TEST: Är du en rattsurfare?

57 procent av åldersgruppen mellan 18 och 30 år sms:ar när de kör bil. Är du en av dem?

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.06:54, 28 december, 2016

TEST: Är du en rattsurfare?
37 procent av alla som kör bil skriver sms bakom ratten. Foto: Creative Commons

Rattsurfing är ett av de största orsakerna till trafikolyckor idag. 37 procent av alla bilister skriver sms när de kör och främst är det åldersgruppen 18 till 30 år som är den största boven. Där sms:ar hela 57 procent under tiden som de sitter bakom ratten.

Klicka här för att testa om du är en rattsurfare. 

Tips för att sluta rattsurfa: 

Ring från en säker plats. Vänta tills du stannar eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning.

Be medpassagerare om hjälp. Behöver du ringa eller skicka ett sms när du kör? Tänk på att du kan fråga eventuella medpassagerare om de kan göra det åt dig.

Säker teknik. Använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla telefonen i handen, då kan du hålla båda händerna på ratten och du behöver inte titta bort från vägen i samma utsträckning.

Planera innan du åker. Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din GPS eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.

Upptäck nya hjälpmedel. Flera mobiltillverkare har utvecklat ett ”billäge” som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. Se vilka bilappar som finns till din mobil på AppStore och Google Play.

Källa: Transportstyrelsen

FaktaVad säger lagen? 

Den 1 december 2013 ändrades lagen. Enligt den får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Till exempel om du skriver sms eller besöker Facebook, Instagram eller Twitter när du kör. Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Om du bryter mot denna lag kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Källa: Transportstyrelsen 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Pim” gav ut brädspel & interaktiv barnbok: ”Har fått väldigt god kritik”

Kalmariten och mångsysslaren Joakim "Pim" Thunberg har haft fullt upp under året, både med ett brädspel och en unik barnbok. "Det känns väldigt roligt och spännande att ha fått till det".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:02, 24 juni, 2017

3 bilder
  • Joakim
    Joakim "Pim" Thunborg. Foto: Privat
  • Ett uppslag ur boken
    Ett uppslag ur boken "Hjälp mig att hitta Pappakatt!". Illustration: Pia-Lena Björnlund
  • Brädspelet
    Brädspelet "Hunger: The Show". Foto: Privat

Joakim ”Pim” Thunborg från Kalmar har hållit på med allt från jonglering och volleyboll på proffsnivå till bokskrivande och brädspelsdesign är han minst sagt en mångsysslare.

I år har han gett ut både en ny barnbok och ett nytt brädspel.

– Det känns väldigt roligt och spännande att ha fått till det, det är första barnboken som jag skriver, berättar Pim Thunborg.

– Jag fick idén för några år sedan och ett förlag nappade på det, fortsätter han.

Boken heter ”Hjälp mig hitta Pappakatt!”, riktar sig till barn i åldern 3-6 år och är illustrerad av Pia-Lena Björklund, också hemmahörande i Kalmar. Handlingen fokuserar på kattungen Fläcken som har tappat bort sin pappa och ska leta rätt på honom.

– Den är ganska unik då det är en väldigt interaktiv bok där barnet själv bestämmer vart man ska gå för att leta efter katten, berättar Pim.

Pims tidigare skönlitterära bok ”Ödets färg” – den första delen i en planerad fantasy-trilogi – ska nu också ges ut av ett förlag, efter en rad refuseringar för några år sedan varpå Pim gav ut den för egen maskin.

Även på brädspelsfronten har han varit aktiv under en längre tid, men likaså på det området har framgångarna i år varit större än tidigare. Den polska utgivaren Phalanx säljer nu nämligen Pims spel ”Hunger – the show!”.

– Det handlar om en tv-show på en öde ö. Spelarna är utkastade med bara lite konserver till mat. Varje runda väljer spelarna en area på ön som de ska gå till och en handling de ska göra, förklarar Pim. 

– De olika handlingarna är att samla på mer mat, leta efter flottdelar, tjuva från varandra eller vakta för tjuvar. Vinner gör den som antingen är ensam kvar med mat eller som kan bygga den största flotten när TV-showen tar slut, fortsätter han. 

Pim presenterade spelet på spelmässan UK Game Expo i Birmingham i England som drar drygt 30 000 besökare varje år och menar att mottagandet var mycket positivt.

– Jag har fått väldigt god kritik, säger han.

Efter att nu ha testat på många olika sorters projekt inom olika medier tror Pim nu att han har hittat helt rätt. Han har planer på både fler brädspel och fler barnböcker med samma interaktiva koncept.

– Jag har hittat det som jag tycker är kul och brinner för, men jag är alltid öppen för nya utmaningar så man vet aldrig, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”De är som spårhundarnas Rolls-Royce”

57-åriga Ewa Anianssons liv styrs till stor del av hennes hundar. Efter många års erfarenhet av eftersök har det gått från en hobby, till en form av livsstil.

Filip Edvardsson

Kl.19:04, 24 juni, 2017

”De är som spårhundarnas Rolls-Royce”
Ewa Aniansson tillsammans med sina hundar Edina och Inka. Foto: Filip Edvardsson.

Genom åren har Ewa Aniansson deltagit i många eftersök. Förr var det vid trafikolyckor med vilt inblandat, men nu är det eftersök av klövvilt som gäller.

–Vi gjorde det förr men det var ganska otäckt. Det kunde vara stora olyckor, så vi slutade med det, säger Ewa Aniansson.

Hon lever annars ett ganska ”normalt” liv i Smedby. Där bor hon tillsammans med sina två hannoveranska viltspårshundar Edina och Inka som hon beskriver som spårhundarnas ”Rolls-Royce”.

– De är födda till att spåra så de är väldigt duktiga på det. Det är bara den äldsta som är färdigutbildad. Den yngsta som är importerad från Norge använder jag inte när vi spårar. Jag ska gå spårkurser med henne så hon också kan bli en fulländad spårhund, säger Ewa Aniansson.

Den yngre hunden Inka är med andra ord på gång i sin karriär. Den mer rutinerade Edina har däremot hunnit med att samla på sig flera meriter. Hon har gjort ett anlagsprov samt tre öppen klass vilket resulterade i ett viltspårschampionat. Hon har ett jaktchampionat, klarat eftersöksprov av vildsvin samt att hon gjort BPH med skottprovning utan koppel.

Och om det skulle behövas står Ewa Aniansson redo. Hon är med i ett sällskap som kallar sig Kalmar jakt och eftersök. De hjälper jägarna om det skulle finnas ett skadeskjutet djur som är löst i skogen. Då kommer de med sina hundar och söker upp djuret.

– Då brukar jag ha med mig en släpphund också. Den släpper man löst så den kan ställa djuret. Då kan jägarna i sin tur skjuta det, säger Ewa Aniansson.

Trots all den tid som krävs åt att träna med hundarna är hon även aktivandra fronter. Hon tillsammans med några andra kommer anordna Viltspårsveckan i Mönsterås under första veckan i Juli. Ett evenemang som brukar vara mycket uppskattat.

– Det kommer dit folk med sina hundar för att träna på att spåra. Det brukar vara mycket lärorikt och kul att träffa nya människor och hundar, berättar Ewa Aniansson.

Det är ingen slump att det är i Mönsterås. År 2004 var hon även med och grundade Strandabygdens Kennelklubb. En klubb som hon idag sitter som kassör i. Hennes liv är med andra ord präglat av hundar. Hon skulle nästan beskriva det som en livsstil, där hon finner ett lugn i att vara ute i skogen.

– Det inger ett lugn i kroppen när man är i skogen som är svårt att uppnå på någon annan plats. Det är därför jag älskar det, säger Ewa Aniansson.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen

Förra året vann familjeföreställningen Pippi Långstrump publikens hjärtan. Nu sätts en ny pjäs med inspiration från Emil i Lönneberga upp.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.17:35, 24 juni, 2017

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen
Emil i Lönneberga kommer till slottet i sommar. Foto: Arkiv

Sommarteatern presenteras av Kviske Nöjesproduktion och kommer att spelas upp varje tisdag, onsdag och torsdag i torrgraven på Kalmar slott. Biljettförsäljningen startade i mars och har varit i full gång sedan dess. Premiären för pjäsen är den 27/6 klockan 17.00.

– Det känns jättebra. Vi försöker att inte ha så mycket förköpsbiljetter med det är helt klart fler biljetter köpta i år än vad det var förra. Det är ett bevis på att publiken gillar det vi gör, säger Magnus Kviske, som är producent.

Årets föreställning är den andra som Magnus Kviske sätter upp på slottet. Han berättar att den föreställningen kommer skilja sig från förra årets.

– Pippi Långstrump är mer som hämtad från en serietidning med dess karaktärer och fart och fläng. Emil i Lönneberga kommer så klart också vara fartfylld, men det är en helt annan typ av berättelse. Det är vardagsrealism med vanliga människor.

Det har länge varit en dröm för Magnus Kviske att sätta upp teatrar som är inspirerade från Astrid Lindgrens sagor. Han känner sig lite nervös inför premiären som producent, men är övertygad om att hans team, med bland annat Martina och Mattias Sundén, kommer att göra ett bra jobb.

– Vi vill att publiken ska känna samma glädje som förra året. Det är alltid roligt att efter en föreställning se barnens ögon, men även de vuxnas reaktioner har varit positiva. De har varit förvånade över att de faktiskt också har tyckt om föreställningarna och det är det som är mitt mål. Det ska vara en föreställning för hela familjen, berättar Magnus Kviske.

Slottet är en bra spelplats och producentsen hoppas kunna etablera sin verksamhet där inför kommande år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

12-åriga Lilly uttagen till NM i hästhoppning: ”Det kommer bli svårt”

Lilly Landgren, en 12-årig hästhoppare från Smedby, är en av sex ryttare som ska representera Sverige i nordiska mästerskapet i hästhoppning.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.16:01, 24 juni, 2017

12-åriga Lilly uttagen till NM i hästhoppning: ”Det kommer bli svårt”
Lilly Landgren och hennes häst Aquarius O. Foto: Privat

Så länge hon kan komma ihåg har 12-åriga Lilly Landgren, som bor i Smedby och rider för Ölands ryttarförening, vigt sitt liv åt hästar och ridsport.

I år är hon en av sex svenska ryttare som blev uttagna till nordiska mästerskapen (NM) i ridsport som hålls i Värmland. Hon tävlar med sin häst Aquarius O i grenen hästhoppning.

Det känns bra tycker jag. Det kommer att bli svårt, men jag tror att jag och min häst klarar det, säger Lilly Landgren.

Lilly tävlar i klassen 12-14 år, och hon är väl medveten om att motståndet kommer vara tufft.

– Jag har inte så bra koll på ryttarna från de andra länderna, men de andra svenskarna är väldigt duktiga, säger hon.

Den 27:e juni bär det iväg till tävlingen, så nu är det disciplinerad och regelbunden träning som gäller för Lilly den sista biten.

– Nu ska jag ut och hoppa en stund innan hästen ska få vila lite. Jag tränar lite hårdare än vanligt, och det kommer bli hårdare ju närmare vi kommer, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trafikolycka söder om Kalmar

Under eftermiddagen skedde en trafikolycka mellan Ljungbyholm och Dörby.

Filip Edvardsson

Kl.14:38, 24 juni, 2017

Trafikolycka söder om Kalmar
Bilden har ingen koppling till olyckan mellan Ljungbyholm-Dörby. Foto: Arkiv.

Runt klockan 14 inkom ett larm till polisen gällande en trafikolycka. Olyckan ska ha inträffat söder om Kalmar, mellan Ljungbyholm och Dörby.

Det handlar om en singelolycka där en äldre man ska ha kört av vägen, ut på en åker.

– Han hade kört 100 meteråkern innan han hade fastnat i ett dike. Detta efter att han försökt ta sig upp på vägen igen. Han visste dock inte själv hur han hamnade där så han var lite förvirrad direkt efter händelsen inträffat, säger Daniel Åström, yttre befäl vid Kalmar Räddningstjänst.

Mannen ska ha heller inte fått några märkbara skador av olyckan. Trots det fick han åka med ambulansen till sjukhus för ytterligare kontroll.

Inga andra personer befann sig i bilen när olyckan inträffade.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.