Man döms till rättspsyk – tände eld på sin bostad och LSS-hem

En 54-årig man döms i tingsrätten för två fall av mordbrand. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.13:47, 11 januari, 2017

Man döms till rättspsyk – tände eld på sin bostad och LSS-hem
Foto: Arkiv

Det var i mitten av november som händelsen inträffade i ett bostadshus på samma område som ett LSS-boende (serviceboende för funktionshindrade) i Krafslösa.

I förhör har den 54-årige mannen uppgett att han under en längre tid varit utsatt för stölder och trakasserier. Han misstänkte att någon ur personalen på boendet hade tagit sig in i hans bostad nattetid.

Han säger att han var arg, ledsen och att han agerade i affekt. 54-åringen hällde ut tändvätska i hallen och tände på. Kort därefter släckte han branden med en brandsläckare.

En man ur personalen såg att det kom rök från huset och larmade SOS. När mannen lämnade personalbyggnaden gick 54-åringen in där. Även här hällde han ut tändvätska och tände på.

När det började brinna sprang 54-åringen från platsen och in i skogen. Mannen som larmade SOS lyckades på egen hand släcka branden i personalbyggnaden. Cirka en timme efter bränderna kunde polisen gripa 54-åringen i Ljusstaden.

I förhör har 54-åringen erkänt att han anlagt båda bränderna, men han hävdar att han inte ska dömas för branden i sin bostad, då han själv släckte elden nästan direkt.

Tingsrätten anser att det hade kunnat uppstå stor fara vid händelserna och dömer mannen för två fall av mordbrand.

54-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och det kunde konstateras att han lider av en allvarlig psykisk störning. Det lägsta straffet för mordbrand är ett års fängelse.

Nu döms 54-åringen istället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel