Efter sommarsuccén – nu vill de hitta nya barnskådisar

Emil i Lönneberga blir sommarens familjeteater. Nu hoppas man hitta unga, talangfulla barn till huvudrollerna som Emil och Ida. "Det kräver ganska mycket", säger Magnus Kviske.

Andreas Norinder

Kl.21:31, 28 januari, 2017

Efter sommarsuccén – nu vill de hitta nya barnskådisar
Martina Sundén spelar Alma, Emil och Idas mamma. Magnus Kviske hoppar av scenen och fokuserar på produktionen. Foto: Arkiv

Förra veckan rapporterade 24Kalmar om att 2016 års sommarteater med Pippi Långstrump får en uppföljare – denna gång med Emil i Lönneberga.

Till Pippi-teatern arrangerades lyckade auditions för att hitta unga, lokala talanger. Nu ska framgångsreceptet upprepas den 20-22 februari och primärt vill man hitta en Emil och en Ida.

LÄS MER: Folkkär Astrid Lindgren-karaktär blir sommarens familjeteater

– Vi hoppas på lika många som vi hittade sist. Nu är det lite yngre, även om vi inte har specificerat någon ålder. Alla som tycker att de passar in på profilen för Emil och Ida får gärna söka, säger producenten Magnus Kviske.

– Vi hade jättemånga duktiga barn i fjol så det kommer nog inte bli något problem.

Vilken typ av bakgrund ska man ha för att kunna söka?

– Helst ser vi att man har någon form av erfarenhet från teaterträning eller en uppsättning. Det är också bra om man kan sjunga.  Det är huvudroller som är med hela tiden och man sjunger mycket, både solo och med ensemblen.

Hur viktigt är det att man har en småländsk dialekt?

–  Vi kommer jobba mycket med att behålla den gamla småländskan. Om man inte har det i sig får man lära sig det, vi ska bland annat ta hjälp av dialektcoacher. Det är en viktig del med ”gammelsmåländskan”, säger Magnus Kviske.

Jämfört med Pippi Långstrump-teatern är spelåldern något yngre denna gång då man vill hålla det troget originalet. Magnus uppskattar spelåldern för Emil och Ida till omkring tio år.

Totalt ska ensemblen bestå av ett 10-12 personer, men en som inte är med som skådespelare i år är producenten själv.

Jag hoppar av scenen för att kunna koncentrera mig på producentskapet. Jag driver runt allt själv och det blev lite mycket förra året. Nu vill jag kunna fokusera på allt runt omkring, säger Magnus Kviske.

Den enda skådespelaren som är klar för en roll i dagsläget är välbekanta Martina Sundén. Förra året spelade hon prussiluskan i Pippi-teatern och denna gången spelar hon Alma, Emil och Idas mamma.

Även Yasmine ”Pippi Långstrump” Östergren och Adam ”Klang” Lindrooz är aktuella för nya roller till sommarteatern.

Barn- och familjeföreställningen med Emil har premiär veckan efter midsommar, den 27 juni. Sedan spelas teatern tre gånger i veckan till och med den 3 augusti.

Precis som i i fjol blir spelplatsen torrgraven intill Kalmar slott. Där finns det gott om plats för både publik och scenografi. I år ska man bland annat bygga upp snickerboa.

– Det känns som att vi hittade en perfekt plats förra sommaren så det är bara att köra på, säger Magnus Kviske.

Förutom audition för rollerna som Emil och Ida ska man även hålla en audition för att fylla upp andra småroller i ensemblen, både för barn och vuxna.

Sista ansökningsdag är den 12 februari och den som är intresserad anmäler sig genom att mejla Magnus Kviske.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits

Under fredagen var det de stora rösternas afton i Kalmarsalen.

Hanna Thulin

Kl.22:01, 23 mars, 2018

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits
Foto: Hanna Thulin

Inför en nästan fullsatt publik bjöd produktionen Från Broadway till Duvemåla på låt efter låt från några av världens mest välkända musikaler.

Showen startade med en av de kanske mest välkända låtarna någonsin nämligen Circle of life från Lejonkungen. Efter det fick man sjunga med i bland annat Come what may från Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar från musikalen med samma namn och The winner takes it all från Abba-musikalen.

Solisterna Viktoria Tocca, Niklas Asknergård, Malena Tuvung och Daniel Sjöberg fick hjälp av gästartisten Emil Sigfridsson som presenterade sig genom att riva av Anthem från Chess på ett strålande sätt.

Med på scen fanns även Stina Arrenius och Jacob Gunnarsson, båda med rötter i Kalmarområdet, som precis gått ut Balettakademien i Göteborg.

Kolla in bilderna från kvällen i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo

Öländskan aktuell i ny låt tillsammans med flertalet stora namn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:02, 22 mars, 2018

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo
Adée är en av de 56 artisterna som medverkar i låten Vad dom än säger. Foto: Arkiv

För en tid sedan släppte den öländska artisten Adée en ny låt efter samarbete med producenten JKEYsom tidigare har arbetat med bland andra Jay-Z, Pharrell, Snoop Dog, Missy Elliot och Beyoncé.

Nu är Adée en av 56 artister som medverkar i låten Vad dom än säger, som skapats till förmån för Sveriges kvinnojourer, som är starkt relaterad till förra höstens #metoo-rörelse.

LÄS MER: Adées låt med Beyoncé-producenten släppt – lyssna på den här

Kajsa Grytt, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén är några av artisterna som är med och sjunger i låten.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mailkonversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning

De ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:42, 21 mars, 2018

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning
Foto: SF Studios/Imdb

SF Studio söker nu småländska barn och ungdomar till deras nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman ”Utvandrarna” i regi av Daniél Espinosa. Filmbolaget är nu på jakt efter tjejer mellan 4-10 år, killar 4-6 år samt killar 15-20 år och till helgen kommer filmbolaget anordna drop-in uttagningar i Jönköping och Växjö.

De som inte har möjlighet att närvara vid drop-in intagningarna kan dessutom skicka in en ansökan med foto och kontaktuppgifter till bolaget.

Nyfilmatiseringen har lite att leva upp till. Det var 1971 som Jan Troells klassiska filmversion av boken släpptes med Max Von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna. Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Mer information om hur du går tillväga för att söka hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar

Senare i höst får Kalmar ta del av sångerskans artistkarriär.

Hanna Thulin

Kl.08:34, 20 mars, 2018

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar
Foto: Pressbild

I fjol fyllde Lisa Nilssons klassiska album ”Himlen runt hörnet” 25 år. Jubiléet firades med tre utsålda konsertkvällar på Göta Lejon i Stockholm. I höst får resten av Sverige ta del av sångerskans artistkarriär då hon ger sig ut på en jubileumsturné.

Den 11 oktober stannar turnén till i Kalmar för en konsert i Kalmarsalen.

– Lisa har en av Sveriges allra vackraste röster och albumet ”Himlen runt hörnet” är en svensk klassiker. Det ska bli fantastiskt roligt att höra hur Lisa framför de där låtarna nu 25 år senare, säger Stefan AnderssonParaply produktion som arrangerar konserten.

Några av Lisa Nilssons mer kända låtar är Himlen runt hörnet, Varje gång jag ser dig och Allt jag behöver. Hon syntes också i tv-programmet Så mycket bättre år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gardell testar nytt material i Kalmar

Kalmarbornas reaktioner kommer forma Gardells nya stand up-show.

Samuel Slättman

Kl.09:52, 16 mars, 2018

Gardell testar nytt material i Kalmar
Jonas Gardell. Foto: Pressfoto.

I januari nästa år ger sig Jonas Gardell ut på den nationella stand up-turnén Jonas Gardell show. Men redan den 3 november kommer han till Kalmarsalen för att testköra delar av sitt material.

Provföreställningen beskrivs som en 90 minuter lång berg-och-dalbana där skratt blandas med allvar.

– Hela 2019 står jag på fast scen så det här är den sista rundturen i landet på ett par år. Det är alltid lika roligt och vara ute och möta publiken, eller ”min familj” som jag brukar kalla dem, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

Biljetterna till provföreställningen släpptes på fredagen.

 

FaktaTurnéplan för provföreställningen:

fredag 19 okt Kristianstad, Kulturkvarteret
lördag 20 okt Malmö Livetorsdag 1 nov Vara Konserthuset
fredag 2 nov Växjö Konserthuset
lördag 3 nov Kalmar, Kalmarsalen
lördag 17 nov Halmstad Teater
söndag 18 nov Linköping Konserthuset
fredag 30 nov Örebro Konserthuset
lördag 1 dec Nyköping, Culturum
söndag 2 dec Eskilstuna, Lokomotivet
torsdag 13 dec Jönköpings Konserthus
fredag 14 dec Södertälje, Estrad
lördag 15 dec Uppsala Konsert & Kongress

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng