Tips: Så sänker du din elkostnad

I januari och februari riskerar elräkningen att skena. Så gör du för att spara pengar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:35, 10 januari, 2017

Tips: Så sänker du din elkostnad
Att byta till LED-lampor och sänka värmen är två av knepen för att sänka elförbrukningen. Foto: Pixabay/Riksbanken.

De kalla månaderna januari och februari är den period på året då elförbrukningen i Sverige når sin absoluta topp. Bara under februaris 28 dagar gör den genomsnittliga svenskan av med cirka elva procent av sin totala årsförbrukning, enligt svenska kraftnät. I kombination med ökade elpriser riskerar räkningarna att bli en dyr affär, men det finns knep för att inte bli barskrapad.

– Rörligt elpris är ofta billigast i längden, men då får man vara beredd på att elräkningen varierar mer. Vill man gardera sig mot överraskningar är vinteravtal ett bra alternativ. Då har man ett bundet avtal när priserna riskerar att bli som högst, samtidigt som man drar fördel av det rörliga elpriset resten av året, säger Petra Hallebrant, kundchef, Telge Energi.

Förutom den ekonomiska aspekten är miljöpåverkan något man som konsument bör ta hänsyn till. På elavtalet framgår det om elen du köper är miljö- och klimatvänlig. Information om dess ursprung ska finnas på alla fakturor.

Fyra effektiva energispartips:

Uppvärmning. Sänk värmen inomhus. Ett par grader lägre inomhustemperatur kan göra stor skillnad på elräkningen. Alla rum behöver inte ha samma temperatur, det kan till exempel vara skönt med ett lite svalare sovrum.

Belysning. Släck och byt lampor. Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED ger mer belysning per kWh. LED sparar under sin livstid 2 500 kWh, eller lika mycket som koldioxidutsläppen från en bil under ett halvår (Källa: WWF).

Elektrisk utrustning. Kyl och frys kan vara riktiga energislösare. Ha rätt temperatur. Stäng dörrarna noga. Täck över mat och dryck och frosta av ofta. Kylan nu passar bra för att placera maten på balkong eller terrass under tiden du fixar avfrostningen. En annan slösare är spis och ugn. Täck kastruller och grytor med lock. Och ska du köpa nytt, se till att det är lågenergiprodukter.

Standby-läge. Dra alltid ut sladden. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. Inga stora summor var för sig kanske, men lägger man ihop några apparater som finns i många hem blir det en rejäl stand-by kostnad under ett år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel