Dissade Kalmarflytt – behåller direktörslön till år 2020 | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dissade Kalmarflytt – behåller direktörslön till år 2020

Generaldirektören valde själv att inte flytta med E-hälsomyndigheten till Kalmar – ändå får han behålla den sexsiffriga lönen i tre år. "Det är väl så regelverket ser ut antar jag".

Samuel Slättman

Kl.09:43, 29 december, 2016

Dissade Kalmarflytt – behåller direktörslön till år 2020
Torsten Håkansta valde självmant att inte flytta med E-hälsomyndigheten till Kalmar. Ändå behåller han sin direktörslön på över 100 000 kronor i månaden i tre år framöver. Foto: Pressbild/E-hälsomyndigheten.

I slutet av oktober rapporterade 24Kalmar om att E-hälsomyndighetens generaldirektör Torsten Håkansta inte flyttar med från Stockholm till Kalmar. Nu avslöjar tidningen Dagens Medicin att Håkansta behåller samma lön som tidigare, trots att det är han själv som valt att inte flytta med myndigheten.

– Jag meddelade tidigt att jag inte hade för avsikt att stanna kvar eftersom jag inte kunde tänka mig att flytta med till Kalmar, säger Torsten Håkansta till Dagens Medicin.

LÄS MER: Chefen för eHälsomyndigheten följer inte med till Kalmar

Håkansta kommer fram till år 2020 att fortsätta tjäna 106 100 kronor i månaden. Anledningen till det är att han inte har sagt upp sig från sin tjänst utan i stället får titeln generaldirektör i regeringskansliet.

– Det är väl så regelverket ser ut antar jag, säger Torsten Håkansta.

Regeringsbeslutet att anställa Torsten Håkansta som generaldirektör i regeringskansliet är underskrivet av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och socialdepartementets personalchef Brigitta Carlsson. Enligt Birgitta Carlsson är praxis att anställningen som generaldirektör flyttas till regeringskansliet fram tills att förordnandet går ut om generaldirektören själv inte väljer att säga upp sig. Men det är regeringen som fattar beslut i varje enskilt fall, uppger Dagens Medicin.

Vilka arbetsuppgifter Torsten Håkansta får i regeringskansliet är inte klart ännu.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter 85 år – nu ska Simhopparen bort från Stagg

"Den kan inte stå kvar där som den ser ut nu," säger konstansvariga på kultur- och fritidsförvaltningen.

Hanna Thulin

Kl.06:44, 27 april, 2018

Efter 85 år – nu ska Simhopparen bort från Stagg
Foto: Hanna Thulin

Det var i fredags som det upptäcktes att den folkkära statyn, Simhopparen, vid Stagneliusskolan i Kalmar fått sin ena arm avsågad. Anledningen till vandaliseringen sades vara att det var Hitlers födelsedag samma datum då det såg ut som att Simhopparen gjorde en nazisthälsing utan sin ena arm. Statyn täcktes snabbt över med en plastpåse under fredagen.

Nu meddelar Katarina Johansson Storm, som är konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, att statyn kommer att plockas bort från sin plats så snart som möjligt.

LÄS MER: Folkkär staty utsatt för vandalisering

– Den kan inte stå kvar där som den ser ut nu. Det kommer att vara tomt på platsen under tiden som vi letar efter lösningar på vad vi ska göra med den, säger hon.

Man har kopplat in experter och väntar nu på ett utlåtande på om det går att göra något sorts återskapande av den saknade lemmen.

– Det roligaste vore om vi hade kunnat hitta armen. Man har sökt i vattnen en gång redan men inte hittat något och vi får fundera på om vi ska göra ytterligare en sökinsats där.

Stagneliusskolan får nu alltså klara sig utan sin simhoppare, som har stått på sin plats sedan 1933, under tiden det tar att komma fram till en passande lösning.

– Vi undersöker de olika möjligheterna. Vår avsikt är att vi ska renovera den men vi vet inte hur det ser ut med det än, avslutar Katarina Johansson Storm.

Foto: Hanna Thulin/Lena Blomander

Foto: Hanna Thulin/Lena Blomander

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skälby gård ryter ifrån: ”Blir en risk för både barn och djur”

"Att kolla i telefonen på 4H-gården istället för att kolla på barnen önskar vi att man inte gör," säger Isabelle Hall.

Hanna Thulin

Kl.21:27, 26 april, 2018

Skälby gård ryter ifrån: ”Blir en risk för både barn och djur”
OBS! Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Hanna Thulin

För många är Skälby 4H gård ett välkommet inslag av lantliv mitt i stan där man kan träffa på djur, leka och umgås tillsammans på stora grönytor. Den senaste tiden har de anställda på gården dock stött på problem i form av barn som kommer dit utan sina föräldrar.

– Skälby 4H gård är ett fantastiskt utflyktsmål för barnfamiljer att tillsammans träffa och lära känna djuren, problemet blir när små barn kommer själva upp hit och inte förstår våra ordningsregler kring och med djuren. Djuren kan smita om barnen glömmer att stänga efter sig, man kan mata djuren med fel saker vilket kan leda till att djuren blir sjuka. Det blir då en risk både för barnen och djuren. Allt umgänge med djuren sker också på egen risk vilket inte barnen inte förstår, säger Isabelle Hall, som är anställd på gården.

Enligt Skälby måste man vara minst 9 år gammal för att få vistas utan tillsyn på gården men Isabelle berättar att vissa barn är betydligt yngre än så.

– Det är allt från åtta år och neråt, det yngsta vi har fått ta hand om var en treåring som var själv. Vissa föräldrar är inte på området alls men det är inte heller bättre att sitta nere på lekplatsen då det är för långt borta. Där ser du inte om ditt barn råkar släppa ut en kanin eller mata den med fel saker. Har man med sig sina barn på 4H gården ska man vara med hela tiden, annars får man åka någon annan stans, säger Isabelle och fortsätter:

– Vi som jobbar på 4H gården är anställda för de barn och ungdomar som är med i vår förening och för djurens skull. Vi vill givetvis ha gården öppen för besökare men barnpassning ingår inte i våra arbetsuppgifter.

Nu vill Skälby se fler föräldrar på gården som faktiskt bryr sig om vad deras barn gör.

– Nästa steg är nu att hitta lösningar på hur vi kan göra den skyltning vi har tydligare för barn och vuxna. Vi kommer också att sprida medvetenheten i sociala medier. Vi vill gärna att man följer oss på Facebook och Instagram men att kolla i telefonen på 4H gården istället för att kolla på barnen önskar vi att man inte gör, avslutar Isabelle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens nya trafikstrategi: ”Vi ska vara så synliga som möjligt”

Polisens nya direktiv innebär att man stoppar färre fortkörare men istället ökar tryggheten bland medborgarna.

Hanna Thulin

Kl.17:31, 26 april, 2018

Polisens nya trafikstrategi: ”Vi ska vara så synliga som möjligt”
Peter Lagerström, polisområdeschef, förklarar den nya strategin. Foto: Arkiv

Förra veckan genomförde polisen en nationell insatsvecka där man lade särskild fokus på hastighetskontroller. Mellan 80 och 100 personer togs i kontrollerna för att de körde för fort i Kalmarpolisens område, som också innefattar bland annat Öland och Mönsterås.

Det kan verka som en låg siffra för en hel veckas ständiga kontroller men nytt för polismyndigheten i stort är att man inte längre räknar antalet kontroller och antalet rapporter i samma utsträckning som man tidigare gjort. Innan var det kvantitet som räknades men nu är det istället kvalitet.

– Hade vi velat ta så många personer som möjligt som kör för fort så hade vi stått på vägar där hastigheten är högre men de nya direktiven är istället att vi ska vara så synliga som möjligt, säger lokalpolisområdeschef Peter Lagerström. 

Istället för de mer trafikerade vägarna har man istället lagt extra fokus på de lite mindre vägarna där man annars inte brukar befinna sig. Man har också bara stått på varje plats i cirka 20 minuter för att få stor spridning på kontrollerna som möjligt.

– Man ska inte kunna veta vart vi står i förhand så att man ska kunna åka en annan väg för att undvika oss. Vi vill öka medvetandet hos folk och man ska känna att risken att bli kontrollerad är stor oavsett på vilka vägar man kör.

Peter Lagerström berättar att polisen fått ett stort gensvar, bland annat på sociala medier, där medborgare tipsat om vart man borde stå.

– Står vi i ett bostadsområde tar vi inte många som kör för fort men vi syns och ökar tryggheten i grannskapet och vi vet att det uppskattas då synlighet efterfrågas mycket, säger han.

Den nya metoden har bemötts med både ris och ros. Vissa är skeptiska medan andra kan se poängen med att synas på så många platser som möjligt.

– Mängden har en viss betydelse men det är inte enkom synonymt med kvalité.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tusentals Kalmarbilar riskerar körförbud efter nya regler

De nya besiktningsreglerna som träder i kraft i maj kan innebära konsekvenser om man är sent ute med besiktningen.

Hanna Thulin

Kl.16:09, 26 april, 2018

Tusentals Kalmarbilar riskerar körförbud efter nya regler
Foto: Pressbild/Besikta

Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att bara drygt 3 800 bilar av de 7 994 som riskerar körförbud i maj i Kalmar län är besiktade. Bakgrunden är de nya besiktningsreglerna som träder i kraft den 20 maj. Det innebär att 4 200 bilar i Kalmar län måste besiktas i maj.

De nya besiktningsreglerna gör att vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid.

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Den 20 maj införs också krav på kontrollbesiktning för landets drygt 16 000 A-traktorer. I Kalmar län finns 457 stycken och hittills har bara 36 av dessa genomgått en giltig kontrollbesiktning.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan de nya reglerna träder i kraft.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”

Färjestaden är vidare i cupen – utan att ha behövt spela.

Magnus Jansson

Kl.15:09, 26 april, 2018

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”
Johan Hellsten. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På onsdagskvällen skulle Färjestaden mött Kalmar Södra på bortaplan i den första slutspelsomgången av Hyundai Cup, i folkmun kallad Smålandscupen. Men istället för ett broderby så blev det träning hemma på Tallhöjden.

– De lämnade WO tidigare under veckan, säger tränaren Johan Hellsten.

LÄS MER: Mardrömsbeskedet: ”Känslan är att det inte blir någon mer fotboll”

Därmed är man alltså vidare i cupen utan att ha behövt spela och på lördag väntar Dösjöbro i gräspremiären på Tallhöjden. På herrsidan är RM den enda ö-representanten i ”Smålandscupens” slutspel, laget gästas av Kalmar AIK den 1 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng