Veckans Företag

Balck Coffee: ”Kaffet var min räddning”

Kvalité och hållbarhet från början till slut, det är var Balck Coffee bjuder på. "Vi vill få konsumenterna medvetna om hur riktigt kaffe smakar".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.20:06, 12 januari, 2017

3 bilder
  • Sebastian Balck är nöjd med premiäråret för Balck Coffee. Foto: Elias Håkansson
    Sebastian Balck är nöjd med premiäråret för Balck Coffee. Foto: Elias Håkansson
  • Louise Andersson är barista på kaffebaren i Kalmar. Foto: Elias Håkansson
    Louise Andersson är barista på kaffebaren i Kalmar. Foto: Elias Håkansson
  • I den här påsen har det levererats kaffebönor från Rwanda. Hållbarhet utan några mellanhänder är viktigt för Balck. Foto: Elias Håkansson
    I den här påsen har det levererats kaffebönor från Rwanda. Hållbarhet utan några mellanhänder är viktigt för Balck. Foto: Elias Håkansson

Allt började i Italien 2005. Sebastian Balck tränade över 1000 timmar om året och var mitt i sin karriär som proffscyklist. Han var bosatt precis över en kaffebar. Trots att han aldrig druckit kaffe förut gick han en dag ner till kaffebaren och beställde en Cappuccino.

Det var själva kulturen som fick mig att gå dit – hur man umgicks runt en kopp kaffe. Ska jag vara ärlig så lärde jag mig aldrig att gilla det Italienska kaffet, det är alldeles för beskt, berättar Sebastian Balck.

Tio år senare tar Sebastian Balck ett av de jobbigaste besluten han tvingats ta.

Jag avslutade min cykelkarriär i slutet av 2015 efter två mycket tunga och skadedrabbade år. Det gjorde ont att sluta efter att ha vigt sitt liv åt sporten i så många år.

Många elitidrottare har ofta svårt att veta vad de ska göra efter sin avslutade karriär. Ett problem som Balck aldrig behövde bekymra sig för. 

– Man kan säga att kaffet var min räddning och fick mig att börja om livet på nytt igen, det var passionen för kaffet som fick mig att våga gå vidare och satsa på något nytt.

I mars 2016 drog han igång rosteriet i Kalmar och knappt ett år senare har han rostat hela sex ton kaffe och omsatt tre och en halv miljon kronor i sitt företag – Balck Coffee.

Jag är otroligt nöjd med det första året, jag hade räknat med runt tre ton kaffe. Nu blev det det dubbla. Jag tror att konsumenterna uppskattar kaffe med kvalité. Vi har inga mellanhänder till våra bönder och arbetar på ett väldigt hållbart sätt, berättar han och fortsätter:

– I slutet på januari åker vi ner till en av våra bönder i Rwanda som heter Zaza och driver ett kvinnligt kaffekooperativ. Vi ska åka ner och hjälpa dem med att förbättra kvalitén på kaffet ytterligare. Vi samarbetar nära för att utveckla de bönorna som vi får hem till Sverige. Vi har inga mellanhänder och tycker det är otroligt viktigt att producera hållbart kaffe. 

Att kvalité är ett ord som genomsyrar hela verksamheten är Balck noga med. Alla bakelser i kaffebaren är till exempel hembakade och kaffet som serveras är av högsta kvalité. 

– Varför ska man dricka kaffe som man tycker är äckligt? Industrikaffet är bränt, beskt, bittert och döljer sin dåliga kvalitet genom att man rostat sönder bönan. Många som kommer in tycker att vårt kaffe känns som en helt annan dryck. Jag vill få konsumenterna mer medvetna om vad det är för typ av kaffe de dricker.

Om tio år – var är ni då? 
– Då rostar vi 100 ton kaffe om året och är topp tre största specialkaffetillverkarna i Norden. Vi har nått ut till den breda massan och fått konsumenterna att förstå att hållbart kaffe får alla att må bättre, både bönderna och de själva. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel