Veckans Företag

iPhonebutiken: ”Nu ger vi oss på Norge”

Apples iPhone är ett av världens starkaste varumärken och det har iPhonebutiken i Kalmar tagit vara på. De säljer allt du kan tänkas behöva till din iPhone och nu siktar de på att leverera samma service ute i Europa.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:57, 26 januari, 2017

iPhonebutiken: ”Nu ger vi oss på Norge”
Kim Johansson och Daniel Andersson äger tillsammans iPhonebutiken. Foto: Hanna Thulin

Det började med att Kim Johansson och Daniel Andersson år 2008 köpte en flyttkartong med tillbehör till en iPhone som han sedan sålde vidare. Det var i samma veva som iPhone 3 släpptes i Sverige och marknaden för den populära telefonen exploderade. De båda vännerna låg helt rätt i tiden och kunde tillsammans se sitt nya företag iPhonebutiken ta fart.

– Vi säljer kvalitativa tillbehör till iPhones och iPads. Det är både originalprodukter från Apple och märkestillbehör, men även lite billigare varianter från Kina. Vi har ett väldigt brett utbud vilket är en av våra styrkor, säger Daniel.

Iphonebutiken är en webbshop som når ut till konsumenter i hela Sverige. Det är en tuff marknad med många aktörer och konkurrenter, allt från andra webbshoppar till butikskedjor.

– Vår största utmaning är att vi ser en ökad konkurrens. Vi driver andra företag men iPhonebutiken är vårt levebröd och då gäller det för oss att hela tiden utvecklas för att hänga med och stå ut bland de andra, säger Daniel.

För att ta sig framåt valde iPhonebutiken att testa på den norska marknaden. De har precis startat sin verksamhet i grannlandet och har redan sett en hel del ordrar trilla in.

– Vi visste att vi var tvungna att ta oss utanför Sverige. Sverige är väldigt långt utvecklat när det kommer till e-handel jämfört med andra länder. Vi funderade på att köra på Finland men bestämde oss till slut för Norge, säger Kim.

– Det kan man ångra ibland, det är väldigt mycket byråkrati eftersom de inte är med i EU. Men de är rika, säger Daniel och skrattar.

Företagets omsättning ligger runt 16-17 miljoner och de har 5 anställda. Det har även blivit så att alla anställda är släkt med antingen Daniel eller Kim, vilket är en lösning som verkligen har passat företaget.

– Det funkar förvånansvärt bra. Eftersom vi är familj så går det att ha väldigt högt i tak när vi jobbar. Är det någon som är missnöjd så har de inga problem att tala om det, säger Daniel.

– Vi som chefer är också väldigt obossiga vilket gör att personalen blir självgående så det uppstår sällan problem, säger Kim.

Hur det är att driva företag i just Kalmar är inget som varken Kim eller Daniel har funderat något extra på.

– Det funkar bra för det mesta. En av fördelarna med att vara verksamma i en lite mindre stad är till exempel att Posten är väldigt tillmötesgående och ofta hjälper oss med paket som hamnat på villovägar. Men det är svårt att hitta en bra lokal här till ett bra pris. Vi har haft tur med våra nuvarande lokaler trots att vi börjar bli trångbodda. Annars tycker jag att det funkar helt okej att driva företag i Kalmar, avslutar Kim.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel