Kalmar Vatten: ”Dricksvattnet håller god kvalité”

Kalmar Vatten svarar på kritiken mot det kommunala vattnet. ”Vi är väldigt stolta över vårt grundvatten och det vatten vi levererar”.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.18:58, 20 december, 2016

Kalmar Vatten: ”Dricksvattnet håller god kvalité”
"Vi följer livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten", säger Jörgen Ljungholm på Kalmar Vatten. Foto: Pixabay/Kalmar Vatten.

Under måndagen berättade 24Kalmar om Robert Gunnarsson som för tre år sedan började använda ett eget reningsverk för att minska sina besvär med Crohns sjukdom. Enligt Robert ska det ha bidragit till att han kunde sluta med sin medicinering.

– Det är ett reningsverk som rensar vattnet från alla otrevligheter som kommer från alla rör och ledningar från reningsverket. Efter det här så har jag inte tagit något mot min sjukdom, sa Gunnarsson i intervjun.

Reaktionerna har varit många på sociala medier sedan artikeln publicerades. Nu svarar Kalmar Vatten på kritiken om huruvida det kommunala vattnet håller måttet eller inte. Och svaret är solklart.

– Vi följer livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, vi har ett uppdrag att ge invånarna dricksvatten som är tjänligt och vi har inte haft någon anmärkning på otjänligt vatten på många år, säger Jörgen Ljungholm, chef över vattenavdelningen på Kalmar Vatten AB och fortsätter:

– Vi har ett ytterst noggrant kontrollprogram i vår vattenproduktion och det omfattar även kontroller hos våra kunder. Samarbetet med livsmedelsinspektören, Mikael Suni, är mycket bra.

När personer, som i Roberts fall, lider av en tarmsjukdom uppmanar Jörgen Ljungholm att ha en tät dialog med sin läkare.

– Vi på Kalmar Vatten är inte experter på överkänslighet men det är möjligt att det kan finnas personer vars sjukdomar kan göra att man är överkänslig mot något ämne i vattnet trots att Kalmars vatten med god marginal uppfyller Livsmedelsverkets krav. Och då ska man veta att kommunalt vatten har betydligt högre krav för att vara godkänt än de rekommendationer som finns för vattnet enskilda brunnar. Vi har goda förutsättningar i och med bra grundvatten från Nybroåsen. Jämför man med många andra kommuner har vi väldigt bra vatten.

Att vattnet stundtals blir missfärgat beror på att vissa av kommunens brunnar innehåller mangan som oxiderar vid kontakt med syre i ledningarna. Vid stora vattenflöden lossnar mangandioxiden från ledningarna vilket gör att vattnet blir grumligt.

– Det är olyckligt att det når våra konsumenter. Det ska sägas att mangan är naturligt och inte farligt. Men om vattnet är grumligt ska man inte dricka, då kan det innehålla manganoxid.

Han uppmanar också invånarna till att felanmäla problem med eventuellt grumligt så fort som möjligt.

– Så fort vi får reda på problemet åker vi ut för att spola rent ledningarna, så det är viktigt att vi får informationen till oss, avslutar Ljungholm.

Kalmar Vatten har också startat upp en pilotanläggning för att testa fram teknik för förbättrad avskiljning av mangan i brunnsvattnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel