Fick larm vid frukostbordet – räddade mannens liv

Brandmannen, Tony Edmundsson, hade precis avslutat sitt nattskift då ett larm om en drunkningsolycka dök upp i mobilen. "Jag bor bara 400 meter från platsen".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.19:49, 4 januari, 2017

Fick larm vid frukostbordet – räddade mannens liv
Tony Edmundsson var en av flera hjältar under morgonens räddningsarbete. Foto: Privat/Arkiv

Under onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om en personbil 50 meter ute i vattnet vid Södra Dragsviken i Rockneby. Brandmannen, Tony Edmundsson, som haft nattskiftet hade precis kommit hem och satt vid frukostbordet när det plingade till i mobilen.

– Jag fick ett sms om en drunkningsolycka. Jag bor bara 400 meter från platsen så begav mig ner mot olycksplatsen, berättar Tony Edmundsson.

Väl på plats möttes han av Ola Herrlin och Rocknebys brandkår som snabbt tagit sig till olycksplatsen. De kunde snabbt konstatera att det befann sig en man i bilen som låg i vattnet 50 meter ut. 

Tillsammans vadade Tony och Ola ut i vattnet och trots att deras vadarstövlar gick upp till bröstet läckte det in. Efter flera försök att slå upp rutan på förarsidan lyckades de tillslut med hjälp av en hammare att få hål på rutan. 

Tillsammans lyckades vi att få ut mannen, jag vet inte hur det är med han men han var talbar hela tiden, berättar Tony som inte vill ta åt sig hela äran:

Ola Herrlin och Kalmar brandkår gjorde en minst lika stor insats som jag och jag är säker på att om någon annan hade bott i närheten hade de gjort samma sak. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så fixar du femkampen på Midsommar

Sent ute med lekarna till midsommar? Här tipsar vi om hur du styr upp den ultimata femkampen.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.14:52, 22 juni, 2017

Så fixar du femkampen på Midsommar
Foto: Wikipedia

Vad vore midsommar utan sill, nubbe, jordgubbar, dans runt stången och sist men inte minst – femkamp? Just det, ingenting. Det enklaste receptet till framgång är stafetter av olika slag men det finns även andra sätt att kora femkampsmästaren 2017. Här nedan hittar du våra förslag på grenar till årets femkamp.

Säcklöpning

En klassiker på alla sätt, men för den delen alltjämt underhållande. Ett förslag från redaktionen är att i möljigaste mån undvika att använda sig av plastsäckar då dessa har en tendens att gå sönder. Trasiga påsar leder ofta till att folk springer istället för att hoppa och fusk brukar aldrig leda till god stämning!

För att göra det lite utmanande kan man med fördel hoppa i par. Det blir lite knepigare för deltagarna men desto mer underhållande för åskådarna.

Ni behöver: En säck per lag och ett bestämt vändmärke.

Irländsk julafton

Även det här får betraktas som en klassiker, så till den milda grad att man nästan är trött på den. Likväl är Irländsk julafton ett givet inslag i vår femkamp. Se bara till att hålla vägen fram till vändmärket fri, det är svårt nog för deltagarna som det är redan utan att behöva kryssa mellan diverse föremål.

Vill ni trots allt göra det lite knepigare kan ni förstås arrangera en särskild bana i alla fall. Alternativt gör ni även denna gren till en paraktivitet.

Ni behöver: Något för varje lag att snurra runt (exempelvis en käpp) och ett bestämt vändmärke.

Skala potatis

Okej, det här är väl något som ni hade ägnat er åt på midsommar i vilket fall som helst, så varför göra det på femkampen tänker ni? Oroa er inte, vi har inte tappat fattningen fullständigt.

Grenen går till så att lekledaren samlar ihop en uppsjö av olika förmål. Det kan vara vad som helst, till exempel en hammare, ett rivjärn, en sax, en tång, en brädbit, bara fantasin sätter gränserna. Lägg sedan föremålen i en säck och låt varje lag välja ett föremål i taget tills säcken är tom. Var noga med att inte berätta vad föremålen ska användas till. Efter detta delar ni ut två potatisar till varje lag. Här börjar själva utmaningen.

Lagen skall nu, på tid, skala potatisarna med hjälp av de föremål som de valt ut. Vid tidens slut skall skalbitarna läggas ut på rad, och det lag som kan skapa den längsta strängen av potatisskal har vunnit. Av förklarliga skäl så är vissa föremål bättre lämpade för detta än andra men enligt våra källor så går det förvånansvärt bra att skala potatis med en hammare och en avbitartång.

Ni behöver: Ett stort antal vardagsföremål och två potatisar per lag.

Elefantmarsch

En given källa till många skratt som går till på följande sätt. Lagen tävlar mot varandra en och en och går ut på att slå omkull en rad pet-flaskor med en tennisboll som dinglar från huvudet i en nylonstrumpa. En rekommendation är fylla flaskorna med sand eller liknande och inte använda sig av kranvatten. I dessa tider av vattenbesparingar är det ironiskt nog tankesättet ”många bäckar så…” som gäller.

Ni behöver: Två nylonstrumpor i knälängd, två tennisbollar och tio halvliters pet-flaskor

Stampa ballonger

Ett förslag från redaktionen är att avsluta med den här grenen om poängställningen är jämn då det kan leda till häftiga och underhållande dueller när pris och ära står på spel. Varje deltagare får en ballong fäst vid sin ena fot och syftet är sedan att stampa sönder motståndarnas ballonger. I denna gren tävlar alla deltagare mot varandra samtidigt.

Ni behöver: En ballong per deltagare och snöre att binda fast ballongerna med

 

När tävlingen sedan är avslutad, dammet väl har lagt sig och svett och tårar är torkade. Glöm då för allt i världen inte bort prisutdelningen!

 

Text av: Johan Olsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tufft motstånd väntar för Lindsdals IF i Hyundai Cup

Lottningen har kommit till kvartsfinalerna i Hyundai Cup för herrar. Lindsdals IF ställs mot Oskarshamns AIK om de skulle besegra Östers IF U21 i Åttondelsfinalen.

Filip Edvardsson

Kl.13:10, 22 juni, 2017

Tufft motstånd väntar för Lindsdals IF i Hyundai Cup
Foto: Arkiv

Under tisdagen blev det klart att division 1-laget Oskarshamns AIK står för motståndet i kvartsfinalen av Hyundai cup för Lindsdals IF. Detta förutsett att de lyckas besegra Östers IF:s U21 i åttondelsfinalen.

Det kommer dock bli tätt med matcher i månadsskiftet juli/augusti om de skulle vinna. Åttondelsfinalen spelas den 26 juli, och kvartsfinalen måste vara spelad innan den 2 augusti. Utöver det har de seriematcher som väntar. Det innebär att det kan bli fyra matcher på 11 dagar för Lindsdals IF.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik på Baronen satt i konkurs

Butiken kommer att avvecklas men man hoppas kunna hitta en nya ägare som vill ta över.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:34, 22 juni, 2017

Butik på Baronen satt i konkurs
Foto: Arkiv

Klädbutiken Kompaniet i Baronen har satts i konkurs och håller just nu på att avvecklas.

– Vi börjar med en utförsäljning och parallellt med det försöker vi hitta en ny ägare, säger Erik Gabrielsson från Wesslau Söderqvist Advokatbyrå som är förvaltare i fallet, till Barometern.

Det är fortfarande oklart exakt vad konkursen beror på men Gabrielsson är hoppfull om att hitta en nya ägare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC åker till Alvesta i premiären

Spelschemat för Hockeytvåan Södra B 2017-18 släpptes idag. För Kalmar HC väntar Alvesta SK i premiären.

Filip Edvardsson

Kl.11:11, 22 juni, 2017

Kalmar HC åker till Alvesta i premiären
Foto: Tove Dolff

Kalmar HC som värvat friskt under försäsongen får börjabortaplan. Alvesta SK är det som kommer stå för motståndet i premiären av Hockeytvåan Södra B. Matchen kommer spelas den 1 oktober. Under förra säsongen spelades samma match i tredje omgången. Då var det Kalmar HC som segrade med 2-3 efter en jämn match.

Hemmapremiären spelas på onsdagen veckan efter. Då är det Mörrums GoIS IK som gästar Iffehallen.

Datumen för matcherna är preliminära.

FaktaLag i Hockeytvåan Södra B

Lund Giants HC
Osby IK
Jonstorps IF
Värnamo GIK
Mörrums GoIS IK
Nässjö HC
Alvesta SK
Kalmar HC
Sölvesborgs IK
Olofströms IK
Boro Vetlanda HC
Gislaveds SK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här firar du midsommar i Kalmar

Till dessa platser i Kalmar kan man gå på midsommarafton för att dansa runt midsommarstången och äta jordgubbstårta.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:08, 22 juni, 2017

LISTA: Här firar du midsommar i Kalmar
Foto: Bildbyrån

SKÄLBY KUNGSGÅRD

Klockan 13:00 klär man midsommarstången tillsammans. Kalmarsundsdansarna och Kalmar Dragspelsklubb bjuder upp till dans. Det kommer även att finnas lotterier, kaffe, popcorn, korv, ponnyridning, traktor och släp.

STENSÖ

Innan det är dags för dans kring stången vid klockan 13.00 så har alla hjälpts åt att pynta midsommarstången. Därefter blir det lekar för barnen och under dagen erbjuds även en tipspromenad för både stora och små. Maskoten Bosse Bo är med under hela dansen och lekarna. Restaurangen Stensötorpet har öppet hela dagen.

PÅRYD

Midsommarfirandet vid hembygdsgården i Påryd startar vid klockan 14:00. Där bjuds det på dans och leker kring den lövade stången till dragspelsmusik samt kaffe, saft och jordgubbstårta!

KALMAR CAMPING RAFSHAGSUDDEN

Traditionellt firande på campingen från klockan 10:00. Dans kring stången sker vid klockan 16:00.

REVSUDDEN

Traditionellt midsommarfirande på Midsommardagen vid klockan kl 14:00 fram till klockan 18:00. Under dagen bjuds det på dans kring midsommarstången och uppvisning av folkdanslaget. Uppträder gör Jan-Erik & Fredrik samt Kalmar Spelmanslag. Det kommer även att finnas lotterier, chokladhjul och servering med hembakade godsaker.

Källa: Destination Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.