Han skaffade privat reningsverk:”Rent vatten är en bristvara”

När Robert Gunnarsson fick beskedet att han var tvungen att äta mediciner resten av livet undersökte han hur hälsosamt vanligt kranvetten egentligen är.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.06:47, 19 december, 2016

3 bilder
  • Robert Gunnarsson har skaffat ett eget reningsverk och märker stor skillnad på sitt välmående. Foto: Privat/ Elias Håkansson
    Robert Gunnarsson har skaffat ett eget reningsverk och märker stor skillnad på sitt välmående. Foto: Privat/ Elias Håkansson
  • Filter från reningsverket, före och efter. Dessutom en bild på hur vissa vattenledningar ser ut invändigt. Foto: Privat
    Filter från reningsverket, före och efter. Dessutom en bild på hur vissa vattenledningar ser ut invändigt. Foto: Privat
  • Reningsverket på plats i Roberts lägenhet. Foto: Elias Håkansson.
    Reningsverket på plats i Roberts lägenhet. Foto: Elias Håkansson.

Att vattnet som vi har i våra rör är helt ofarligt är en sanning med modifikation. 2011 fick Robert Gunnarsson från Kalmar en dystert besked från sin läkare. Han led av tarmsjukdomen, Crohns sjukdom.   

– Han sa att jag fick leva med det här och ta mediciner men jag ville inte acceptera det. Jag ville veta om det fanns något annat sätt att bota sjukdomen på och hittade bland annat att vattnet kan påverka, berättar Gunnarsson och fortsätter:

– Jag läste om en massa otrevliga grejer i vattnet som vi dricker varje dag. Kemikalier, läkemedelsrester, rost, sediment, mikroskopiska plaster och klor som bildar föreningar i rören som är cancerframkallande.

År 2013 skaffade han därför ett eget privat reningsverk i hemmet. En maskin som gjort det möjligt för honom att leva helt oberoende från mediciner mot sin sjukdom. 

– Det är ett reningsverk som rensar vattnet från alla otrevligheter som kommer från alla rör och ledningar från reningsverket. Efter det här så har jag inte tagit något mot min sjukdom, säger han och fortsätter:

–  Vi pratar väldigt mycket om hur vi ska äta hälsosamt men inte att dricka hälsosamt. Rent vatten är en bristvara, både globalt men även här i Sverige. Reningsverken är de bästa i världen men det är de gamla rören som transporterar vattnet ut till oss konsumenter som är problemet. Det här är ett problem som en så länge har sopats under mattan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel