Drygt 35 000 ensamkommande barn sökte asyl i Sverige under hösten 2015. Nu står myndigheterna inför en stor utmaning när många ska få sin ålder bestämd med medicinska tester.
– Det är uppemot 20 000 öppna ärenden nu, alla kommer inte behöva medicinska ålderstester, men väldigt många, säger Fredrik Bengtsson, tillförordnad kommunikationsdirektör vid Migrationsverket, till SVT Nyheter.
LÄS MER: Asylsökande barn ska få börja skolan med en gång
Åldersfrågan är avgörande eftersom asylsökande barn har större chans att få uppehållstillstånd. Migrationsverket har tidigare sagt att cirka 70 procent av fallen ska avgöras med medicinska tester. Det innebär att Rättsmedicinalverket i så fall måste hinna undersöka 14 000 personer.
– För att vi ska klara detta är det upp till klinikerna som ska genomföra undersökningarna att de har kapaciteten som krävs, säger Elias Palm, enhetschef vid Rättsmedicinalverket.
Det är fortfarande hemligt vilka som ska utföra jobbet, men det kan handla om tandläkare samt andra aktörer med röntgenutrustning.
– Man genomgår en magnetkameraundersökning av knäleden och en röntgenundersökning av visdomständerna, säger Elias Palm.
Migrationsverket kommer inte att vänta med att fatta beslut om testerna inte kommer i gång i tid.
– Det går inte att ett ärende ligger och väntar i 6-7 månader, vi har ett uppdrag att avgöra de här ärendena och då går vi till beslut på den bevisning som finns. Det är den sökande som har bevisbördan, säger Fredrik Bengtsson, till SVT Nyheter.
Text: Nanna Jami
Läsarkommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.