klockan 09:30. Den flygningen kunde avgå med cirka 30 minuters försening.

På måndagsmorgonen nedgraderade SMHI sin vädervarning till Klass 1 för Kalmar län och ingenting för Öland. Vid halv elva på förmiddagen tog SMHI bort varningen även för Kalmar län.

Under dagen väntas det omkring 5-10 centimeter snö eller blötsnö i kombination med friska vindar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel