De gör sig redo för SM – i fransförlängning

Fransförlängning Kalmar är Sveriges största franssalong. Nu skickar de fyra anställda till SM i Göteborg. ”Det är nervöst redan nu”.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.19:27, 17 januari, 2017

De gör sig redo för SM – i fransförlängning
Anna Carlén, Sanna Helgesson, Nathalie Aldén och Cassandra Carlsson ska tävla i SM i fransförlängning. Foto: Elias Håkansson

Fransförlängning Kalmar Lash Academy har totalt 14 anställda fransstylister och är i och med Sveriges största franssalong. Nu skickar de fyra av dessa till Svenska Mästerskapen i fransförlängning.

Vi är skitpeppade allihopa, det ska bli en fantastiskt utmaning och det är att vi är så många härifrån känns väldigt roligt, säger Anna Carlén. 

Som tillsammans med Sanna Helgesson, Nathalie Aldén och Cassandra Carlsson åker till Göteborg mellan den 22 och 23 april för att tävla mot 130 andra fransstylister.

Det är otroligt nervöst redan nu. Det kommer bli svårt att hålla ihop nerverna känns det som, säger Sanna Helgesson.

Under tre och en halv timme pågår tävlingen där varje stylist tar med sig sin egen modell. Ett arbete som har börjat redan nu.

Ju snabbare man väljer modell ju mer hinner man träna innan. Viktigt att modellen har bra fransar men också att stylisten och modellen kommer bra överens så att de kan bilda ett bra team, säger Anna Carlén.

Hur förbereder ni er inför tävlingarna? 
– Vi försöker träna när vi hinner men det är lite problem med tiden då vi har väldigt mycket jobb. Vissa är duktiga och kommer in och tränar på söndagar, berättar Anna Carlén och fortsätter:

– Sen är det svårt att förbereda sig på allt innan. Luftfuktigheten har väldigt stor vikt när man håller på med fransförlängning och det är svårt att lista ut hur pass hög eller låg den kommer vara under tävlingen.

Det är blott andra året som SM i fransförlängning går av stapeln och Kalmarstylisterna ser tävlingen som en stor erfarenhet och utmaning.

– Det ska bli kul att träffa andra i samma bransch och få inspiration. Det är en bransch som verkligen har exploderat de senaste åren så konkurrensen kommer att vara tuff, säger Carlén.

– Jag kan se framför mig hur klockan går ut och allt är klart. Vi träffas, kramar om varandra och kanske gråter en skvätt. Känslan av att tävlingen är avklarad kommer vara som en sten som släpper. Sen firar vi med ett glas champagne, avslutar Carlén och ler.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stod för fin prestation i SM: ”Allt handlar om teknik och precision”

Under helgen gick SM i fransförlängning av stapeln nerverna var på helspänn hos deltagarna – inte minst hos Anna Carlén, ägare till Fransförlängning Kalmar Lash Academy.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:33, 25 april, 2017

Stod för fin prestation i SM: ”Allt handlar om teknik och precision”
Anna Carlén kom på åttonde plats i SM i fransförlängning. Foto: Privat

I fredags åkte Anna Carlén, VD och ägare till Fransförlängning Kalmar Lash Academy, upp till Göteborg för att delta i SM i Fransförlängning.

– Vi blev insläppta i ett rum med bänkar och så sa de bara ”sätt igång”. Då var det bara att springa fram till en plats och börja plocka upp verktygen, berättar Anna.

På tre och en halv timma skulle deltagarna i expertgruppen, som Anna ingick i, göra en nysättning av fransar på en modell som de själva haft med sig. Normalt sett brukar det ta cirka två timmar att göra på en kund i salongen men tiden kom väl till pass under tävlingspasset.

– Det är miljontals saker att tänka på och domarna är väldigt noga. Det får inte ligga lösa fransar i ansiktet på kunden, det ska vara rätt avstånd mellan huden och fransarna, man får inte uppträda på ett störande sätt med mera.

LÄS MER: Lash Academy: ”Vi är ett riktigt girlpower-företag”

Den som tror att det är ytligt eller lätt att tävla i fransförlängning kan tänka om.

– Det är ett hantverksyrke utan dess like som kräver mycket precision. Det är väldigt mycket teknik när man ska sätta fransarna och kemi när man ska räkna ut hur snabbt limmet torkar i en viss luftfuktighet. I SM måste man se till alla detaljer i precisionsnivå ner till minsta mikromillimeter för att få bra poäng.

I Annas grupp får bara lärare och de som har vunnit innan delta. Hon hade inte några höga förhoppningar om sin egna placering utan hoppades bara på att hon inte skulle komma sist. Hon slutade på en hedrande åttondeplats av 25 tävlande.

– Jag är chockad och stolt! Det var flera kategorier som jag fick full pott i sen finns det även delar som jag nu vet att jag måste jobba lite extra på.

Hon vill även ge beröm till hennes modell som tvingades ligga helt stilla i fyra timmar samt arrangörerna av tävlingen.

– Det som är roligt med branschen är att den verkligen har exploderat. Det var någon av arrangörerna som sa att SM var den största tävlingen i hela Europa med 190 deltagare vilket är jättekul.

Härnäst väntar ytterligare utmaningar för Anna och hennes kolleger. I juli är det Lash Battle i London och i början av nästa år väntar VM i Amsterdam.

– När slutsignalen för tävlingen gick så andades jag ut och satte mig ner och grät eftersom det äntligen var över, då tänkte jag att jag aldrig mer skulle vilja ställa upp igen. Men dagen efter var den känslan som bortblåst och då ville jag bara hoppa på det igen, avslutar Anna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon ska tävla i SM: ”I år känner jag mig redo”

Just nu håller Josefine Persson på att förbereda sig för fullt inför SM i Fransförlängning. "Jag övar på alla som ställer upp."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:34, 8 april, 2017

Hon ska tävla i SM: ”I år känner jag mig redo”
Josefine Persson förbereder sig för SM i fransförlängning som går av stapeln i Göteborg. Foto: Hanna Thulin

Den 21 april åker Josefine Persson till Göteborg för att tävla i SM i Fransförlängning. Där kommer hon att tävla mot 197 andra experter inom fransförlängning.

– Det kommer bli grymt spännande, jag vågade inte ställa upp förra året men nu känner jag mig redo, säger hon.

Under SM kan man tävla i antingen klassisk- eller volymteknik och deltagarna delas in i olika klasser beroende på hur mycket erfarenhet de har. Josefine kommer att tävla i volymteknik på nybörjarnivå.

– Domarna tittar bland annat på hur fransarna sitter fast, att de inte klibbat ihop med varandra och om båda ögonens fransar är symmetriska med varandra. Jag har tränat en hel del den senaste tiden på alla som har velat ställa upp.

Sedan ett år tillbaka driver Josefine sitt egna företag, In Your Face, och hyr en stol hos salongen Movement i Kalmar.

– Det bästa med jobbet är att se hur kunderna reagerar första gången de ser sig själva med sina nya fransar. De säger ofta ”wow” och ”vad fin jag är”. Det är roligt att se hur de sträcker på sig lite extra när de går därifrån, berättar hon.

Vinnaren av tävlingen går inte bara hem med hedern utan får även med sig presentkort och annat gott.

– Men det roligaste med att vinna vore ändå att få det på papper bara, avslutar Josefine.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras av
Veckans företag

Lash Academy: ”Vi är ett riktigt girl power-företag”

Allt började med 1000 kronor för åtta år sedan. Nu driver Anna Carlén Sveriges största franssalong och omsätter flera miljoner. "Jag blir stolt när jag kan ge mina tjejer höga löner".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.20:03, 2 mars, 2017

5 bilder
 • Anna Carlén är VD för Fransförlängning Kalmar Lash Academy. Foto: Elias Håkansson
  Anna Carlén är VD för Fransförlängning Kalmar Lash Academy. Foto: Elias Håkansson
 • Anna visar runt i lokalerna på Strömgatan. Foto: Elias Håkansson
  Anna visar runt i lokalerna på Strömgatan. Foto: Elias Håkansson
 • Just nu är de 15 anställda på företaget. Foto: Elias Håkansson
  Just nu är de 15 anställda på företaget. Foto: Elias Håkansson
 • Foto: Elias Håkansson
  Foto: Elias Håkansson
 • Foto: Elias Håkansson
  Foto: Elias Håkansson

Allt började på en marknad i Algutsrum sommaren 2009. Anna Carlén hade lånat 1000 kronor av sin mamma för att köpa 20 stycken karnevalmasker som hon sedan sålde för 2000 kronor. Tre år senare hade entreprenörshornen vuxit sig större och hon startade en egen franssalong.

– Jag gick och fick egna fransar och tänkte att det här måste man köra på. Det här kommer att bli stort. Mina kunskaper var noll men jag kände att det fanns en marknad för det här, säger Anna Carlén.

Hon startade en egen salong hemma och hennes känsla var helt rätt. Efterfrågan var enorm.

– Jag såg knappt solen på en hel sommar, jag började när solen gick upp och slutade när den gick ner. Efter den sommaren förstod jag att jag var tvungen att anställa för att inte jobba ihjäl mig, säger Anna.

Nu har salongen Fransförlängning Kalmar Lash Academy flyttat in till Kalmar och är Sveriges största till både yta, omsättning och personal.

LÄS MER: Här hittar du alla reportage om Veckans företag

– Givetvis trodde jag inte att det skulle gå så här bra. Jag har nu 15 underbara medarbetare och vi omsätter runt fem till sex miljoner kronor. Jag har haft tur som träffat människor som förstått min vision och varit villiga att offra sina liv för att nå den visionen tillsammans. Jag hade aldrig kommit hit utan dem.

På Strömgatan är det full fart från klockan 8:00 på morgonen till klockan 21:00 på kvällen. Det kommer kunder hela vägen från Västervik i norr till Karlshamn i söder. Att salongen har blivit så omåttligt populär tror Anna är på grund av kvalitén som hennes personal erbjuder.

Alla tjejer är helt fantastiska. Drivkraften att varje dag utvecklas finns hos oss alla. Jag tycker det är väldigt viktigt att alla känner att vi gör det här tillsammans, säger hon och fortsätter.

LÄS MER: De gör sig redo för SM – i fransförlängning

– Det sköna är att ingen av oss är någon typisk ”brudbrud” som man tror jobbar på en franssalong. Vi har tjejer som har varit hönsfarmare, vi har hästtjejer som mockar skit dagligen och jag själv älskar att köra fyrhjuling på fritiden. Vi är ett riktigt girl power-företag. Att kunna ge dessa höga löner – det gör mig stolt.

Många tycker att den framgångsrika salongen bör expandera till fler städer. Anna Carlén har andra planer.

– Jag vill behålla kvalitén här i Kalmar och det skulle göra mig ont att tvinga tjejerna flytta från Kalmar så det blir ingen expansion inom närmsta tiden. Däremot ska vi expandera utbildningen som vi driver. Det blir nästa mål. Dessutom ska vi tävla i SM i april – det blir intressant.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Motorsporten får henne att leva: ”Jag har fått livslusten tillbaka”

Från skönhetssalong på dagarna till motorbanan och fyrhjulingen. Snart ska Anna Carlén ta sig an en en av Sveriges tuffaste tävlingar. ”Man måste våga leva".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.20:12, 19 oktober, 2016

Motorsporten får henne att leva: ”Jag har fått livslusten tillbaka”
Anna Carlén pendlar från ytterligheterna. Ena stunden jobbar hon med sin skönhetssalong och i andra sitter hon på en fyrhjuling på motorbanan. Foto: Privat

För tre år sedan genomförde Anna Carlén en magsäcksoperation och gick från 118 kilo till att nu väga 65 kilo. Dessutom ska hon, den 5 november, genomföra Nordic Extreme ATV, ett av Sveriges tuffaste motortävling, som ensam kvinna från Kalmar i startfältet.

– Om du frågat mig för fyra år sedan att jag skulle köra det här racet hade jag skrattat och undrat om du var dum i huvudet. Men från att ha varit en fånge i min egna kropp till att helt plötsligt kunna göra den här typen av utmaningar har fått livslusten tillbaka, säger Anna Carlén.

Till vardags driver hon en skönhetssalong i Kalmar och många i hennes vänskapskrets är mäkta förvånade över den extrema utmaning som hon gett sig på.

– Alla frågar vad jag håller på med. Men för mig är det inget konstigt. Jag uppväxt med två äldre bröder och en pappa som är väldigt motorintresserade så jag har alltid varit med i garaget och mekat. Sen är fyrhjuling så satans kul att köra, berättar hon.

Det var i maj som idén dök upp. Hon följde med en kompis för att testa köra Quad (fyrhjulingstypen som hon kör). Där och då bestämde hon sig – ”jag ska köra Extreme NXA den 5 november”. Ett race som innebär att man kör så många varv som möjligt på en åtta kilometer lång bana under tre timmar.

– Jag är fruktansvärt nervös över vad som komma skall. Jag körde i en och en halv timme igår och höll på att börja lipa. Men man måste våga utmana sig själv. Jag bara måste göra det här, så är det bara.

Hur mycket tänker du på racet?
– Varje dag hela tiden, jag äter, sover och skiter Quad just nu.

Hon kör flera pass i veckan ute på bana med sin Quad, samtidigt har hon övervunnit en stor rädsla som funnits med under hela livet – att gymma.

– Jag har en fantastisk PT som har fått ”en före detta tjockis” att känna sig bekväm med att gå till gymmet. Det var det värsta jag visste innan, berättar hon.

32-åringen besitter en vinnarskalle utöver det vanliga och trots att många tvingas avbryta loppet kan hon inte låta bli att vilja vinna över sina manliga konkurrenter.

– Det är något i huvudet som säger att jag vill komma topp tio, men det är klart att det är en enorm bedrift att bara klara av själva racet. Sen vill jag få fler tjejer att ta sig an motorsporten. Det finns inget bättre sätt att rensa skallen på än att hoppa upp på maskinen och bara köra gärnet.

Topphastigheten kan vara uppemot 100 kilometer i timmen och med det kommer även krascher och skador. Och visst är Anna medveten om vad som kan hända.

– Jag har kraschat två gånger och det är klart att jag är nervös ibland över att jag ska skade mig men man måste leva lite farligt ibland. Det finns ett citat från Bröderna Lejonhjärta som jag älskar: ”Ibland måste man göra sånt som är farligt, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.

FaktaAnna Carlén:
Familj: Fredrik Carlén och döttrarna Stella (4 år), Alice (1 år).
Bor: Lindsdal
Jobb: Äger och driver skönhetssalongen, Fransförlängning Kalmar Lash Academy.

Extreme NXA (Nordic Extreme ATV)

Totalt är det cirka 100 anmälningar men i Anna klass (Quad) är det endast 20 stycken. Bland dessa är hon ensam kvinna.

Läs mer om de olika klasserna och tävlingen här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hennes fransar ska fixa SM-guldet

Ölandsbon Nina Johansson reser till Malmö för det första mästerskapet någonsin. "Jag blir mer och mer laddad".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.17:47, 8 mars, 2016

Hennes fransar ska fixa SM-guldet
Foto: Arkiv/Kaisa Andersson/Privat

Till helgen arrangeras SM i fransförlängning med ett drygt 100-tal deltagare. Nina Johansson från Fransstylisten i Kalmar är en av dem som gör upp om medaljerna.

– Det var en kul grej från början, nu blir jag mer och mer laddad. Jag visste inte att det skulle bli så stort som det har blivit, säger hon.

De tävlande tar med sig en egen modell att använda under tävlingen samt fransar och övriga tillbehör till stylingen. På plats finns all annan utrustning som behövs.

– Jag har aldrig tävlat inom detta, och det blir ju första gången som det är SM. Arrangörerna trodde nog inte att det skulle bli så här stort från början. Det ska bli kul, säger Nina.

Hon öppnade sin salong i Kalmar den 1 januari i år, efter att ha jobbat som undersköterska i tio år. Nu är hon tjänstledig och satsar fullt ut som nybliven egenföretagare.

– Jag utbildade mig 2014 och har mest gjort det gratis på vänner. Nu startade jag salongen i januari och det känns jättebra. Intresset för skönhet och ögonfransar har ju exploderat de senaste åren.

30-åriga Nina bor i AlgutsrumÖland med sambo och två barn.

– Det har varit en dröm att jobba med någonting som man tycker är jättekul. Vården är också rolig, på ett annat vis.

Nina tävlar i klassen som heter ”Klassisk fransförlängning”. Det ska även koras en SM-vinnare i ”Volymfransförlängning”. Domarna tittar bland annat på fransarnas längd, hur de sitter och hur man har använt limmet.

På lördagskvällen blir det prisceremoni och den totala prissumman är på cirka 180 000 kronor. Segrarna blir kvalificerade till att tävla i finalen av ”Lashwars” i Las Vegas.

– Det är man ju supersugen på, det hade varit himla kul, säger Nina.

I samband med tävlingen är det även en mässa inom skönhetsområdet med ett stort antal utställare. Hela evenemanget äger rum på Quality Hotel View i Hyllie i Malmö. Och det är redan klart med en SM-tävling även 2017.

– De har fått mycket respons från fransföretag och utbildningar. Det är kul när det är första gången, säger Nina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel