Maten som gör dig till en sämre bilförare

Hala vägar, dålig sikt och höga hastigheter är inte de enda parametrar som bilförare måste ta hänsyn till.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.12:26, 6 januari, 2017

Maten som gör dig till en sämre bilförare
Ska du ut och köra bil – undvik fet mat med snabba kolhydrater. Foto: Wikimedia commons/Pixabay.

Att kombinera trötthet med bilkörning är inget som rekommenderas. Tidigare har det kommit rapporter om att för lite sömn dubblar riskerna för att hamna i en bilolycka. Kör man även bil med snabbmat i magen blir bilfärden ännu farligare. Detta menar kockarna Bella Seger och Johan Sjöberg som tillsammans tagit fram ”Den trafiksäkra menyn”.

– Att äta snabbmat när man är ute och kör är ingen bra idé. Det är fet mat med snabba kolhydrater. Det gör dig mer dåsig och trött. Det är inga bra egenskaper bakom ratten, säger Bella Seger som till vardags arbetar som kock i Helsingborg.

I stället för snabbmat ska man äta mat som håller blodsockret i kroppen på en jämn nivå. En måltid innehållande massor av protein, zink och järn.

– Vi har tittat på en rad källor för att lyckas ta fram trafiksäker mat. Magert kött är bra och kan göra din hjärna mer pigg. Järnet hjälper till att transportera syre och är trötthetsbekämpande medan zink ökar din koncentrationsförmåga, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget och initiativtagare till ”Den trafiksäkra menyn”.

– Vi hoppas kunna sprida kunskap om hur man kan förebygga trötthet på vägarna och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna.

Text: Per Widerberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel