Travets sportchef får toppjobb hos IKO: ”Gillar pulsen av idrott”

Kalmartravets Patrik Schavon byter hästar och sulkys mot puck och klubba. "Det kändes som ett bra läge".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:41, 12 januari, 2017

Travets sportchef får toppjobb hos IKO: ”Gillar pulsen av idrott”
Efter åtta år på Kalmartravet har Patrik Schavon hoppat på en ny utmaning inom hockeyn. Foto: Arkiv

Sedan sommaren 2008 har Patrik Schavon jobbat på Kalmartravet. I nuläget är han chef över tre områden – sporten, marknad och evenemang. Nu har han blivit headhuntad till en ny tjänst hos allsvenska ishockeyklubben IK Oskarshamn.

– Det känns jättebra. Det har pågått en diskussion där vi har format den här tjänsten och det kändes rätt, det ska bli riktigt kul, säger Patrik Schavon.

– Till slut fick man ge upp travet och ta en ny utmaning. Den här chansen dyker inte upp så ofta, det kändes som ett bra läge.

Vad är det som lockar mest med det nya jobbet?

– Jag gillar pulsen av idrott där man kortsiktigt lever med lagets resultat, samtidigt måste du tänka långsiktigt och jobba underifrån.

Hos IK Oskarshamn får Patrik Schavon titeln vice klubbchef och han ska ha ett övergripande ansvar för marknad, försäljning och evenemang. Han ska även biträda klubbchefen Martin Åkerberg i frågor som rör organisationen.

Vad kan du ta med dig från ditt arbete hos Kalmartravet?

– Det finns säkert saker att ta med sig. Först och främst ska jag sätta mig ner och lyssna in. Sedan  får man se vad man kan tillföra.

Patrik Schavon är född i byn Domsjö i norrländska hockeymetropolen Örnsköldsvik. Hockeylegendaren Peter Forsberg samt före detta NHL-proffset Niklas Sundström är båda uppväxta i Domsjö.

– Man har andats hockey sedan man föddes och jag har följt Modo otroligt mycket, det har alltid varit ett stort intresse, säger Patrik.

Hur skulle du summera dina åtta år på Kalmartravet?

– Det har varit en jäkla rolig tid med bra stämning. Just nu saknar vi reklamhästen, det finns ingen Viola Silas eller Skogans Joker. Man tänker kanske inte alltid på hur många bra hästar som Kalmartränarna har tagit fram, det är imponerande med tanke på att vi är en liten bana.

– Det jag främst kommer att minnas sportsligt sett är Viola Silas framfart på Sveriges travbanor.

I nuläget är det inte klart vem som tar över Patrik Schavons tjänst på Kalmartravet. Han tillträder sitt nya jobb den 13 mars,  drygt en vecka efter V75-omgången på hemmaplan.

– Det känns skönt att få avsluta så. Det finns en bra stämning här där alla drar åt samma håll och jag tycker att det finns förutsättningar för att göra något bra.

Schavon kommer att bo kvar i Kalmar och pendla norrut.

– Det är inte en så lång sträcka, det kommer att fungera alldeles utmärkt, säger Patrik Schavon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel