”Ingen ska behöva vara själv på julafton”

IOGT-NTO bjuder in alla som vill komma till en mysig julfrukost med stämningsfull musik och besök av tomten.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:00, 23 december, 2016

”Ingen ska behöva vara själv på julafton”
Ingen ska behöva vara ensam på julafton. Foto: Pixabay

För tionde året i rad anordnar IOGT-NTO-rörelsen kampanjen Vit Jul. Tanken är att barn inte ska behöva oroa sig över sina föräldrar när de dricker för mycket på julafton.

Under jullovet anordnad därför IOGT-NTO, tillsammans med UNF och NBV, flera aktiviteter för barn. Det är allt från julpyssel och julmustprovning till mellandagsLAN dit barn och ungdomar kan komma tillsammans med sina familjer för att ha kul och slappna av.

På julafton bjuder IOGT-NTO in alla som vill komma till lokalen på Trädgårdsgatan 12 för att äta frukost. Morgonen börjar redan vid klockan 08:00 och håller på fram till 11:00, där bjuds det bland annat på risgrynsgröt och skinkmacka.

– Det är många som inte har någon att fira jul tillsammans med och då kan man komma hit utan att känna sig utpekad. Eftersom vi har öppet för alla och hoppas att även familjer kommer hit för att få en bra start på dagen så blir det inget konstigt att komma hit, säger Stefan Rosqvist som är ansvarig för IOGT-NTOs kamratstöd.

Julia Adolfsson kommer att sprida julstämning genom att spela aukustisk julmusik och ingen anmälan behövs.

Alla är välkomna och förhoppningsvis kommer Tomten på besök under morgonen också, säger Stefan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkär duo gör julkonsert i Kalmar

2017 blir åttonde året i rad som Malena Ernman ger sig ut på en julturné och återigen besöker hon Kalmar. Årets gästartist är Lasse Berghagen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:29, 17 maj, 2017

Folkär duo gör julkonsert i Kalmar
Malena Ernman och Lasse Berghagen kommer till Kalmarsalen den 20 december. Foto: Pressbild

Malena Ernman och Lasse Berghagen tillhör landets mest folkkära artister och i år ger de sig återigen ut på en gemensam julturné med ”Julen är nära”.

Sedan åtta år tillbaka har Malena Ernman gjort kritikerrosade julturnéer och hon har varit i Kalmar vid flera tillfällen.

– Förra året gjorde jag arenor och ishallar och det var fantastiskt kul med så stor publik. Men jag längtade tillbaka till närheten och intimiteten som finns på konserthusen, säger Malena Ernman i ett pressmeddelande.

Ernman och Berghagen var ute på julturné tillsammans 2015 och besökte då bland annat Kalmar.

– Jag vet ingen som är så rolig att jobba med som Lasse. Efter förra turnén så kändes det som vi hade så mycket mer att göra tillsammans. Vi har bara börjat.

Arrangörerna beskriver ”Julen är nära” som en ”personlig julkonsert” och det klassiska julfavoriter blandat med folkmusik, jazz och opera.

Turnén besöker 15 städer och har premiär den 28 november. Konserten i Kalmarsalen den 20 december blir också finalen. Biljetterna släpps på fredag.

Innan julturnén ska Malena Ernman bland annat uppträda på Kronprinsessans Victorias firande under Victoriadagen i juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut”

Malin Wollin har bestämt sig – att dricka alkohol under julfirandet är inget alternativ.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:16, 24 december, 2016

”En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut”
För sjunde året är Malin Wollin en av ambassadörerna för kampanjen Vit jul. Foto: Arkiv

IOGT-NTO-kampanjen Vit jul försöker få fler vuxna att slopa alkoholen under julen och låta högtiden vara till för barnen. För sjunde året är journalisten, författaren och bloggaren Malin Wollin från Kalmar en av ambassadörerna.

Alkohol är normen, och då är det svårare att skapa opinion kring problemen som omger den. Människor känner sig ifrågasatta och skuldbelagda, det övertygar mig bara än mer, säger Wollin om varför hon ännu en gång har valt att vara ansiktet utåt för kampanjen.

Utöver kampanjen, gör du någonting annat för att människor inte ska dricka alkohol i samband med julfirandet?
– Nej, jag lägger mig inte i vad den och den äter och dricker. Jag nöjer mig med att vara ambassadör för Vit jul och sjunga mustens lov.

Har du någon personlig relation till alkohol vid julfirande?
– Nej, mina jular har alltid varit vita. En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut utan jacka, säger Wollin som själv inte dricker alkohol vid högtider när barnen är med.

Om det finns några föräldrar där ute som funderar på att skippa nubben i år – vad har du för tips? Hur ska man tänka?
– Jag kan inte säga vad någon ska tänka. Men på ett väldigt konkret plan så undrar jag varför man vill bedöva gom och tunga så att man inte känner alla smaker, säger Wollin.

Vill du själv göra ett statement och avstå alkoholen under julen kan du skriva upp dig på kampanjens hemsida. Dagen innan julafton hade cirka 22 000 skrivit under.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färre larmsamtal när Kalle Anka visas på tv

Antalet samtal till 112 minskar rejält en viss timme på julafton – när Kalle Anka sänds i SVT. "Hela Sverige lugnar sig en stund".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:44, 22 december, 2016

Färre larmsamtal när Kalle Anka visas på tv
Foto: Pexels

Mellan klockan 15 och 16 på julafton stannar Sverige upp för den klassiska timmen med Kalle Anka och hans vänner. Det har gjort att larmsamtalen minskar – förra året sjönk samtalen med 16 procent jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.

– Kalle Ankaeffekten är välkänd för våra operatörer, som märker att hela Sverige lugnar ner sig en stund. Betydligt färre människor är ute och rör sig på gator och torg eller är på väg någonstans i bil, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Under julafton åren 2011-2014 minskade samtalen med mellan 20-26 procent.

– Det ger ett tillfälligt avtryck i antalet olyckor och andra akuta händelser, vilket gör att färre ringer 112 under just den timmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stormen Barbara slår till under julhelgen: ”En rejäl körare”

Allt pekar på en grön jul i Kalmar – däremot kommer kraftiga vindar dra in över hela landet när julstormen Barbara drar in.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.19:19, 21 december, 2016

Stormen Barbara slår till under julhelgen: ”En rejäl körare”
Stormen Barbara drar in över Sverige under julhelgen. Foto: Arkiv.

Som 24Kalmar rapporterade om förra veckan får den som längtar efter snön bege sig norrut i landet.

Enligt SMHI:s senaste prognos väntas Kalmar få omkring sex plusgrader på julafton – och hela tio grader på juldagen och annandagen.

Kalmar ser ut att klara sig ifrån regnet, däremot pekar prognoserna på att det kommer att bli rejält blåsigt. Orsaken är stormen Barbara, som slår till mot hela landet.

– Det blir lite orolig julhelg. Vi får en rejäl körare, säger Johan Groth på väderinstitutet Storm till Expressen.

Från den 24 december till och med den 27:e väntas vindarna hamna på omkring 16-19 meter/sekund i Kalmar. På vissa ställen i landet är det risk för stormvindar på 30 meter/sekund.

De kraftiga vindarna kan orsaka svårigheter i jultrafiken, särskilt på kvällstid när temperaturen sjunker.

– Om det kommer ner kalluft kan det bli halka och trafikproblem,  just nu ser det ut att bli milt på många ställen, säger Johan Groth.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E22 en av julens farliga vägar: ”Börja resan i tid”

Cirka två miljoner människor ska ge sig ut i jul- och nyårstrafiken. Här kommer Motormännens bästa tips för en trygg och säker bilresa.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:08, 21 december, 2016

E22 en av julens farliga vägar: ”Börja resan i tid”
Avsaknaden av lediga dager före jul- och nyårsafton gör att trafiken blir mer intensiv än vanligt. Foto: Pressbild

Statistiken visar att ett 20-tal personer kommer att dö i trafiken under jul- och nyårshelgerna. Cirka 700 beräknas bli skadade. Många av olyckorna inträffar på några av Sveriges farligaste samt hårdast trafikerade vägar – E22 i Kalmar län är en av dem.

– Mina bästa råd till bilisterna är att börja resan i tid, hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet till framförvarande, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

En anledning till extra försiktighet i år är att trafiken beräknas bli mer intensiv än vanligt, då det inte finns några lediga dagar innan jul- och nyårsafton.

– Var utvilad om du ska köra en längre sträcka, planera in pauser och fikastopp och försök inte att sträckköra. Det försämrar koncentrationen och ökar riskerna att hamna i en olycka.

Bristande vägstandard, stress och långsam trafik är tre faktorer som bidrar till olyckor. Då bilarna ofta innehåller hela familjer drabbas ännu fler i de olyckor som sker.

– Många av olyckorna sker på de stora vältrafikerade vägarna, men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet. Men det är omöjligt att förutspå var olyckorna kommer att ske. Det är som att kasta pil på en karta, säger Carl Zeidlitz.

Motormännen uppmanar till att man väljer en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet, även om det innebär en omväg. Statistiken visar att mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent.

– Se över bilen inför julresan, självklart ska den ha bra vinterdäck, rätt däcktryck och nypåfylld spolarvätska. Det är också viktigt att packa bilen rätt. Den tyngsta lasten ska ligga längst ner mot baksätet, säger Carl Zeidlitz.

FaktaSå kör du säkert i jul och nyår

• Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
• Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.
• Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar.
• Anpassa hastigheten till väglaget.
• Kontrollera alla lampor.
• Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt.
• Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.
• Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
• Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
• Se till att mobiltelefonen är laddad.
• Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
• Ha med extra varma kläder och något ätbart.
• Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
• Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

Vägar med ökad risk för olyckor

E10 - hela sträckan
E12- hela sträckan
E14 - hela sträckan
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen
E20 från Laxå till Göteborg
E22 från Söderköping till Karlskrona
E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:
26 från Kristinehamn och norrut
70 från Borlänge till norska gränsen
84 från Hudiksvall till norska gränsen

De här vägarna är inte mötesseparerade, vilket gör att riskerna för svåra olyckor ökar.

Källa: Motormännen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel