TEST: Är du en rattsurfare?

57 procent av åldersgruppen mellan 18 och 30 år sms:ar när de kör bil. Är du en av dem?

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.06:54, 28 december, 2016

TEST: Är du en rattsurfare?
37 procent av alla som kör bil skriver sms bakom ratten. Foto: Creative Commons

Rattsurfing är ett av de största orsakerna till trafikolyckor idag. 37 procent av alla bilister skriver sms när de kör och främst är det åldersgruppen 18 till 30 år som är den största boven. Där sms:ar hela 57 procent under tiden som de sitter bakom ratten.

Klicka här för att testa om du är en rattsurfare. 

Tips för att sluta rattsurfa: 

Ring från en säker plats. Vänta tills du stannar eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning.

Be medpassagerare om hjälp. Behöver du ringa eller skicka ett sms när du kör? Tänk på att du kan fråga eventuella medpassagerare om de kan göra det åt dig.

Säker teknik. Använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla telefonen i handen, då kan du hålla båda händerna på ratten och du behöver inte titta bort från vägen i samma utsträckning.

Planera innan du åker. Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din GPS eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.

Upptäck nya hjälpmedel. Flera mobiltillverkare har utvecklat ett ”billäge” som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. Se vilka bilappar som finns till din mobil på AppStore och Google Play.

Källa: Transportstyrelsen

FaktaVad säger lagen? 

Den 1 december 2013 ändrades lagen. Enligt den får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Till exempel om du skriver sms eller besöker Facebook, Instagram eller Twitter när du kör. Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Om du bryter mot denna lag kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Källa: Transportstyrelsen 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel